Prošao projekt Urbane aglomeracije Split

Gradonačelnik Splita te gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina zajedno su ponosno obznanili javnosti kako je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odabrao projekt Urbane aglomeracije Split za koje su predviđena sredstva od 62,7 milijuna eura. Urbana aglomeracija Split, koju uz najveći grad čine još Kaštela, Sinj, Solin, Trogir, Omiš, Dugi Rat, Podstrana, Lećevica, Dimo, Dugopolje, Klis i Muć je izabrano kao područje za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), nova mjera za privlačenje sredstava namijenjena urbanim područjima do 2023. godine. - Najvažnije da smo zajedničkim radom, ne gledajući političku pripadnost uspjeli doći do ovoga, a veliku podršku nam je pružio ministar Tolušić. Da smo imali takvu podršku i prije (u mandatu Branka Grčića, op.a.) mi bismo nekoliko projekata uspješno realizirali. Srećom da je ministar Tolušić to prepoznao - kazao je gradonačelnik, te naveo kako je sada na svima zajedno koliko će sredstava iskoristiti.

Izvor: Dalmatinski portal

Strategiju urbane aglomeracije izradilo je splitsko Sveučilište volonterski, a posebno se prorektor zahvalio dekanici Ekonomskog fakulteta Maji Fredotović i Vinku Muštri bez kojih, kazao je, strategija ne bi ovako dobro uspjela.

- Programi koji će se moći financirati su mjere za čisti i urbani promet, za deinstitucionalizaciju zdravstvenih i socijalnih usluga, za mlade, za podizanje kvalitete strukovnog obrazovanja, za korištenje zapuštenih prostora, za razvoj poduzetnike infrastrukture i programa za poduzetnike - kazala je Ela Žižić, pročelnica grada Splita za gospodarstvo.