U sklopu obilježavanja Blagdana sv. Ivana Nepomuka zaštitnika grada, koji se slavi i kao Dan Grada  na Trgu dr. Franje Tuđmana (“ispod žižule”) u nedjelju 14. svibnja 2017. sa početkom u 20 sati Festival dalmatinskih klapa Omiš i ove godine će prirediti tradicionalni koncert.  Na koncertu nastupit će ženska klapa NEVERIN iz Kaštel Lušića, višestruka pobjednica Festivala dalmatinskih klapa, VOKALISTI SALONE iz Solina, osvjedočeni dugogodišnji prijatelji Omiša i Festivala te muška klapa PASIKA iz Kostanja. Dođite, priključite se proslavi Dana Grada Omiša i uživajte u pravoj dalmatinskoj pismi.
 

Sveučilišni zbor iz Kanade u subotu u Omišu

Dječji zborovi i djevojački zbor Pjevačkog studija Mozartine dogovara ljetna gostovanja i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a ovih su dana domaćini zboru sveučilištaraca iz Kanade, koji će nastupiti u Splitu i Omišu, javlja Radio Split. U sklopu svoje europske turneje u goste nam stiže odličan sveučilišni zbor University of Manitoba Singers iz Kanade održati koncerte i u Lijepoj našoj. Uz koncerte u Ljubljani i Veneciji svoju koncertnu čaroliju poklonit će 12. svibnja večernjim koncertom u splitskoj crkvi Gospe od Zdravlja, a kao šećer na kraju održati će koncert u prekrasnom Omišu, u Ilirskom sjemeništu Centra za kulturu u subotu, 13. svibnja s početkom u 20 sati. Ulaz na sve koncerte je besplatan.
 

Ultra ostaje u Splitu

Svake godine tisuće ljubitelja glazbe iz cijelog svijeta posjeti splitski Poljud kako bi bili dijelom najvećeg festivala elektroničke glazbe u Hrvatskoj. Premda se proteklih dana govorilo o tome kako je održavanje petog izdanja upitno, iz tvrtke Ultra Worldwide stiže vijest koja će razveseliti sve poklonike ovog događanja jer festival Ultra Europe ipak ostaje u Hrvatskoj, a mijenja se samo lokalni partner.  Festival Ultra Europe organizirati će tvrtka MPG Live iza koje stoji Joe Bašić, čovjek koji je i doveo Ultru u Hrvatsku ali se 2016. povukao s pozicije organizatora i posao prepustio drugim partnerima. Stari-novi partner nastavlja s pripremama za novo izdanje festivala koje će se održati na Poljudu u Splitu od 14. do 16. srpnja 2017. s nizom popratnih događanja u okolici.
 
U subotu 29. travnja završene su audicije za 51. Festival dalmatinskih klapa – Omiš 2017. Tijekom ožujka i travnja audicije su održane u Splitu, Rijeci, Zagrebu, Zadru, Šibeniku, Čapljini, te posljednje u Omišu. Direkcija festivala donijela je odluku o tome tko su sudionici 51. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, po kategorijama i večerima. Prema toj odluci sudjelovanje je osiguralo 18 muških, 15 ženskih, 11 mješovitih i 9 klapa debitanata, a za Večer izvornih napjeva 10 klapa..
 

EgoFree festival u Splitu

Na splitskoj Turskoj kuli će se ovaj vikend, od 29.04.– 01.05.2017., održati drugi po redu EgoFree festival u organizaciji Underground Control kolektiva i potporu brojnih splitskih udruga. Ulaz na festival je besplatan, a posjetitelje čeka ugodno cjelodnevno druženje uz dobru glazbu, brojne besplatne radionice i izložbe rukotvorina. Već prvi dan festivala, svi posjetitelji će uživati u vrhunskoj glazbenoj poslastici, najpoznatijem hrvatskom surf bendu Bambi Molesters. Festival će tijekom tri dana na dvije pozornice ugostiti i više od četrdesetak glazbenika iz regije koji će prezentirati cijeli niz žanrova, od rocka do tech-housea. Svoje rukotvorine će izložiti i ponuditi na prodaju preko 20 autora, a brojne udruge će organizirati besplatne kreativne radionice. Osim što je besplatan za sve posjetitelje, festival je i humanitarnog karaktera. Cilj festivala je prikupljanje dobrotvornih sredstava za Udrugu za inkluziju Lastavice iz Splita. U tom duhu  većina izvođača će se odreći svog honorara,  velik dio posla oko organizacije će odraditi volonteri udruga, a svaki autor rukotvorina će se odreći prihoda od jednog proizvoda.
 
