Dugi Rat, sam samcat u vodenom svijetu

U ožujku 2018. smo pisali sljedeće.. "Za približno pet godina, stanovnici Podstrane, Splita, Kaštela, Trogira, Dugopolja, Klisa, Solina, Segeta i Čiova trebali bi zaboraviti sve probleme koje godinama imaju zbog nedostatka vode iz cjevovoda i otpadnih voda, jer iz Vodovoda i kanalizacije i ustanove Eko Kaštelanski zaljev stižu vijesti kako će ove jeseni krenuti realizacija  dva velika infrastrukturna projekta koji obuhvaćaju sustav vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Najavljeni projekti teški su oko 2,2 milijarde kuna, a prema planovima trebali bi se sa 70 posto sufinancirati sredstvima iz Europske unije."

Znate li koja će (jedina?) priobalna općina i nadalje ostati bez dovršenog sustava kanalizacije i odvodnje otpadnih voda? Odgovor nije tako teško pogoditi, odgovor se zna. To je Općina Dugi Rat.
Gdje je zapelo? Služe li nam ičemu te famozne "Hrvatske vode"? "Projekt Jadran"? Piše se dokumentacija, zna li netko kada će se napisati? Kada će se i kako osigurati sredstva za izgradnju kanalizacijskog sustava na području Dugog Rata i Jesenica?
Kada ćemo se "veseliti" semaforima u Jesenicama, Dugom Ratu? Kada bi i mi mogli imati dovršen kanalizacijski sustava na području cijele općine? Hoćemo li barem pokušati iskoristiti momentum i žeđ Splićana za čistom vodom s Cetine pa konačno "uplaniti" famozni "vodovod visoke zone" i tako vodom uskoro napojiti naša stara sela i vile za odmor koje su već počele nicati jedna do druge po "Jesenice hillsu"?
 

Kreativni natječaj EU2ME za mlade

Hrvatska zajednica županija je otvorila kreativni natječaj EU2ME kojim se želi potaknuti mlade da sami stvaraju i razmišljaju o Europskoj uniji, kao i svim pozitivnim aspektima koje je članstvo u Europskoj uniji donijelo Republici Hrvatskoj. Na natječaj se mogu javiti svi mladi od 16 do 30 godina koji imaju prebivalište na području Europske unije. EU2ME omogućuje mladima široki kreativni izražaj, a nagrade će se dodijeliti u tri kategorije – najbolja fotografija, najbolji video i najbolji sastavak. Svaki autor može sudjelovati u jednoj ili više kategorija, piše portal DalmacijaDanas.
Od mladih se očekuje da svojim fotografijama, video uratcima ili sastavcima odgovore na jedno ili više sljedećih pitanja: • Što je to Europska unija? • Što Europska unija čini za mene? • Gdje vidim budućnost Europske unije? • Zašto su mladima važni izbori za Europski parlament? • Koji su potencijalni izazovi Europske unije? • Što danas znači biti mladi Europljanin? • Zašto je moj glas bitan?
Natječaj se zatvara u ponedjeljak 21. siječnja 2019. godine u 23.59 sati, a pravila sudjelovanja u natječaju možete pronaći na web stranicama Hrvatske zajednice županija: www.hrvzz.hr
 

Predavanje o tehnologiji pčelarenja u Dalmaciji

Pčelarska udruga Melissa iz Solina organizira u suradnji s gradskom knjižnicom Solin predavanje o tehnologiji pčelarenja u Dalmaciji. Predavanje će voditi profesionalni pčelar Tonči Mladinić, a održati će se u teatrinu solinske knjižnice, Zvonimirova 117d, u četvrtak, 24.1.2019 s početkom u 17 sati. Ulaz je slobodan, a ni izlaz se ne naplaćuje.
 

