Najava 62. Splitskog festivala

Splitski festival ove će godine proslaviti 62. rođendan, s programom u čak deset dana, agdje drgdje doli uživo, na Prokurativama. Festivalski šušur na ulice Splita donijet će brojne koncerte, a sve će krenuti solističkim koncertom Zorice Kondže "Vrijeme ljubavi" (23.06.) te koncertom Massima večer poslije. Tri glavna dana festivala, od 1. do 3. srpnja, otvorit će koncert Nene Belana i Fiumensa, Tereza će drugog dana u Večeri retrospektive pjevati "Prokurative, moja prva ljubav", a veliko finale bit će, tradicionalno, s novim pjesmama.
- Mi se trudimo da naš glazbeni izričaj opstane za uvijek, da dođe i stoti Splitski festival i da naša djeca pjevaju naše pjesme - rekao je Tomislav Mrduljaš, direktor Dalmacija koncerta, organizatora Splitskog festivala.
 
Druge večeri 56. omiškog Festivala u subotu 25. lipnja na Trgu sv. Mihovila održana je Večer novih skladbi. Deset klapa: Sagena iz Zagreba, Mirabela CZK iz Omiša, Dingač s Pelješca, Kolura iz Splita, Batuda iz Dugog Rata, Filip Dević (m) iz Splita, Berulia iz Brela, Mriža iz Splita, Concordia iz Međugorja, BiH i Bratovština iz Sovića, BiH, premijerno su izvele deset novih skladbi odabranih na natječaju raspisanom krajem prošle godine. Prema ocjenama stručnog povjerenstva u sastavu dr.sc.Ivana Tomić Ferić, dr.sc. Mirjana Siriščević i doc.mr.art Blaženko Juračić, Zlatna plaketaza pobjedničku skladbu “Veli petak” pripala je skladatelju Dušku Tambači koji je skladbu uglazbio na tekst Drage Ivaniševića, a izvela je klapa Mriža iz Splita. Druga nagrada i srebrna plaketa pripala je autorima,skladatelju Živku Ključi i tekstopiscu Pjeru Miriću za skladbu „Cvit od mendule“ u izvedbi klape Sagena iz Zagreba, dok je treća nagrada stručnog povjerenstva i brončana plaketa pripala skladatelju Roku Radovanu i Leonidi Čipčić koja je napisala stihove za skladbu „Materine oči“, a pjesmu je izvela ženska klapa Kolura iz Splita. Zlatna plaketa stručnog povjerenstva za najbolju izvedbu nove skladbe pripala je muškoj klapi Berulia iz Brela koja jepjevalaskladbu „Sjena života“, autora Josipa Tomasovića i Marijana Trutanića. Publika je najviše svojih glasova dala autorici glazbe i teksta Slađani Javorčić za skladbu „Opustila stara kuća“ u obradi Jure Šabana Stanića i u izvedbi muške klape Batuda iz Dugog Rata. Autorica je također osvojila Plaketu “Drago Ivanišević” za najuspješnije stihove.
 

Fusion World Music festival u Splitu

Dalmatino, Doris Dragović, Jelena Rozga, Gibonni, Nina Badrić, Petar Grašo, Tonči Huljić i Madre Badessa, Prljavo kazalište, Aco Pejović, Aleksandra Prijović, Gazda Paja, Hurricane, Sara Jo, Saša Matić, Voyage & Nucci i Željko Samardžić, imena su izvođača prvog izdanja manifestacije Fusion World Music festival koji se ovog ljeta pokreće u Splitu i koji će na jednom mjestu, u splitskom Parku mladeži (stadion Splita gdje se održava i Ultra Europe festival) okupiti više od 20 najtraženijih glazbenih imena iz zemlje i regije. Svaki od njih imat će minimalno 45 minuta vremena za svoj nastup, a zabava će oba festivalska dana, 22. i 23. srpnja 2022., trajati do 5 sati ujutro. Jednodnevna ulaznica stoji 250 kuna, dvodnevna 450 kuna, a VIP za jedan dan 499 kuna. Bit će to svjetski događaj, svjetske produkcije, a Split glazbeni hotspot Europe, kažu organizatori iz tvrtke MPG Live.
- Računamo da će Fusion rezultirati s više od 70 tisuća noćenja, a gosti će se prema dosadašnjim iskustvima zadržati u Splitu i županiji u prosjeku četiri dana. Vrijednost investicije u sljedećih pet godina je 150 milijuna kuna - otkrio je Gordan Vasilj, glasnogovornik festivala, koji se u ime organizatora zahvalio Gradu Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji koji su podržali projekt, piše Dalmatinski portal.
 

