Stožer preporuča..

KAKO SPRIJEČITI ZARAZU? Pročitajte važne preporuke za kućanstva i ostale zatvorene prostore. Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je preporuke za ponašanje u kućanstvima i drugim zatvorenim prostorima.

Opće mjere prevencije uključuju:

– Čestu higijenu ruku sredstvima koja sadrže 70 % alkohola: protrljajte ruke ako nisu vidno prljave ili operite sapunom i vodom ako su prljave, i to u trajanju 20-ak sekundi.

– Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta.

– Čuvanje higijene zraka unutarnjeg prostora čestim provjetravanjem  te kašljanjem ili kihanjem u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah zatim bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac.

– Nošenje medicinske maske ili prekrivanje nosa i usta papirnatom maramicom obvezno je za one koji imaju respiratorne simptome.

– Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku, a masku odložiti u kantu za otpatke s poklopcem, isto vrijedi i za papirnatu maramicu.

– Održavanje distance u društvenom kontaktu između osoba najmanje 1 metar ako osoba ima neki od respiratornih simptoma.

– Informirajte se o lokalnoj epidemijskoj situaciji, ali pratite provjerene izvore informiranja poput internetskih stranica Vlade RH (www.koronavirus.hr), Ministarstva zdravstva (www.miz.hr) ili Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (www.hzjz.hr).

Preporuke za kućanstva i zatvorene prostore tijekom epidemije COVID-19:

– Ostanite kod kuće i javite se telefonom nadležnom liječniku obiteljske medicine ili u tzv. COVID-19 dežurnu ambulantu ako razvijete simptome poput povišene tjelesne temperature, kašlja ili kratkog daha.

– Izbjegavajte druge bolesne osobe.

– U svim zatvorenim prostorima ograničite kontakt s ostalima koliko god je moguće (održavajte udaljenost od 2 metra u zatvorenim prostorima).

– Nastavite primjenjivati sve preporučene mjere prevencije.

– Ako ste zaposleni i radite te skrbite za nekog od ukućana, primjenjujte sve mjere opreza i pratite vlastito zdravstveno stanje.

– Ne dijelite predmete s drugima i ukućanima.

– Izdvojite sobu u svojem domu u koju ćete moći odvojiti bolesne ukućane od ostalih.

– Ako obolite, ostanite u kontaktu s drugima putem e-pošte, društvenih mreža ili telefona.

– Preporučuje se održavati higijenu stambenog/zatvorenog prostora tako da se povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sredstvom za dezinfekciju površina kojim se i inače koristite u kućanstvu.

– Redovito prozračujte prostor u kojem boravite.


Mjere zaštite onih koji pripadaju najrizičnijim skupinama, posebice starijih i kroničnih bolesnika te djece:

– Ostanite kod kuće i izbjegavajte javne prostore ako ste vi ili netko od ukućana u skupini starijih ljudi ili kroničnih bolesnika.

– Pobrinite se da imate dovoljnu zalihu lijekova i potrepština u slučaju da morate ostati kod kuće.

– Kada izlazite, izbjegavajte bolesne ljude i ograničite kontakt s drugim ljudima.

– Provodite temeljitu higijenu ruku.

– Napravite popis telefonskih kontakata u hitnim slučajevima koji će uključivati članove obitelji, prijatelje, susjede, osobe s vozačkom dozvolom, zdravstvene radnike, poslodavca, lokalni zavod za javno zdravstvo i broj 112 ili 113.

– Preskočite rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod liječnika opće prakse i u bolnice ako vam nije prijeko potrebna zdravstvena skrb; s liječnikom najprije kontaktirajte telefonom ako vam je potreban recept ili savjet.

– Preporučuje se održavati higijenu stambenog prostora tako da se povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sredstvom za dezinfekciju površina kojim se i inače koristite u kućanstvu.


Poduzmite mjere kako biste zaštitili djecu tijekom epidemije:

S djecom redovito provodite i podsjećajte ih na sve preventivne mjere zaštite.


Ako živite u kućanstvu s osobom koja pripada ranjivoj skupini (starije osobe ili kronični bolesnici):

– Skratite na minimum vrijeme koje ukućani iz ranjivih skupina provode s ostalim ukućanima u dijeljenim prostorima kao što su kuhinja, kupaonica i dnevni boravak, a te prostore temeljito prozračujte i čistite.

– Vodite računa da se držite s ostalima na udaljenosti od 2 metra od ukućana iz ranjivih skupina i osigurajte im odvojen krevet ako je moguće.

– Ako to uvjeti stanovanja omogućuju, neka se koriste zasebnom kupaonicom ili barem zasebnim ručnicima poslije tuširanja ili kupanja te poslije pranja ruku.

