Antonio, vruće mi je: Preporuke za zaštitu zdravlja starijih osoba

Nastavni zavoda za javno zdravstvo objavio je preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba prilikom izlaganja visokim temperaturama iznad 30 stupnjava Celzijusa, koje se posebno odnose na osobe oboljele od kroničnih i kardiovaskularnih bolesti. Među preporukama se navodi:
- Izbjegavati boravak na otvorenom u vrijeme velikih vrućina, a naročito od 10 do 17 sati (zadržavati se u hladu ili u zatvorenom hladnijem prostoru), posebno ukoliko starije osobe boluju od bolesti srca i šećerne bolesti.
- Paziti da izlazak iz hladnog prostora na vrućinu bude postepen.
- Piti do 2 l vode (izbjegavati gazirana i alkoholna pića).
- Jesti lako probavljivu hranu (voće, kuhano povrće, salate, riba, juhe, izbjegavati masna, jako začinjena, pržena i pečena jela).
- Nositi prozračnu odjeću i obuću od prirodnih materijala, šešir širokog oboda i sunčane naočale...

Izvor: Nastavni zavoda za javno zdravstvo

- Koristiti kreme s odgovarajućim zaštitnim faktorom.

- Prilagoditi dnevne aktivnosti hladnijem dijelu dana npr. jutarnjim ili večernjim satima.

- Izbjegavati tjelesni napor.

fjaka

- Svi kronični bolesnici moraju voditi pažnju o redovitom uzimanju propisanih lijekova i preparata, a po potrebi se posavjetovati s obiteljskim liječnikom i kontrolirati krvni tlak.

- Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije moraju u vrijeme vrućina učestalije kontaktirati stariju osobu.

- Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije znak su uzbune, pa je nužno što žurnije javiti se svom izabranom obiteljskom liječniku ili najbližoj hitnoj pomoći.

- Razlika temperature prostorije koja se postiže korištenjem klima uređaja i vanjske temperature ne bi smjela biti veća od 7ºC jer se stariji organizam u kratkom vremenu ne može adaptirati na naglu promjenu temperature.