Sve za nju

Maloraćanka Sonja Grgat kaže da se nikad u životu nije bolje osjećala. Ova laborantica majka je troje djece i baka jedne unučice. Da ima rak dojke, doznala je kad je imala 41 godinu, u srcu ljeta. U vrijeme kad sve pršti od smijeha Sonja je upala u ponor i mrak ju je na trenutak progutao. Da sve bude još gore, dok se borila s bolešću, dobila je i otkaz, piše Vinko Paić na stranicama Slobodne Dalmacije. Uslijedile su kemoterapije i ukazao se prvi tračak svjetla. Prošla je mastektomiju, 16 kemoterapija, preventivnu operaciju uklanjanja jajnika... i prošlog vikenda sudjelovala na splitskom izdanju humanitarne utrke "Race for the Cure", kojom se želi pružiti potpora ženama oboljelima od raka dojke, ali i prikupiti sredstva kako bi u što više mjesta u Dalmaciji osigurali pokretnu mamografiju. No to nije sve. Večer prije utrke, pisali smo i o tome, Sonja i ostale članice iz njezine udruge "Caspera" (koju je osnovala iz čiste potrebe da se osjeća korisno i da pomogne ženama da ne moraju prolaziti ono što je ona prolazila sama, samo s svojom obitelji) postale su "manekenke na jedan dan", na Peristilu su nosile modnu reviju novinara i modnog dizajnera Šime Kovačevića, na kojima se slavio život. Jer, kako kaže naša aktivna maloraćanka, važno je slaviti život i uživati u svakom njegovu trenutku jer čovjek nikad ne zna koliko će on trajati...
 

Slavimo život

"Slavimo život" naziv je modne revije koja je u subotu održana u podrumima Dioklecijanove palače u organizaciji Udruge Caspera i Županijske lige protiv raka kao najava današnje trke "Race for the cure" na Rivi u 18 sati. Žene oboljele od raka dojke, njih dvadeset, nosilo je koloritni kreacije s potpisom Šime Kovačevića, novinara i dizajnera. Dupkom puni Podrumi ovacijama su pozdravili "manekenke na jedan dan" koje su ii na ovaj način pokazale kako se treba radovati životu izazovima bolesti usprkos, piše Dalmacija Danas.
Do suza dirnut Šime Kovačević uspio je na kraju revije izgovoriti kako je ovaj događaj, kao i sve revije, posvetio svojoj prerano preminuloj sestri Valentini jer ona tako i dalje živi.
 
Podstranski hotel Le Meridien Lav omogućava 20 dodatnih stipendija za učenike i studente koji se školuju u strukovnim zanimanjima te učenike i studente slabijeg imovinskog stanja, javlja Slobodna Dalmacija iz Podstrane.
Pravo na podnošenje zahtjeva za dodjelu stipendije imaju redoviti učenici i studenti koji ispunjavaju sljedeće uvjete: pohađaju srednjoškolske ili akademske ustanove u Republici Hrvatskoj, prebivaju ili borave (u slučaju da se radi o boravku, učenici/studenti moraju pohađati srednjoškolsko ili akademsko obrazovanje) na području Splitsko-dalmatinske županije te da ne primaju stipendiju drugih davatelja stipendija.
Deset godišnjih stipendija u mjesečnoj vrijednosti od 265,45 eura namijenjeno je učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja. Uvjeti za prijavu su prijava i obavljanje stručne prakse kod davatelja stipendije za cijelo vrijeme stipendiranja te 12 mjeseci rada u najviše dvije sezone nakon završetka školovanja, a u koji se računa i vrijeme rada preko učeničkog ili studentskog servisa za vrijeme trajanja stipendije. Ključan uvjet prijave za ovu kategoriju stipendija je prijava za stručnu praksu u resortu Le Meridien Lav. Tijekom jednomjesečne stručne prakse u resortu stručna komisija među kandidatima odabrati deset kojima će stipendija biti dodijeljena.
Natječaj za sve stipendije otvoren je do 15.10.2023., a više informacija kao i obrazac za prijave i izjave o mjesečnim prihodima dostupni su za preuzimanje ovdje.
 

