Frenki Laušić: Dosta je grabeži

Bio je to zanimljiv komunikacijski eksperiment: Udruga "Lipa" odlučila je u oganj diskusije oko prijedloga državnog proračuna za 2016. gurnuti dvojicu mladih studenata četvrte godine ekonomije, ali mora se priznati kako su Ivan Majić i Matej Bule predstavili svoj prijedlog fiskalne konsolidacije suverenije i razložnije nego dobar dio hrvatskih ekonomista opće prakse. No, koliko god je njihov plan proračunskih ušteda od 4,6 milijardi kuna akademski jasan i pitak, toliko pati od, kao što su to napomenuli njihovi stariji kolege - Velimir Šonje, Ante Žigman i Vuk Vuković - od slabosti nedovoljnog uvida u real-političku, pa i egzistencijalnu realnost. Ipak, Udruga "Lipa" je medijski pogodila s guranjem u prvi plan mladih ekonomista, jer je to bio sasvim lijep način da se koliko-toliko skrene pažnja s politikantskih tema koje produciraju stranke iz vladajuće koalicije na one teme koje bi upravo trebale najviše zanimati mlade - a to je da se stariji opet ne opredijele na to da sadašnju prekomjernu “potrošnju” financiraju dugovima koje će plaćati buduće generacije..

KOMENTAR O MLADIMA NEOPTEREĆENIMA POLITIKOM

Dosta je grabeži

Piše: Frenki Laušić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Ušteda od oko milijardu kuna na “radnim” i “statusnim” mirovinama, na primjer, ne uključuje činjenicu da su mirovine iz rada premale da bi se trebalo pristupiti njihovom rezanju, dok su statusne mirovine, pogotovo braniteljske, zaštićene političkom strukturom vladajuće koalicije.

Osim toga, kao što je istaknuo Velimir Šonje, predizborna kampanja iz 2015. predstavlja svojevrsno nazadovanje u odnosu na kampanju iz 2011., jer su prošle godine glavne stranke posvetile mnogo manje pažnje proračunskim brojkama, a mnogo više marketinškom šminkanju. Stoga i ne zvuči baš suludo prijedlog da se stranke zakonski obveze da u predibzbomim programima moraju imati i fiskalne smjernice, kako bi građani znali za koga i za što glasaju.

Baš zbog toga, do prije dva dana, kada je novi ministar financija Zdravko Marić ustvrdio kako će se ići u smanjivanje rashoda državnog proračuna, nismo uopće mogli znati kakva je, u najopćenitijem smislu, fiskalna politika Domoljubne koalicije, pa ni Mosta.

Zato je dobro da različite interesne udruge, ali i akademnske institucije, iziđu sa svojim proračunskim prijedlozima kako bi se kreirala potrebna kritična masa kvalitetnih prijedoga koji bi dobro došli Tihomiru Oreškoviću, Zdravku Mariću, Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu.

Doduše, prve neslužbene informacije koje dolaze iz Vlade govore kako će premijer i ministar financija zauzeti prilično strogi “kurs” i dva puta provjeravati svaku proračunsku stavku prije nego što je odobre, što je sasvim dobar signal za početak.

Međutim, pri tome treba znati da u vladajućoj koaliciji ima ukupno 23 stranke i strančice i svaka će tražiti svoj “udio” u pobjedničkom plijenu. Takva nas je grabežna politika “ubila” zadnjih 25 godina, a odgovor mladih ekonomista, između ostalog, govori kako tome konačno treba doći kraj.

Povezani članci

Who's Online

We have 96 guests and no members online