Hoćemo li barem dogodine piti kavu u Maestralu?

Općina Dugi Rat ponavlja javni natječaj za zakup poslovnog prostora 'Maestral' i to usmenim nadmetanjem - licitacijom - koja će se održati 6.12.2017. godine u 12 sati u prostorijama općinske vijećnice. Rok za podnošenje prijava je 4.12. do 12 sati. Pregled poslovnog prostora u Dugom Ratu, Jadranska 16, za obavljanje ugostiteljske djelatnosti (djelatnost pripreme i usluživanja pića i hrane), ukupne površine 238,66m2 (od čega 120,60 m2 zatvorenog prostora, 24,10m2 podruma te 93,96m2 terase), koji se daje u zakup na vrijeme od 5 godina uz početni iznos mjesečne zakupnine u iznosu od 5.750,40 kn, može se obaviti 22.11. uz prethodnu najavu na niže navedene telefonske brojeve. Tekst natječaja potražite ovdje, a sve dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom od 8 do 15 sati u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Dugi Rat ili na tel. 021/734900 i 021/735291. Hoćemo li dogodine piti kavu i u (novom) 'Maestralu'? Hmm.. kako je krenulo bojim se da.. nećemo. No sportski je nadati se.. i natjecati.
 

Ne cvikaj generacijo, vidimo se u subotu u 'Jure'!

Alo generacijo, mlade djevojke i vječni mladići, koji ste zakoračili stidljivo u školske papuče, navukli plave kute i sjeli u stare drvene klupe Osnovne škole "Slavko Kadić" na Oriju te rane jeseni Gospodnje 1977. praćeni pogledom strogog ravnatelja Cukre ali i pažnjom naših dragih nastavnica/ka i razrednica/ka. Alo generacijo, koja je te iste osnovnoškolske klupe napustila nešto zrelija i zeru pametnija osam godina poslije, u rano ljeto 1985., nađimo se nakon o-ho-ho godina na lijepom zajedničkom druženju, ćakuli uz "evociranje" brojnih uspomena na te bezbrižne dane, i to "već" ove subote, 25.11.2017., u 19 sati u restoranu "Jure" u Podstrani (ne možete falit, odmah je do pizzerije "Mario"). Pozovite sve naše drage kolege iz ove generacije na čašicu razgovora i bokun dobre spize.. Vidimo se! (Nema picavanja!)
 
Što je tolerancija, što su izbori i kako funkcionira izborni sustav, što je civilno društvo i kako ono djeluje, što je financijska pismenost – to želimo naučiti našu djecu, poručuju iz stranke Pametno, predlažući uvođenje Građanskog odgoja u splitske škole. Grad Rijeka spreman je svim zainteresiranim gradovima besplatno ustupiti priručnik izrađen za ovu svrhu, a koji obuhvaća sve dimenzije Građanskog odgoja. Obrađeno je 30 tema koje objedinjavaju svih 6 dimenzija Građanskog odgoja i obrazovanja: društvenu, ljudsko-pravnu, političku, kulturalnu, gospodarsku i ekološku. - Pametno se zalaže za moderno, otvoreno, građansko društvo, i ovo je put ka ostvarenju tog cilja, potrebe da se naša djeca nauče kritičkom razmišljanju i osamostale se u donošenju važnih odluka – istaknula je Kristina Vidan, predsjednica ogranka Pametno Split i gradska vijećnica..
Evo teme za razmišljanje i u zbornici naše "Jesenice" na Oriju. Zašto se ne bi i mi uključili i ovu dobru ideju pokušali implementirati u našoj školi?
 

Živimo cijele godine, a ne samo jedan dan

I ove smo godine proslavili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, tj. dan sjećanja na Oluju. Okupili su se u Kninu, po običaju, branitelji, državni vrh, mnogi građani. Okupljaju se državni vrh, branitelji i građani svake godine i u Vukovaru.. Svake se godine sjetimo i svog planeta pa obilježavamo Dan planeta Zemlje, pa Dan bijelog štapa. Dan žena. Dan invalida.. I tako bismo mogli nabrajati još dugo. Pitala sam se mnogo puta i pitam se ponovno, čemu nam zapravo služe ti "jedinični" dani, ta najčešće isprazna veličanja onoga što bismo istinski trebali cijeniti i poštivati svih 365 dana u godini? Ali, ma što radili, živimo cijele godine, ne samo jedan dan. Kakav je uistinu naš odnos prema braniteljima, djeci, ženama, slijepima... tijekom cijele godine? ...
 

