Bruno Bijuković rastura

Mladi dugoratski (dobro, s Orija) gitarist Bruno Bijuković nastavlja svoj niz nagrada na gitarističkim natjecanjima. na Neđunarodnom natjecanju Enrico Mercatali u Gorizi (Italija) Bruno je u prvoj kategoriji između 14 kandidata osvojio 1. mjesto i 1. nagradu sa osvojenih 100 od mogućih 100 bodova! Profesor gitare Petar Čulić , učitelj gitare mladog Bijukovića, može biti (i jest!) zadovoljan i ponosan nastupom i uspjehom svog učenika. Odličan uspjeh na istom natjecanju ostvario je i Petar Mekinić koji je osvojio 5. mjesto i 1. nagradu među 36 natjecatelja u 2. kategoriji, gdje se natjecao i sa po dvije godine starijim natjecateljima. Čestitke svoj trojici!
 

52. FDK Omiš 2018. - Program događanja

Festival dalmatinskih klapa Omiš ove 2018. godine,  po pedesedrugi put, održava se tradicionalno u Omišu i na izdvojenim mjestima na našim srednjedalmatinskim otocima –  na Korčuli (Blato) i Braču (Bol). Nakon niza održanih audicija tijekom ožujka i travnja u gradovima Splitu, Zadru, Šibeniku, Zagrebu, Delnicama, Rijeci, Čapljini i Omišu Direkcija FDK Omiš donijela je odluku o klapama sudionicama 52. FDK Omiš 2018. godine. Nije bilo lako donijeti odluku jer su zbog velikog broja prijavljenih klapa neke morale otpasti. U programu 52. FDK Omiš 2018. na ukupno 12 natjecateljskih i revijalnih večeri u šest različitih kategorija nastupiti će ukupno 73 muške, ženske i mješovite klape. Program događanja na 52. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2018. i popis klapa potražite u nastavku..
 

Koncert: Dubrovački komorni zbor u crkvi na Priku

Dubrovački komorni zbor održati će koncert u subotu, 19.5.2018. s početkom u 19 sati u crkvi sv. Petra Apostola na Priku. Dubrovački komorni zbor, osnovan početkom 1994, sastoji se od tridesetak pjevača amatera i jedan je od najboljih hrvatskih pjevačkih zborova. Iako njeguje uglavnom a cappella, zbor često surađuje s uglednim orkestrima, solistima i dirigentima. Njegov raznovrsni repertoar obuhvaća djela od gregorijanskih korala do suvremene glazbe 20. stoljeća, s posebnim naglaskom na zborske skladbe hrvatskih autora. Umjetnički ravnatelj i dirigent zbora od osnutka je maestro Frano Krasovac. Zbor redovito nastupa u Dubrovniku i okolici, gostuje u drugim hrvatskim gradovima te nastupa i na festivalima diljem Europe. Ljubitelji komorne glazbe i zborskog pjevanja ne propustite ovaj događaj u organizaciji Centra za kulturu Omiš.
 
Od nedjelje, 29. travnja s početkom u 15.40 sati, na svom 1. programu, Hrvatska radio televizija konačno započinje prikazivanje glazbeno-dokumentarne serije "Klapska pjesma – od konobe do svjetske kulturne baštine" promovirane još prošle godine na 51. FDK Omiš 2017. Dokumentarna serija nastala je prema zamisli ravnatelja Festivala dalmatinskih klapa Omiš Mije Stanića nakon što je u suradnji s umjetničkim ravnateljem Dušanom Šarcem predložio Hrvatskoj radioteleviziji da napravi dokumentarnu emisiju o 50. obljetnici Festivala dalmatinskih klapa Omiš. Zvonimir Varošanec preuzeo je na sebe ulogu autora i scenarista te predložio da se najprije pregleda arhivski materijal i provjeri može li se krenuti u snimanje serije od više nastavaka. Nakon pregleda više od 1 300 arhivskih vrpca i snimanja brojnih intervjua na terenu došlo se do obilja materijala te napokon do sedam dokumentarnih nastavaka u trajanju od 55 minuta koji donose intrigantnu priču o klapskoj pjesmi i jednome malom i skromnom festivalu koji je čudesno zadužio hrvatsku glazbu, a gradić Omiš, kako se ističe u filmu, učinio središtem klapskoga kruga..
 
Povodom Dana Grada Omiša, u utorak, 15. svibnja 2018. s počektom u 20:30 sati u kongresnom centru hotela Plaža Omiš održat će se svečani koncert učenika i zajedničkog orkestra Osnovne muzičke i glazbene škole "Novo Sarajevo" iz Sarajeva, Umjetničke škole "Matka Brajše Rašan" iz Labina i Osnovne glazbene škole "Lovro pl. Matačić" iz Omiša. Dirigent koncerta je Josip Nalis iz Zagreba, a gošća dirigentica Irma Kalić iz Sarajeva. Mladi gosti iz Sarajeva po drugi put stižu u Omiš, a prvi put će im se pridružiti i učenici glazbenici iz Labina, piše DalmacijaDanas.
 

