Sanacija Karepovca: Je li opasno po zdravlje? Ili nije?

Nakon što je u Slobodnoj Dalmaciji ravnateljica splitskog Zavoda za javno zdravstvo Jasna Ninčević rekla "Ne želim biti odgovorna za zdravlje ljudi, ne znamo što udišemo s Karepovca i je li opasno", a sve zbog sanacije na Karepovcu, oglasio se i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, centrala u Zagrebu. Podsjetimo, i sam gradonačelnik Andro Krstulović Opara jutros je nakon sastanka sa predstavnicima vijećničkih klubova grada Splita, tražio njihovo očitovanje, koje je, evo, stiglo. Slobodna Dalmacija ga je objavila večeras, ovdje ga možete pročitati u cijelosti.

SANACIJA KAREPOVCA

Je li opasno? Ili nije? Je li ovo sanacija Karepovca? Ili samo "odlaganje" problema za neka druga (bolja?) vremena?

Priredio. MB

Možda nešto o kronologiji sanacije ili "sanacije" Karepovca zainteresiranoj javnosti (ipak i dugoraćani i omišani na Karepovcu još uvijek odlažu svoje smjeće, pa moramo biti zainteresirani za njegovu sanaciju) bude jasnije iz odgovora (skraćenog) splitske gradke vijećnice Marijane Puljak novinaru (i poduzetniku) Radi Županoviću, objavljenog danas na Facebooku u okviru jedne poduže i na trenutke žučne "rasprave"...
 

karepovac


MARIJANA PULJAK:

Dakle, Rade Županović evo me sada :). Tvrtka Arhitektonski kolektiv, koju spominjete, dobila je posao nadzora na natječaju još u vrijeme bivše gradske vlasti (Baldasarove, nap.ur.), možda je potpisao gradonačelnik Opara, to nisam ni znala, i sad svakodnevno obavljaju svoj posao nadzora građevinskih radova.

Točno je dalje da smo se u doba gradonačelnika Baldasara bunili protiv ovakvog projekta sanacije, kad je prvi put izašao s tim prijedlogom. Jedini smo bili protiv tog projekta i zagovarali smo također potpunu sanaciju, ne ovu djelomičnu i prekrivanje folijom.

Niz godina smo upozoravali da se ništa ne radi po tom pitanju, da je gradonačelnik Željko Kerum potrošio novac namijenjen sanaciji (i sad se ima obraza javljati), da se izvještaji o ispunjavanju plana gospodarenja otpadom prepisuju iz godine u godinu i ništa se ne radi da se konačno počne i kod nas odvajati otpad kao u cijelom normalnom svijetu. Ništa se iz tog plana godinama nije realiziralo i stalno su se tražila opravdanja. Znam da ste nas pratili cijelo to vrijeme.

Na kraju prošlog mandata, kad su već svi rokovi prošli, na onoj dugoj tematskoj sjednici s predstavnicima ministarstva, građana, udruga, ponovo se govorilo o projektu sanacije i kako je ovo jedini mogući način da uhvatimo sve EU rokove, krenemo s nekakvim odvajanjem otpada i ne plaćamo pune penale 2019. godine.

Trebala je u sklopu projekta biti i sortirnica i kompostana na samom Karepovcu, ali su građani oštro bili protiv kompostane, mislim da im to nije bilo dobro, ali tako je. Dakle, na toj sjednici smo zaista podržali projekt jer nije bilo druge.

Kad se krenulo u projekt, i kad je počeo ovaj smrad, tražili smo mjerenja svih plinova i da rezultati budu dostupni građanima. Postavljali i dalje pitanja, upravo na prošloj sjednici gradskog vijeća postavili smo pitanja koje su mjere predviđene kad plinovi prijeđu dozvoljene vrijednosti, kad će postaviti dodatne mjerne stanice, što je s metanom, i slično. Niste ih čuli jer su HDZ-ovci izveli šou i svi do jednog postavljali naručena pitanja kako bi se potrošilo vrijeme od sat i po za vijećnička pitanja.

Svjesni smo da nema druge, sanacija Karepovca se mora napraviti, ali to ne znači da ne treba i dalje preispitivati i kontrolirati cijeli proces.

Nisam sretna što će usred grada ogroman prostor ostati zauvijek prekriven folijom i travom i mislim da se varaju oni koji misle da će se tamo ikad išta napraviti tipa igrališta, šetnjice i ne znam koja rekreacija. To će biti prekriveno smeće s ispušnim ventilima i nitko se tamo neće šetati, a vjerojatno ćemo za koji dvadesetak godina ići u nekakvo dodatno saniranje tog prostora. Treba sada inzistirati da se to brdo dobro ogradi zelenim pojasom, stablima, da barem ljudima oko Karepovca bude ugodnije.

Sve ovo skupa me zapravo jako žalosti. Dugi niz godina nerada, neodgovorne politike, krađe, lopovluka, namještanja, osobnog interesa rezultirao je da nam je grad zamalo izgorio, gušimo se u smradu smeća, a voda se zamuti čim padne veća kiša.

Nije to nikakva paralelna stvarnost, nego naša današnjica. To više nije nešto neopipljivo već nam je život ugrožen zbog dosadašnje lopovske politike. Jedino me ohrabruje da će možda nakon svega ljudi uvidjeti da nije svejedno koga zaokruže na izborima. Postoji direktna veza između onog koga zaokruže i kvalitete njihovog života. Odnosno između onog koga većina izabere :).

A ovo o ravnateljici, ovo su izjave službene osobe mjerodavne institucije i ne može se dozvoliti da se ostavlja ikakva sumnja da nešto nije u redu. Ako su to njihove unutarnje političke igrice pokazat će se na vrijeme i treba sankcionirati sve koji se igraju s time na štetu građana. Građani moraju znati je li sve u redu i jesu li sigurni i zdravi.

Vidjet ćemo što sutra kažu državne institucije pa ćemo odlučiti što dalje..

(Komentar je napisan prije večerašnjeg očitovanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo)

Povezani članci

Who's Online

We have 360 guests and no members online