Općina Dugi Rat obavještava mještane da će tvrtka Cian d.o.o. iz Splita u narednom tjednu tretirati palme na javnim površinama Općine Dugi Rat protiv uzročnika propadanja palmi PALMINA PIPA. Također poziva mještane koji u vlasništvu imaju palme u dvorištima i ostalom zemljištu da se prijave za tretiranje po sistemu da fizičke ili pravne osobe plaćaju cijenu usluge po stablu palme i to direktno na terenu po obavljenom poslu uz izdavanje računa od strane tvrtke Cian d.o.o. Prijave za tretiranje palmi fizičke i pravne osobe mogu dostaviti najkasnije do petka, 24. ožujka 2017. g., do 12:00 sati na tel. 097/655 0179 (kom. redar - Ante Ledina). Cijena tretiranja po 1 palmi je 70,00 kn/kom. + PDV, s tim da Općina sufinancira troškove autokorpe i paušalnog iznosa. U prijavi je potrebno navesti:
- ime i prezime, odnosno naziv (kod pravne osobe)
- točnu adresu gdje se palma nalazi
- broj i visinu palmi (do 3 m, ili veća od 3m)
- kontakt telefon.
Preporuka je da se tretiraju sva stabla što će umanjiti mogućnost širenja zaraze i eventualnog nestajanja stabla palme sa našeg područja.
 
Predavanje "Prevencija nasilja nad starijim osobama" održat će dr. med. Ivana Bočina, spec. javnog zdravstva, s Odjela za epidemiologiju i prevenciju ozljeda Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Predavanje će se održati u srijedu, 22. ožujka 2017., s početkom u 11:30 sati u prostorijama Centra Zlatno doba Udruge “MI” – Split. Pitanje nasilja nad ovom skupinom tek je posljednjih godina, uslijed trenda starenja stanovništva, postalo aktualno i predmet je brojnih rasprava među stručnjacima i ostalim uključenim stranama koje imaju interesa u zaštiti starijih osoba. Na prevenciji ove pojave nužno je raditi kako bi se starijim osobama osigurala dostojanstvena starost i poboljšala kvaliteta života. Predavanje se održava u sklopu projekta "Zaštita starijih osoba razmjenom iskustva i znanja stručnih osoba te putem edukativnih, savjetodavnih i promotivnih aktivnosti" kojeg Udruga "MI“ – Split provodi u partnerstvu s Udrugom Dalmatinski potrošač i Udrugom socijalnih radnika Zadar. U sklopu projektnih aktivnosti, pozivamo starije osobe da putem e-mail adrese: savjet @ seniori.hr šalju upite vezane za pitanja zaštite njihovih prava, a na koja će stručne osobe odgovoriti u što kraćem roku..
 
Hotel "Hvar" u Jelsi bit će ovogodišnji domaćin 19. međunarodne manifestacije maslinara i uljara "Noćnjak 2017.", te stručnog skupa o ljekovitom bilju što ih organizira Zadružni savez Dalmacije od 23. do 26. ožujka. Za natjecanje su u Splitu i Zadru zaprimljena ukupno 394 uzorka, od čega 97 pakovina maslinovog ulja, 210 otvorenih maslinovih ulja i 87 proizvoda od masline. Na 'Noćnjaku' se očekuje oko 1500 sudionika, a najavljuju se brojna znanstvena i stručna predavanja, radionice, prezentacije, sajam maslinarstva i uljarstva, izložba maslinovih ulja i proizvoda od maslina, te poslovni susreti i razgovori. U subotu 25. ožujka (19 sati) održat će se svečana dodjela osobnih i kolektivnih priznanja, te nagrada za najbolja maslinova ulja i proizvode od masline, što tradicionalno uključuje 'Bal šampiona' i svečanu večeru uz glazbu za ples. U nedjelju će pak biti upriličen fakultativni izlet - posjeta kulturno povijesnim i maslinarskim destinacijama.
 
