Adele 30 – Balade kao terapija

Iako se prošli mjesec oglasila intimnim singlom "Easy On Me" otpjevanom uz klavirsku pratnju, povratak Adele s novim albumom "30" bio je sve samo ne skroman, naime odjeknuo je kao bomba u svim glazbenim i entertainement medijima, te je već jasno da će njena "Tridesetica“ zasigurno ponoviti umjetnički ali i komercijalni uspjeh prethodnika, ako ne i nadmašiti ga u narednim mjesecima. Adele je novi album iskoristila kao terapiju od stresa i svakodnevnice, a kako je i sama rekla, uhvatila se u razmišljanju da je možda trebala ove pjesme ‘zakopati’ u neku arhivu i snimiti neke nove iz razloga jer se previše emotivno otvorila u njima. U konačnici, ovaj album će definitivno ustoličiti Adele na tron najtraženije kantautorice i pjevačice današnjice, kao što ga je teško i usporediti s prijašnjim radovima koji pripadaju nekom starom normalnom svijetu i njegovim problemima, a dobro znamo da je novonormalno promijenilo sve, kako brojne poslove i zaposlenja, tako i brojne bračne zajednice, piše Zoran Stajčić u svojoj recenziji jednog od najboljih albuma godine na stranici "Ravno do dna", albuma koji je duboko tradicijski ukopan u sigurne obrasce soula, gospela, jazza i popa, tj. ima modernog, ali ‘na žličicu’ u središnjem dijelu albuma, ali i te pjesme (konkretno: „Cry Your Heart Out“, „Oh My God“ i „Can I Get It“) nose moment koji bi se mogao okarakterizirati kao ‘isplesati suze’ da bi se moglo nastaviti dalje...
 

ABBA objavila novi album nakon 40 godina

Agnetha, Bjorn, Benny i Anni-Frid, nekoć dva najpopularnija švedska bračna para, dobro, uz kralja Karla XVI Gustafa i njegovu Silviju, u petak su objavili novi album "Voyage", gotovo 40 godina nakon što su se kao članovi nekad super uspješne švedske grupe ABBA razišli. Uz album "Voyage" s 10 novih pjesama ABBA će predstaviti i svoje digitalne avatare, "ABBAtare", na promociji albuma, koncertu u Londonu u svibnju 2022.  “ABBAtari” su stvoreni tehnologijom snimanja pokreta, sličnom onoj koja se koristila za stvaranje Golluma u seriji filmova "Gospodar prstenova" i prikazat će članove benda onako kako su izgledali davne 1979. godine. Hologrami, jer o tome je riječ, su proizvod višegodišnjeg projekta, osmišljenog u partnerstvu s tvrtkom za specijalne efekte tvorca "Ratova zvijezda" Georgea Lucasa.
Eto kako će ABBA moći i dalje nastupati na koncertima i kada njeni fizički članovi definitivno odu s scene. Molimo članove ABBA-e da nikako ne dopuste Škori i Thompsonu korištenje ove tehnologije.
 

Dani klasične gitare

Od 2. do 6. studenog 2021., u Splitu i Solinu održat će se deveto izdanje međunarodnog festivala Dani klasične gitare. Festival je to koji kontinuirano, već osam godina ispunjava jesensku prazninu na splitskoj glazbenoj sceni, koja je i očekivana za razdoblje nakon naporne sezone i velikog broja ljetnih događanja. Ni prošla pandemijska, za izvedbene umjetnosti izrazito teška godina nije bila iznimka.
- Bez ustručavanja može se reći da je ovo najbogatiji i najkvalitetniji gitaristički koncertni program ove godine u Hrvatskoj, a i šire! - kaže Josip Dragnić, osnivač i direktor Dana klasične gitare za Dalmatinski portal.
Listu izvođača predvodi vodeća španjolska gitaristička zvijezda mlađe generacije Rafael Aguirre koji svojim izvedbama klasične, flamenco i moderne glazbe oduševljava slušatelje diljem svijeta. Ovaj koncert u Splitu bit će njegov prvi nastup u Hrvatskoj, a predstavit će se programom koji sadrži najpoznatija djela španjolske klasične i flamenco literature...

subota 6.11. u 19h, koncertna dvorana Hrvatski dom Split  
“Omaggio ad Astor Piazzolla” – Cesare Chiacchiaretta, bandoneon i Giampaolo Bandini, gitara (Italija)
 

Smotra klapa: Spli’ski klaparel

U koncertnoj dvorani Hrvatski dom Split u subotu u 20 sati održat će se Druga smotra klapa ”Spli’ski klaparel”. Smotra se održava u sklopu 4. Međunarodnog festivala pjesme “Sing in Split”. Večer je posvećena mo. Mojimiru Čačiji, a nastupaju klape: Bošket (Zagreb), Ventula (Split), Morbin (Donji Humac, o. Brač), Orca (Split), Munita (Zadar), Neverin (Kaštel Lukšić), Mriža (Split) i Sinj (Sinj). Zbog epidemiološke situacije, broj posjetitelja je ograničen, potrebno je rezervirati mjesto na vrijeme na kontakt br. 098/510-338. Ulaz je slobodan, a ni izlaz se ne naplaćuje.
 

