Luka Abrus stoji iza čak dvije uspješne informatičke tvrtke, Fivea i ShoutEma, koje su osim u Hrvatskoj prepoznate i u svijetu. Sa uredima u New Yorku, Zagrebu i Osijeku, Luki su višednevna poslovna putovanja postala svakodnevnica, ali mladom poslovnjaku to nije dovoljno. Luka se bavi vaterpolom, ljeti ga se često može naći na mulu u Omišu gdje s veteranima Omiša baci na viktoriju ili na dvi branke, Luka jedri, svira klavir, član je rock grupe Kopito te predaje na privatnom Veleučilištu Vern’ u Zagrebu. Dolazi iz glumačke i novinarske obitelji – majka mu je glumica Nada Abrus, a otac Krešimir Fijačko. Usprkos tome što mu je gluma oduvijek bila vrlo primamljiva nije mogla pobijediti svijet računala. Ipak, Luka je svoju kreativnu stranu pretočio u tekst pa je tako već sa 22 godine počeo objavljivati knjige, a isto tako piše i za računalne magazine. Svestrani Luka uspio je s(p)retno spojiti uspješno vođenje posla i osobni život koji su se toliko isprepleli da danas među njima ne vidi granicu. Dođite u srijedu, 31.05. u 17 sati u Sveučilišnu knjižnicu u Splitu te na predavanju saznajte još zanimljivih stvari o Luki od kojega se može puno toga naučiti. Luka će pričati o stvarima za koje je mislio da ih kuži za vrijeme fakulteta, a zapravo o njima nije imao pojma. Pričat će što je naučio radeći u tri manja startupa, u velikoj korporaciji i u dva vlastita biznisa. Pričat će o poslu, projektima, ljudima, investicijama, idejama, timu, izvozu u SAD, o započinjanju novog posla, dizajnu, zapošljavanju.. Dođi, nauči ponešto i motiviraj se!
 
Inicijativa "Trebamo više vrtića" poziva mještane Općine Dugi Rat da potpisom peticije "Trebamo više vrtića" podrže zahtjev grupe roditelja za izgradnjom novog objekta koji bi dugoročno rješio nedovoljan broj mjesta u dječjem vrtiću. Prikupljanje potpisa za inicijativu "Trebamo više vrtića" započelo je 19.svibnja, a trajat će još nekoliko dana, zaključno do 4.lipnja. Peticiju je pokrenula skupina roditelja čija djeca nisu upisana u vrtić Dugi Rat u 2017./ 2018. godini, a prikupljeni potpisi predat će se Načelniku općine Dugi Rat, Županiji Splitsko Dalmatinskoj, te Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Potpisom se traži također da se promjeni pravilnik upisa djece u postojeći vrtić (na način da bodovanje postane transparentno, da se promjeni način vođenja liste čekanja, te da se ukine diskrecijsko pravo, i sl. problem zbrinjavanja djece roditelja). Važno nam je da na upis u vrtić također imaju pravo i djeca čiji roditelji ne rade ali ne na uštrb ovih prvih. Peticija ima za cilj i podizanje svijesti Dugoraćana o važnosti aktivnog uključivanja u način vođenja Općine i određivanje prioriteta u rješavanju naših problema.
Peticiju možete potpisati na sljedećim lokacijama:
- Ambulanta Dugi Rat, te u sljedećim kafićima:
- Liberty - Dugi Rat,
- Coco - Mali Rat,
- Studenac – PC Omiš  
- Stari Porat – Krilo Jesenice
te kod više volontera u Dućama, Dugom Ratu i Malom Ratu.
 