Aj Cha: Dubioza kolektiv na Starom placu

Drugo izdanje festivala “Aj cha”, posvećenog Dinu Dvorniku, 18. kolovoza na Stari plac u Splitu dovodi megapopularni bend "Dubioza Kolektiv". Festival “Aj eha” održat će se na nekoliko atraktivnih gradskih lokacija od 16. do 18. kolovoza, a zamišljen je kao podsjetnik na Dina Dvornika. Obradom Dvornikove pjesme “Treba mi zraka” Dubioza je ušla u privilegirani krug ovogodišnjih izvođača festivala. Fešta je zagarantirana.
 

Nova brazilska turneja Petra Čulića

Naš sumještanin Petar Čulić, jedan od najboljih mladih klasičnih gitarista na ovoj zemaljskoj baloti  i već vrstan glazbeni pedagog, ovih toplih svibanjskih dana nalazi se na novoj brazilskoj turneji zahvaljujući veleposlanstvu Republike Hrvatske u Brazilu i organizaciji "União Europeia no Brasil" koja priređuje Tjedan Europske Unije u Curitibi, Brazil. Petar je za Praznik rada svirao "Concierto de Aranjuez" kao solist sa Simfonijskim orkestrom Nacionalnog kazališta Claudio Santoro kojim ravnao dirigent Claudio Cohen, u Brasiliji, u kultnom Cine Brasilia.
- Sinoć je bilo fantastično! Doživjeti stajaće ovacije od gotovo 700 ljudi (a oko dvjestotinjak ih je ostalo ispred dvorane, nije bilo više mjesta u dvorani!) je zaista fenomenalno - javlja iz Brazila najveći promotor Dugog Rata na ovom trećem kameničiću od Sunca.. 
U četvrtak Čulić nastupa kao solist u rasprodanom Vivaldijevu koncertu sa Komornim orkestrom grada Curitibe u Capeli Santa Maria u Curitibi.
 

Županijski susret puhačkih orkestara u Solinu

U Solinu će se u nedjelju, 6.5. danas održati 10. županijski Susret puhačkih orkestara. Uz domaćine iz Gradske glazbe “Zvonimir”, nastupit će članovi Gradske glazbe Omiš, Općinske glazbe Baška Voda, Kulturno-glazbeno društvo “Mosor” iz Klis Kose i Gradska glazba Imotski. Susret se odvija pod okriljem Hrvatskog sabora kulture, rovne nacionalne organizacije amaterskih umjetnika, a glavni organizatori su županijska Zajednica puhačkih orkestara i Gradska glazba “Zvonimir”. Očekuje se nastup oko 250 glazbenika, a najbolji orkestri plasirat će se na državno natjecanje koje će se početkom lipnja održati u Novom Vinodolskom. Program počinje u 16.30 sati u dvorani na Bilankuši, a ulaz je slobodan.
 
Naša velika glazbena diva Tereza Kesovija obilježit će 60 godina svoje prestižne karijere velikim koncertnim spektaklom pod nazivom 'To sam ja' u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu 13. svibnja s početkom u 20 h. Koncertom će objediniti redom najznačajnije pjesme koje su obilježile njezinu briljantnu glazbenu karijeru, a ujedno i glazbenu povijest Hrvatske koju je promovirala diljem svijeta. Tereza Kesovija uistinu je jedna od najvećih glazbenih diva što potvrđuju i nebrojene nagrade struke i publike, preko 1000 snimljenih pjesama redom najeminentnijih autora, brojni nastupi diljem svijeta, a ponajviše vjerna publika koja iznimno cijeni njenu nadasve neponovljivu interpretaciju i nezaustavljivu energiju kojom ova diva jednostavno osvaja svakog slušatelja. Ulaznice po cijeni od 100 i 120 kn mogu se kupiti putem online sustava www.croatia-tickets.com i na blagajni HNK radnim danom od 9 do 20 te subotom od 9 do 12 sati.
 

Koncert Simple Minds na Žnjanu

U subotu, 5. svibnja, uoči Dana grada Splita i blagdana svetog Dujma, na djelomično uređenoj splitskoj plaži Žnjan održat će se besplatni koncert škotskog benda Simple Minds, koji je 2015. gostovao u Splitu u Spaladium Areni. Eto s novim gradonačelnikom opet se izgleda vraćamo spektakularnim koncertima za feštu svetog Duje. Split, a bome i Dalmacija, itekako pamti legendarne koncerte Cesarie Evore, Stereo MC'a,... Izgleda da će ih biti još!
Plažu Žnjan, s koje je koncem prošle godine uklonjeno tridesetak bespravnih kafića i klubova, splitske komunalne službe počet će uređivati krajem ovog tjedna. Radi se o privremenom rješenju za ovo i iduće ljeto, dok će ono trajno biti izvedeno ‘u hodu’ i bit će dovršeno do 2020. godine, javlja tportal.