Navijajte pametno

Dragi naši sumještani, s obzirom na sva lijepa događanja na Svjetskom nogometnom prvenstvu, a i za željeni nastavak istih u nedjelju, dugoratski vatrogasci Vas mole da ne ispaljujete signalne rakete i da se suzdržite od upotrebe pirotehničkih sredstava. Pa i onih "bezopasnih". Samo jedna iskra je dovoljna da vatrogasne sirene prekinu vašu (i njihovu) ugodnu večer. Nedavno, u lijepoj večeri kada se slavilo prvih 80 godina DVD Dalmacija Dugi Rat, upravo to se dogodilo... Samo jedan trenutak nepažnje ili mladenačke gluposti dovoljan je da unesreći Vas i/ili vaše bližnje. Nedavno, u prekrasnoj večeri, kada smo slavili pobijedu u četvrt-finalu nad Rusijom, upravo to se dogodilo.. Ne ponovilo se. I ne, Hrvatska ne smije gorjeti! Mislimo, doslovno. A ako Vam u njedrima već gori ludo srce "vatreno", barenko ne isključujte mozak - navijajte pametno!

Ukoliko ipak dođe do požara, odmah zovite vatrogasce na 193.
 

Pravo prvenstva

“Prije će Hrvatska postati prvak svijeta u nogometu, nego što će se izgraditi omiška obilaznica”.

Ivo Andrić

P.s. Hrvatskim cestama ova je cesta - prioritet.
 

Sumpetar: Dolina mozgova

Sumpetar, jutro poslije. Dolina mozgova. Zaključci nakon burne rasprave:
-  neka pati koga smeta, Hrvatska je prvak svjeta..
-  smjeniti ćemo Dalića ako izgubimo, nema veze vodit ovu reprezentaciju..
Rebiću, kad si sam isprid branke - daj gol - jer će Modrić falit penal..
Modrić mora igrat polulivo sa desne strane iza drugog bloka i u datom momentu napast međuprostor..

Ima još pregršt lucidnih taktičkih zamisli, ali ja nisan tol'ko pametan da ih mogu pratit..
Ništa mi neće ovaj dan pokvarit..

FB Boško Nazor
 

Razum i osjećaji

"Ovo je samo sport, samo nogomet. Ali ova slika pokazuje puno o ljudskoj prirodi. Zdrav čovjek ne može mrziti nikoga, niti pojedinca, niti narod. Zdrav čovjek poštuje i voli i tuđe, drugo i drugačije. Ljubav i osjećaj pripadnosti prema obitelji, prijateljima, domovini,... je u genetskom kodu svakog čovjeka. Nacionalni identitet je nešto što sva Otvorena društva ovog svijeta nikad neće uspjeti poništiti. Igraj Hrvatska!"

FB Ivan Ćurak
 
"Plenki, sada je moment za PRAVE reforme. 30 keka otkaza uhljebima u državnoj birokraciji, ukidanje županija, mirovinska reforma, rezanje 80% općina.. manja, tanja, business friendly država.. dok nacija u orgazmu gleda u drugom smjeru. Sad ili nikad!!! Može se!

(Dopustite ovom usamljenom neoliberalu da sanja svoje bešćutne snove)"

FB Oleg Maštruko
 

Zamisli..

"Zamislite Hrvatsku gdje bi političari, da bi uopće mogu doći u sabor i posebno vladu, morali pokazati kako su se usavršavali na tržištu 20-ak godina i stjecali uključivo i vidljivo međunarodno iskustvo. Zamislite situaciju gdje premijer nema više od mjesec-dva opravdanja na one bivše, jer sve dalje je u njegovim rukama. I konačno, zamislite da se u javnom sektoru za malo nerada "ide na klupu", a ako pogriješiš nekoliko puta – lijepo ti se zahvale i nema više posla. Ako si dobar – dobivaš naravno bonus.
Zamislite Hrvatsku gdje se za svaku plaću, bio poslodavac država ili privatnik, treba jednako oznojiti, bilo fizički, bilo umno, ovisi o prirodi posla. A onda, stižu i odgovarajući rezultati u obliku primjerene plaće.
Zamislite takvu Hrvatsku. Vjerojatno bi se zvala – Švicarska. Nogomet nam možda čak i ne bi bio toliko važan, jer bismo bili uspješni u svemu drugome."

