Sumnjate na izloženost koronavirusu, evo koga trebate nazvati

Kako ne biste lutali ako ste u nedoumici vezano uz izloženost koronavirusu, bilo da osjećate neke simptome, bilo da ste bili u kontaktu s nekim tko je stigao iz ugroženih područja, na raspolaganju vam je niz dežurnih brojeva koje možete nazvati od 0 do 24 sedam dana u tjednu.  Hrvatski zavod za javno zdravstvo, dakle krovna državna institucija, ima otvorene dvije linije s dežurnim brojevima - 091 468 30 32, 099 468 30 01  - na temu koronavirusa koji su dostupni građanima svaki radni dan od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati. No preporuka je da se javite epidemiolozima u svojoj županiji. Stoga ako imate respiratorne probleme i sumnjate da ste zaraženi koronavirusom, preporuka je da NE odlazite odmah liječniku ili u bilo koju bolnicu, već da nazovete nadležnoga dežurnog epidemiologa na broj 091 15 12 003   (ZZJZ Splisko-dalmatinske županije) koji je dostupan od 0 do 24 sata sedam dana u tjednu.

O korona virusu

Ako prehlađena osoba ima curenje iz nosa s ispljuvakom, nije zaražena virusom Corone, jer njegova upala pluća daje suhi kašalj bez curenja iz nosa. To je najlakši način za prepoznavanje.
 

S druge strane, dobro je znati da virus Wuhan ili Corona-virus nije otporan na toplinu i umire na temperaturi od 26 do 27 stupnjeva. Stoga pijte puno vruće vode poput čaja i infuzija. Nije lijek, ali je dobar za tijelo. Pijenje tople vode učinkovito je u uništavanju svih virusa. Pokušajte ne piti s ledom. Izložite se suncu ako je zima.

Virus je prilično velike veličine (stanica ima promjer otprilike 400-500 nm), tako da ga svaka normalna maska (ne samo 3M N95 maska) može filtrirati. Međutim, kad netko zaraženi kihne pred vama, on će se širiti oko 3 metra prije nego što padne na zemlju; to jest suspendirano u zraku.

Kada virus padne na metalnu površinu, živjet će najmanje 12 sati. Stoga zapamtite da ako dođete u kontakt s bilo kojom metalnom površinom, temeljno operite ruke sapunom.

Virus može ostati aktivan u tkaninama 6-12 sati. Normalno sredstvo za pranje rublja ubija virus. Zimsku odjeću koja ne zahtijeva svakodnevno pranje treba staviti na sunce da bi se ubio virus.


Podaci o simptomima upale pluća uzrokovane virusom Corona:

- Prvo će zaraziti grlo, a zatim će se u grlu osjećati kao suho grlo koje će trajati 3 do 4 dana.

- Tada će se virus stopiti s nosnom tekućinom i uroniti će u dušnik i ući u pluća uzrokujući Wuhanovu upalu pluća. Ovaj će postupak trajati 5 do 6 dana.

- Uslijedit će stanje upale pluća, visoke temperature i otežanog disanja. Nazalnost nosa nije poput uobičajenog nazalnog zagušenja. Osjećat ćete se kao da se utopate u vodi. Ako imate takav osjećaj, važno je odmah potražiti liječničku pomoć.


O prevenciji:

- Najčešći način da se zarazite je dodirnuti stvari u javnosti, kao što su rukohvati, ručke na vratima, ručke u autobusu itd., Pa biste trebali često oprati ruke. Virus može živjeti u vašim rukama samo 5-10 minuta, ali mnoge se stvari mogu dogoditi u tih 5-10 minuta, poput trljanja očiju, nosa, usta.

- Preporučuje se grgljanje Betadine za grlo kako biste uklonili ili smanjili klice dok su još u grlu (prije nego što se spuste u pluća).

Who's Online

We have 210 guests and no members online