Predavanje: 'Data mining', rudarenje podataka na Ekonomskom fakultetu

Studentski Poduzetnički Inkubator i IMEF Split organiziraju predavanja na temu "Data mining" tj, rudarenje podataka koje će se održati u petak, 13.05.2016. na Ekonomskom fakultetu u Splitu u 12 h (Svečani amfiteatar). Rudarenje podataka ili podatkovno rudarenje (eng. Data mining) je sortiranje, organiziranje ili grupiranje velikog broja podataka i izvlačenje relevantnih informacija. Sam termin mogli bismo objasniti kao proces pronalaženja korisnog znanja ili informacija, odnosno otkrivanje znanja iz velike količine podataka. Razvoj tehnologije, računala, interneta bitno doprinosi lakšem organiziranju podataka, no da bi oni postali korisni, potrebno je njihovo pretvaranje u informacije i znanje. Termin rudarenja često se poistovjećuje sa 2 različita procesa: otkrivanje i predviđanje znanja. Gosti govornici proći će kroz alate i metode obrade koji se koriste kod rudarenja podataka te primjene u poslovanju i primjere iz prakse. Ako vas zanima zašto mnogi uspješni poduzetnici smatraju da je rudarenje podataka područje u uzletu koje će u bliskoj budućnosti imati najveću potrebu za radnom snagom, vidimo se u petak..

PREDAVANJE O "RUDARENJU" PODATAKA

"Rudarenjem" se poboljšava proces donošenja odluka na strateško-poslovnoj razini pružajući uvid u "skrivene" podatke business intelligence (BI) metodologijom. Rudarenjem se također otkrivaju odnosi, logičnost, pravilnost te općenito bilo kakve strukture među podacima. Rudarenje podrazumijeva organiziranje baza čišćenjem podataka kako bi se pristupilo znanju i stjecanju istog na temelju postojećih podataka u bazama.

Razvoj tehnologije, računala, interneta bitno doprinosi lakšem organiziranju podataka, no da bi oni postali korisni, potrebno je njihovo pretvaranje u informacije i znanje. Termin rudarenja često se poistovjećuje sa 2 različita procesa: otkrivanje i predviđanje znanja.

Proces otkrivanja znanja implicira korisnikovo razumijevanje eksplicitnih informacija za koje je bitno da su u čitljivom obliku. Predviđanje se odnosi na buduće događaje i u nekim pristupima moze biti čitljivo i prozirno dok u drugim neprovidno.