Piše: Goran Vojković / Index.hr
 

Francuska cesta

U petak, 13. srpnja 2018. godine u Brelima će se svečano otvoriti novouređena poučna staza "Francuska cesta", koju su zajedno osmislili i uredili Turistička zajednica Brela, općina Brela i Javna ustanova "Park prirode Biokovo“. Za izradu konzervatorske studije bio je zadužen Institut za povijest umjetnosti Centar Cvito Fisković iz Splita.
Uz cestu je postavljeno 10 interpretacijskih tabli koje će približiti i objasniti način te svrhu građenja ove uistinu posebne i vrijedne ceste. Uz sve to, cijela je cesta prekrasan vidikovac s kojeg se vide Brela, Makarska rivijera i otoci, a 25. rujna 2017. godine uvrštena je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.
"Francuska cesta" predstavlja iznimni graditeljski doprinos u cestogradnji s početka 19. stoljeća (građena je u razdoblju 1810. - 1811.). Nije nikad bila dovršena pa je moguće rekonstruirati sve faze njezine gradnje. Građena je, odnosno položena, na strmini Biokova, između 357,41 i 443,73 metara nadmorske visine. Uspon ne prelazi 6%, što ju je trebalo činiti vrlo ugodnom za vožnju zaprežnih kola, jahanje i hodanje..
 

Trstike 2018

 
Petak, 13. (srpanj) nije bio loš dan, već odličan za našu osnovnu školu "Jesenice" Orij! Naime, naša škola dobila je danas na dar 14 računala s dodatnom opremom od Financijske agencije (Fine). Iako su ljetni praznici na vrhuncu, nama školskim novinarima nije bilo teško doći u školu i u ime svih učenika preuzeti ovaj, nama koristan dar. Do ove lijepe suradnje naše škole i Financijske agencije (Fine) došlo je tako da su naši bivši učenici, sada već i roditelji, prepoznali potrebe naše škole za informatizacijom te nas povezali s Finom koja se našem pozivu i zamolbi rado odazvala. Tome su najviše pridonijeli naši sumještani Jerko Čulić, Ivo Rakuljić i Mladen Banović te njihove kolega iz Fine Hrvoje Budimir i Mladen Velat koji su aktivno sudjelovali u realizaciji ove donacije. Zahvaljujemo im na tome što nisu zaboravili svoju osnovnu školu i pokazali nam da bi cijeli život trebao biti povezan s njom. Dođe to vrijeme kada učenici shvate da treba pomoći svojoj školi, nastavnicima i novim generacijama, kao što je ona nekoć pomogla njima..
 

Naprid naši!

Sve je spremno za popodnevnu utakmicu "vatrenih"! Odlična atmosfera vlada i među djelatnicama naše općine i turističke zajednice. Ajmo Pave! Ajmo načelniče! Slobo! Kate!.. Naprijed naši!!
 

Ljetni prometni kolapsi u turističkim mjestima

U Splitu je u organizaciji Slobodne Dalmacije održan okrugli stol "Ljetni prometni izazovi u turističkim gradovima" na kojem su o kroničnim prometnim "tegobama" dalmatinskih turističkih mjesta, a pogotovo u turističkoj sezoni, raspravljali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj, prometni stručnjak Željko Marušić, direktor "Split parkinga" Marko Bartulić i predstavnik dubrovačke udruge "Sigurnost u prometu" Denis Pavela. Glavni naglasci skupa bili su o načinima rješavanja prometnih čepova u turističkim gradovima u sezoni te o nedavno usvojenom Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu, koji je u javnosti poznat kao Zakon o liberalizaciji taksi usluga, njegovim prednostima i nedostacima, liberalizaciji tržišta prijevozničkih usluga, povećanju broja taksista,.. Sudionici okruglog stola mahom su se složili s porukom da su gužve u ljetnim mjesecima očekivane te da nas sve veći broj turističkih dolazaka treba veseliti, ali istovremeno moramo raditi na pronalaženju pravih odgovora i rješenja prometnih problema s kojima se turistički gradovi suočavaju u sezoni..
 