Odron na kolniku u Lokvi Rogoznici

Loše vrijeme i obilna kiša stvorilo je poprilične probleme u prometu diljem Dalmacije. Zbog jakog vjetra zatvoreni su dijelovi autoceste, a u Lokvi Rogoznici, a gdje drugdje, opet se zbog odrona stijena na cestu vozi samo jednim prometnim trakom. Zbog velikog odrona na traci prema Splitu, vozi se oprezno i polako, jednim trakom... A ja baš htio večeras s ekipom svratiti do Mije na palačinke u šatou... 
 

Plan za srce

Uoči Svjetskog dana srca te Svjetskog dana porodične hiperkolesterolemije, na okupljanju u organizaciji Portala Zdravlje, vodeći domaći zdravstveni stručnjaci istaknuli su potrebnu za sveobuhvatnom strategijom koja bi doprinijela smanjenju smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila. Riječ je o i dalje vodećem uzroku smrtnosti i pobola u Hrvatskoj, od koje je, prema preliminarnim podacima, tijekom 2022. svakoga dana preminula 61 osoba, odnosno 39 posto ukupno preminulih osoba. Ministar zdravstva Vili Beroš sa stručnog skupa 'Plan za srce' poručio je kako će investicija u primarnu prevenciju smanjiti potrebu za skupim liječenjima u kasnijim fazama, osiguravajući bolju kvalitetu života pojedinca i dugoročnu stabilnost zdravstvenog sustava. Jačanjem zdravstvene pismenosti i preventivnih mjera već u 10 godina možemo preokrenuti crne statistike, piše Dalmatinski portal.
- 'Bolesti srca i krvnih žila prvi su uzrok smrti u svijetu a uzrok im može biti kombinacija bihevioralnih, socioekonomskih i okolišnih faktora, uključujući nepravilnu prehranu i pretilost, korištenje duhana, tjelesnu neaktivnost, štetnu upotrebu alkohola, onečišćenje zraka i stresni način života. Svatko od nas trebao bi početi s malim promjenama u životnim navikama koje dovode do poboljšanja zdravlja srca' - rekao jedobro nam poznati lječnik Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Od svih građana koji su lani posjetili liječnika primarne zdravstvene zaštite, njih čak 40 posto imalo je evidentirano dijagnozu neke kardiovaskularne bolesti...
 

Zdravstvo mora biti usmjereno na potrebe pojedinca

Na okruglom stolu "Kako do bolje zdravstvene skrbi za sve?“ koji se održao 20. rujna u Hrvatskom domu Split istaknuto je niz primjera nedovoljne, a prijeko potrebne suradnje između zdravstvenog sustava i socijalne skrbi, problema (ne)dostupnosti skrbi za stanovništvo na otocima, potrebu za proširenjem specijalističkih zdravstvenih usluga u mjestima izvan Splita kao i uspostavu mobilnih timova koji bi obilazili pacijente i oboljele na terenu, piše Kaštelanski portal.
Primarijus Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, adresirao je specifične izazove dostupnosti zdravstvene skrbi u županiji, naglašavajući da je SDŽ “Hrvatska u malom” zbog svoje razvedene obale, brojnih otoka, specifičnosti zaleđa i ruralnih dijelova. Istaknuo je veliki problem dostupnosti zdravstvenih usluga na otocima, gdje je primjerice Dom zdravlja na Visu prije nekoliko godina pripao Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije zbog čega je lokalno stanovništvo često primorano putovati do Splita za uslugu vađenja krvi. “Otoci su naša bolna točka i trudimo se da osiguramo veći broj medicinskog osoblja i zdravstvenih usluga” – rekao je Rađa.
Ravnatelj Rađa istaknuo je i problem nedovoljne suradnje između zdravstva i socijalne skrbi, na što se nadovezala i Helena Bandalović, zamjenica pročelnice Županijskog ureda za zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, koja se složila da je suradnja zdravstva i socijalne skrbi na niskoj razini te istaknula napore županije da osiguraju ambulante za osobe koje borave u Domovima za starije i nemoćne. Bradalović je pohvalila Dom zdravlja SDŽ i ravnatelja Rađu koji aktivno rade na razvoju mogućnosti širenja specijalističkih zdravstvenih usluga izvan grada Splita...
 