Upis djece u dječji vrtić/jaslice Dugi Rat za pedagošku godinu 2017./2018. godinu, vršio se do 5. svibnja godine u uredu stručne službe Dječjeg vrtića u Dugom Ratu, Drage Ivaniševića 6. Na toj adresi, nažalost, ne može se u vrtić i jaslice smjestiti još 67 djece, koliko je naših mališana zasad ostalo "ispod crte", kad se popune trenutni kapaciteti dječjeg vrtića u Dugom Ratu. Ravnateljica vrtića i vlasnik vrtića, općina Dugi Rat, rade na rješavanju problema kako i gdje smjestiti još 67 mališana u nova odjeljenja dječjeg vrtića u našoj općini. Nije ovo prvi put da se dogodio ovaj problem s premalim kapacitetom našeg vrtića za smještaj sve naše djece ovog dobnog uzrasta, a sudeći po broju naših mališana, a i službene statistike to potvrđuju, općina Dugi Rat može se pohvaliti s značajnim prirodnim prirastom i vitalnim indeksom od 127%! Demografi doista nemaju zašto kukati u našoj općini (nadam se da uskoro neće imati razloga ni roditelji), no ove radosne i lijepe novosti traže od nadležnih i da pravodobno reagiraju te da osiguraju upis, boravak i odgoj i ostale standarde za svu našu djecu vrtićkog uzrasta. Naša "privremena" rješenja imaju tendenciju da postanu stalna, a pravo rješenje često se ne "stigne" realizirati u jednom mandatu, koliko obično traje "pažnja" naših lokalnih političara (čast izuzetcima!). Pravo rješenje nije zabraniti Afričku šljivu u našoj maloj općini, već osigurati finacijska sredstva (ako može ne iz općinskog proračuna) te krenuti u nadogradnju postojećeg vrtića, za što je, kažu u općini, "dokumentacija već u izradi". Dobro, no u roku od iduća dva-tri mjeseca trebati će naći solidno rješenje i za prihvat ovih 67 djece u nova odjeljenja našeg vrtića. Pravi izazov za našeg novog načelnika!
 

Probaj virtualnu stvarnost u splitskom klubu Zona

Zbog velikog interesa na događanju u travnju, Virtual Reality Event ponovno će se u Klubu Zona održati u srijedu, 31. svibnja, od 16 do 22 sata. Sudjelovanje je besplatno, ali je potrebna rezervacija mjesta putem prijavnice na klub.infozona.hr. Riječ je o demonstaciji virtualne stvarnosti pomoću HTC Vive uređaja, najnaprednije komercijalne tehnologije za virtualnu stvarnost, pomoću koje će posjetitelji Kluba Zona moći doživjeti virtualno iskustvo letjenja oko Zemlje, zarona u tamu morskih dubina ili se pak vratiti u prošlost i biti čovjek koji je zakoračio na Mjesec.  - Koristeći VR-naočale korisnik postaje okružen svijetom stvorenim pomoću računala, u kojemu zakoni fizike više ne vrijede, i sve se čini mogućim. Pomoću HTC Vive, služeći se upravljačima, slobodno se kreće u virtualnom prostoru i surađuje sa drugim korisnicima - objašnjava Tomislav Bezmalinović, organizator događanja, pozivajući sve zainteresirane da pomoću virtualne stvarnosti ispitaju bezgranične mogućnosti mašte.
 

Shift konferencija 2017.

Codeanywhere Shift Conference 2017 održat će se od 1. do 2. lipnja 2017. u splitskom HNK. Očekuje se dolazak preko 1.500 domaćih i inozemnih gostiju. U dosadašnjih pet godina održavanja, Shift je ugostio predstavnike najvećih IT tvrtki u svijetu poput Facebooka, Googlea, GitHuba, Dockera, Twitcha i mnogih drugih. Ove godine nas očekuje novih 20 govornika, svjetski poznatih IT stručnjaka. Na Shift 2017 dolaze: Christian Heilmann iz Microsofta iza kojeg je više od 20 godina iskustva rada u web tehnologijama za najveće informatičke tvrtke; Jesper Noer osnivač BitBucketa – besplatnog web alata za dijeljenje programskog koda među članovima tima, i direktor Accenturea, jedne od najvećih tehnoloških konzultantskih tvrtki; Ike DeLorenza direktor je proizvoda Heroku platforme za mrežne aplikacije "u oblaku"; Una Kravets (na slici) iz DigitalOceana, jedne od najvećih poslužiteljskih tvrtki na svijetu, govoriti će o korisničkom sučelju, naprednom dizajnu i optimizaciji slike; Eduard Kunce voditelj je odjela programskog inženjerstva Skypea i stručnjak u provođenju agilnih metoda u svim aspektima tvrtke uključujući i development. Po prvi puta, u sklopu Shift konferencije održavat će se i praktične radionice. Kroz šesnaest workshopa, koji će biti organizirani paralelno s događanjima, posjetitelji će imati priliku upoznati se s najnovijim trendovima i tehnologijama 2017.
 
