Da, tema nadolazećeg meetupa splitske grupe ML/AI (Machine learning / Artificial intelligence) je vruća priča iza OpenAI ChatGPT-a: GPT-3 ili treća generacija Generative Pre-trained Transformer'a. Saša Mladenović i Goran Zaharija, profesori s splitskog PMF-a upoznati će nas s vrućom temom ne samo u svijetu informatike, već u - svijetu! Jer o GPT-3 (i nadolazećem GPT-4) i o njegovom tvorcu, startupu OpenAI pričaju svi. Dobro, svi osim Plenkovića i Milanovića.
GPT-3 je machine learning model neronske mreže trenirane koristeći internet podatke kako bi generirala bilo koji tip teksta. Na predavanju će se govoriti o sljedećem: Što GPT-3 može? GPT-3 primjerima. Kako GPT-3 radi? Koji su benefiti GPT-3? Koji su rizici i ograničenja GPT-3? Povijest GPT-3? Budućnost GPT-3?..
Vidimo se u četvrtak u 18:30 h u prostorima PICS-u na FESB-u, standardnom okupljalištu ljubitelja ML/AI tematike u Splitu, na predavanju organiziranim u suradnji Digitalne Dalmacije i PMF Split. U ugodnoj atmosferi, poslije posla, u večernjim satima moći ćete se podružiti sa mnoštvom poznatih lica, ali i uvijek upoznati neko novo lice, a svakako čuti nešto novo iz fascinantog svijeta tehnologije.
 

Noćnjak 2023. u Tučepima

Zadružni savez Dalmacije organizira jubilarnu 25. Međunarodnu manifestaciju maslinara i uljara “Noćnjak 2023.”, koja će se održati od 30.03. do 02.04.2023. u Tučepima u Bluesun hotelu “Alga”. Propozicije i prijave za sudjelovanje u ocjenjivanju maslinova ulja i proizvoda od masline mogu se pronaći na web stranici Zadružnog saveza Dalmacije www.zsd.hr, gdje se redovito objavljuju i sve novosti vezane uz Noćnjak. Rok u kojem se mogu dostaviti uzorci maslinovih ulja i proizvoda od masline za ocjenjivanje i natjecanje je  20.01.2023.
Uzorci maslinova ulja zaprimaju se i ocjenjuju u dvije kategorije, i to pakovine maslinova ulja i otvorena maslinova ulja, tj. ulja u rinfuzi, a za svaki dostavljeni uzorak maslinova ulja proizvođač dobiva certifikat s detaljnim rezultatima kemijske analize i senzorske ocjene. U kategoriji pakovina, osim ocjene kvalitete, posebno povjerenstvo ocjenjuje i izgled pakovine, odnosno boce i etikete, te bira najbolju. Rezultati ocjenjivanja bit će objavljeni na Noćnjaku.
 

Video: (opet) o brzoj cesti Split - Omiš

Sve što trebate znati o budućoj brzoj cesti Split - Omiš, a niste se usudili ili imali koga pitati, od njezine planirane trase, važnosti te ceste i plana izgradnje, hodogramu izgradnje dionica ceste, terminima (fleksibilnim, dakako) pogledaje i saznajte u jubito videu u nastavku članka ...
 

Hajduk i gotovo!

Društvo prijatelja Hajduka Dugi Rat - Duće poziva sve članove i navijače Hajduka na učlanjivanje u Dugom Ratu, u subotu 21.01. od 9 do 15 h na ulazu u Dugi Rat.
Navijači Hajduka su u dva tjedna na račun Hajduka uplatili pola milijuna eura. Podrži i ti Hajduk. Prošle godine imali su rekordan broj članova našeg DPH (+460 članova!), ove godine se krenulo po novi rekord... sve za našeg Hajduka! Je, poskupilo je, a što nije? Članarin je 20 Eura, odnosno 10 Eura za penzionere (65+) i maloljetnike, uz izradu članskih iskaznica na licu mjesta...  Još da sredimo svoje redove i iz njih izbacimo one koje nam rade nerede po tribinama i kaznama prazne hajdučku kesu a pune kasu HNS-u.... di bi nam bio kraj! Valja i na tome poraditi u familiji.
Vidimo se u subotu ujutro u mistu... i u CB Liberty.
 

