Jedan hrče, drugi je duhovit, svaki ima svoga ‘ćuka‘! Ima ih od pitura do inženjera, nadživjeli su države, rat i pape, a i svoj škver će, već 50 godina štuju pjesmu i kult pečene janjetine, oni su Gradski zbor "Brodosplit”! Ovo je mala crtica o njima.
Brodosplit, splitski “škver”, broji svoje posljednje mjesece i to nikoga posebno ne čudi jer u proteklih devet godina pod Tomislavom Debeljakom, koliko god se glancala marketinška slika, sve je vodilo tome smjeru. Dvije tisuće zaposlenih svojim prijateljima i familijama prenosili su što se događa unutar “škverske” žice, pričali da stvari ne idu dobro, a s friškim detaljima iz sudske predstečajne nagodbe sad se ostvaruje i proročanska rečenica stara nekoliko godina. “Jedini Brodosplit koji će opstati u budućnosti bit će Gradski zbor Brodosplit”, komentirao je jednom predsjednik poznatog splitskog muškog zbora Mladen Velat.
Realno, zbor je najuspješniji i najsjajniji dio pod imenom nekadašnjega industrijskog giganta. A to što svojim uspjesima na kulturnom polju, kao dvostruki pobjednik svjetskih zborskih natjecanja, brendira propalo brodograđevno poduzeće prava je ironija. “Škveru” je sve gore, a zbor se uvijek ispraća aplauzima s pozornice: i iz Salzburga, gdje su održali koncert za hrvatsku dijasporu u povodu 50 godina osnutka zbora i 30 godina međunarodnog priznanja hrvatske države, vratili su se s aplauzima, piše Jasenka Leskur Staničić, novinarka Slobodne Dalmacije.
Prošle jeseni svoj veliki jubilej obilježili su svečanim koncertom u HNK i novom monografijom. Zbor Brodosplit osnovali su 1972. godine “škverski” radnici, odnosno njihov sindikat, kao i mušku i žensku klapu, orkestar, folklor, recitatorsku, likovnu i literarnu sekciju te foto-kino klub. No, danas u zboru niti jedan pjevač ne radi u brodogradilištu, posljednji ga je napustio prije par mjeseci. Današnji pjevači “Brodosplita” su umirovljenici, programeri, liječnici, akademski školovani glazbenici, poduzetnici, građevinari i još raznih drugih zanimanja, nadasve entuzijasti, amateri koji pjevaju u svojem slobodnom vremenu. Ali više ne – “škverani”, usprkos takvom imenu - Brodosplit.
Jedini koji će opstati.
 

Najzanimljiviji koncerti 2023.

Godine idu, lete k’o minute i evo nas već u 2023. za početak koje smo vam pronašli izbor najzanimljivijih koncerata 2023. godine na stranicama portala Glazba.hr. Glazbena događanja javljaju se srećom poput gljiva nakon kiše, pa se nadamo još plodnijoj novoj godini. Popis je daleko od konačnog, pa zavirite svako toliko ovdje da vidite ažurniji popis i gdje možete svoje večeri 2023. obogatiti dobrom glazbom. Neka vam je 2023. puna dobre glazbe, koncerata, festivala i dobrog provoda!
 

Vedran Roguljić ima novi hit

Dugoratski glazbenik Vedran Roguljić objavio je novu pjesmu "Ako misliš". "Moja nova pjesma je ponovna suradnja s Markom Tomasovićem i prvi put da snimam pjesmu u kojoj nisam sudjelovao kao autor. Iako nikad nisam pjevao pjesmu koju nisam napisao, ova mi je legla na prvo slušanje i imao sam osjećaj da je to - to! Vjerujem da će ta dobra vibra biti prepoznata i na mojoj izvedbi od strane publike", kazao je za Dalmaciju Danas kantautor Vedran Roguljić. Autor glazbe je Marko Tomasović, stihove je napisala Tatjana Markovčić, aranžman potpisuje Leo Škaro, a spot je snimila Marija Tadić.
- "Sretan Božić i nova Godina svima vama" - poručio je na kraju popularni Roguljić.
 

Čikina top lista: Najbolji glazbeni albumi u 2022.

