Pomalo iznenađujuća odluka članova Hrvatske demokratske zajednice Dugi Rat. Mladi predsjednik vatrogasnog društva DVD Dalmacija, Frane Marčić, izabrani je kandidat HDZ-a za načelnika općine Dugi Rat na predstojećim svibanjskim lokalnim izborima. Jednoglasno, kažu u HDZ-u. Naravno da sve nije prošlo tako glatko. Imao je kandidat, što je i normalno, i svoje protivnike i druge stranačke kolege zainteresirane biti načelnik općine, no na "predizborima" u najjačoj stranci u općini pobjedio je mladi Frane.
Očito, ima toliko "požara" u našoj sredini koji gore ili tinjaju već desetljećima da mora doći i jedan pravi vatrogasac da ih pogasi i da se napokon krene pošumljavati novim mladicama ova naša "spaljena zemlja", da bi, jednom kad potrošimo sav javni prostor, a nije da se svojski ne trudimo oko toga, mogli još od nečega živjeti na ovim nasutim i "otetim" obalama (i to ne samo moru..).
Frane Marčić, dobro je poznat većini sumještana, a ostalima će dobro  doći da ga malo upoznaju i njegov razgovor s novinarom portala Dalmacija Danas, kojeg prenosimo u nastavku.

Naravno, pozivamo i sve ostale liste i kandidate za lokalne izbore, a pogotovo nezavisne, da se, ako žele, predstave dugoratskoj javnosti i preko dugoratskog portala. Kontakt e-email je mladen @ dugirat.com, a i broj mobitela je takoreći svima poznat..
 

(Opet počinju) Igre prijestolja

Lokalni izbori - proljeće 2021.

Tko sve želi, a tko može biti novi načelnik? Hoćemo li krajem svibnja izabrati našeg novog Jerka ili ćemo ovaj put birati drukčije? Tko se prijavio (a tko nije, odnosno, koga nisu)? Tko su favoriti? Što kažu dugoratski kuloari, a o čemu šute dugoratski zidići? Zavisni, nezavisni, solo igrači... koga u svibnju odabrati? I zašto? Što je realno realizirati od onog što nude, a čega smo se već naslušali? S kim će koalirati već u večeri  drugog kruga (ako ga bude), a s kim neće ni u "paklu" općinske vijećnice? Hoće li opet svaka lista imati svog člana u vijeću? Kome se treba zahvaliti? Tko je odavno dosadio i partiji i crkvi i čoviku? Kako će pred ljeto proći solo igrači s par komunalnih ili trgovačkih želja? Zadovoljni s kamionom žala na svojoj plaži? Nekom sinekuricom u vijeću Vodovoda, Peovice? Kojem će se jatu ili bloku prikloniti novi, "nezavisni" igrači s klupe? Imaju li čisti nezavisni u vijeću ikakve šanse utjecati na nešto? Hoće li se nakon ovog proljeća napokon malo protresti dugorački status quo i dobro provjetriti vijećnica? Kakve su prognoze na kladionici? Na kojeg Franu tipovati? Tko je dark horse, a tko crni labud? Tko je Vaš a tko naš favorit...

O svemu tome, pa i više.. u uzbudljivom domaćem serijalu u nastavcima.. samo na Dugoratskom portalu.
 

Tko želi biti župan?

Dok u posljednje vrijeme javnost u Splitu, ali i u okolnim općinama, zabavlja inflacija kandidata za (grado)načelnika, potpuno druga klima vlada na razini Splitsko dalmatinske županije. U utrku za župana, po svoj drugi mandat, sasvim sigurno će krenuti aktualni župan, HDZ-ov Blaženko Boban. Analitičari primjećuju kako je on već u svojevrsnoj kampanji jer je učestalo njegovo obilaženje biračke baze, a osjetan je i porast medijskog angažmana njegova PR tima. U javnosti je nastojao ostaviti dojam pristojnog političara koji je iznikao iz naroda i u tome je bio relativno uspješan. Njegov najveći uteg je aktualna garnitura na čelu županijskog HDZ-a, te konstantan glas koji ga prati kao čovjeka odabranog i postavljenog od strane Ante Sanadera, piše portal Dalmacija News.
Gradonačelnik Vrgorca i čelnik stranke Nezavisna lista mladih, Ante Pranić ulazi u utrku za župana. Ovaj donedavni Mostovac kandidat je koalicije ZA šireg centra koju čini Nezavisna lista mladih, Pametno za Split i Dalmaciju, te HSLS, a njegovi zamjenici su Ante Renić i Daša Dragnić.
SDP, koji na svim razinama prolazi nešto između krize i katarze, još uvijek nema izglednog kandidata za mjesto župana, a ime koje se tek spominje je ono županijskog vijećnika Danijela Kukoča. Što se pak MOST-a tiče, najizgledniji kandidat za župana je Miro Bulj, koji je zasigurno najjače Mostovo ime kada se govori o Dalmaciji. Domovinski pokret najvjerojatnije u utrku za župana šalje Matu Šimundića, predsjednika njihovog kaštelanskog ogranka.
Već prvi nagovještaji kandidatura daju naslutiti kako će ovo biti iznimno uzbudljiva i neizvjesna kampanja i za župana. Nimalo nalik onoj s proteklih izbora. Također, očito je i kako nitko nema unaprijed upisanu pobjedu – kako u utrci za župana, tako i u utrci za većinu u županijskoj skupštini.
 