Poštovani sumještani, obavještavamo vas da možete besplatno preuzeti drvenu sječku u reciklažnom centru Zakučac, radnim danom u vremenu od 6:00 - 14:00 h, i subotom od 6:00 - 10:00 h. Drvenu sječku možete koristiti na poljoprivrednim površinama (maslinici, voćnjaci), ili okućnicama, a u prvoj fazi ćemo samljeti oko 250 m3 odvojeno prikupljenog zelenila i granja. Drvena sječka sprječava isušivanje zemlje, rast korova i popravlja kvalitetu tla. Molimo vas da se prilikom dolaska javite djelatnicima Peovice na reciklažnom centru, te da ponesete vreće za sakupljanje materijala koje sami punite koliko vam je potrebno. Odvojenim prikupljanjem otpada i njegovim recikliranjem možemo bitno smanjiti njegovu količinu na odlagalištu, a i iskoristiti brojne vrijedne sastojke, zato čuvajmo okoliš i oblikujmo budućnost - poručuju iz Peovice.
 

Znanjem i igrom na ponos domovini

- Sudjelujem već treću godinu, zanimljivo mi je što učimo puno toga o našoj zemlji iz područja kao što su povijest, zemljopisni pojmovi, ekologija, umjetnost i kultura, a posebno mije drago što postoji i taj sportski dio natjecanja jer inače treniram vaterpolo. Marljivo učimo već od prosinca, svima nam je drago što postoje i pitanja koja se odnose na Domovinski rat, u to moramo biti upućeni - kazala je novinarima mlada dugoraćanka Leonarda Pavić, maturantica Srednje škole "Jure Kaštelan” iz Omiša, čija se tročlana ekipa morala nadmetati i s drugim mješovitim timovima iz njihove škole koji su se uspjeli plasirati u poluzavršnicu edukativno-sportskog natjecanja "Ponos domovine”. Za organizaciju tog sedmog po redu natjecanja zaslužna je Udruga “Ponos domovine”, s ciljem poticanja srednjoškolaca iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine da nauče što više o svojoj domovini, te da se okušaju i u pet sportskih disciplina. Osam najboljih ekipa, pridružit će se i najuspješnija iz BiH, natjecati će se u završnici u Zagrebu u testu znanja, u sportskom dijelu u trčanju, skoku u dalj, vojničkom i biciklističkom poligonu, streljaštvu i bacanju medicinki u dalj, a imati će i svoj projektni zadatak, a vremena će biti i za zanimljiv kulturni program i zabavu.
 

Sat za planet Zemlju

U subotu 25. ožujka u 20:30 sati i vi ugasite rasvjetu u svojim domovima na sat vremena, a za veći doživljaj akcije "Sat za planet Zemlju" prošetajte do najpoznatije znamenitosti u Vašem gradu koja će biti u mraku. Bit akcije "Sat za planet Zemlju" nije ušteda električne energije ušteđene u tom satu isključivanja, već da se jednim takvim vizualnim efektom podsjeti na važnost svakodnevnog djelovanja u borbi protiv klimatskih promjena s ciljem očuvanja Zemlje, našeg jedinog doma. Hrvatska se ovoj akciji pridružila 2009. godine, a lanu su u akciji sudjelovalo 68 hrvatskih gradova. Suočavanje s posljedicama klimatskih promjena mora postati naša realnost, a jedan sat koji provodimo u mraku trebao bi poslužiti kao podsjetnik da moramo osigurati održivu budućnost našeg planeta.
 
Panel rasprava na temu 'Split 2020: Vizija grada budućnosti kroz Smart City inovacije' održat će se u ponedjeljak, 27. ožujka u 12.30 sati u prostorijama HGK Županijske komore Split. Tematski je panel podijeljen u dvije sesije, povezujući infrastrukturu i investicije s direktnim  implementacijama Smart City inovacija. Govorit će se, dakle, o ulozi grada/županije u razvoju i poticanju Smart city projekata, te budućnosti Smart City projekata uz navođenje primjera implementacija. Među ostalim, i o rješenjima za Split, a postavit će se pitanje i gdje se vidimo 2020. godine? Sudjelovanje na panelu je besplatno. Uvodno izlaganje održat će potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze te predsjednica ŽK Split Mirjana Čagalj, a među panelistima su Marko Bartulić (Split parking) Ante Matijaca i Mateo Perak (Profico), Zoran Civadelić (Ericsson Nikola Tesla), Igor Cerinski (Hrvatski telekom) i Martin Bućan (Splitsko-dalmatinska županija).
 
