Turizam: Splitsko-dalmatinska županija pretekla Kvarner

Nijemo kolo

Turizam je, nakon svih obrađenih podataka o dolascima, potrošnji i zapošljavanju u prošloj godini, još jednom neupitno pokazao kako je jedino ozbiljno ekonomsko uporište Hrvatske. Svima koji su skloni omalovažiti činjenicu da smo u prošloj godini ugostili čak 12,5 milijuna gostiju, koji su ostvarili 72 milijima noćenja i time zabilježili rast od oko pet posto, valja kazati kako su i prihodi od turističkih djelatnosti do kraja rujna, prema podacima Ministarstva financija, rasli za čak 11 posto. Tako su ti prihodi dosegnuli 20,8 milijardi kuna, a prema podacima Hrvatske narodne banke, prihodi od putovanja dosegnuli su 6,6 milijardi eura, odnosno 4,7 posto više nego godinu prije. Kada se tim podacima pribroje uskoro i oni od izvrsne posezone, može se očekivati da će ukupan turistički prihod od turizma u prošloj godini biti veći od 7 milijardi eura. Istodobno je turizam omogućio zapošljavanje 33 tisuće nezaposlenih, odnosno 18 posto više nego lani u istim djelatnostima ...

TURISTIČKI REKORDI

Splitsko-dalmatinska županija pretekla Kvarner

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Sve to iznijeli su na konferenciji za novinare Darko Lorencin, ministar turizma, i Meri Matešić, direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, naglasivši kako posebno vesele rezultati predsezone i posezone jer upućuju na činjenicu daje turistička sezona u Hrvatskoj sve dulja te da je turizam još jednom potvrdio svoje značenje kao gospodarski sustav koji se uspješno bori s izazovima otežane gospodarske situacije.

joško stella

Istra na vrhu

Unutar Hrvatske, najbolji turistički rezultat, s 22 milijuna noćenja, ima Istra koja sama čini trećinu ukupnog turističkog prometa zemlje. Najveći iskorak napravila je Splitsko-dalmatinska županija, koja se po turističkom prometu svrstala odmah iza Istre, pretekavši prvi put Kvarner u broju noćenja za oko 250 tisuća.

split

Tako je najveća dalmatinska županija, koja je u samom vrhu hrvatskog turizma s 12,85 milijuna noćenja, ostavila iza sebe i sve ostale susjede iz regije. Zadarska županija imala je 9,6 milijuna noćenja, Šiben-sko-kninska 5,3 milijuna noćenja, a Dubrovačko-neretvanska županija 6,2 milijuna noćenja.

Sve dalmatinske županije zabilježile su značajan rast turističkog prometa, a najveći splitska regija čiji dolasci su rasli za 10 posto u prošloj godini.

Nijemci uvjerljivo najbrojniji gosti s gotovo dva milijuna dolazaka, slijede Slovenci s 1,1 milijun gostiju, Austrijanaca je bilo milijun, Čeha 700.000, a veliki pad dolazaka broja Talijana zaustavljen je prošle godine na oko 940.000 gostiju. Najveći rast bilježi se iz Skandinavije, ali i iz Kine, Amerike i Brazila.

kuća za odmor

Povezani članci

Who's Online

We have 448 guests and one member online

  • admin