Klub sretnih samaca

- Ako ste sami, bez obzira na spol, godine života, zanimanje ili bračni status, a želite nešto bolje u svojem životu, dođite na sastanak Kluba sretnih samaca.
Tim riječima organizatori pozivaju zainteresirane građane koji, kako ističu iz Kluba, žele zajedno pobijediti usamljenost i raznim aktivnostima uljepšati si budućnost.
- Ako imate ideju kako oplemeniti naša druženja, osim novih poznanstava, edukativnih predavanja, raznih radionica, igraonica, večeri poezije, smijeha, pjesme, plesa, izleta, putovanja i slično, dođite u četvrtak, 24. siječnja, u 16.30 u splitski kafić “Teatar”, Ulica Ruđera Boškovića 18 (kod robne kuće “Prima 3”). Ne budite tužni i sami, nego u društvu - kreativni i nasmijani - naglašavaju iz Kluba sretnih samaca.    Pa da čovik, ako je sam (a i ako nije), ne bi svratio..
 

Zajedno za najmlađe

‘Zajedno za najmlađe’ zajednička je humanitarna akcija rotary klubova Split, Solin i Kaštela. Cilj akcije je osnivanje i opremanje laboratorija za spavanje na Dječjem odjelu KBC-a Split. Ne radi se samo o pribavljanju opreme, već i o edukaciji liječnika i ostalog osoblja, kažu rotarijanci, koji u sklopu ove humanitarne akcije organiziraju dva događaja: koncert grupe TBF koji je održan u subotu, 19. siječnja, u splitskom klubu Judino drvo s početkom u 22 sata te predstavu Zijaha Sokolovića ‘Međuigre 0 – 24’ u četvrtak, 24. siječnja, u 20 sati na Medicinskom fakultetu u Splitu. Ulaznica iznosi 100 kuna, a plaća se u obliku donacije na ulazu, neposredno prije samog događaja.
 

Mirjana Nazor: Život prožet nasiljem

Nasilje kao da je postalo sastavni dio naših života. Gotovo da nema dana da ne slušamo ili ne čitamo o nekom nasilnom činu u obitelji, u školi, na cesti, u kafiću... Ubojstva i premlaćivanja postala su svojevrsni način komunikacije između nasilnika i žrtve. Stradavaju supruge, djevojke, djeca, prijatelji, vozači autobusa, neistomišljenici. Očito je da na poplavu nasilja ne reagiramo na djelotvoran način. Ni u smjeru prevencije, ni u smjeru adekvatnih sankcija za zlostavljače. Međutim, kao da zaboravljamo ili nas ne brine što se oko nas vrlo često događa psihičko ili emocionalno nasilje. Ono zna biti prikriveno i doista teško uočljivo. Najčešće se manifestira kao ismijavanje, omalovažavanje, izrugivanje, vrijeđanje, ignorirale, zastrašivanje...
Ne želim vjerovati da smo se pomirili sa sadašnjom situacijom, i da smo kapitulirali pred nasiljem koje se ponekad polako ušuljava među nas pa ga teško prepoznajemo, a ponekad ulazi u naše živote na velika vrata..
 

Noćnjak 2019: Dostavite uzorke maslinovog ulja

21. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara NOĆNJAK 2019. održat će se u od 21. do 24. ožujka 2019. Kao plod dugogodišnje poslovne suradnje, kontakata i iskazane želje inozemnih maslinara i uljara, Noćnjak se po prvi put održava na teritoriju dvije države, Hrvatske te Bosne i Hercegovine. U Splitu tijekom siječnja i veljače 2019. održat će se ocjenjivanja proizvoda – maslinovih ulja i proizvoda od masline, a početkom ožujka bit će organiziran Gospodarski forum o maslinarstvu i uljarstvu i medijska konferencija, u okviru kojih će se vršiti promocija i degustacija proizvoda dostavljenih na ocjenjivanje. U Neumu od 21.-24. ožujka 2019. u Grand hotelu Neum održat će se tradicionalni trodnevni program Noćnjaka, koji uključuje sajam maslinarstva i uljarstva, znanstveno-stručna predavanja, praktične radionice, degustacije i izložbe proizvoda, te organizirani studijski obilazak uz praktično maslinarstvo u masliniku. Dostava uzoraka maslinovog ulja i proizvoda od masline za ocjenjivanje i natjecanje u okviru ovogodišnjeg Noćnjaka je u tijeku, a rok za dostavu uzoraka na ocjenjivanje je produžen do 22. siječnja 2019. Uzorke treba dostaviti osobno ili poštom u Zadružni savez Dalmacije, Split, ulica Kamila Tončića 4, 1. kat. Rezultati ocjenjivanja objavljuju se na samoj manifestaciji, kada će biti i proglašeni šampioni Noćnjaka.
 