Festival dalmatinskih klapa prema programu nastavlja s audicijama. Nakon odrađenih audicija u Splitu, Rijeci, ZagrebuZadru i Šibeniku, slijedeći vikend audicije će se održati u Čapljini, Dubrovniku  i Omišu, prema rasporedu: – Čapljina u četvrtak, 27. travnja 2017. u 20.00 sati usklopu Festival “Klape na Neretvi” u hotelu "Mogorjelo" u Čapljini, s početkom u 20 sati;  Dubrovnik u petak, 28. travnja 2017. u 17.00 sati – Lazareti, ul. Vrata od Ploča;  Omiš u subotu, 29. travnja 2017. u 16,00 sati – Ilirsko sjemenište, Glagoljaška 1. Mole se klape da se pridržavaju dogovorenih termina.
 

Koncert: Black Coffee u petak u GKL

U petak 28.4. u Gradskom kazalištu lutaka Split ne propustite koncert kultnog splitskog jazz sastava Black Coffee. Black Coffee djeluje od 1993., a okosnicu mu čine basist Renato Švorinić i bubnjar Jadran Dučić Čićo. Na koncertu u GKL-u nastupit će u sastavu Martine Thomas (vokal), Ivan Ivić (klavir), Renato Švorinić (bas) i Jadran Dučić Čićo (bubnjevi), a predstavit će program sastavljen od poznatih jazz standarda, jazz obrada pop i rock kompozicija poznatih svjetskih izvođača, te klasika sambe i bossa nove. Koncert počinje u 20 h, a cijena ulaznice je 50 kuna. Ulaznice se mogu rezervirati telefonom 395 968, odnosno kupiti na blagajni GKL-a u Tončićevoj 1 ili putem servisa Croatia tickets.
 

FDK: Klape na Neretvi

Dolina Neretve čvrsto se veže uz početke FDK u Omišu. Klapa Gusari s Neretve iz Opuzena, koja je s klapom Marjan iz Splita podijelila prvu nagradu žirija, ali i osvojila prvu nagradu publike, svojim je uspješnim nastupom obilježila početak tog festivala. Veliku tradiciju klapskog pjevanja ima i grad Mostar, čija je istoimena klapa 70-tih godina prošlog stoljeća na omiškom festivalu osvajala nagrade. U današnje vrijeme dalmatinska klapska pjesma ponovo se vraća “uzvodno” prema Mostaru gdje stoluje, kako je spomenuto, od početaka Festivala. Čitav niz uspješnih klapa u Hercegovini u novije vrijeme niče kao “gljive poslije kiše”. Danas na tom području djeluje dvadesetak organiziranih klapskih sastava. Omiški festival prepoznao je i dao punu podršku ovom klapskom “bumu” u Hercegovini. U četvrtak, 27. travnja u hotelu “Mogorjelo” u Čapljini, s početkom u 20 sati po treći put se održava koncert pod nazivom “Klape na Neretvi“. FDK Omiš koncert organizira u suradnji s domaćinima, ustanovom “Založba kralja Tomislava” iz Čapljine, a koncert je ujedno i audicija za klape iz Bosne i Hercegovine za sudjelovanje na ovogodišnjem 51. omiškom Festivalu. Nastupaju klape CASTELNUOVO (mj)-Herceg Novi, GOROMITA (mj)-Vrgorac, HERCEG (m)-Čitluk, KURENAT (mj)-Mljet, MIR (ž)-Mostar, PORAT (m)-Lumbarda, STUDENAC (m)-Kruševo, BURA-M (ž)-Mostar, DIVA (ž)-Široki Brijeg, SIGNUM (mj)-Čapljina i klapa-gost Trebižat (m)-Trebižat.
 

