Potrošačkim zadrugama protiv trgovačkih monopolista

Mali dućanTreba zaobići velike trgovačke monopoliste i njihove nerealno visoke cijene robe te izravno povezati male proizvođače hrane s potrošačima. Suština je to ideje osnivanja potrošačkih zadruga koju je pokrenuo Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske, a u povodu Svjetskog dana potrošača ...

SVI SMO POTROŠAČI, ZAŠTO SE NE ORGANIZIRAMO?

‘Potrošač’ inicira osnivanje zadruga

Piše: Denis Krnić / Slobodna Dalmacija

Izvor: Slobodna Dalmacija

Nenad Kurtović, predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske, kao razloge pokretanja inicijative istaknuo je "monopolizaciju robnog prometa, posebno u domeni prehrambenih proizvoda". 

- Zbog velikih mnopolista, male kvartovske trgovine gotovo su nestale. Mali domaći proizvođači ne mogu u velikim trgovačkim lancima ponuditi svoje proizvode, posebno ne prehrambene.  Kroz osnivanje potrošačkih zadruga želimo izravno povezati male proizvođače i kupce, bez posrednika. Samo u Njemačkoj potrošačke zadruge drže čak 30 posto tržišta. 

Mali dućan

U suradnji sa Zadružnim savezom Dalmacije i Odjelom za sručne studije trgovinskog poslovanja Splitskog sveučilišta, odlučili smo pokrenuti samoorganiziranje građana, budućih zadrugara, u nakani nabave proizvoda i usluga od proizvođača bez posrednika - pojasnio je Kurtović

Ante Tičić, savjetnik u Savezu udruga za zaštitu potrošača, dodao je kako izravno povezivanje građana-kupaca s malim proizvođačima smanjuje i cijenu proizvoda.