IKEA tijekom kolovoza otvara dostavni centar u Splitu - zamišljen je kao "pick-up point", mjesto na kojem će njihovi kupci moći preuzeti proizvode koje su prethodno naručili putem IKEA internetske trgovine a troškovi dostave u dostavni centar iznosit će 99 kuna te će i vrijeme dostave biti kraće nego do sada. Dostavni centar Splitu biti će u City Centeru one i u njemu će posao naći pet djelatnika.
 
U natjecanju Prvi za Hrvatsku 2017. u kojoj je sudjelovalo 150 vojnika, medu kojima i 35 iz zemalja partnera, pobijedio je skupnik Ivo Bašić iz Kostanja, drugi je pozornik Marino Protrka, a treći Nikola Polić. Ivo Bašić (32), pripadnik Vojno-obavještajne satnije Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, najspremniji je pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske. Naš Poljičanin iz Kostanja je s 15,2 kilograma teškom opremom i naoružanjem prešao put od 35 kilometara pri temperaturi zraka od 25,5 stupnjeva Celzijusevih, na kojem je obavio 12 vojnih zadaća, poput gađanja iz puške, pištolja i iz prijenosnog protuoklopnog raketnog oružja, prelaska rijeke, nošenja ranjenika... Bašić je prošao čitavu rutu i sve zadatke uspješno savladao u rekordnom vremenu - za manje od šest sati ili skoro sat i pol prije nego je protokol predviđao i sat prije drugoplasiranog. Čestitamo!
Vinko Vuković, najdraži novinar naših općinara, na stranicama Slobodne Dalmacije ispričao je lijepu priču o našem poljičaninu Bašiću, najspremnijem hrvatskom vojniku.
 

Frane Ćapeta: Što bi HDZ bez županija? Propao bi

Što bi HDZ bio bez županija, tog legla uhljebizma kojeg već godinama rukama i nogama štiti. Štitio ih je Karamarko svim silama govoreći da je regionalizacija uvod u tobožnju separaciju pojedinih regija. Štiti ih i Plenković koji je, iako je Most imao Ministarstvo uprave, davno dao do znanja da se u županije neće dirati. Sad je jasno i zašto. Županije su zapravo posljednja prava i opipljiva poluga moći HDZ-a u lokalnim sredinama. HDZ je pobijedio ili će najvjerojatnije pobijediti u ukupno 13 županija. Možda ponegdje može doći i do iznenađenja, ali jasno je da će HDZ držati više od pola ovih umjetnih besmislenih tvorevina. Reći će HDZ da je pobijedio na izborima jer je ostvario daleko najviše pobjeda u općinama i gradovima. I biti u pravu jer brojke ne lažu. HDZ je opet razvalio po Dalmatinskoj zagori i Slavoniji. Zapravo, da stavimo pod zajednički nazivnik sva ta silna sela i općine, HDZ je najuvjerljiviji tamo gdje se najteže živi, gdje su demografska i gospodarska slika najgore, gdje je stanovništvo najstarije. Ali tamošnjim stanovnicima je valjda dobro..., piše Frane Ćapeta, naš mladi Omišanin na "privremenom radu" u Zagrebu, u članku na stranicama Indexa.
 

Jesu li naše plaže i luke stvarno naše?

Inicijativa Pokret otoka - platforma za održivi i odgovoran razvoj hrvatskih otoka organizira javnu tribinu “Jesu li naše plaže i luke stvarno naše?” koje će se održati ovu nedjelju, 28. svibnja 2017., u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu od 16 do 18 sati. Cilj tribine je na jednom mjestu okupiti otočane i žitelje priobalnih mjesta koji se suočavaju sa sličnim problemima proizašlih iz štetnosti Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te Zakona o koncesijama i stručnjake koji se ovom tematikom bave posljednjih nekoliko godina. Naime, navedeni Zakoni napisani su u suprotnosti održivog razvoja otoka te na štetu lokalnih zajednica, ne omogućavaju otočanima i lokalnim samoupravama da budu konkurentni u utrci za upravljanjem njihovim javnim dobrima te su kriteriji odobravanja koncesija diskutabilni i diskriminirajući prema lokalnim zajednicama. Također određene stavke Zakona nisu detaljno određene i ostavljaju prostor za manipulaciju i netransparetnost donošenja odluka. Na tribinu su pozivani i kandidati za župana Blaženko Boban i Miro Bulj, te novoizabrane članove Županijske skupštine da svojim prisustvom doprinesu raspravi i iznesu svoje prijedloge rješavanja problema i iznalaženja rješenja u korist svih onih koji uz obalu i od obale žive..
 