Mirko Škarica: "The Stranger Within"

Splitski je HNK u utorak, 21.06.2022. bio pozornica nesvakidašnjeg multimedijalnog spektakla "The Stranger Within“ pod autorstvom i produkcijom Mirka Škarice. Višestruko nagrađivani mladi harmonikaš iz Duća koji je glazbeni zanat usavršio na studijima u Bratislavi i Londonu svojim djelovanjem pokušava popularizirati harmoniku ne samo kao zabavni, nego i virtuozan klasični instrument. Sjajne skladbe i orkestracije Predraga Radisavljevića i režija Cristiana Jean-Michela Jalžečića te izvrsni Crnogorski orkestar mladih s dirigentom Vetonom Marevcijem oduševile su splitsku publiku. Doista, o našem dućaninu Mirku Škaricu još će se itekako čuti, i to ne samo u glazbenim krugovima..
 
Na programu 56. omiškog Festivala na Trgu sv. Mihovila u subotu, 25.06.2022. s početkom u 21 sat održava se “Večer novih skladbi”. Deset klapa premijerno će izvesti isto toliko skladbi odabranih na natječaju raspisanom krajem prošle godine. Prema redoslijedu nastupa to su klape: “Sagena iz Zagreba, “Mirabella CZK’ iz Omiša, “Dingač”s Pelješca, “Kolura” iz Splita, “Batuda iz Dugog Rata, “Filip Dević “(m) iz Splita, “Berulia” iz Brela, “Mriza” iz Splita, “Concordia” iz Međugorja i “Bratovština” iz Sovica. Publika i stručni ocjenjivački sud u sastavu dr. sc. Ivana Tomić Ferić, dr. sc. Mirjana Siriščević i doc.mr.art. Blaženko Juračić odabrat će najuspješnije skladbe i nagraditi njihove autore plaketama. Plaketu “Drago Ivanišević” dobit će autor najboljih stihova dok će najuspješnija klapa dobiti plaketu za najbolju izvedbu. Prije proglašenja u revijalnom dijelu koncerta obilježit će se velike obljetnice djelovanja ženske i muške klape “Filip Dević” iz Splita. Voditeljica večeri je Edita Lučić Jelić, a pokrovitelj večeri Hrvatsko društvo skladatelja - najava je FDK-a.
 

U subotu navečer u Pina

Mlada Dućanka Gabriela Braičić večeras će nastupiti u Pino Bar / place to be . Vrhunska mlada glazbenica, koja je oduševila cijelu Hrvatsku svojim vokalnim sposobnostima ove subote pjeva uz pratnju gitare u Pino baru u Dugom Ratu. Glas kakvim se ne mogu pohvaliti ni najpoznatije pjevačice današnjice poslušajte od 21 h.
 

Pogorelić u Hrvatskom domu

U subotu 25. lipnja, u Hrvatskom domu Split, održat će koncert jedan od najvećih pijanista današnjice, maestro Ivo Pogorelić, za koji su, očekivano, ulaznice rasprodane. Sav prihod od ulaznica glazbenik daruje za usavršavanje darovitih učenika splitske Glazbene škole Josipa Hatzea.
Na programu su djela Chopina, poljskog skladatelja čiju glazbu Pogorelić izvodi u sezoni 2021./2022. na pozornicama Europe i Sjeverne Amerike, a početkom ove godine snimio je i album s njegovim skladbama.
Ivo Pogorelić obilježio je klasičnu glazbenu scenu našeg vremena. Njegov jedinstveni glazbeni talent i inovativan pristup uvrstili su ga među najoriginalnije glazbene umove današnjice.
 

Svečano otvoren 56. FDK Omiš 2022.