Festival Aklapela u Dubrovniku

Šesto izdanje festivala Aklapela održat će se od 28. do 30.04.2017. u Dubrovniku. Aklapela je festivala ponajboljih hrvatskih klapa koje njeguju izvorno klapsko pjevanje. Pjeva se bez instrumentalne pratnje, ni uz kakvu ili zanemarivu pomoć pojačala, na način istovjetan ili blizak izvornom načinu izvođenja tradicionalne hrvatske klapske pjesme. Tradicionalna klapska pjesma nije nastajala na koncertima i za koncerte, no koncertne izvedbe su jedan od načina kako svu ljepotu klapskog pjevanja podijeliti sa što više poklonika. Potpunoj autentičnosti nedostajat će tek poneki volat, konoba, kaleta ili trabakula. Ovogodišnje izdanje na dvima večerima na Lazaretima (petak i subota, 20 h) te na Koncertu sakralne tematike u crkvi Male Braće, ugostiti će ukupno trinaest klapa i to: Ćakulone (ž)-Zagreb, Armorin (ž)-Zagreb, Basca (mj)-Baška Voda, Bošket (m)-Zagreb, FA Linđo (ž)-Dubrovnik, Kaše (m)-Dubrovnik, Mriža (m)-Split, Pinguentum (m)-Buzet, Skontradura (ž)-Dubrovnik, Subrenum (m)-Župa Dubrovačka, Teranke (ž)-Pula, Tragos (m)-Trogir i Vinčace (m)-Novi Vinodolski.
 
Završna, subotnja, večer 8. Omiš Guitar Festa, dokazala je i ove godine zašto je ovo ponajbolji međunarodni festival gitare u ovom dijelu Europe. Izvrsni, energični nastupi američke grupe Sleepy Man te splitskih bluesera In Roots, nisu ostavili omišku publiku ravnodušnom. Dapače! Country i bluegrass zvuci u nadahnutoj izvedbi braće Mizzonne, mladića Tommya, Robbiea, Jonnya i prijatelja Josha odveli su publiku u neki drugi svijet, pun pozitivne energije i neodoljivog ritma koji mami na ples.. Splitski je In Roots pak svojim energičnim blues nastupom upotpunio i zaokružio cjelokupni petodnevni program festivala na ušću Cetine. Festival je tražio svoje gitarističke zvijezde i pronašao ih je! Marin Štefanac, Petar Mekinić, Stela Dermit, Ana Tukša, Silvio Bilić, Giulia Ballare, ‘Tea Čerenak i Rok Žerdoner’, Sandro Sušanj, Adriano Goglia, Triangl band.. O njima će se ubuduće sigurno još više čuti. Talijanka Giulia Ballare pobjednica je festivala, slavila je u najprestižnijoj kategoriji bez ograničenja u godinama i kući ponijela vrijednu gitaru, novčanu nagradu i pregršt ostalih poklona. Pobjednik I. kategorije s dobnim ograničenjem do 10 godina je Marin Štefanac. Pobjednik II. kategorije s dobnim ograničenjem do 12 godina je omiška mlada gitaristička nada, Petar Mekinić, a pobjednica III. kategorije s dobnim ograničenjem do 14 godina je Stela Dermit. O Kučićkom gitarističkom sokolu Silviju Biliću smo već pisali u prethodnoj epizodi. Dugoraćane i Orijane veseli uspjeh mladog Bruna Bijukovića. Iako je tek nedavno počeo učiti svirati gitaru pod paskom Petra Čulića, Bruno je već kući na Orij donio nekoliko nagrada sa natjecanja. Na Omiš Guitar Festu bio je drugi u svojoj kategoriji. Čestitamo mladim gitarističkim nadama, marljivom organizatoru i njegovoj ekipi producenata, foto-reporterki i volontera. Vidimo se na festivalu i dogodine!