Grand Casino Lav opet je otvoren

Grand Casino Lav u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani od ovog vikenda opet radi. Na otvaranju casina kojeg sada vodi turska grupacija Merit International nije falilo ni zabave ni šušura. Program otvorenja vodila je novinarka Mirta Šurjak, a osim u finoj spizi i odličnim vinima uzvanici su na otvaranju uživali i u koncertu popularne Severine te nastupu Didim, najpoznatije turske trbušne plesačice, koji mu je prethodio. Po završetku koncerta uzvanici su u Casinu Grand Lav nastavili zabavu do ranih jutarnjih sati, piše Slobodna Dalmacija.
 

Kakvo je more?

Kao i pred svako ljeto počeo je program ispitivanja kakvoće mora za kupanje s ciljem zaštite zdravlja kupača, očuvanja visoke kakvoće mora, održivog upravljanja plažama, promidžbe Jadrana i kvalitete turističke ponude, a koji će trajati do 8. listopada 2017. Kakvoća mora će se pratiti na ukupno 948 točaka na plažama hrvatskog Jadrana. Na svakoj točki ispitivanja planiranoj u okviru Programa praćenja ispitivanja će se vršiti deset puta tijekom sezone, odnosno svakih petnaest dana. Za provedbu je zaduženo sedam priobalnih županija, dok Ministarstvo zaštite okoliša i energetike koordinira provedbom Programa. Detaljnije informacije o kakvoći mora javnosti su dostupne ovdje.
 
U Dugom Ratu su sve liste, svih sedam lista, koje su se natjecale na lokalnim izborima u nedjelju ušle u Općinsko vijeće, piše DalmacijaDanas. Neobičan je to politički fenomen.
- "Neka cvjeta sedam izbornih cvjetova, neka se natječe petnaest škola mišljenja!" - sigurno bi uskliknuo u nedjelju oko ponoći MAO CE-TUNG, da je mogao prisustvovati postizbornim feštama u lokalnim izbornim stožerima. Jer bilo je tu veselja, čestitanja, lipih bokuna i osvježavajućih pića, bilo je tu i Judinih poljubaca, malih noćnih telefonskih razgovora, poziva na kavu odmah ujutro, ali i naprasnog spuštanja slušalica..
Zanimljiv je ovaj naš Dugi Rat, meni najdraži! Prije nekoliko mjeseci zabavljali smo državu i "region" aferom "LAPTOPI", šalili se na svoj račun, umjesto da napravimo kakvu "spačku" GORANU MARIĆU, ismijemo u svih 16 i njega i pola ministara, njegov DUUDI ili kako li se danas već zove ta državna vukojebina koja, zajedno sa "nenadležnim" ministarstvima već godinama "ne može" otpetljati tu hrvatsku birokratsku "kravatu" svezanu oko našeg vrata ili barem privesti naše "ENGLEZE", (ne)nadležne ministre, USKOKe i državnog odvjetnika u malu sobicu na razgovor neugodni i potom zaključati vrata dok se sve strane ne dogovore. I odluče držati dogovora.
- "U politici, ako hoćeš da se nešto kaže, pitaj ministra Gorana Marića. Ali ako hoćeš da se nešto napravi, pitaj ženu" - garant bi gledajući s neba sve ovo opet rekla Margaret Thatcher. Šteta što nam naši "Englezi" nisu u misto doveli jednu takvu umjesto onog pijanog Škota...
 