I dok se mnogim našim sumještanima, baš kao ni meni, više ni vikendom ne da skoknit do svojeg starog sela, vižitati staru kuću, obić didovinu i barenko se javit starčadi i rodbini, sinjat je li štogod nareslo na njivi, docu, polju ili barem u kakvom još uvijek zelenom djeliću didovine, radom ruku predaka otrgnutom kršu, naš bivši sumještanin Željko Pocrnja, već desetljećima na "privremenom" radu u Uppsali (Švedska), gdje je s svojom Snježanom zasnovao obitelj, podigao četiri krasne kćeri, napravio karijeru u svojoj profesiji, pred blagdan svetog Josipa je stigao u misto svoje mladosti, poljubio majku Mariju, te s bratom Lukom i nećacima nakon kratke okrjepe, takoreći direktno iz aviona, pohrlio u Nova Sela na obiteljsko imanje iskoristiti neradnu subotu i posaditi krumpire u zemlju na docima i njivi pored kuće i navečer se vratiti u Dugi Rat na klapsku predblagdanku feštu i after-party u Slavinoj konobi. Sredina je ožujka, valja sjemenske krumpire na vrijeme baciti u zemlju, da bi kad opet na lito na godišnji dođe imao šta iz zemlje svojih predaka i izvaditi. A gdje ćeš ljepšeg i slađeg od domaćih mladih kumpira s janjetinom i teletinom na kominu ispod peke. I gdje ćeš ljepše to zaliti nego bukarom domaćeg vina s familijom i prijateljima navečer u hladovini starog sela, na svom imanju, nakon vrućeg dana i uživanja na plažama dugoratske rivijere... I dok mnogim našim sumještanima, baš kao ni meni, više ni vikendom ne pada na pamet ni pod razno svratiti na selo, vižitati staru kuću, starčad i rodbinu, sinjat kako lipo reste blitva, kumpir i rašćika na docu i njivi, fala Bogu da još ima onih među nama (ili malo dalje, ali ipak dovoljno "blizu") kojima nije tlaka ni iz daleke Švedske potegnit ovdje na produženi vikend, samo da bi s bratom posadio kumpire na didovini i počastito se potom s pečenim janjcem s ražnja na blagdan nebeskog zaštitnika mista svoje mladosti. Susreo sam susjeda Željka jučer popodne na dugoratskoj plaži, nazdravili smo s jednom, dvije čašice dobrog raspoloženja. - Otkud ti, ta nije još Uskrs? - pitam ga. - A evo, doša u subotu posadit kumpire u Novim Selima, pa malo blagovati doma sa svojima na blagdan.. - Koliko ostaješ? - pitam ga. - Do utorka, u srijedu radim.
 

Najava: Shift konferencija 2017.

Codeanywhere Shift Conference 2017 održat će se od 1. do 2. lipnja 2017. u splitskom HNK. Očekuje se dolazak preko 1.500 domaćih i inozemnih gostiju. U dosadašnjih pet godina održavanja, Shift je ugostio predstavnike najvećih IT tvrtki u svijetu poput Facebooka, Googlea, GitHuba, Dockera, Twitcha i mnogih drugih. Ove godine nas očekuje novih 20 govornika, svjetski poznatih IT stručnjaka. Na Shift 2017 dolaze: Christian Heilmann iz Microsofta iza kojeg je više od 20 godina iskustva rada u web tehnologijama za najveće informatičke tvrtke; Jesper Noer osnivač BitBucketa – besplatnog web alata za dijeljenje programskog koda među članovima tima, i direktor Accenturea, jedne od najvećih tehnoloških konzultantskih tvrtki; Ike DeLorenza direktor je proizvoda Heroku platforme za mrežne aplikacije "u oblaku"; Una Kravets (na slici) iz DigitalOceana, jedne od najvećih poslužiteljskih tvrtki na svijetu, govoriti će o korisničkom sučelju, naprednom dizajnu i optimizaciji slike; Eduard Kunce voditelj je odjela programskog inženjerstva Skypea i stručnjak u provođenju agilnih metoda u svim aspektima tvrtke uključujući i development. Po prvi puta, u sklopu Shift konferencije održavat će se i praktične radionice. Kroz šesnaest workshopa, koji će biti organizirani paralelno s događanjima, posjetitelji će imati priliku upoznati se s najnovijim trendovima i tehnologijama 2017.
 

Zdravlje ili bolest - biramo li sami?

U organizaciji Lions kluba Split u utorak, 21.3. s početkom u 18:30 sati u splitskom hotelu "Park" održati će se zanimljivo predavanje "Zdravlje ili bolest - biramo li sami?". Zainteresirani će od predavača dr. Andreja Mardešića moći čuti njegovo iskustvo konzumiranja sirove hrane, doznati razloge za uvođenje većih količina voća i povrća u prehranu te potencijalno velikim koristima koje za zdravlje mogu imati promjene životnog stila. Dođite, poslušajte, primjenite.
 