– Preporučuje se da osobe iz ranjivih skupina konzumiraju obroke u vlastitoj sobi ako u kućantvu boravi osoba u samoizolaciji. Posuđe i pribor za jelo operite u suđerici ili ručno deterdžentom i toplom vodom te temeljito osušite; ako se osoba iz ranjive skupine koristi vlastitim priborom, upotrijebite drugu kuhinjsku krpu za brisanje.


Čišćenje i odlaganje otpada

– Prilikom čišćenja koristite se preporučenim sredstvima za čišćenje površina s deklariranim virucidnim djelovanjem.

– Redovito čistite površine koje se često dodiruju poput kvaka, rukohvata, daljinskih upravljača, mobitela, telefonskih aparata i površina stola. Ovo je iznimno važno ako u kućanstvu imate osobu iz rizične skupine.

– Otpatci (npr. papirnate maramice) i jednokratne krpe za čišćenje mogu se odložiti u jednokratne vrećice za smeće. Takvu vrećicu treba zatim staviti u još jednu vrećicu, čvrsto zavezati i držati odvojeno od drugog otpada.

– Navedeni otpad treba ostaviti sa strane barem 72 sata prije nego što ga odložite u zajednički vanjski kontejner.

– Drugi kućni otpad odlažite kao i inače.


Čišćenje i dezinfekcija prostora u kojima je boravila osoba pod sumnjom na zarazu COVID-19 ili oboljeli u kućnom smještaju:

– Ako živite u istom kućanstvu/objektu s osobom za koju se sumnja da je zaražena COVID-19, izbjegavajte dijeljenje predmeta (npr. posuđa, čaša, šalica, jela, posteljine). Nakon uporabe predmeta, temeljito ih operite deterdžentom i vodom.

– Ne puštajte druge ukućane u prostorije u kojima je boravio bolesnik sve dok nisu očišćene.

– Prije nego što počnete s čišćenjem, stavite masku i rukavice. Izbjegavajte dodirivanje lica i očiju tijekom čišćenja.

– Držite prozore otvorenima da se prostor provjetrava i/ili uključite ventilaciju.

– Očistite pod deterdžentom te nakon toga dezinficirajte.

– Očistite i dezinficirajte sve potencijalno kontaminirane površine: kvake na vratima, telefone, drške u hodnicima i na stubištima.

– Očistite toalet, uključujući WC školjku i sve dostupne površine u toaletu deterdžentom te nakon toga dezinficirajte.

– Nemojte se koristiti pakiranjem s raspršivačem za nanošenje dezinfekcijskog sredstva jer može doći do prskanja koje može dalje širiti virus.

– Uklonite posteljinu, jastučnice, deke i druge tkanine te ih operite. Za pranje upotrebljavajte perilicu rublja (60 – 90 °C) i deterdžent za pranje rublja. Ako nije moguće prati u perilici za rublje, možete se koristiti čišćenjem na paru.

– Nakon čišćenja krpe operite na 90 °C.

– Skinite rukavice i masku te ih stavite u plastičnu vrećicu, a zatim operite ruke sapunom i vodom.

– Sav otpad nastao tijekom čišćenja treba što je prije moguće odložiti u kante za otpad.

– Istuširajte se i presvucite odjeću odmah nakon čišćenja.

– Ostavite prozor otvoren i/ili ventilaciju uključenom da se prostorija temeljito prozrači.


Čistoća rublja kojim se koristila osoba pod sumnjom na zarazu COVID-19 ili oboljeli u kućnom smještaju:

Kako biste smanjili mogućnost širenja virusa zrakom, ne tresite prljavo rublje. Ako nemate perilicu za rublje, pričekajte dodatna 72 sata nakon 14-dnevne izolacije prije nego što rublje odnesete u samoposlužnu praonicu rublja.


Odabir sredstava za dezinfekciju

Dezinfekcija se izvodi registriranim dezinfekcijskim sredstvom koje djeluje na viruse prema uputama proizvođača, a Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) preporučuje sredstva na bazi sljedećih  aktivnih tvari:
• Etanol,
• Natrijev hipoklorit,
• Glutaraldehid,
• Izopropanol,
• Benzalkonijev klorid,
• Natrijev klorit.


Prilikom korištenja sredstava za čišćenje važno je:

1. Pridržavati se uputa za korištenje koje je naveo proizvođač sredstva.
2. Izbjegavati kontakt sredstva s očima i kožom te držati dalje od dohvata djece.
3. Ne miješati različita sredstva za čišćenje te provjetravati prostorije u kojima se koristi sredstvo za čišćenje.
4. Za dezinfekciju kontaminiranih površina ili materijala izbjegavati uporabu raspršivača, proučiti kontaktno vrijeme te ostaviti da sredstvo djeluje sukladno s uputama proizvođača.