Malorački Banksy

Zanimljiva poruka može se vidjeti na zidu autobusnog stajališta u Malom Ratu. Nepoznati autor svoj ljubavni zanos i oduševljenje pretočio je u grafit - stihove koji glase “Kako si savršena, nisi toga svjesna, inače pričljiv, osta san bez teksta“. Fotografija ovog prizora objavljena je na popularnoj Facebook stranici “Dnevna doza prosječnog Dalmatinca” i u nekoliko sati prikupila je više lajkova nego friška janjetina u Medićevoj mesnici, a i portal DalmacijaDanas posvetio joj je članak. Šteta što je "nesavršeni" poeta svojim grafitom uneredio lipo autobusno stajalište na Malom Ratu, pa će općinski pituri zbog zaljubljenog Maloraćanina opet imati posla s pituravanjem i vječnom bilom bojom... Izgleda da naša javna mjesta mogu "preživit" vandale samo ako su "zaštićena" obilježjima Hajduka i Torcide. Srećom, duž plaže na Malom Ratu naše vandale i zub preživio je legendarni set grafita lokalnog boema, koji na starom maloračkom zidu ponosno stoje još od ludih osamdesetih.. Respekt!
 

Svitu, fala!

Prvi krug lokalnih izbora je gotov, a kako sam bio sudionik ovih izbora u svojstvu kandidata na listi stranke PAMETNO za županijsku Skupštinu, a u koju Pametno ulazi po prvi put i to sa 4 vijećnika, želio bih se zahvaliti svim biračima u općini Dugi Rat i gradu Omišu i Poljicima koji su za županijsku skupštinu glasali Pametno. Hvala vam na 241 glasa (8,9%) u općini Dugi Rat te na 278 glasova (4,21%) u gradu Omišu i Poljicima, koje je na listi zastupao veliki as Josip Mušac. Nažalost, glavni cilj ekipe s liste nije ostvaren, Splićani su u drugi krug izbora za gradonačelnika odabrali Keruma i Oparu. No ako načas zanemarimo Kerum "revival" i opet (pre)nisku izlaznost birača na izbore, stoji činjenica, kao što je netko već negdje pametno konstatirao, "da je Split jedini veći grad u Hrvatskoj u kojem neovisna opcija, nastala od ljudi koji nikad nisu bili dio sistema niti stranke, bez analnog alpinizma, gurani vlastitim sredstvima i voljom, ima 20% glasova!". Nadam se da će ovaj pozitivni val uskoro zapljusnuti i naše obale i da će u našim malim poljičkim mistima i Omišu radišan i pametan neki svit izniknuti na društvenoj (i političkoj) sceni osvježavajući je kao voćku poslije kiše.. 
I dok se Pametno pomalo rekuperaje za skori nastavak rada u Gradskom vijeću i početak u županijskoj Skupštini, Split će u drugom krugu birati između Keruma i Opare, Zagreb između Bandića i ženskog Mrak-bandića, a općina Dugi Rat opet između Roglića (HDZ) i Vukovića (HDS), dok ih oboje već čeka nastavak rada (suradnje?) u općinskom vijeću, skoro identičnom prošlom sazivu..
Déjà vu?
Anđela, ima li nade za nas?
 

Izazovi odgoja u vjeri u suvremenom društvu

U petak, 26.05.2017. u prostorijama Franjevačkog klerikata u Splitu, održat će se međunarodni znanstveni skup na temu: "Izazovi odgoja u vjeri u suvremenom društvu“. Skup se održava u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Teološkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani te Teološkog fakulteta Papinskog sveučilišta Ivana Pavla II. u Krakovu. Iz programa skupa vidljivo je kako će biti riječi o širokom rasponu odgojih tema, pastoral i migracije; filozofija odgoja; odgoj za milosrđe; pokreti i zajednici u funkciji odgoja; uloga Pisma u odgoju; umjetnost kao put k Bogu; holistički pristup i vjerska pouka; odgoj za stid; odgoj za empatijsko roditeljstvo; discipliniranje djece; o nasilnom odgoju; biografskom učenju.. Na cjelodnevnom skupu nastupit će dvadeset i jedan predavač. Uz osmoricu predavača sa splitskog Katoličkog bogoslovnog fakulteta nastupit će i predavači iz Zagreba, Ljubljane, Krakova, Tarnowa, Passaua i Beča. Posebnost ovog skupa jest što će se na sam dan održavanja skupa predstaviti i zbornik radova (na engleskom jeziku) koji će se tek prezentirati.