Ružica Mikačić: U turizmu nema prenošenja bodova

U tjednu iza nas koji je naciju držao uglavnom s povišenim adrenalinom zbog rukometnih rezultata nacionalne momčadi, euforiji su se na najbolji način priključili i konačni rezultati turističtog prometa godine iza nas. Toliko puta već ponavljani turistički rekordi, povijesni iskoraci, najbolji rezultati i zarada koju će država i pojedino uknjižiti iz turističke 2017 godine, dobili su svoju potvrdu i iz inozemstva, pa nam tako Svjetska turistička organizacija odaje priznanje za sustav eVisitor kojim brojimo i evidentiramo goste, poslovni turistički portali stavku Hrvatsku na naslovnice zbog turističke popularnosti, a gosti nas u svojim recenzijama nagrađuju najvišim ocjenama. I eto nama puno razloga da brojeći nagrade i priznanja, mimo snivamo zimski turistički san na lovorikama lanjskog uspjeha. Daleko od toga da nismo zaslužili, ali poslovna 2017. je kao završena rukometna utakmica, mi smo je u ovom slučaju dobili, uknjižili smo iz nje bodove (novac), proslavili smo pobjedu i pred nama je novo prvenstvo. Novi krug turističkog natjecanja u koji se ne prenose “bodovi’ iz lanjske utakmice. Kreće se ispočetka, sve treba odraditi kako valja, a braniti visoko osvjene pozicije puno je teže nego ih stjecati. Kako u sportu, tako i u turizmu, piše Ružica Mikačić na stranicama Slobodne Dalmacije..

U turizmu nema prenošenja bodova

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Za 2017. godinu sa specifičnim međuna rodnim okolnostima i posrnulom konkurencijom u turizmu nam je trebala jedna strategija, za 2018, možda ona više neće prolaziti. Jer, Hrvatska je na tronu među mediteranskim turističkim zemljama i više nam se baš ništa neće pregledavati kroz prste.Sa gotovo 11 milijardi eura za koje kažu da će ih Hrvatska zaraditi od turizma iz prošle godine, nitko od turista koji će nas tek odabrati za odmor u ovoj godini ne očekuje da dođe u zemlju čije su gradske  prometnice pune rupa, u čijim mjestima nestaje vode ili ona nije za piće, gdje pucaju električne instalacije kada u apartmanima uključite klima-uređaj, kontejneri za smeće su prekrcani, a parkirališta ni za lijek...

Jeste li možda vidjeli da se ovih zimskih mjeseci sa tolikim milijardama uprihođenog državnog i lokalnog novca negdje nešto (g)radi da bi situacija sljedeće sezone bila drukčija?!

Je li novac boravišne pristojbe koji svaki gost plaća za poboljšanje uvjeta boravka u mjestu upotrijebljen od lokalne zajednice za tu svrhu?Možda se ranije, turističkoj Hrvatskoj tek izišloj iz Domovinskog rata, moglo zažmiriti na neke propuste jer se igralo na kartu zemlje koja se tek oporavlja od ožiljaka pa su nam se neke stvari mogle i oprostiti. Ah, 2018. ta priča više ne prolazi!

Ako smo kadri pokupiti sva svjetska turistička priznanja, hvaliti se uspjehom i zaradom, moramo znati urediti svoju “kuću” za goste koje pozivamo. A to se malo gdje ovih zimskih mjeseci u Hrvatskoj događa.

Dok mi u blaženstvu pobjednika uživamo u dobivenoj utakmici, drugi i dalje trenirku, trče, već su u novom natjecanju, kreiraju ponudu, daju akcije, nude sniženja, kupuju goste.

Od šampiona se očekuje sve to i još više. Jer pad s većih visina je bolniji.