Svemir - Hajduk 1:0 (srećom da oba žive vječno)

Ne znam koje osjećaje u vama izaziva, ali mene uistinu fascinira (i čini sretnim, pa i ponosnim) da "mali" Omiš, da ova naša mala sredina ima i svoje Astronomsko društvo, ekipu popularizatora znanosti, entuzijasta zaljubljenih u znanost i svemirske daljine.. "moćnu gomilicu" koja organizira vrlo zanimljiva popularno-znanstvena predavanja iz astronomije, astrofizike, astronautike, priređuje javna promatranja neba teleskopima za djecu i mlade, surađuje s drugim udrugama u popularizaciji prirodnih znanosti.. Možda još nije sve izgubljeno.. Možda ima još šanse i za nas "drukčije" u Lijepoj našoj..
Evo sinoć sam umjesto bespotrebnog nerviranja pred TV ekranom u popularnom kafiću i vabljenja naših talentiranih gurača baluna po kvrgavim travnjacima Koprivnice da konačno uguraju taj mijeh u prostor između dvije stative, grede i mreže, odabrao odlazak u nekadašnje Glagoljaško sjemenište na Priku poslušati coolersko predavanje Željka Lipanovića (jer toliko cool Vam je Lipa) iz Astronomskog društva Omiš o raketama, orbitama, svemirskim letovima, orbitalnoj mehanici,.. Lipanović nas je u uvodu u najkraćim crtama podsjetio na osnovne fizikalne zakonitosti koje omogućavaju da se dijela "ruku čovječjih", rakete, umjesto na Sjevernu Koreju upute u Svemir, u orbite koje "kruže" oko Zemlje ili pak odlaze dalje i dalje istražujući svemirska prostranstva..
Koristeći iznimno popularnu edukativnu igru "Kerbal Space Program" Lipanović je efektno objasnio kako rakete postižu orbitu, kako je održavaju, kako mijenjaju orbitu na višu i na nižu, kako se spajaju letjelice i moduli u Svemiru, kako moduli uspjevaju "pogoditi" Mjesec, na njega se spustiti te se vratiti s njega na Zemlju, kako pronaći orbitu koja će modul vratiti kući, a ne poslati na put bez povratka, pa i izvan Sunčevog sustava.. sve odreda teme koje još uvijek oduševljavaju vječno znatiželjnu malu i "veliku" djecu pogleda uperenog u vedro noćno nebo..
Svemir - Hajduk 1:0. Srećom da oba žive vječno (premda za Svemir još nismo sigurni).

Tekst i foto: Mladen Banović

Predavanje o orbitalnoj mehanici