22. Moto susret MK Omiški Gusar

 
Odlukom o sufinanciranju troškova boravka djece s područja Općine Dugi Rat u dječjim vrtićima na području Općine Dugi Rat i drugih jedinica lokalne samouprave za pedagošku 2023/2024. odlučeno je da će Općina će sufinancirati troškove boravka djece do iznosa koji će osigurati da cijena boravka u jaslicama / vrtiću bude istovjetna cjeniku dječjeg vrtića Dugi Rat.
Za ostvarenje pravana sufinanciranje potrebno je dostaviti popunjeni ZAHTJEV za sufinanciranje s kompletnom popratnom dokumentacijom. Napominjemo da su dosadašnji korisnici sufinanciranja dužni dostaviti novi zahtjev iz priloga za 2023./2024. godinu zajedno s popratnom dokumentacijom. Zahtjev molimo dostaviti najkasnije do 22. rujna 2023.
 
Svečano je u ponedjeljak bilo u Dugom Ratu gdje je otvoren novoizgrađeni vatrogasni dom. Za sada je uređeno prizemlje objekta, dok će se ostatak naknadno urediti, a nakon županije i općina je u ovaj projekt uložila gotovo dva milijuna eura.
- "Objekt koji se nalazi pred vama je započet u prosincu 2018.  postavljanjem kamena temeljca i danas ja napokon došao dan useljenja. Za nas je uređenje vatrogasnog doma u zadnjoj fazi prizemlja bio financijski zahtjevan jer se u međuvremenu dogodio nagli rast cijena građevinskog materijala" - kazao je načelnik Općine Dugi Rat Tonči Bauk ispred skupa u kojem su bili i Ante Sanader, župan splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i brojni drugi visoki uzvanici.
- "Danas je poseban dan za našu zajednicu, dan koji smo čekali godinama. Ovo je trenutak radosti i ponosa za sve nas, a prije svega za naše hrabre vatrogasce koji svojim trudom i predanošću osiguravaju našu sigurnost. Dugi Rat je uvijek bila zajednica koja se brinula za svoje sugrađane, a vatrogasci su uvijek bili srce ove zajednice, spremni odazvati se na svaki poziv u nevolji, bez obzira na uvjete i opasnosti koje su ih čekale", kazao je predsjednik DVD-a Dalmacija Dugi Rat Živko Žilić.
DVD Dalmacija Dugi Rat osnovan je davne 1938. godine. U proteklih 85 godina postojanja društvo nikada nije prestalo s radom. Članovi društva tijekom godina su sudjelovali u gašenju velikih požara od Zadra do Dubrovnika, uključujući i otoke, a stalno privlači nove, mlade članove. Osim gašenjem požara i svim onim što uz to ide, DVD Dalmacija Dugi Rat može se pohvaliti i sudjelovanjem u brojnim humanitarnim akcijama. Napokon su dočekali i otvaranje sbog novog vatrogasnog doma... Čestitamo svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog značajnog projekta za našu zajednicu koji će omogućiti bolju pokrivenost sustava vatrogasne i civilne zaštite u općini Dugi Rat.
 
Gradsko društvo Crvenog križa Omiš pozivaju na akciju darivanja krvi koja će se održati u četvrtak, 21.09.2023. u hotelu Plaža Omiš od 8,00 do 12,00 sati. Pozivaju se sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti da se pridruže ovoj humanoj akciji.
Hrvatski Crveni križ već 70 godina organizira akcije darivanja krvi. Mnogim bolesnicima izlječenje pa i sam život ovisan je o transfuzijskom liječenju. Slogan ovogodišnje kampanje prigodom Svjetskog dana darivatelja krvi je "Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito". Fokus je na pacijentima kojima je potrebna doživotna transfuzijska potpora, a naglasak na ulozi koju svaka osoba ima davanjem dragocjenog dara krvi ili plazme.
 
