Nakon dječjeg tjedna i alarmantnih podataka o ponašanju mladih

I ove godine "odrađujemo" Dječji tjedan. Ciljevi tog tjedna svake godine su vrlo slični: dječji skupovi, pisanje poruka odraslima, izložbe, radionice, predavanja, prezentacije, kazališne predstave. To je sve lijepo i korisno, ali čini mi se da se nakon što završi taj tjedan ništa bitno ne mijenja u našem odnosu prema djeci. A ankete i statistike provedene među djecom su.. zabrinjavajuće. Više o njima u nastavku.. Očito, još uvijek imamo problema sa shvaćanjem smisla preventivnog djelovanja - sasvim svejedno radi li se o prevenciji nasilja - izravnog i putem intemeta, konzumacije alkohola i droga, ranom stupanju u spolne odnose i sl. Prevencija ne daje rezultate odmah: to je rad na duge staze jer uključuje bavljenje djecom, odgojno djelovanje kako bi usvojila određene stavove, a onda ih i primjenjivala u životu. Ono što najteže prihvaćamo jest činjenica da su za tzv. primarnu prevenciju zaduženi svi koji u bilo kojoj ulozi dolaze u kontakt s djecom i mladima - roditelji, odgojitelji u vrtiću, učitelji, treneri, vjeroučitelji.. Pomalo je smiješno, da ne kažem licemjerno čuditi se dobivenim podacima jer valja nam je postalo jasno da ako sijemo "brokve" ne može izniknuti cvijeće. Žanjemo ono što smo sijali! ...

NAKON DJEČJEG TJEDNA I ALARMANTNIH PODATAKA O PONAŠANJU MLADIH

Okupljanje u Maksimiru nije prevencija i edukacija

Piše: Mirjana Nazor

Mirjana NazorO našoj brizi za djecu tijekom godine govore i sljedeći podaci: Hrabri telefon i Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba proveli su ove godine istraživanje o iskustvima i ponašanju djece na intemetu i na Facebooku na uzorku od oko 1.500 djece u dobi od 11 do 18 godina.

Čak 93 posto djece ima otvoren Facebook profil, a 68 posto, otvorilo je svoj profil prije 13. godine, stoje zabranjeno. Djeci u 78 posto obitelji roditelji nisu odredili nikakva pravila o korištenju Facebooka te tek 17 posto djece kaže da takva pravila u njihovoj obitelji postoje. Među djecom koja provode nasilje preko Facebooka njih 93 posto potječe iz one kategorije koja nema obiteljskih pravila.

Pred Dječji tjedan dobili smo i uvid u rezultate ankete provedene u sklopu projekta „Zdrav za 5" na više od 12.000 učenika iz cijele Hrvatske.

Među ostalim, vrijedi istaknuti podatak da je 11 posto ispitanih učenika prvih razreda srednjih škola jednom ili više puta u životu konzumiralo marihuanu ili hašiš, a gotovo svaki treći učenik je u životu jednom ili više puta udisao ljepila ili neka druga otapala.

ponašanje mladihViše od polovice učenika u zadnjih 30 dana ostalo je vani nakon 23 sata bez pratnje odrasle osobe, od čega najveći dio uz dozvolu roditelja!

Rezultati istog projekta u Karlovačkoj županiji pokazali su daje čak 80 posto osmaša jednom ili više puta konzumiralo alkoholna pića, a čak se 40 posto ispitanika unatrag mjesec dana opijalo.

Samo u posljednjih mjesec dana kockalo se ili kladilo gotovo 25 posto učenika drugih razreda srednjih škola.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić je rekao da su ti podaci alarmantni, stoga je najvažnije provoditi prevenciju i edukaciju, a tek onda represija...

Ističe se kako se ovaj projekt provodi radi promicanja poruke „NE drogi, IME alkoholu i IME igrama na sreću - Živi zdravo, budi zdrav, jer čist okoliš je zdrava budućnost", a središnji događaj zbio se u Maksimiru - prisustvovao mu je i ministar zaštite okoliša i prirode.

Sjajno! Nije mi sasvim jasno da li odgovorne osobe doista misle da će prevenciju i edukaciju ostvariti masovnim okupljanjima u Maksimiru?

Očito, još uvijek imamo problema sa shvaćanjem smisla preventivnog djelovanja - sasvim svejedno radi li se o prevenciji nasilja - izravnog i putem intemeta, konzumacije alkohola i droga, ranom stupanju u spolne odnose i sl.

odgoj djecePrevencija ne daje rezultate odmah: to je rad na duge staze jer uključuje bavljenje djecom, odgojno djelovanje kako bi usvojila određene stavove, a onda ih i primjenjivala u životu.

Ono što najteže prihvaćamo jest činjenica da su za tzv. primarnu prevenciju zaduženi svi koji u bilo kojoj ulozi dolaze u kontakt s djecom i mladima - roditelji, odgojitelji u vrtiću, učitelji, treneri, vjeroučitelji...

Pomalo je smiješno, da ne kažem licemjerno čuditi se podacima koji su izneseni u spomenutim istraživanjima jer valja nam je postalo jasno da ako sijemo „brokve" ne može izniknuti cvijeće. Žanjemo ono što smo sijali!

Kada mi odrasli započnemo odgovorno obavljati svoje uloge Dječji tjedan će biti samo svojevrsna kruna onoga što radimo cijele godine i imat će smisao i opravdanje, a ovako je samo farsa, balon od papira kojeg kiša nažalost prebrzo smoči i tako onemogući njegovo slobodno letenje.

Povezani članci

Who's Online

We have 70 guests and one member online

  • admin