Marin Prvan: Bit će rata i dugo će trajati

- "Fascinantno je koliko je vrhunskih strateških mislilaca odavno upozoravalo da će se invazija dogoditi nastavi li se istim putem: da se NATO dogura do granice s Rusijom. George Kennan, glavni arhitekt američke hladnoratovske taktike još je 1998. godine ukazao na to da je širenje NATO-a "bezrazložna", "tragična pogreška" zbog koje će se "osnivači SAD-a okretati u grobu" i što će izazvati "lošu reakciju Rusije"..." - piše Marin Prvan, novinar Slobodne Dalmacije u svom članku objavljenom u subotnjem prilogu Spektar. članku koji je, za divno čudo, nekako izbjegao u(ne)redničke škare i "preporuke iz Buzina", jer ne podilazi danas uvriježenom narativu naših i zapadnih medija te ne vrijeđa inteligenciju čitatelja koji uistinu žele znati što se i zašto događa u svijetu, a posebno ako je riječ o nečemu tako važnom, opasnom i tragičnom poput rata u Europi, rata (ili SVO, kako to zovu Rusi) koja vrlo brzo može eskalirati do 3. Svjetskog rata i kraja čovječanstva kakvog poznajemo!
Zašto Europa šuti kuco i pristaje na tu opasnu igru SAD, NATO-a i Rusije? Zašto nema više prosvjeda za mir po ulicama i trgovima Europe? Zašto više nitko ne inzistira na pregovorima i diplomatskom rješenju spora? Zašto nitko više ne spominje i zagovara MIR? Dobro, osim pape i sultana. Zašto nitko (UN?) ne poziva SAD i Rusiju na MIR i na dogovor?
Mudriji će reći da je sjedaljke i razgovora između Bidena i Putina itekako bilo krajem 2021. i početkom 2022. i da se sve moglo u zadnji čas lijepo i mirno dogovoriti. Ukrajina u EU, ali ne i u NATO, djelomična autonomija za Donbas, Lugansk i Krim koji ostaju djelovi neutralne i cjelovite Ukrajine.. ali... senilni je kauboj hladno, kako se s Rusima nije radilo ni u Hladnom ratu, otpilio Lenjigradskog špijuna ne uzevši u obzir niti jedan od njegovih argumenata, stavova i strahova o kojima se u Ženevi i drugdje pokušalo raspravljati. Epilog neuspješnih razgovora znamo.
U veljači 2022. je počeo rat (SVO, po ruski) koji se mogao i morao izbjeći. Ali nije. Rusi su krenuli u invaziju na Ukrajinu. U preventivni udar, kojim su se u svojim nevoljama sa susjedima dosad najčeće koristili Izraelci. Neisprovocirano ili isprovocirano, zna se, naravno, što je posrijedi i zbog koga i zašto, naravno, ako se to želi i/ili smije znati. Onaj tko ne zna, ili samo misli da zna, više informacija o svom crno-bijelom svijetu, danas u poluraspadu, srećom još uvijek ne i nuklearnom, može pročitati i saznati i iz članka Marina Pervana "Je li rat u Ukrajini stvarno ‘neisprovocirana invazija‘?".
 

