HGSS pokaznom vježbom 'Omiš 2018' proslavio 62 godina osnutka

U subotu je HGSS stanica Split velikom prezentacijskom vježbom OMIŠ 2018. obilježila 62. godinu od osnutka. U vježbi je sudjelovalo 141 pripadnika i suradnika HGSS-a Split s ispostavama te pripadnici HGSS Makarska i HGSS Ogulin, zbog čega je promet dionicom bio  zatvoren do 13 sati. Na području Gata izvedene su vježbe spašavanja na divljim vodama, na mirnim vodama, potraga za nestalom osobom, spašavanje iz stijene, te spašavanje iz stijene uz pomoć helikoptera s ciljem prikaza osposobljenosti, opremljenosti i kapacitiranosti HGSS stanice Split. Pročelnik HGSS Stanice Split Frane Bebić iznimno je zadovoljan pokazanim..

Izvor: DalmacijaDanas

Vježba je imala pokazni karakter, ali osim potvrđivanja znanja, jako puno smo radili i na podizanju znanja, odnosno vodili smo računa da svaki član dobije takav zadatak s kojim će steći neko novo znanje. Moram kazati da sam iznimno zadovoljan izvedbom svih pet zasebnih vježbi. Pokazali smo da možemo istovremeno spašavati na dvije neovisne lokacije s 300-metarske litice u zaleđu Omiša, konkretno stijena Ilinca, zatim da možemo raditi na divljim i mirnim vodama s čamcem i psima koji su u stanju osjetiti miris pa čak i potonulog tijela, uz ronioce koji su radili traganje po dnu i izvlačenje. Na divljim vodama smo u stanju popratiti sve događaje dežurstva i probleme koji se mogu dogoditi na rijekama poput naše Cetine, Zrmanje, Kupe i slično. Iznad svega, čini mi se da je forte naše splitske stanice helikoptersko spašavanje, ali i potrage, gdje smo danas imali preko 70 učesnika u jednoj jako zanimljivoj vježbi – kazao je Bebić.


NAJAVA VJEŽBE

Zbog vježbe HGSS-a u subotu se od 10 do 13 sati zatvara cesta Gata-Zakučac

Hrvatska gorska služba spašavanja u subotu obilježava 62. obljetnicu osnutka splitske stanice HGSS-a. Tim povodom će u subotu održati pokaznu vježbu 'Omiš 2018.', a zato će za sav promet od 10 do 13 sati biti zatvorena cesta Gata-Zakučac. Obilazni pravac je Omiš-Naklice-Gata-čvorište Blaton na Cetini, a za privremenu regulaciju prometa postavit će se potrebna signalizacija na svim gravitirajućim raskrižjima. Iz ŽUC-a mole sudionike u prometu da budu oprezniji i da poštuju signalizaciju i ne beštimaju previše.