Najveća kval'teta

Kunemo se u svoju zemlju, a prepustili smo je debelom korovu. Hrvatska bi mogla hraniti 25 milijuna ljudi, ali uvozimo čak kruh i vodu, maslinovo ulje, sol.., piše Stanislav Soldo na stranicama Slobodne Dalmacije o običajima naših uvoznika i veledistributera kojim je cijena, niska, a ako može i najniža cijena, daleko ispred kvalitete. Uvezi brajo, ima tko će kupit. Hrvati.
Prema procjenama stručnjaka Hrvatska, s obzirom na klimatsko-zemljopisne pogodnosti, može proizvoditi količine hrane dovoljne za 25 milijuna ljudi. Unatoč tome, godišnje uveze vrijednosti od dvije milijarde dolara prehrambenih proizvoda. Svima je jasno da moramo uvoziti banane i tropsko voće, ali u Hrvatsku se uvozi svinjsko meso i jaja koja se i kod nas mogu proizvesti bez poteškoća. Domaće solane proizvode sol, ali Hrvatska godišnje uveze i do 100 tisuća tona soli iz Tunisa, Alžira, Egipta i Maroka. U prva četiri mjeseca u Hrvatsku je uvezeno kruha i peciva u iznosu od 33 milijuna eura i to iz Italije, Njemačke, Poljske, Francuske, te čokolade vrijednosti 41 milijun eura. Mlijeka, sira i vrhnja, tko zna kakve kvalitete, uvezli smo oko 47 milijuna eura, dok domaće farme propadaju. Apsurdno je da uvozimo i vodu, mineralnu i gaziranu, i to gotovo 35 tisuća tona, što preračunato iznosi oko 18 milijuna eura. Kada na policama trgovačkih centara vidimo uredno posloženo voće i povrće koje mami kupce, rijetki će pročitati deklaraciju na kojoj piše država proizvodnje. Kupce uglavnom nije briga otkuda dolazi i tko je proizveo krumpir, jabuke, tikvice, pome, kupus, cvjetaču, karfiol.. Slično je i s mesom i prerađevinama od mesa, bilo da je riječ o govedini, junetini, teletini, mlijeku, siru i drugim mliječnim prerađevinama. Za prosječnoga hrvatskoga građanina, nažalost, važna je samo što niža cijena. O kvaliteti nitko ne govori.
 
Seminar “Za razvoj ruralnih krajeva” obrazovanja za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralni turizam i osmišljavanje turističkih proizvoda u ruralnom turizmu održati će se u četvrtak, 23.11.2017. godine u Vrgorcu, u prostorima vinarije Pilač, Fra Ivana Rožića 18. Seminar je prvenstveno namijenjen potencijalnim i registriranim OPG-ima, turističkim seljačkim gospodarstvima i poduzetnicima u ruralnim područjima i ruralnom turizmu te svima onima koji rade na području ruralnog turizma (jedinice područne i lokalne samouprave, turističke zajednice, LAG-ovi, komore, udruge, zadruge, tvrtke, savjetodavna služba i ostali zainteresirani). Seminar je za sve sudionike besplatan, a polaznici će dobiti Uvjerenje o sudjelovanju na seminaru. Sudjelovanje treba potvrditi slanjem prijavnog obrasca do ponedjeljka, 20.11. na e-mail: info @ klubselo.hr ili na fax. 01 231 41 84.
 

Odlazak mladih iz Hrvatske

"Teror Porezne uprave i kazne za svaku sitnicu, pa i par kuna viška u blagajni ili jedno pogrešno slovo na računu potjerali su i poznatog hrvatskog poduzetnika I. T. (podaci poznati redakciji) u inozemstvo."

   - Lucijan Carić
 

Kako pokrenuti i voditi zadrugu?