U Dalmaciji fali liječnika, evo gdje je najgore

U našoj splitsko-dalmatinskoj županiji trenutno radi 260 liječnika obiteljske medicine. Najveći broj, njih 105, radi u Splitu, no u mnogim malim mjestima, poput Zadvarja, Zmijavaca, Brela, Tučepi, Nerežišća i Milne, ambulante su prazne, a situacija je najlošija u Zagori i na otocima. Osim nedovoljnog broja liječnika, problem je i što je njih 97, odnosno 40 posto, starije od 60 godina, po čemu je naša županija viša od hrvatskog prosjeka od 35 posto obiteljskih liječnika sa 60 i više godina, piše Hina.
Problem nedostatka liječnika nastao je zbog neraspisivanja specijalizacija za obiteljske liječnike.
U županiji su trenutno na specijalizaciji iz obiteljske medicine 44 liječnika, što nije dovoljno, a oni su već pribrojeni trenutnom ukupnom broju od 260 obiteljskih liječnika. Kad je riječ o ginekolozima, situacija je bolja od prosjeka u državi jer ih ima 28. Njih 14 radi u Splitu, dok ih je 15 na specijalizaciji. Najveći nedostatak osjeća se na otocima i u Zagori. Situacija s pedijatrima je vrlo loša u cijeloj Hrvatskoj, u županiji ih trenutno radi 26, a treba ih biti 32. Pritom ih je 12 starije od 60 godina te su pred mirovinom, dok je na specijalizaciji njih 9. Obiteljski liječnik u županiji skrbi prosječno o 1.500 pacijenata, no u gradovima se broj penje i na 2.000 do 2.200 pacijenata, dok u manjim sredinama timovi imaju manje od prosječnog broja.
Jedno od kratkoročnih rješenja za nedostatak liječnika obiteljske medicine može se naći u zakonskoj promjeni da se radni vijek liječnika produži do 68 godina jer bi to pomoglo da se u međuvremenu dođe do većeg broja specijalizacija i onih koji će se htjeti baviti obiteljskom medicinom.
 

Crtica o tušu s Orija

O judima dritima ka kolone.. pisao je stihove pokojni Ljubo, a mi ćemo sad samo jednu malu crticu u našem tušu na Oriju! Je, mogli bi smo koju i o koloni koja stoji pored njega na ovoj slici, o velikom asu s Malog Rata, no to ne bi stalo u crticu, o njemu ćemo ipak nekom drugom prilikom i u nekom romanu u nastavcima.
Valja nam reć koju o tušu, našem kapalu koji je, sve donedavno, drit ka kolona staja u portu Orija. Taj vjerni čuvar bilih lađa izvan sezone, tih kadeni naših primorskih familija o' ščapa i kolina, on koji je svu dicu vodon nakon igre napasao, a ljeti i naše ljude i turiste ispirao od soli i od žege s nebesa, naš osvježivač, naš vodonosac, naš tuš! Napokon je napravio ovog siječnja desetak koraka niže i spustio se do ruba plaže... Lipi, pametan potez, rekao bi neki kibicer s susjedne klupe, a ja  rekao bih dodao i da mu nova štacija sasvim lipo pristaje!
A da usitinu jest, kad se malo naviknete, sasvim zgodna, to će vam od svibnja opet svjedočiti sve one krasotice i macani s male, ali šesne plaže, put Orija. Nemojte pričati drugima puno o njemu ni o njoj, niti o portu Orija, a pogotovo ne o kamenu koji mi je tako mio da mu pola godine hodočastim svakodnevno, jerbo će se garant pročut naširoko i nadaleko, pa će svi na proliće nahrupit na ovo malo prirodnog šljunka kojeg prihranjenjujemo svakog prolića, pa će nam nestat i sva ta čarolija..
Eto, da ne dužim, utakmica će skoro, kauboji, marendaši, tija sam vam samo reć da je netko pametan napravija pravu stvar i malo iz porta izmaka tuš na rub naše plaže, di je puno pristupačniji kupačima. Još da ga je nekako do lita sačuvat od nasrtaja naših Ludonja i Kraljeva ponoći...
Neka stoji ka kolona i čeka spreman na novo lito. Jerbo čekaju nas važni ljetni poslovi i svakodnevna druženja.
 

Peticija za povećanje dječjeg doplatka

Građanska inicijativa "Za djecu" pokrenula je peticiju za povećanje iznosa dječjeg doplatka i promjenu cenzusa za njegovo ostvarivanje, a dosad je prikupljeno više od 73.000 potpisa. Trenutno doplatak iznosi između 25,87 i 38,90 eura.
- "Borimo se za uvođenje više dohodovnih razreda po uzoru na pojedine članice EU i realne cenzuse te povećanje za svako dijete za minimum 50 eura, kompletno ukidanje cenzusa i fiksni dječji doplatak za svako dijete bez obzira na primanja u obitelji" - navodi se na stranicama peticije potaknute općim rastom cijena.
 