Frane Marčić (HDZ) kandidat za načelnika

Na "predizborima" u HDZ Dugi Rat u petak se birao kandidat stranke za načelnika na svibanjskim lokalnim izborima. Iz tabora "plavih bluza" izvijestili su pučanstvo kako je jednoglasno odlučeno da je kandidat za načelnika ove općine Frane Marčić, mladi predsjednik starog vatrogasnog društva DVD "Dalmacija" Dugi Rat.
– Jednoglasnom odlukom Općinskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Općine Dugi Rat kandidat za načelnika je Frane Marčić – objavili su na svojoj Facebook stranici.

Čestitam, Frane!
 

Lokalne politike najvažnije su za život građana

Marko Vučetić, zadarski filozof, političar i bivši zastupnik u Saboru, nastavio je dijeliti svoja razmišljanja u tjednim kolumnama u Autografu i Trisu, kao i na svojem Facebook profilu, a za Slobodnu Dalmaciju je u subotu komentirao posljednje političke afere vladajućih. Vučetić izlazi na predstojećim lokalnim izborima u svibnju kao nestranački kandidat za gradonačelnika Zadra. Pročitajte što je za Slobodnu Dalmaciju rekao zašto su lokalne politike najvažnije za život građana.

- Za biti građanin, ne treba hrabrost, a za ne biti građanin, treba kukavičluk. Ili smo aktivni građani ih smo poslušne kukavice. Ako smo svjesni veličine i snage onoga što se naziva građanskost, onda su pred tom veličinom sve neugodnosti nebitne i neuočljive.

- Lokalne su politike za život građana najbitnije politike jer se građani s tim odlukama susreću svakodnevno. O lokalnim politikama ovisi u kakve će vrtiće i škole djeca ići, gdje ćemo parkirati automobile i hoćemo li plaćati parking, hoćemo li imati kvalitetni vodovodni i kanalizacijski sustav, kako će se razvijati obrtništvo i pođuzetništvo, kakvim ćemo ulicama hodati, kakav će biti sustav ! zbrinjavanja otpada, tko će i kako upravljati mnogim institucijama, ali i kakvi će biti međuljudski odnosi. Lokalna politika je ili politika zvjerinjaka ili politika aktivne, sretne, solidarne zajednice.

- Biti nezainteresiran za izbore isto je što i biti nezainteresiran za ono što se zbiva izvan granica naše kože, a to je ujedno i nezainteresiranost za ambijent u kojem se kreće naša koža. Na političkim izborima odlučujemo, dakle, ipak odlučujemo i o našoj koži. Ako ikada, toga bismo trebali biti svjesni danas, kada živimo i iskustvo pandemije i potresa. Naša koža trpi posljedice naših političkih izbora.. Kako prema tome možemo biti nezainteresirani?
 
Umro je Milan Bandić. U 66. godini iznenada je od srčanog udara preminuo najdugovječniji gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić. Predsjednik zagrebačkog SDP-a bio je od 1997. godine, a tri godine kasnije, na izvanrednim lokalnim izborima 2000. postao je gradonačelnik Zagreba. Dužnost gradonačelnika Zagreba, koju je s prekidima obnašao od 2000. godine, bila je obilježena brojnim kontroverzama, aferama, skandalima i sudskim procesima. Pamtit ćemo ga kao političara s neospornim talentom za populizam, koji je otišao preuranjeno kao 'doživotni gradonačelnik', ne dočekavši svoj politički kraj koji je trebao uslijediti u svibnju. Bandićev način upravljanja Zagrebom danas odlazi u povijest.

Iz brojnih reakcija nakon iznenađujuće vijesti o odlasku Milana Bandića izdvajamo ovu gore, priopćenje Bandićevog "matičnog" SDP-a nakon njegovog biološkog odlaska. