Općine, gradovi i županije na prosjačkom štapu

krizaDok se Hrvatska zabavlja izbornom kampanjom za parlamentarne izbore, njezine općine i gradovi proživljavaju financijsku agoniju, a zadatak nove vlasti morat će biti promjena odnosa prema lokalnoj i regionalnoj samoupravi. U suprotnom, lokalna i regionalna samouprava ostat će i bez prosjačkog štapa. Naime, prihodi poslovanja svih gradova, općina i županija su manji za četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prihodi od poreza na dohodak su manji za 7,8 posto, prihodi od imovine su za 1,8 posto veći, a komunalni doprinosi i naknade su 1,6 posto veći ...

OSTALI BEZ 800 MILIJUNA KUNA

Općine, gradovi i županije na prosjačkom štapu

Općine RHPiše: D. Cupać / Novi list
Izvor: Novi list

Predsjednik Udruge gradova i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kaže da je razoran učinak na lokalne proračune imala izmjena stopa poreza na dohodak.

- Sredinom 2010. godine središnja državna uprava izmijenila je stope poreza na dohodak, najznačajnijeg prihoda lokalne samouprave s 57 posto udjela u ukupnim prihodima, i porezne olakšice bez konzultacija s lokalnom samoupravom, zbog čega je Udruga gradova prije godinu dana podnijela Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena poreza na dohodak.

Usporedbom prvog polugodišta 2010. godine i prvog polugodišta 2011. godine utvrđeno je da su osnove za ostvarivanje prihoda od poreza na dohodak približno jednake, što znači da su prihodi od poreza na dohodak u prvom polugodištu 2011. trebali biti približno jednaki prihodima u 2010. godini.

Međutim, zbog izmjene stopa poreza na dohodak prihodi s te osnove smanjeni su za 413 milijuna kuna, odnosno 7,8 posto. Do kraja 2011. godine smanjenje prihoda od poreza na dohodak procjenjuje se na 800 milijuna kuna, upozorava Obersnel.

prihodi- Svi bitni pokazatelji na razini države - pad industrijske proizvodnje, pad građevinske aktivnosti, visoka nezaposlenost, rekordna nelikvidnost - pokazuju da se gospodarstvo u Hrvatskoj puno teže i sporije oporavlja od krize u odnosu na većinu zemalja u EU-u, kao i zemlje u našem okruženju, dok istovremeno građani sve teže žive, što je vidljivo iz činjenice da je prosječni rast indeksa potrošačkih cijena u prvih osam mjeseci ove godine 2,2, a realne bruto plaće u srpnju su pale za 2,4 posto.

U proračunima većine lokalnih samouprava nastavljen je pad prihoda od poreza na dohodak, najvažnijeg poreznog prihoda. Obersnelovo mišljenje je da je to direktna posljedica nesmanjivanja broja nezaposlenih, te izmjena Zakona o porezu na dohodak - koji je na snazi od srpnja 2010. godine, a kojim su korigirane stope poreza na dohodak čime su jedinicama lokalne i regionalne samouprave uskraćena znatna proračunska sredstva.