Turistička sezona: Nije u brojkama sve

Ovogodišnja sezona prepuna je stresova, ‘rupa’, kiše, iznevjerenih očekivanja... Mogu li statistički podaci o turističkom prometu u kolovozu doista i u stvarnosti “popeglati” probleme koje je hrvatski turizam imao u predsezoni i većem dijelu srpnja, baš onako kao što to izgleda u brojkama? Treba li nacija doista biti sretna što je na kraju glavnog dijela sezone velikih očekivanja, kako su je nazivali prošlog proljeća, glavna gospodarska djelatnost u zemlji ostvarila tek minimalan rast uz puno razočaranja? Malo je ozbiljnih turističkih radnika koji će bez zadrške kazati kako su zadovoljni ovom sezonom, a puno više onih koji će reći da je treba što prije zaboraviti, izvući pouke iz promašaja i okrenuti se naprijed.. i pripremi iduće sezone ...

NEZADOVOLJNI U TURIZMU

Sezona koju treba što prije zaboraviti

Mogu li statistički podaci o turističkom prometu u kolovozu doista i u stvarnosti “popeglati” probleme koje je hrvatski turizam imao u predsezoni i većem dijelu srpnja, baš onako kao što to izgleda u brojkama

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Pitanje je to koje ovih dana postavljaju turistički djelatnici, ali i javnost, zbunjeni s jedne strane slikom koju su vidjeli oko sebe na turističkim područjima, i s druge strane statističkim rastom koji demantira takvu stvarnost.

na plaži

Smjene i obračuni

Jer, svi koji su pratili zbivanja u našem turizmu ove godine složit će se s tim da je turizam uoči ove sezone bio puno prisutniji u javnosti zbog toga što su se njegovi čelnici bavili sami sobom – smjenama, natječajima, promjenama uvjeta za važna radna mjesta, novim sistematizacijama, najavama ukidanja turističkih predstavnika u svijetu, obračunima oko Strateškog marketing plana, najavama revolucionarnih zakonskih rješenja i natječajima kojima se traže, a ne pronalaze investitori – nego ozbiljnim i promišljenim pripremama sezone.

Zato je bilo u našem turizmu ove godine lutanja svih vrsta: od najava do povlačenja zakonskih prijedloga, pasivnog promatranja stanja na inozemnom tržištu, potpune neorganiziranosti inspekcijskih službi za kontrolu nelegalnog rada, kasnih marketinških reakcija, panične rasprodaje slobodnih kreveta kada je već bilo jasno da je kasno, pogrešne porezne politike prema većini djelatnosti unutar sektora, a osobito prema autobuserima…

Ovogodišnji turistički rast koji će se u statistikama dogoditi nije, na žalost, utemeljen na promišljenoj poslovnoj viziji, nego gotovo jedino na ekspanziji privatnog smještaja i odličnom buđenju turizma velikih gradova koji tako “bildaju” statistike svojih županija.

bum turizma u splitu

I ne bi u tome bilo ničeg lošeg, štoviše, da u investicijskoj strategiji razvoja turizma do 2020. godine ne stoji kako smještaj u domaćinstvima, koji već čini polovinu naših smještajnih kapaciteta, ne treba povećavati, nego mu podizati kvalitetu.

U životu se, međutim, događa potpuno suprotan proces enormnog rasta broja apartmana za iznajmljivanje i – nikome ništa.


Integralni hoteli

Srećom, Ministarstvo turizma je toj potpuno zanemarenoj kategoriji malih turističkih poduzetnika-iznajmljivača omogućilo ove godine prvi put nepovratna sredstva za gradnju bazena ili investiranje u kvalitetu, pa su konačno zaživjeli i “raspršeni” ili integralni hoteli, sastavljeni od više iznajmljivačkih apartmana sa zajedničkom uslugom, ali i obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

I to bi bila najveća i najbolja vijest ovogodišnje sezone prepune stresova, “rupa”, kiše, iznevjerenih očekivanja...

A uvijek smo imali pravo opravdanje: Uskrs nam je u travnju bio kišan, svibanj bez blagdana, u lipnju smo se opravdavali nogometnim događanjima u Brazilu koja su nam tobože odnijela goste. A onda je stigao famozni srpanj sa svojim “rupama”, da bi kolovoz, eto, sve poravnao.

jesenička flota

Činjenica da je porastao broj zaposlenih u turizmu ove godine najmanje raduje sindikaliste jer je tom procesu prethodilo drastično smanjivanje broja stalno zaposlenih u turizmu, koje sada zamjenjuju radnici na povremenim ili privremenim poslovima. Do prve jesenske kiše.

Stoga Hrvatska, bez obzira kakve nam brojke i statistike u turizmu bile, i ove godine od turizma dobiva puno više nego što je u njega uložila, pa samim time i – zaslužila.
 

TURISTIČKI PLUS

1. ekspanzija privatnog smještaja
2. zadržavanje predstavništava HTZ-a u inozemstvu
3. zakonsko reguliranje integralnih hotela
4. nepovratna sredstva za bazene iznajmljivača
5. nepovratne potpore poduzetnicima
6. vlasničko preslagivanje turističkih kompanija
  TURISTIČKI MINUS

1. traženje kadrovskih rješenja u vrijeme pripreme sezone
2. nepripremljenost za svibanj i lipanj
3. neorganiziran inspekcijski nadzor
4. PDV za autobusere od 25 posto
5. ukidanje brodskih linija u sezoni
6. rasprodaja kapaciteta u srpnju

gžve pred omišem

Povezani članci

Who's Online

We have 192 guests and no members online