Promatranje teleskopima i škola noćnog neba

U sklopu gusarskih večeri u Omišu Astronomsko društvo Omiš organizira dva događaja. Prvi je javno promatranje teleskopima za građane. Teleskopi će biti postavljeni u subotu u 21 sat između drugog i trećeg tuša na Velikoj plaži u Omišu. Pozicija će vjerojatno biti označena bakljama. Navratite i pogledajte kako izgleda Saturn i neke od poznatijih maglica i kuglastih skupova. Oni koji ostanu iza 23 sata očekuje i kratka škola noćnog neba gdje će se laserom pokazati najpoznatija zviježđa. Drugi događaj je znanstveno predavanje dr.sc. Dragana Poljaka s temom: "Smjer protoka vremena" (strijela vremena). U predavanju se daje prikaz znanstvenog objašnjenja asimetrije vremena (protoka vremena samo u jednom smjeru) – kozmološka strijela vremena, termodinamička strijela vremena, biološka strijela vremena, elektromagentska strijela vremena ...

ASTRONOMSKO DRUŠTVO OMIŠ

Promatranje teleskopima i škola noćnog neba

promatranje nebaIzvor: Astronomsko društvo Omiš

Program promatranja:

  21:00 - 22:00 Promatranje Saturna
  22:00 - 23:00 Promatranje objekata dubokog neba
  23:00 - 23:15 Kratka škola noćnog neba

Teleskopi će biti postavljeni u 21:00 između drugog i trećeg tuša na Velikoj plaži u Omišu. Pozicija će vjerojatno biti označena bakljama. Navratite i pogledajte kako izgleda Saturn i neke od poznatijih maglica i kuglastih skupova.

Oni koji ostanu iza 23 sata očekuje i kratka škola noćnog neba gdje će se laserom pokazati najpoznatija zviježđa.


Znanstveno predavanje

"Smjer protoka vremena" (strijela vremena)

U predavanju se daje prikaz znanstvenog objašnjenja asimetrije vremena (protoka vremena samo u jednom smjeru) – kozmološka strijela vremena, termodinamička strijela vremena, biološka strijela vremena, elektromagentska strijela vremena, itd. Problem asimetrije vremena razmatrat će se i sa stanovišta filozofije vremena. Predavanje će se održati na platou podno Mirabele u ponedjeljak 05.08. u 20.00 sati.

O predavaču: Predavanje će održati Dr.sc. Dragan Poljak redovni profesor u trajnom zvanju i prodekan za znanost na FESB-u, Sveučilište u Splitu, te Adjunct Professor na Wessex Institute of Technology (WIT), Southampton, Velika Brotanija. Znanstvenoistraživačka djelatnost dr.sc. Dragan Poljaka obuhvaća primjene elektromagnetskih polja na području antena, elektromagnetske kompatibilnosti i bioelektromagnetizma, a vezana je za primjenu suvremenih numeričkih metoda i implementacije na računalu.

Više informacije o događajima

https://www.facebook.com/?ref=logo#!/events/565270413538679/
https://www.facebook.com/?ref=logo#!/events/341802175953656/

Povezani članci

Who's Online

We have 213 guests and no members online