FDK: Klapa Oneum iz Omiša pobjednica je Večeri izvornih napjeva

Svečanim otvorenjem na Trgu sv. Mihovila u Omišu u petak je službeno započeo 52. Festival dalmatinskih klapa.  Nakon što je klapa Oneum iz Omiša otpjevala himnu Grada Omiša, ‘Na omiškoj stini‘, a festivalsku zastavu podigao Nediljko Diko Lelas, dugogodišnji suradnik Festivala, publiku je svojim nastupom oduševila dječja klapa Bepo iz Omiša koja ove godine slavi dvadeset godina svog postojanja i koja je iznjedrila brojne danas priznate klapske pjevače. A potom je krenulo putovanje u neka stara vremena na koje je publiku odvelo dvanaest klapa – Maraška (mj)-Zadar, Morlaci (m)-Otok, Timbar (m)-Selca, Vidulice (ž)-Rijeka,  Žrnovnica (mj)-Žrnovnica, Muraj (mj)-Zadar, Poklisari (m)-Dubrovnik, Težaci (m)-Paljuv, Oneum (m)-Omiš, Korda (m)-Lumbarda,  Basca (mj)-Baška Voda te  Stine (m)-Zagreb.
Rozeta sv. Petra otišla je, a tako su odlučili glasovi publike, domaćoj klapi Oneum koja ih je ‘kupila’ razigranom izvedbom napjeva ‘Jidri Pere, ide u Kaštila‘. Klapska priča u Omišu nastavlja se u subotu, 30. lipnja, kada je na redu Večer novih skladbi.

FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA

Svečano otvoren 52. FDK Omiš 2018.

Izvor: FDK.hr

I premda je u pojedinim izvedbama možda i bilo malih nesavršenosti, svakako je, a to i jest bit, bilo iskonske zanesenosti izvornim napjevima, u tolikoj mjeri da se promatraču sa strane na tren dalo učiniti kako se vratio par desetljeća unatrag i uživa dok sluša pjev klape ispod prozora neke djeve.

Rozeta sv. Petra otišla je, a tako su odlučili glasovi publike, domaćoj klapi Oneum koja ih je ‘kupila’ razigranom izvedbom napjeva ‘Jidri Pere, ide u Kaštila‘.

Da je mogla, publika bi kakovu nagradu zasigurno dala i ženskoj klapi Sorelo iz Zagreba koja je nastupila kao gost za vrijeme prebrojavanja glasova i pokazala da njihovo vrijeme na omiškoj pozornici definitivno dolazi.Festival dalmatinskih klapa u odsustvu gradonačelnika Ive Tomasovića otvorila je njegova zamjenica Rina Marušić a program je vodila Edita Lučić Jelić.

Klapska priča u Omišu nastavlja se u subotu, 30. lipnja, kada je na redu Večer novih skladbi.

FDK Omiš

Povezani članci

Who's Online

We have 404 guests and no members online