Kojim smijerom i kako krenuti u izradu softverskih rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji (AI), koji su mogući problemi, a koje primjene nekih AI rješenja, zainteresirani za ove "vruće" teme mogu saznati više u petak, 13.7. s početkom u 18 sati na FESB-u, u prostorima bivšeg MIC-a (ulaz iznutra III. kat ili izvana sa strane PMF-a). Svoja praktična iskustva, probleme i rješenja iz projekata baziranih na AI koje je radio, prezentirati će Hrvoje Kalinić, profesor sa splitskog PMF-a. Biti će riječi o primjeru AI za obradu slika u medicini, prognoziranju na temelju podataka, obradi podataka s primjenom u predviđanju kretanja morskih struja u Jadranu. Kroz navedene primjere Kalinić će iznijeti svoja iskustva o problemima i načinima kako ih je rješavao, a s kojima se svatko susretne kad krene u izradu rješenja u području umjetne inteligencije i dotakne se područja poput raspozavanje uzoraka, optimizacije, funkcija cijene; mjera sličnosti, regularizacije, neuronskih mreža, samoorganizirajućih mreža, učenju bez nadzora, big data, manifold learning, dimensionality reduction. Nakon radnog dijela meetupa, kao i obično, druženje uz kavu i piće u predvorju i ispred PICS-a.
 

Otvorena izložba 'Teslin Svjetski sistem'

Izložba “Teslin Svjetski sistem” autorice Zorice Civrić Flores, savjetnice u beogradskom Muzeju nauke i tehnike u Srbiji, posvećena dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prijenosa energije, otvorena je u Tehničkom muzeju "Nikola Tesla" u Zagrebu. Riječ je o gostujućoj izložbi, a postavljena je u prigodi manifestacije "Tesla & Friends". Izložba kronološki prati Tesline eksperimente, te eksperimente drugih znanstvenika koji su prethodili njegovim otkrićima ili su ga potaknuli na njih, u nastojanju da objasni njegov doprinos na polju bežičnog prijenosa. Autorica uspoređuje predviđanja ovog velikog znanstvenika o tome gdje bi se bežični prijenos mogao koristiti, s tehnologijama kojima su se njegove vizije ostvarile i otkrićima koja su dovela do današnjeg načina bežičnog prijenosa, od radio-detektora preko integriranih krugova do mikroprocesora.
 
Blagdan sv. Petra posebno se slavi u Sumpetru u župi sv. Roka - Jesenice. Uostalom, i samo mjesto nosi ime po nebeskom zaštitniku - San Petro - sv. Petar - Sumpetar. Uoči blagdana župnik Jesenica don Tomislav Bašić održao je prigodnu sv. misu, nakon koje je održan Koncert duhovne glazbe u izvedbi Zbora splitskih liječnika, uz klavirsku pratnju prof. Rozarije Samadol. Ispunjen emocijama, zborom je dirigirao mo. Blaženko Juračić, a kao gost oduševio je poznati operni pjevač solist Ratomir Kliškić. Crkva sv. Petra bila je puna publike željne ovakvih događanja. I kakoje u zahvali izvođačima rekao župnik Bašić - splitski liječnici su svojim pjevanjem svima prisutnima podijelili "recepte" za zdravlje duše i tijela. Narodno druženje i veselje uz prisustvo mnogobrojnih turista nastavljeno je na sumpetarskoj lučici, da bi sve posebno očarao tradicionalni vatromet. Na sam blagdan sv. Petra održana je i procesija kroz cijelo mjesto i svečana sv. misa, koju je predvodio don Jure Strujić.
 

Maslinarstvo - turistički proizvod Omiša

TZG Omiša ovogodišnji je suorganizator maslinarske manifestacije "Povenjak" koja se održala u veljači. Povodom toga mr.sc. Damira Tafra stručna suradnica Udruge maslinara Paićuša Pisak porazgovarala je s predsjednikom Turističkog vijeća TZG Omiša, koji je i gradonačelnik Omiša, Ivom Tomasovićem i direktoricom TZG Omiš Petrom Bartulović o ulozi maslina, maslinarstva i maslinovog ulja u turističkoj ponudi Grada. Među prvim pitanjima nametnulo se pitanje koliki je interes posjetitelja za maslinarstvo. Petra Bartulović ističe da turisti u Omiš sve više dolaze s predznanjem i da imaju visoka očekivanja vezano za gastronomiju, jer osim odmora žele probati i našu autentičnu hranu.. I gradonačelniku i direktorici TZG Omiša svidjela se ideja da se kroz određene kulturne manifestacije grada, organiziraju degustacije maslinovih ulja s ciljem edukacije i lokalnog stanovništva i posjetitelja grada. I svakako, podjednako bitno, podržavaju upotrebu masline i kao ukrasne vrste na prostorima zelenila..