U tjednu kada Vlada najavljuje veliku akciju protiv trgovaca koji su u trenutku zamjene kuna za euro podigli cijene i, zapravo, devalvirali kunu u trenutku konverzije, dobili smo pismo od našeg telekom operatera u kojem se obavještavamo o skorom poskupljenju telekom usluga, koju udruženi članovi hrvatskih telekoma ("kartela"?) pravdaju "usklađenjem s stopom inflacije". I još pišu da za to imaju podršku HAKOM-a, regulatora telekom tržiša. Državne agencije! U tjednu kada Vlada najavljuje veliku akciju protiv trgovaca koji su neopravdano podigli cijene. Lijepo bome.
- Kako će Vladini pravnici u nekom mogućem budućem procesu objasniti sudu zašto je Vlada krenula protiv supermarketa i ugostitelja dok je TELEKOMIMA dopustila da cijene proizvoda kojim trguju vežu uz stopu inflacije? Hoće li netko doista zaključiti kako podizanje cijena telekomunikacijskih paketa ne utječe na rast cijena proizvoda i usluga koje su sve više i čvršće vezane za online prodaju? - pita se VIKTOR VRESNIK u svom komentaru na stranicama Jutarnjeg lista.
 

Snijeg u Dalmaciji

U Dugom Ratu i Omišu u subotu ujutro pada susnježica, a tijekom noći u većem dijelu zagore snježni sloj nataložio na tlu nekoliko centimetra. Susnježica i blagi snijeg koji pada od jutarnjih sati ne formira snježni pokrivač na tlu. Sve više je problema i u prometu. Autocesta A1 u Poljicima je potpuno prekrivena snijegom. Za subotu su izdana upozorenja Meteoalarma za cijelu Hrvatsku zbog vjetra, snijega i poledice. Vrijeme bi ponegdje moglo biti opasno, a krenuli su i problemi u prometu. Dakle, kreće prava zima. Stoga budite spremni na rasprostranjenu pojavu snijega i/ili leda koja može dovesti do poteškoća u prometu te prouzročiti poremećaj kod aktivnosti na otvorenom, upozoravaju iz Ravnateljstva civilne zaštite. Stoga ako negdje morate, raymislite još jednom i neka - ne morate. I idućih dana u Dalmaciji vrijeme će bii promjenjivo, razmjerno hladno i vjetrovito, uglavnom uz jaku buru, na jugu jugo, kaže Vakula.
 

Topli obrok u 60 posto škola

Predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Antonija Mirosavljević ocijenila je da je u prvom tjednu podjele besplatnih obroka osnovnoškolcima topli obrok umjesto mliječnog uspjelo osigurati 60% škola koje su već imale već riješene kuhinje, blagovaonice i kuhare-ice, te da svega par školskih ustanova nije bilo u mogućnosti dati školski obrok učenicima - svi ostali su se snašli na bilo kakve načine.
Mirosavljević ističe i da će one škole koje su u ovom prvom periodu dale mliječni obrok, nastaviti ga davati još određeno vrijeme dok se ne ostvare uvjeti za kuhani obrok, a samim time i za blagovaonice, kuhinje i kuharice, piše Jutarnji list.
A kada je riječ o školama koje nisu ponudile ništa, istaknula je da je problem bio u tome što su osnivači škola inzistirali na javnoj nabavi, a moglo se prvi tjedan putem narudžbenica naručivati, dok se proces javne nabave, koji traje, ne odradi.
- Nažalost, prateći medije posljednjih dana, vidimo različit pristup u odabiru jelovnika i organiziranju prehrane, gdje se u pojedinim slučajevima spominju krafne, hrenovke u lisnatom i slični pekarski proizvodi koji su nutritivno bezvrijedni i energetski nedopustivi - kaže doc.dr.sc. Željka Karin, specijalistica školske medicine i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dal-matinske županije, i ističe daje bila šokirana onim što je vidjela da je ponuđeno djeci u nekim školama, piše Slobodna Dalmacija.
 