Večernji list povodom poskupljenja cestarina (5 + 10 posto) izračunao je cijenu puta na relaciji Zagreb - Split. Autobusom je to 95 kuna (najjeftinijim busom) i 5,5 sati vožnje. Vlakom je 208 kuna i 6 sati vožnje. Automobilom, preko Plitvica je 223 kuna i 6 sati, automobilom autocestom je 468 kuna i za 3 i pol sata, dok zrakoplovom put košta 355 kuna, a leti se 45 minuta. Pametnome (ako ne ide na put s obitelji) dosta!
 
Stranka Pametno danas je na vrhu Marjana predstavila svoju trojku za Banovinu. Kandidatkinja za gradonačelnicu Splita Marijana Puljak otkrila je tko su joj zamjenici. Jakov Prkić, fotograf Cropixa, predsjednik kotara Lokve i najaktivniji gradski vijećnik, budući je dogradonačelnik Splita zadužen za suradnju s gradskim kotarevima i mjesnim odborima, komunalne djelatnosti i sport, te Natalia Bazina, diplomirana ekonomistica s 20 godina iskustva u realnom sektoru, trenutačno voditeljica računovodstva u Muzeju HAS Split, a koja će biti dogradonačelnica zadužena za financije i društvene djelatnosti. Marijana Puljak dodala je da se stranka Pametno od samih svojih početaka zalagala za otvorenost i otvoreno upravljanje gradom, pa je i predstavljanje dogradonačelnika korak u smjeru da građani znaju tko će ih stvarno zastupati u Banovini i da mogu imati povjerenje u Pametno. Naglasila je i da građani to već prepoznaju jer im podrška svakodnevno sve više raste, a najviše upravo u Splitu. Pametno neće obećavati gradnje spomenika ili objekata za različite interese, kao što smo slušali, već viziju razvoja grada koja će svim Splićanima omogućiti ravnopravan tretman, a to uključuje i kotareve poput Pujanki, Brda, Kile, Splita 3, Žrnovnice.. a ne samo područje najuže gradske jezgre..
 
Stranka Pametno reagirala je danas na zabrinjavajuće događaje u kojima su žrtve djeca s poteškoćama u razvoju i njihove obitelji. Danijela Ninčević je spornim programom Svjetskog dječjeg parlamenta uspjela ući u privatne vrtiće i jednu zagrebačku školu, bez da je projekt odobren od resornog ministarstva, kao i lažni humanitarac Slaven Vujić, koji je pod krinkom skrbi za djecu s poteškoćama u razvoju izvlačio novac od roditelja za usluge koje nije pružio, pritom se ogriješivši o struku.. Nedopustivo je da se udruge koje rade s djecom s poteškoćama u razvoju osnivaju i rade bez nadzora struke! - poručuju iz Pametnog, a njihovo priopćenje za javnost prenosimo u cijelosti u nastavku članka..
 
Konferencija Večernjeg lista posvećena budućnosti Hrvatske pod nazivom "Hrvatska kakvu trebamo" okupila je cijeli državni vrh te više ministara i brojne znanstvenike koji su kroz izlaganja i sudjelovanjem na više panela iznijeli svoje viđenje sadašnje slike države te prognozu kretanja na području demografije, obrazovanja, nacionalne sigurnosti, političkog sustava, poljoprivrede, turizma, energetike, okoliša, komunikacija te odnosa prema povijesti. U nastavku članka pogledajte video snimku konferencije..
 