CEDRA Split i Zadruga Start organiziraju edukativnu radionicu pod nazivom "Kako pokrenuti i voditi zadrugu?“, koja će se održati u srijedu, 6. prosinca 2017. s početkom u 16 sati, u prostorijama CEDRA-e Split, Ruđera Boškovića 20/II. Radionica je prvenstveno namijenjena nezaposlenim aktivnim tražiteljima posla i mladima, a održava se u sklopu projekta "Društveno-poduzetnički mozaik splitsko-dalmatinskog područja" kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Zadruga je jedan od pravnih subjekata koji djeluje na tržištu rada, a mnogi je, još uvijek, miješaju sa udrugom ili sa pravnom formom koja je zamrla zajedno sa bivšom državom. Stoga će Michael Freer, zaposlenik CEDRA-e Split i direktor društvenog poduzeća Ensoco (ensoco.co.uk), održati predavanje o konceptu zadrugarstva te objasniti zašto je u modernom društvu potreban ovakav način poslovanja. Na pitanja kako i zašto pokrenuti zadrugu, odgovorit će Marko Ban, upravitelj Socijalne zadruge Start. S obzirom na ograničen broj mjesta, molimo Vas da svoj dolazak potvrdite putem obrasca. Radionica će se održati na hrvatskom jeziku, a sudjelovanje je besplatno. Vidimo se!
 

Život uz najopasniju prometnicu

Jadranska magistrala je prema broju nesreća najopasnija prometnica na području Splitsko-dalmatinske županije, jer je od početka godine na njoj zabilježeno više od 260 incidenata sa šest smrtno stradalih osoba. Najkritičniji je potez od Bajnica do Omiša, na kojoj se, nažalost, najčešće gube ljudski životi. Neslavan naziv "crne dionice" taj je dio Magistrale dobio zbog činjenice da je na njemu u godinu dana bilo 50 prometnih nesreća, pri čemu su tri situacije rezultirale stradavanjem ukupno pet osoba. U jednoj od njih, u sudaru "Prometova" autobusa na liniji Omiš – Split i peugeota na istočnom ulazu u Krilo Jesenice, poginule su tri osobe na licu mjesta. U ostalih 47 nesreća četiri su osobe teško ozlijeđene, a 35 ih je zadobilo lakše ozljede. Koja je razlika među dionicama dužobalne državne prometnice, vidljivo je iz podatka da se tijekom prošle godine na potezu Pisak – Dubci dogodilo šest nesreća. U njima, srećom, nije bilo smrtno stradalih, a u tri sudara lakše je stradalo osam osoba. Od spomenutih ukupno 260 nesreća od početka godine na dijelu Jadranske magistrale između mjesta Svinca na zapadnom rubu naše županije do Gradca na granici s Dubrovačko-neretvanskom županijom, dugom 140 kilometara, osim šest smrtno stradalih sudionika u prometu, 34 osobe su teško ozlijeđene, a 140 su zadobile lakše ozljede, piše Slobodna Dalmacija o crnim statistikama života uz najopasniju prometnicu u županiji.
 
Stiže nova prinova u Jeseničku flotu! U brodogradilištu "Radež" u uvali Bristva u Blatu na Korčuli porinut je u more turistički mini kruzer za naručitelja Marina Vukovića iz Bajnica. Suvremeni 50-metarski brod u nazočnosti članova obitelji Vuković te radnika i uprave škvera blagoslovio je ujak obitelji don Petar Mikić, koji je uz zagovor sv. Nikole zaželio posadi i brodu "Riva" mirno more, te dugu i sretnu plovidbu. Prilikom primopredaje mini kruzera obitelj Marina Vukovića iskazala je zadovoljstvo kvalitetom izgradnje, brzinom, profesionalnošću i kooperativnošću vrijednih Korčulanskih brodograditelja. Inače, ovo je već peta ovogodišnja novogradnja i uspješno porinuće mini kruzera, a do kraja godine u "Radežovim" pogonima u Bristvi ugovorena je izgradnja još triju brodova, od kojih dva turistička mini kruzera i jednog radnog broda za "Jadrantunu". Svaka čast Korčulani! Mirno more Jeseničani!
 

Atomsko sklonište

Svege se nađe u bivšim atomskim skloništima. U njima često mladi rockeri i bandovi uvježbavaju svoj gromoglasni repertoar, poznanik u jednom takvom, smještenom u podrumu zgrade na Pujankama, već par godina pravi i skladišti izvrsne butelje vina (iako nema ni metra vinograda), a u bivšem atomskom skloništu velike zgrade na Priku, u kojem je nekoć bio Centar za obavještavanje općine Omiš, omiška je policija ovih dana pronašla pravi arsenal oružja: 39 lovačkih pušaka s glatkim cijevima, tri revolvera, dva pištolja, četiri plinska pištolja, jednu strojnicu, šest pušaka M-48, sedam komada zračnih pušaka, nišansku spravu za minobacač.., piše Slobodna Dalmacija. Za oružje u centru grada nije se znalo, a tko ga je ‘zaboravio’ i zašto nije 'razduženo' pokazat će istraga. Valjda.. Svege se nađe u bivšim atomskim skloništima. Najbolje je da ni ne povirimo u ovo naše, dugoratsko.
 

