Kriza i stanje blagajni gradova i općina

Voda do grlaGospodarska kriza, koja još uvijek traje, razgolitila je i (ne)uspješnost lokalnih samouprava. Neke su pred bankrotom, neke na putu u propast, a neke su od običnih sela stasale u najrazvijenija mjesta u Hrvatskoj. Ta situacija nije vezana samo uz jednu županiju nego su gradovi-slučajevi raspoređeni po čitavom teritoriju. Od Zlatara i Pregrade u Hrvatskom zagorju, preko Zadra i Slavonskog Broda (Zadar problemi tek očekuju a Slavonski. Brod je jedva izbjegao bankrot), pa sve do Trogira koji stalno pleše na rubu bankrota. Pozitivan primjer je općina Dugopolje koja posljednjih godina cvate, dok splitski proračun ima rupu od 29,5 milijuna kuna. Što se tiče ostalih djelova Splitsko-dalmatinske županije, nema saznanja da je bankrot pogodio ili da prijeti nekoj od 55 jedinica lokalne samouprave. O mogućim problemima može se  doznati, kažu, tek kad lokalne vlasti izrade proračun ili ako dođe do smjene vlasti ...


KRIZA I STANJE BLAGAJNI GRADOVA I OPĆINA

Jedni na rubu bankrota, drugima ide kao nikad

Piše: Dobrila Stella / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Hrvatske općineU prvih šest ovogodišnjih mjeseci ukupni su rashodi lokalne i regionalne samouprave smanjeni za 10 posto, odnosno 1,2 milijarde kuna u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Od toga je najznačajnije smanjenje investicija od 11 posto, materijalnih troškova od 4,9 posto i plaća od 1,1 posto, rekao je Vjesniku Predsjednik Udruge gradova i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

"Gradovi nemaju taj luksuz da se kao Vlada mogu beskonačno zaduživati za financiranje deficita", poručuje Obersnel. Pritom dodaje da će se do kraja godine iscrpiti sve mogućnosti smanjenja rashoda, pa će gradovi morati odlučiti hoće li dizati cijene usluga ili će možda čak prodavati i svoju imovinu poput Vukovara i Samobora koji u tom smislu ispituju tržište (ovo za Omiš uopće nije neka novina, op.ur.).

Udruga gradova ubrzo će Ustavnom sudu podnijeti zahtjev za ocjenom ustavnosti zadnjih izmjena poreza na dohodak, što bi gradovima moglo povratiti "oduzetih" 570 milijuna kuna, au čemu im se pridružila i Udruga općina.


PROČITAJTE VIŠE ...

Povezani članci

Who's Online

We have 751 guests and no members online