Agrokor u raljama geopolitke i domaćih gluposti

O važnosti posrnulog Agrokora za hrvatsku (poljo)privredu, domaće proizvođače prehrambenih proizvoda kojima je Konzum (naj)važniji prodajni kanal, velike, male pa i najmanje dobavljače, OPG-ovce.. ovih su dana iznova ispisane tisuće stranica u medijima. O Agrokoru raspravljaju svi, od ekonomskih znalaca, bivših ministara (gospodarstva), vašeg reportera neznalice u ovom napisu, tipičnih hrvatskih Hanza medijskih konzumenata pa sve do najogavnijih domaćih internetskih trolova od kojih se mnogi i slatko naslađuju nevoljama Gazde i njegovih brojnih kompanija, naraslih takoreći "kao poslije kiše" u okviru koncerna u vlasništvu obitelji Todorić, tijekom i poslije naše već opjevane "tranzicije" u kapitalizam s još uvijek "socijalističkim" licem. Plenkovićeva vlada dobila je tako nenadano veliki problem u jaketu, a taman je htjela našim novcem "Mađarima oteti Inu", privatizirati HEP i svom narodu opaliti novi poreznu trisku zvanu oporezivanje nekretnina (predviđeno za početak 2018.).
Naravno da će Agrokor preživjeti. Najvjerojatnije ne u ovakvom vlasničkom obliku. Naravno da će vjerovnici opet platiti buletu. Ne vjerujem, naravno, ni izjavama korporativnog PR-a, a ni ministru Mariću da Agrokor baš ništa ne duguje državi. I naravno da hrvatska Vlada, a niti nekakvi fiktivni konzorcij "velikih" hrvatskih tvrtki, ne može nekim čarobnim štapićem "spasiti" Agrokor njegovih sistemskih problema, no da naša država, poglavito politika itekako ima svojih "istočnih grijeha" u "slučaju Agrokor" svima je kristalno jasno, počevši od prevelikog utjecaja te najveće hrvatske tvrtke na politiku i sve ovo što je velikom Agrokoru država godinama tolerirala, a drugome nije. I naravno da "Rusi dolaze". No počnimo sa vrlo glupim slučajem hrvatskog veleposlanika u Moskvi kojeg Pantovčak i Banski dvori ni nakon par godina - nisu stigli imenovati. Nečuveno! Izgleda da će taj neviđeni političko-gospodarski gaf uskoro biti ispravljen amenovanjem dugoraćanina Tončija Staničića na mjesto veleposlanika u Putinovoj Rusiji. Putinovoj Rusiji kojoj smo, prateći Europu, odmah stavili sankcije zbog krize u Ukrajini koja je, ne zaboravimo, izazvana papirnatom (a kasnije i borbenom) podrškom EU i SAD u "pivotiranju" Ukrajine ka europskoj sferi ekonomskog i političkog utjecaja (te oštrom i naglom odmaku od dotad najvećeg vanjskotrgovinskog partnera Ukrajine - Rusije) i "narančastom revolucijom na ulicama Kijeva kojom je smjenjen legitimno izabrani predsjednik. Sve to se naposljetku  (zajedno sa širenjem NATO-a još dalje na europski istok) nije nimalo svidjelo Rusima, pa se onda dogodilo sve ono što se dogodilo, Krim, događanje naroda u Donbasu i ostalo... Moskvi se sigurno nije svidjelo ni Plenkovićevo besmisleno "kur*enje" u Kijevu, gdje je zaboravio da više nije EU parlamentarac i predsjednik delegacije Europskog parlamenta za Ukrajinu već premijer male Hrvatske kojoj je u nacionalnom interesu da izvozi i proširuje i razvija gospodarsku suradnju sa svima, nevezano za naš status "poslušne" EU zemlje, a posebno sa energetski i gospodarski jakom Rusijom s kojom nas ionako veže duga tradicija ekonomske suradnje koja se dobro urušila posljednih godina. Plenković kao da je zaboravio da je Agrokor prezadužen, da je u "kreditnoj omči" ruskog Sperbanka, a zna se pod čijim su utjecajem velike ruske banke i energetski divovi.
Dodajte u tu podgrijanu Agrokorovu "juhicu" i najvažnije sastojke, tinajući geopolitičko-gospodarski sukob utjecaja Rusije i Zapada, u kojem smo već popušili Inina naftna polja u Siriji, širenje ruskih naftom pogonjenih multinacionalki u regiji, zahtjev Sperbanka za sudjelovanjem u operativnom vodstvu posrnulog koncerna, mogući ulazak novih investitora i (ruskih) kompanija u igru i preuzimanje dijela portfelja koncerna (Konzum?) te utjecaja na cijeli sektor proizvodnje hrane u Hrvatskoj (koji je najvećim, odnosno najboljim dijelom, u rukama Agrokora), s željenim širenjem i na hrvatski energetski sektor (sjećate li se Karamarka i zbog čega je morao otići?) više nije riječ o juhi već o slasnom jelu koje je takoreći gotovo! A ono se servira, kao i osveta, hladno. Na Sibirskoj temperaturi..