Vedran Mimica: Hrvatskoj trebaju novi građani

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) nedavno je u Zagrebu predstavilo knjigu "The Berlage Affair" autora Vedrana Mimice. Tko je Vedran Mimica? Dipl.ing.arh., profesor, posljednji direktor jednog od najboljih svjetskih postdiplomskih učilišta arhitekture, Berlage Institutea u Rotterdamu, danas profesor arhitekture i urbanizma na Illinois Institute of Technology (IIT) u Chicagu, naš Mimičanin kojeg dobro znaju i neki Dugoraćani, zacijelo je ponajbolje pozicioniran hrvatski arhitekt u svijetu. Iznimno dobar komunikator, izvrsno informiran, osobni prijatelj i suradnik najznačajnijih svjetskih arhitekata. Autor nekoliko stručnih knjiga, neraskidivo je vezan uz Hrvatsku, Dalmaciju i svoje Mimice kao svoju zemlju i uz hrvatsku arhitekturu kao svoje ishodište. Vrlo aktivno sudjeluje, zajedno sa splitskim, zagrebačkim i riječkim kolegama arhitektima. Korana Sutlić, novinarka Jutarnjeg lista porazgovarala je s Vedranom Mimicom povodom zagrebačkog predstavljanja njegove nove knjige  u kojoj govori o radu i projektima od devedesetih godina kad se pridružio Berlage Institutu u Rotterdamu u čijim istraživanjima  se često bavio i temom turizma. Pročitajte ovo odlično štivo..
 
Mamma mia! Ne, prije to sliči na neku ludu epizodu Monty Pythona, ili pak na dogodovištine inspektora Clouseaua, no priča je stvarna, a mjesto radnje je Podstrana, osnovna škola na Strožancu.
– Prošlog tjedna dobila sam informaciju od naših sindikalnih članova, učiteljica OŠ "Strožanac", da im je u školu došao navodni prosvjetni inspektor. Rekle su mi kako im je kazao da je po struci učitelj i tražio od njih pedagošku dokumentaciju. Ispitivao ih je u kancelariji ravnateljice Žane Prižmić i u prisutnosti tajnika škole, a na taj su se način obistinile i ravnateljičine stalne prijetnje da će u školu dovesti inspektora i da će, u slučaju da on pronađe nešto sporno, učiteljice dobiti otkaz – rekla je za Slobodnu Dalmaciju sindikalna čelnica splitskog ureda Sindikata hrvatskih učitelja, Tinka Zemunik.
Naslušala se naša Sumpetranka svega u dugogodišnjem radu u prosvjeti, ali da će doći doba kad će po školama – uz blagoslov ravnatelja – slobodno "švrljati" lažni prosvjetni inspektori i godinama maltretirati učiteljice, e tome se, kaže, nije nadala. A onda se i to dogodilo. "Inspekcijskom nadzoru" izvjesnog M.P. iz Stobreča, za kojega ne znaju u Ministarstvu niti u Agenciji za odgoj i obrazovanje ali ga zna ravnateljica OŠ Strožanac, bile su podvrgnute tri učiteljice razredne nastave, ali su one u jednom trenutku posumnjale da je on pravi inspektor i sve su prijavile sindikatu...
 

Vrulja još ne vrije, ali..

Bilo je pitanje vremena kad će se barem ljubitelji prirode ujediniti te pokazati kako su bageri još uvijek na protupožarnom putu preko Vrulje, onom kojeg do svojih smještajnih jedinica probija žeževački poduzetnik Stipe Latković, splitski "kralj nogostupa", vlasnik TV Jadran i tvrtke "Point" te dobar prijatelj brojnih hrvatskih političara.
Na Latkovićevu trasu u ponedjeljak su, piše Slobodna Dalmacija, oboružani transparentima, stigli članovi trail treking kluba "STrka" iz Splita i Udruga prijatelja kulturne i prirodne baštine Piska "Puntapet".
– Htjeli bi skrenuti pozornost na prekomjernu devastaciju jedne od najljepših uvala i prirodnih fenomena na južnom Jadranu, odnosno Vrulje, pitajući se tko je to dopustio, te postoje li dozvole za ovo i od koga su izdane..