Autorskom večeri doc.dr.sc. Nikole Buble na Trgu sv. Mihovila u Omišu u petak je službeno započeo 56. Festival dalmatinskih klapa. Festivalsku zastavu podigao je Vladimir Zemunik, dugogodišnji fotograf i suradnik Festivala, dobitnik Nagrade Grada Omiša za životno djelo, za doprinos boljitku Festivala višegodišnjim ustrajnim i samozatajnim radom, za ukupno svestrano djelovanje u društvenom i kulturnom životu Omiša, te za doprinose u Domovinskom ratu. Nakon ceremonije otvaranja i riječi omiškog gradonačelnika Ive Tomasovića, koji je zaželivši dobrodošlicu svima proglasio 56. izdanje Festivala službeno otvorenim. Klape su u ugodnom i ležernom ozračju u vrlo zanimljivom i raznolikom programu maestralno izvele Bubline obrade i skladbe, tako da je publika na omiškoj “Velikoj pjaci” imala u čemu uživati...
 

Split at Night Jazz Festival 2022.

Ovogodišnje trodnevno izdanje Split at Night Jazz Festivala održat će se u koncertnoj dvorani Hrvatskog Doma Split od srijede 22. 6. do petka 24. 6. 2022. u organizaciji udruge Split at Night.
Ograničen broj festivalskih ulaznica dostupan je po cijeni od 250 kn koja uključuje ulaznicu za sve tri večeri festivala:
Elvis Stanić Group - srijeda, 22. lipnja 2022. u 20.30 sati
Jan Pele DalMotion Jazz Project - četvrtak, 23. lipnja 2022. u 20:30h
Sara & Jappa - petak, 24. lipnja 2022. u 20:30h
Split at Night Jazz Festival 2022. je sufinanciran putem Natječaja "Jer svirati se mora 2" provedenog u suradnji Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatske glazbene unije.
 

15. INmusic festival na Jarunu

Četverodnevno 15. izdanje INmusica počinje u ponedjeljak i ugostit će Killerse, Nicka Cavea, Deftonese, Kasabian i druga velika rock imena, ali šef festivala Zoran Marić upozorava kako je budućnost INmusica neizvjesna ne uspostavi li se strateško partnerstvo s Gradom Zagrebom.
Potvrdu kvalitete programa INmusic dobiva iz godine u godinu, a jedan od najuglednijih glazbenih medija, britanski New Musical Express, uvrstio ga je  među 20 najboljih festivala na svijetu. Ujedno ima najmanju cijenu festivalske ulaznice u Europi, gdje cijena karte za pojedinačni nastup nekog od izvođača košta više nego za cijeli četverodnevni festival u Zagrebu. Ove se godine očekuje čak 45 posto stranih posjetitelja na festivalu što je najveća brojka do sada.
Prvoga dana festivala, 20. lipnja headlineri su The Killers koji za glavnu pozornicu INmusic festivala pripremaju pravi spektakl, a prije njih će ondje nastupati IDLES, Hinds, Paul the Walrus te pobjednici INmusic Breakthrough natječaja Nocktern. Fontaines D.C., KOIKOI, Benston i The Splitters će istoga dana svirati na World stageu, dok će publiku na Hidden stageu zabavljati Afrodelic, Je Veux, Black Room i Slow Cured.
Nick Cave & The Bad Seeds, koji u Hrvatrskoj imaju strastvenu i vjernu publiku, uveličat će drugi dan festivala svojim snažnim nastupom. Osim njih na glavnoj pozornici festivala će 21. lipnja nastupati White Lies, Amadou & Mariam, Daliborovo Granje te Neon Iglu. Na World stageu publika će imati priliku poslušati Porto Morto, Šumski, Neon Wife i Malady Lane, dok će Dry Cleaning, Rebel Star, Tus Nua i Freaktion svirati na Hidden stageu.
Moćni Deftones zavladat će glavnom pozornicom INmusica u srijedu, 22. lipnja, a prije njih će svirati Royal Blood, Gogol Bordello i Šarena pojava. Sleaford Mods, Them Moose Rush, Ochi i Billie Joan nastupit će na World stageu, dok će Hidden stage trećeg dana festivala preuzeti A/lpaca, Pomelo Chess Society, Clone Age i Dystopia.