Koncert Petra Čulića u srijedu u 21 h u Rivice

Dugoratsko kulturno ljeto je gotovo, no nema kraja ni dugoračanima, a bome ni lipim ljetnim večerima u našem malom mistu u društvu naših umjetnika. Ljubitelji glazbe, ne propustite u srijedu, 1.9. u 21 sat koncert Petra Čulića u popularnom kafiću "Rivica" na dugoratskoj plaži. Najpoznatiji dugoračanin na ovoj baloti predstaviti će nam se svojom interpretacijom vječnih standarda klasične gitare, a u drugom dijelu koncerta uz autorske kompozicije slijedi nam i par relax i crossover iznenađenja... Vidimo se!
 
Najviše razloga za slavlje na sinoć završenom 55. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu imali su momci iz klape Vinčace - Novi Vinodolski koji su osvojili najvrijednije festivalsko priznanje, Zlatni štit s povijesnim grbom Grada Omiša, prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda. Ukupno petim trijumfom na omiškoj pozornici (2015., 2016., 2017., 2019. i 2021.) klapa Vinčace postala je najtrofejnija klapa u povijesti omiškog Festivala.
Žiri u sastavu: Rajmir Kraljević, Ivana Tomić Ferić, Mojimir Čačija, Mirko Barišić, Mirjana Siriščević, Velebit Veršić i Blaženko Juračić, drugo mjesto, srebrni štit dodijelio je klapi Kaše iz Dubrovnika dok je treća nagrada, brončani štit prema ocjenama struke pripala klapi Mriža iz Splita. Zlatni omiški leut, prvu nagradu publike osvojila je klapa Stine iz Zagreba. Nesvakidašnja situacija dogodila se u zbroju glasova publike za drugo mjesto. Podjednak broj glasova osvojile su čak tri klape: Sebenico iz Šibenika, Bošket iz Zagreba i Kaše iz Dubrovnika, te su ravnopravno podijelile drugu nagradu, srebrni omiški leut. Treća nagrada nije dodijeljena. Trg sv. Mihovila bio je premalen za sve zainteresirane koji su tražili kartu više za završnicu...
 

FDK Omiš: Završna večer muških klapa

Nakon dvije izborne večeri 55. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2021. koje su održane 3. i 4. srpnja 2021. na trgu Stjepana Radića u Omišu, poznate su sudionice završnice u konkurenciji muških klapa.
Prema ocjenama stručnog povjerenstva u završnici ženskih klapa nastupit ćeo klape Vinčace-Novi Vinodolski, Kaše-Dubrovnik, Mriža-Split, Stine-Zagreb, Bošket-Zagreb, Krunik-Kučine, Sagena-Zagreb, Kolapjani-Sisak, Sebenico-Šibenik i Concordia-Međugorje.
U završnoj večeri stručno povjerenstvo radit će u sastavu Mirjana Siriščević, Ivana Tomić Ferić, Rajmir Kraljević, Mojimir Čačija, Mirko Barišić, Velebit Veršić i Blaženko Juračić.
Završnica muških klapa održati će se u subotu, 17. srpnja u 21 sat, na trgu Sv. Mihovila u Omišu. Završnicu će prenositi i Hrvatska televizija,  izravno na jednom od programa HRT-a te iste večeri.
 
U petak, 16. srpnja 2021. g na Trgu Sv. Mihovila u Omišu, podno tvrđave Mirabella, u svečanoj završnici ženskih klapa u programu 55. Festivala dalmatinskih klapa Omiš, odzvanjala je pjesma deset ženskih klapa koje su to pravo izborile na dvjema izbornim večerima.
Stručni ocjenjivački sud u sastavu Rajmir Kraljević, Ivana Tomić Ferić, Mirjana Siriščević, Mojimir Čačija, Blaženko Juračić, Velebit Veršić i Mirko Barišić najveću ocjenu dodijelio je klapi LUŠE iz Splita koje su tako osvojile prvu nagradu i zavrijedile Zlatni štit sa povijesnim grbom Grada Omiša. Publika je također nagradila klapu LUŠE te im je pripao i Zlatni leut. Tako je ova splitska klapa po prvi put postala apsolutni pobjednik.
 

FDK Omiš: Završna večer ženskih klapa

Nakon dvije izborne večeri 55. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2021. koje su održane 3. i 4. srpnja 2021. na trgu Stjepana Radića u Omišu, poznate su sudionice završnice u konkurenciji ženskih klapa.
Prema ocjenama stručnog povjerenstva u završnici ženskih klapa nastupit će klape Kapric-Zadar, Luše-Split, Oželanda-Zagreb, Figurin-Zagreb, Euterpa-Zagreb, Ventula-Split, Stentoria-Daruvar, Sorelo-Zagreb, Stivanja-Trogir i Mir-Međugorje.
U završnoj večeri stručno povjerenstvo radit će u sastavu Mirjana Siriščević, Ivana Tomić Ferić, Rajmir Kraljević, Mojimir Čačija, Mirko Barišić, Velebit Veršić i Blaženko Juračić.
Završnica ženskih klapa održat će se u petak, 16. srpnja u 21 sat na trgu Sv. Mihovila u Omišu. Završnicu će prenositi i Hrvatska televizija,  izravno na jednom od programa HRT-a te iste večeri.
 

FDK Omiš: Autorska večer Duška Tambače

Veliki bard klapske pjesme, najplodonosniji autor i vjerni sakupljač i obrađivač narodnog klapskog blaga, maestro Duško Tambača svoju će autorsku večer imati u subotu, 10. srpnja u klaustru Franjevačkog samostana u Omišu. O Tambačinom doprinosu klapskoj pjesmi i samom Festivalu najbolje govori činjenica da je ovo već četvrti koncert koji Omišani organiziraju njemu u čast...