"Domoljublje kao izgovor za sve loše nas prati još od osnutka RH. Prvo je bio izgovor za katastrofalno provedenu privatizaciju, a potom za izbacivanje iz radnog stroja stotina tisuća sposobnih ljudi koji su postali teret društva i gospodarstva umjesto da sudjeluju u punjenju proračuna. Svako propitkivanje svake loše politike u modernoj hrvatskoj povijesti smatra se veleizdajom i herezom.
Ali ova vlada to je dovela do apsurda. Nikada nije bilo očitije da karta domoljublja služi za prikrivanje koruptivnih poslova. Laganje je postalo modus operandi. I da stvar bude gora, svatko tko postavi neželjeno pitanje je "neprijatelj hrvatske države i Domovinskog rata". Na taj način, pomoću lažnog domoljublja, brani se nesposobnost, neodgovornost i bahatluk vladajućih."

- Mario Nakić u članku za liberal.hr

 
 

Projekt proširenja luke u Krilu

Većina Kriljana već dugo iščekuje godinama najavljivan projekt preuređenja postojeće luke težak 40 milijuna kuna. Kako se radi o jednoj od većih planiranih investicija na Jadranu, nestrpljivost stanovništva je jasna. Postojeća luka proširila bi se 200 metara prema istoku i u nastavku jedine uređene šljunčane plaže u mjestu, ukupne dužine 700 metara. Luka bi dobila 200 vezova, i nekoliko novih usjeka površine 9 kvadrata. Dodajmo da je Županijska lučka uprava spremna napraviti i preddokumentaciju za drugu fazu projekta za koju se još ne zna kada bi se realizirala, ali bi projekt bio “težak” preko 200 milijuna kuna. Iz Županijske lučke uprave doznajemo da se do kraja ovog mjeseca očekuje Studija o procjeni potrebe Studija utjecaja na okoliš za prvu fazu. Pokaže li se da Studija utjecaja na okoliš nije potrebna, tijekom ljeta se očekuje dobivanja građevinske dozvole i raspisivanje natječaja što bi rezultiralo prvim radovima do kraja tekuće godine. Ipak, bude li Studija utjecaja na okoliš ipak potrebna, cijeli proces će se usporiti za oko godinu dana, piše Rade Popadić na portalu Dalmacija Danas koji je o svemu pomalo i neformalno na ovu temu porazgovarao sa iskusnim lokalnim brodarom, barbom Antom Ercegovićem zvanim Petrina. Pročitajte..
 

