Županija zabranila događanja koja okupljaju iznad tisuću ljudi

Situacija poput stavljanja cijele Italije u karantenu s njenih 60 milijuna stanovnika nesvakidašnji je događaj. Nažalost, Italija je zabilježila najviše smrti od novog korona virusa Covid-19 od svih drugih zemalja izvan Kine, gdje je u prosincu počela epidemija. Prema nekim projekcijama sve ovo što danas gledamo u Italiji za 9 do 10 dana bit će stanje stvari i u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj... Drugim riječima, u karanteni bi se uskoro mogla naći cijela Europa, a to je situacija od koje će se kontinent oporavljati mjesecima.
U Hrvatskoj je danas potvrđen 15. slučaj zaraze koronavirusom. Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je danas na konferenciji za medije da se uvode nove mjere. Za sve Talijane vrijedi karantena ako odluče doći u Hrvatsku, bez obzira iz koje talijanske regije dolazili.

Županijski stožer civilne zaštite je u utorak ,10.03.2020. radi zaštite od koronavirusa zabranio sva događanja koja okupljaju više od 1.000 osoba, doznaje se od načelnika Stožera dožupana Luke Brčića, piše Slobodna Dalmacija.
- "Za događanja koja okupljaju manje od 1.000 osoba organizatori će morati tražiti odobrenje od našeg Stožera ili od županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo" -  rekao je Brčić Hini. Dodao je kako je njihova odluka sukladna naputcima Nacionalnog stožera civilne zaštite.
Županijski stožer pripremio je prostor za karantenu u koji će, kaže, biti smješteni stranci koji dolaze iz koronavirusom zaraženih područja. U tijeku je adaptacija izolacijskog prostora u splitskom KBC-u u bolnici na Križinama, a osiguran je i prostor za eventualnu dekontaminaciju vozila hitne pomoći.
- "Uputili smo svim našim školama i vrtićima naputke kako se trebaju ponašati" - rekao je Brčić. Izvijestio je i kako je zaključeno da će bit upućen naputak svim javnim prijevoznicima - autobusima, trajektima i zračnom prometu, da se pojačano pridržavaju dezinfekcijskih higijenskih mjera.

Sumnjate na izloženost koronavirusu, evo koga trebate nazvati

Izvor: Slobodna Dalmacija, Tportal

Kako ne biste lutali ako ste u nedoumici vezano uz izloženost koronavirusu, bilo da osjećate neke simptome, bilo da ste bili u kontaktu s nekim tko je stigao iz ugroženih područja, na raspolaganju vam je niz dežurnih brojeva koje možete nazvati od 0 do 24 sedam dana u tjednu.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, dakle krovna državna institucija, ima otvorene dvije linije s dežurnim brojevima - 091 468 30 32, 099 468 30 01  - na temu koronavirusa koji su dostupni građanima svaki radni dan od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati.

No preporuka je da se javite epidemiolozima u svojoj županiji. Naime svaka županija ima županijski zavod za javno zdravstvo, a u u svakom zavodu postoji dežurna epidemiološka služba.

Stoga ako imate respiratorne probleme i sumnjate da ste zaraženi koronavirusom, preporuka je da NE odlazite odmah liječniku ili u bilo koju bolnicu, već da nazovete nadležnoga dežurnog epidemiologa na broj 091 15 12 003   (ZZJZ Splisko-dalmatinske županije) koji je dostupan od 0 do 24 sata sedam dana u tjednu.