Završeni su i radovi III. faze na izgradnji i opremanju novog vatrogasnog doma naših vatrogasaca, članova DVD "Dalmacija", u Dugom Ratu. Općina Dugi Rat je ishodila i uporabnu dozvolu koja je s danom 1. rujna 2023. godine postala pravomoćna čime su se napravili preduvjeti za otvorenje novog vatrogasnog doma.
Svečanost otvorenja zakazana je značajno prije izbora i održati će se u ponedjeljak 18.9.2023. godine s početkom u 9 sati. Svečanosti će pored članova DVD-a "Dalmacija“ Dugi Rat i njihovih kolega vatrogasaca, predstavnika Općine Dugi Rat, predstavnika Splitsko-dalmatinske županije, predstavnika Hrvatske vatrogasne zajednice te ostalih gostiju, nazočiti i predstavnik Vlade RH Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.
 

Dugoratski izviđači upisuju nove članove

 

Treći Split Tech City Festival

U Ljetnom kinu Bačvice ovog vikenda održava se treće izdanje Split Tech City Festivala. Riječ je o dvodnevnoj konferenciji posvećenoj tehnologiji i poduzetništvu, koju organizira Startup - udruga za poticanje i razvoj IT sektora Splita i regije, poznatija kao Split Tech City. Cilj festivala je slaviti uspjehe i poticati razvoj splitskog tehnološkog sektora, koji zadnjih godina doživljava procvat. Srž organizacijskog tima koji odrađuje sav posao u pripremi festivala čine samo tri osobe - Toni Trivković, Romana Ban i Nikolina Kukoč. Među predavačima na festivalu su cijenjena imena splitske IT scene kao što su Ivan Burazin, Antonio Perić-Mažar, Ante Dagelić i Ivan Biliškov, dok se od stranih stručnjaka ističu Sara Dyson, Geoff Bratton, Jan Bodnar i Aleks Jakulin. Predavanja i panel rasprave glavnog dijela programa pokrivaju teme iz područja programiranja, dizajna, marketinga i novih tehnologija, tako da je publika imala priliku saznati zanimljivosti o umjetnoj inteligenciji, blockchainu, kibernetičkoj sigurnosti, budućnosti marketinga i sl. Osim onih koji već godinama grade karijeru u tehnološkom sektoru, pokreću startupe i rade u splitskim uredima globalnih IT tvrtki, među vjernom publikom STC Festivala su mnogobrojni srednjoškolci, studenti i oni koji tek traže prvi posao. Njih su posebno oduševile panel rasprave u pretprogramu, na kojima su od relevantnih stručnjaka mogli čuti sve o započinjanju karijere, važnosti mentorstva i prvim poduzetničkim koracima, piše Dalmatinski portal.
 

Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći

Gradska društva Crvenog križa Split i Omiš obilježit će Svjetski dan prve pomoći u petak, 08.09.2023. g., od 9 do 11 sati ispred Gradske knjižnice u Omišu. Cilj ovog događaja je popularizacija prve pomoći i ukazivanje na važnost pravodobne i na pravilan način, pružene prve pomoći.
Prva pomoć je skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska stručne medicinske pomoći. Podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja, ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju. Intervencijama prve pomoći nastoji se sačuvati život, ublažiti patnju, spriječiti daljnje bolesti ili ozljede i ubrzati oporavak.
Kako bi istakli značaj ovih vještina i znanja široj javnosti biti će prezentirani osnovni postupci pružanja prve pomoći. Zaposlenici i volonteri ponudit će mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi. Pozivamo Vas da nam se pridružite.
 

Jao si ga dugoratskim komarcima

Iz općine Dugi Rat obavještavaju o namjeri (ovisno o klimatskim prilikama) izvođenja radova treće adulticidne dezinsekcije komaraca na području općine Dugi Rat dana 4. rujna 2023. s početkom u 02:00 h, ujutro. Dezinsekciju će provoditi tvrtka Cijan prizemnom metodom hladnog zamagljivanja (ULV) s preparatom CYMINA ULTRA.