Alo generacijo, vidimo se u subotu opet u školi

Alo generacijo, žene, muževi, djevojke lipotice i vječni mladići, generacijo 70/71 koja je stidljivo navukla crne školske papuče, obukla plave kute i hrabro zakoračila preko praga škole na Oriju i sjela u stare drvene klupe Osnovne škole "Slavko Kadić" te rane jeseni Gospodnje 1977., pod paskom strogog ravnatelja Cukre, ali i pažnjom naših dragih nastavnica/ka i razrednica/ka.
Alo generacijo, koja je te iste stare drvene klupe osam godina poslije, u rano ljeto 1985., napustila barenko pinkicu zrelija i nešto učenija i pametnija..
Nađimo se nakon lanjskog "re-uniona" opet na lijepom zajedničkom druženju, ćakuli uz "evociranje" uspomena na bezbrižne osnovnoškolske (i kasnije) dane, i to u ovu subotu, 19.01.2019., u 19 sati u prostorima naše stare škole na Oriju, već neko vrijeme s novim imenom, maštovitim "Jesenice", dok su svi naši vrli pjesnici, književnici i zaslužni pučki tribuni još uvijek na čekanju na Sustipanu i drugdje, a ponajviše u ladičarima naših domoljubnih "komisija" za (pre)imenovanja koji se još "sučeljavaju" s prošlošću..
U školi ćemo se opet okupiti, prošetat malo šotobraco po atriju i učionicama. Tu ćemo se nakon okupljanja i uslikat, pa dođite u dogovoreno vrijeme. Foto Vlade je naručen i dolazi, a imamo i svoje mobitele za pravit sebiće, fejsiće i instaće, no nećemo raditi nikakve "milenijske" fotografije, jerbo nismo još toliko stari! Što ima da smo izašli iz tih klupa i krenuli u život? Svega par desetljeća. Neš' ti.. Potom ćemo oko 19:30 produžiti dalje na generacijsku feštu i lijepo se zabaviti u konobi "Bracera" na Glavici.
Pozovite sve naše drage kolege iz osnovnoškolske generacije na sad već tradicionalno (jeeeee!) druženje uz lipe bokune, čašice razgovora, živu dalmatinsku pismu i vatreni ples.. Vidimo se! (Dođite! Nema picavanja!)
 

Na Dućama ništa nova

Kišna subota, vrijeme odmora, prve jutarnje kave, hanza novina, aviona i ostalih laži.. Vanka teška južina hametice (daleko bolje od bagerčića koji nasipa mulo na Golubinki) nabacuje melankoniju na rubove popularne plaže na Dućama. Sidim u toplome u polupraznom kafiću, možda Ona svrati.. ali čisto sumnjam. Na mokrom pijesku koji će za par mjeseci opet vrviti bjelosvjetskim šušurom, smijehom, cikom, vriskom.. životom, nema ljepotica dana, nema šetača pasa, ma nema ni trekera slalomaša koji se vješto znaju provuć i između ljenih kišnih kapi..
Samo dama u crnom kaputu, u jutarnjoj šetnji do mula i nazad. I tako par puta.. Kad se umori bilo bi lijepo da svrati na crni čaj i rastvori dušu..
Na Dućama ništa nova.
 

Zimsko druženje MK Reborn Dalmacija

MK Reborn Dalmacija iz Dugog Rata organizira svoj II. Winterparty - zimsko druženje u idiličnom seoskom okruženju (možda padne i snijeg!). Dugoratski bajkeri pozivaju sve kolege bajkere i bajkerice i sve ljude dobre volje i željne mirne i dobre zabave da im se pridruže u subotu, 19.1.2019 u starom selu Jesenice od 17 sati u prostorijama stare škole Jesenice. Zabave, ića, pića i dobre atmosfere neće faliti...
 

