Presuda Mamićevom klanu: Svi su krivi i moraju vratiti novac

Zdravko Mamić je sa svojim klanom nepravomoćno osuđen na Županijskom sudu u Osijeku da je iz gradskog kluba Dinamo izvukao 116 milijuna kuna putem transfera hrvatskih reprezentativaca Luke Modrića i Dejana Lovrena, te oštetio državni proračun za 12,2 milijuna kuna neobračunatog poreza. Uz Mamića su za krađu iz Dinama osuđeni njegov brat Zoran, direktor Hrvatskog nogometnog saveza i bivši direktor Dinama Damir Vrbanović te poreznik Milan Pernar. Zdravko Mamić je osuđen ukupno na 6 i pol godina zatvora, Zoran Mamić na 4 godine i 11 mjeseci, Milan Pernar na 4 godine i dva mjeseca, a Damir Vrbanović na 3 godine. Oduzeta im je i stečena materijalna korist. Zdravko Mamić, koji je dan prije presude napustio Hrvatsku i otišao u BiH čiji je i državljanin (pa ga ta zemlja nije dužna izručiti Hrvatskoj), mora vratiti 52 milijuna kuna. Skinut će mu se novac s računa i oduzeti nekretnine, ali tek nakon pravomoćnosti presude.

Izvor: Index.hr
Ilustracija: Megatroll Split

Nepravomoćna presuda moćniku koji je itekako dobro povezan s vladajućom strankom u Hrvatskoj i koji predsjednici organizira rođendane, nažalost, ne znači mnogo.

Mamićev klan može se žaliti na presudu Županijskog suda u Osijeku, koja ide prema Vrhovnom sudu Republike Hrvatske. Nakon toga presuda postaje pravomoćna, ovakva kakva jest. Naravno, presuda se može i ukinuti, a slučaj vratiti na ponovno suđenje. Presuda može biti i preinačena...

U ovom kontekstu dovoljno je prisjetiti se činjenice da je, primjerice, i Ivo Sanader uhićen prije sedam i pol godina za aferu Fimi Media. Nepravomoćno je osuđen na devet godina zatvora. No Vrhovni sud je 2015. godine ukinuo tu presudu i vratio je na ponovno suđenje. Sanader je tako i dan danas slobodan čovjek, bez ijedne jedine pravomoćne presude.

Povezani članci

Who's Online

We have 506 guests and no members online