U idućih mjesec do dva u državni proračun slit će se više od 154,9 milijuna eura. Iznos je to početne vrijednosti radio-frekvencija za koje se pet telekom operatera - HT, A1, Telemach, Digicom i Markoja - počelo nadmetati pri telekom. regulatoru HAKOM-u. Na dražbi su frekvencije koje operateri već koriste za svoje 2G, 3G, 4G i druge mobilne i ine mreže koje nam (pre)skupo naplaćuju, a za koje im dozvole istječu 2024.
Ovog puta HT, Al i Telemach prijavili su HAKOM-u interes za zakup frekvencija od 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz, dok su manji, regionalni operateri Digicom i Markoja zainteresirani za 3600 MHz-a. I dok je vrijednost prošle dražbe bila ispod 50 milijuna eura, vrijednost ove bit će najmanje tri puta veća.
Nije valjda da su nam za to već ispostavili obavjest o poskupljenju usluga? Ma, nije...
 

Bit će posla! Za nas ili robote...

Do 2025. godine kompanije će se nastaviti suočavati s problemom nedostatka kvalitetne radne snage te se procjenjuje da će svako deseto radno mjesto ostati nepopunjeno, a kao izravna posljedica očekuje se porast cijene rada od 16 posto, dok čak 93 posto kompanija planira manjak radnika nadomjestiti povećanjem opsega posla trenutnim zaposlenicima. Pokazalo je to najnovije istraživanje konzultantske kuće Horvath u kojem je sudjelovalo 50 financijskih direktora kompanija iz Europe i svijeta, prenoi Jutarnji List.
- Iako se često naglašava nedostatak zaposlenika s određenim tehničkim vještinama, poput programera ili pak zaposlenika u građevinarstvu ili turizmu, istraživanje je pokazalo da kompanijama najviše nedostaje vještina koja se tiču interakcije s kolegama - komunikacija, radna etika, motivacija i dobra suradnja - tvrdi Robert Ćuzela-Piljac iz konzultantske kuće Horvath.
Bit će posla! Za nas ili robote...
 
Otvorene su prijave za online edukaciju o provedbi politika za mlade. Edukacija je namijenjena organizacijama civilnog društva i održat će se na platformi Zoom 20. i 21. siječnja, od 10 do 14 sati.
U kontekst u nedavnog usvajanja Gradskog programa za mlade Grada Splita, ovo je odlična prilika za splitske udruge da osnaže svoje kapacitete za provedbu evaluacije lokalnih politika za mlade. Edukaciju će voditi dr. sc. Nikola Baketa, a sudionici i sudionice naučit će osnovnu terminologiju lokalnih i nacionalnih politika te što su ciljevi, mjere, indikatori, rokovi i nadležnosti u policy dokumentima. Upoznat će izvore praćenja politika za mlade te dobiti konkretne upute kako u proces evaluacije uključiti mlade - najavljuje Goran Biličić iz Info zone.
Edukacija se održava u sklopu projekta “Savjeti mladih - kako dalje?”, usmjerenog na jačanje zagovaračke pozicije organizacija civilnog društva i osnaživanje smislene participacije mladih u savjetodavnim tijelima na lokalnoj i regionalnoj razini.
Prijavnica za sudjelovanje dostupna je ovdje.
 
Ove godine trebao bi zaživjeti sporazum o roamingu prema kojem ćemo sve pozive mobitelom, baš kao i korištenje interneta mobitelom, na zapadnom Balkanu i EU plaćati po istim cijenama koje plaćamo u svojim državama, objavio je na Twitteru saborski zastupnik Bojan Glavašević. Isto je pravilo već neko vrijeme na snazi među članicama EU.
- "U Saboru je održana sjednica odbora za europske poslove, na kojem je državna tajnica Andreja Metelko Zgombić rekla da je glavni sporazum već potpisan, ali treba potpisati još par manjih sporazuma", rekao je Glavašević. Dakle, ove godine mogli bi smo mobitelom komunicirati značajno jeftinije sa susjedima, građanima BiH, Srbije, Makedonije. Super.