Hrvatsko ratno zrakomorstvo

- Nevjerojatna je činjenica da parlamentarne stranke unisono daju podršku nabavi borbenih aviona u situaciji dok se ljudi masovno iseljavaju iz zemlje, dok zdravstveni sustav ne može osigurati kvalitetno liječenje čak ni djeci, dok u zemlji postoje velike ekonomske i regionalne nejednakosti, a obrazovni sustav se ne uspijeva reformirati na način da odgovori ne samo tehnološkim, već i društvenim izazovima 21. stoljeća - mišljenje je Gordana Bosanca, aktivista za ljudska prava, piše Hrvoje Šimčević na stranicama tjednika Novosti. Vidjeti na ulici roditelje s djecom koji traže lijekove umjesto borbenih aviona trebalo bi svakoj političkoj opciji širom otvoriti oči.
- Cijela nabavka aviona je kontaminirana u samom procesu, bilo da je riječ o sumnji da postoje privatni interesi (Krstičević, King ICT) u poslu s Izraelcima ili zbog činjenice da preplaćujemo avione s obzirom na američko utvrđivanje cijene, i to sve u postupku za koji se preko dopisa iz američke ambasade znalo da će ga na kraju biti nemoguće sklopiti. Trebalo bi dakle utvrditi zašto se, unatoč svemu, forsirala baš izraelska strana. Sada smo u prilici da se kroz javnu raspravu pokrene pitanje smislenosti kupnje ovakve vojne tehnologije. Zašto je važnije nabaviti borbene avione nego npr. medicinske helikoptere ili lijekove za djecu? - kaže Sandra Benčić, aktivistkinja i stručnjakinja za javne politike, koja se slaže da je neuspjela nabava aviona i ušteda od tri milijarde proračunskih kuna zapravo ‘prst s neba’ za Hrvatsku.
Sudeći prema posljednjim izjavama iz Vlade, tragikomedija neće stati s poništenjem nabave aviona od Izraelaca.
 
Svake se godine treću subotu u siječnju obilježava Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Cilj ove javnozdravstvene akcije koja se održava u mjestima i gradovima diljem Hrvatske je povećati svijest žena o važnosti i oblicima prevencije ove zloćudne bolesti od koje u Hrvatskoj godišnje oboli gotovo 300, a umre više od 100 žena. Uz podjelu letaka s najvažnijim informacijama te simboličnu, humanitarnu podjelu mimoza, zainteresirani će imati priliku razgovarati sa stručnjacima i saznati sve što ih zanima o prevenciji i liječenju raka vrata maternice.
 

(Kako pre)živjeti u zanimljivim vremenima

Zanimljiva su sva ova silna događanja u posljednje vrijeme. Avioni nikako da odlete iz žiže interesa pa se ministar Krstičević potrudio to ubrzati razbijanjem po Saboru, ali nije pomoglo. A nije pomogao ni HDZ-ov Mike Plenky Tyson. Uznemiruju se na pitanja ljudi koje oni smatraju klošarima. Meni je čudno da te pitanje i mišljenje klošara toliko dira. Možda je klošar ipak pogodio u živac.
Jedan od sudionika, gospon Đakić, koji nam je donio teoriju da "Odjebi!" nije psovka nego nepristojan žargon ima sina od 22 godine koji je velikim trudom i zalaganjem bez imalo pomoći postigao puno u životu. Mora da mu je stari puno puta u životu govorio "Odjebi!" pa ga je to motiviralo. Možda vam.je čudno da to nije psovka, al kad uzmemo u obzir kako se tradicionalno ljudi rukuju u Lici možda odjebi stvarno i nije neka drama.
Iako, možda su svi malo poludili jer su zaraženi (a da to ni sami ne znaju) novim virusom gripe. Zaražen je i Dr.Pernar. Gadno je kad te vlastita uvjerenja razuvjere i dokažu da si u najmanju ruku glup. Ili samo pričaš gluposti. Al nekako dođe na isto. Možda mi fali vitamina C pa malo trabunjam.
Oni koji su očito jedino kompletno zdravi i lete poput aviona koje veliki, pomalo nervozni vojnik Krstičević, neće nikad nabaviti su rukometaši. Raznose sve pred sobom kao što će sutra Bandić kad završi školu za bagerista. A opet, ako izgubimo samo jednu tekmu naći će se pokoja fotka iz izlaska koji je trajao predugo u noć, Lino će od mađioničara postati Milli Vanilli, a mi ćemo kao i uvijek doma moralizirati o svemu bez obzira što nam je dvorište često prljavije od svih onih koje pratimo, gledamo i pljujemo. 
Zanimljiva vremena su nastupila. Napravite si kokice i uživajte u najnovijoj predstavi u režiji Lijepe naše i njenih.. super-heroja.