Nagradno pitanje gasi: što je zajedničko raščupanim finskim heavymetalcima, najvećoj pop divi današnjice i nabrijanim punk rock buntovnicama iz Los Angelesa? Odgovor je – ama baš ništa, osim gole činjenice da su svi oni redom izbacili sjajne albume u 2022.! Da, skontali ste, vrijeme je za našu tradicionalnu godišnju top ljestvicu najboljih glazbenih izdanja u ljetu na izmaku i ovaj smo vam put pripremili uistinu pravu malu poslasticu: samu creme de la creme ukupne glazbene produkcije u protekloj godini, deset odabranih, redom od odličnog prema najboljem! Pa krenimo ...
 

Najbolje domaće pjesme u 2022.

Danas sa sigurnošću možemo potvrditi da je 2022. zvučala raznoliko i dinamično. Domaći autori su bili itekako aktivni, a posebno se istaknula potpuno nova generacija koja je gotovo cijele godine držala vrhove top lista najslušanijih u radijskom eteru. Najbolje pjesme prema odabiru uredništva portala Glazba.hr u godini na izmaku abecednim redom pronađite ovdje.
 

Najbolji novi domaći glazbenici 2022.

Za njih ste sigurno već čuli. Ako i niste, sada je pravo vrijeme za to. Ove su se godine pojavili na nevelikom domaćem glazbenom nebu i osvojili ga već na samom početku svog samouvjerenog glazbenog puta. Udahnuli su svježinu, formirali nove trendove te oplemenili domaću glazbenu scenu jedinstvenim autorskim potpisom. Oni su najbolji novi izvođači 2022. po odabiru redakcije portala Glazba.hr.
A koja su mlada lica obilježila godinu, saznajte abecednim redom u nastavku članka ...
 

Najbolji domaći albumi 2022.

U 2022. godini tradicionalni format albuma nastavio je silaznom putanjom popularnosti. Mladi se glazbenici sve više odlučuju za formu EP-a ili singl-po-singl varijantu, što je postala uobičajena praksa i među velikanima domaće zabavne i pop glazbe.
Uredništvo portala Glazba.hr odabralo je najbolje domaće albume (i pokoji EP) 2022. godine koje abecednim redom možete pronaći u nastavku članka ...
 

Srinjine: Božićni koncert

 

Lansirajmo Let3 na Eurosong

Napokon! Ostvaruje se san svih onih koji već godinama priželjkuju da Hrvatsku na Eurosongu predstavlja Let 3. Prvi korak na tom putuje, naravno, Dora, a kako doznaje Jutarnji list, riječki rockeri ove su se godine prvi put i prijavili na to natjecanje. Poslali su na HRT pjesmu u svom stilu. Brza je, energična, duhovita... ma čisti rock and roll! Stvar se zove "Mama Šć", a stihovi opisuju jednu aktualnu situaciju, saznaje Jutarnji list.
Dok s HRT-a ne obznane rezultate natječaja i dok ne doznaju jesu li prošli na Doru, Mrle, Prlja i njihova ekipa riječkih rokera ništa ne komentiraju. I dok su glazbeni kritičari oduševljeni, modne mačke brine i u kojem će se modnom izdanju ti mladići u najboljim godinama mogli ukazati na Dori. Hoće li, ako prođu natječaj, u Opatiji osvanuti polugoli s čepovima u guzicama, ili će se možda odlučiti za šarene kostime prepune šljokica sa štiklama na nogama, u kojima su prije par godina zablistali na "Anti-Valentinovu"? Što god odlučili, sigurni smo da će biti svoji i originalni, baš kao i njihova pjesma, te da nakon njihova nastupa nitko nikada više neće moći reći da je na Dori bilo dosadno i da Hrvatska nema šanse da opet osvoji Eurosong!
 

Ususret Božiću

Festival dalmatinskih klapa Omiš priređuje ciklus klapskih koncerta "Ususret Božiću". Riječ je o tri klapska koncerta koji će biti održani u Trogiru katedrala sv. Lovre, 15. 12. u 19 sati, Splitu; crkva Gospe od Zdravlja 20. prosinca u 20 sati i Omišu, crkva sv. Mihovila 22. prosinca u 19 sati. Tradicionalne adventske i božićne napjeve i skladbe izvodit će ženske klape Neverin iz Kaštel Lukšića, Kurjože iz Podstrane, te muške klape Mriža iz Splita, Delmati iz Solina i klapa Trogir. Koncerti se organiziraju u suradnji sa župama: sv. Lovre Trogir, Gospe od Zdravlja Split i župom sv. Mihovila Omiš. Pozivamo sve ljubitelje klapske pisme da se pridruže.