Sto dana poštede? Ni govora!

čelnici kukuriku koalicijeNi jedna hrvatska Vlada od završetka rata do sada nije zatekla tako tešku gospodarsku situaciju na domaćem i međunarodnom planu. U Hrvatskoj je nelikvidnost dosegnula 40 milijardi kuna, gotovo dvostruko više nego nakon domaće prve recesije 1999. godine, nezaposlenost se ponovno vratila na razinu od prije osam godina, manjak u državnoj blagajni je dosegnuo gotovo šest posto bruto domaćeg proizvoda, a gospodarstvo će ove godine u najboljem slučaju stagnirati. Situacija nije ništa mnogo bolja ni u Europi. Zbog toga će 2012. biti daleko najteža godina od 1995. i Vlada neće imati pravo na sto dana da se "snađe", nego će od prvog dana biti izložena nemilosrdnoj pažnji i kritici domaće javnosti i međunarodnih financijskih institucija ...

FRENKI LAUŠIĆ:

STO DANA POŠTEDE? NI GOVORA!

Izvor: Slobodna Dalmacija

frenki laušićSituacija nije ništa mnogo bolja ni u Europi, koja će u 2011., pa i u 2012., možda opet ući u recesiju. Italija kao jedan od naših najvećih trgovinskih partnera je u dubokoj krizi, a eurokriza je dovela do još jednog vala krize kreditiranja i općeg rasta kamatnih stopa, te opće političke i ekonomske nesigurnosti.

Zbog toga će 2012. biti daleko najteža godina od 1995. i Vlada neće imati pravo na sto dana da se “snađe”, nego će od prvog dana biti izložena nemilosrdnoj pažnji i kritici domaće javnosti i međunarodnih financijskih institucija.

Zato bi bilo najbolje da već sada imaju spreman prijedlog državnog proračuna kojim će se bar malo smanjiti fiskalni manjak, kao i mjere za suzbijanje nelikvidnosti i poticanje investicija. To su tri glavna područja koja moraju biti obuhvaćena programom Vlade, a na temelju njih bi onda tijekom idućih godina trebala postupno padati nezaposlenost.

Na žalost, za realiziranje takvog plana trebat će provoditi bar dio onih bolnih rezova protiv kojih su bezumno u predizbornoj kampanji agitirale sve glavne političke stranke, osim HSLS-a.

U rasponu od smanjivanja plaća u javnim službama i broja radnika u javnim poduzećima, do promjena Zakona o radu kojim će se “fleksibilizirati” radno pravo, i vrlo vjerojatnog reduciranja visine svih povlaštenih mirovina, uključujući i braniteljske.

U ekonomskom smislu slijedi nam stoga “veliko čišćenje” koje će ovaj put najviše pogoditi one građane koji su na bilo koji način vezani uz “državnu sisu”. Sukladno tome će u iduće dvije godine većini ljudi pasti životni standard.

Dakle, gospodarska prognoza za Vladu, a i građane, glasi: hladno olujno s kišom i jakom grmljavinom.

Povezani članci

Who's Online

We have 389 guests and no members online