Dani borbe protiv melanoma

SunčanjeSunčanjeI Dalmacija se uključuje u veliku javno-preventivnu zdravsrtvenu akciju „DANI BORBE PROTIV MELANOMA“. U KBC-u Split u sklopu akcije "Dani borbe protiv melanoma", od 5. do 9. svibnja održat će se besplatni dermatološki pregledi za 60 građana. Akcija ima svoj medicinski, odnosno preventivni dio koji uključuje besplatne dermatološke preglede, te humanitarni i savjetodavni dio. Humanitarni dio akcije odnosi se na prikupljanje i donaciju novčanih sredstava Hrvatskoj ligi protiv raka, a savjetodavni dio na besplatno određivanje fototipa i savjetovanje o zaštiti kože od štetnih utjecaja sunčeva zračenja. Cilj svih aktivnosti u sklopu „Dana borbe protiv melanoma“ je osvijestiti i upoznati hrvatsku javnost o opasnostima koje donosi pretjerano izlaganje suncu te sa sve češćom pojavom melanoma posljednjih godina ...

DANI BORBE PROTIV MELANOMA

Izvor: Akcija "Dani borbe protiv melanoma"

Incidencija malignih melanoma posljednjih desetljeća u stalnom porastu i raste brže od incidencije ostalih zloćudnih tumora kože. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske od 1968. do 1995.g. učestalost malignog melanoma povećala se za 309%, a mortalitet od malignog melanoma za 310%.

sunčanje

"Rano otkrivanje melanoma i drugih malignih kožnih tumora je od vrlo velike važnosti te mi je stoga izuzetno drago što je ove godine u projekt „ Dani borbe protiv melanoma“ uključen i Klinički bolnički Centar Split." - istaknula je Doc. dr. sc. Neira Puizina Ivić, dr.med. specijalista dermatovenerolog iz KBC Split.

Svojom participacijom u projektu želimo pomoći u razvoju svijesti građana o opasnostima koje donosi pretjerano izlaganje suncu te sa sve češćom pojavom melanoma posljednjih godina.

Prosječan rizik od razvoja melanoma tijekom života u bijeloj populaciji je oko 1 na 75, a u svijetu se svake godine bilježi porast pojavnosti melanoma. Jedan od najčešćih uzroka je izlaganje suncu koje može potaknuti mutacije i dovesti do razvoja melanoma pogotovu ako za to postoje i nasljedne predispozicije.

Prijave za sve zainteresirane građane za besplatan dermatološki pregled u KBC Split primaju se na broj telefona u Zagrebu 01/ 6596 870 (Oktal Pharma) radnim danom od 8h do 16h, najkasnije do 30.travnja 2008.

sunčanje

Organizatori ove javno-preventivne zdravstvene akcije „Dani borbe protiv melanoma“, koja se održava već treću godinu za redom, vjeruju da će osvijestiti građane regije i ukazati im na važnost pravovremenih zdravstvenih dermatoloških preventivnih pregleda.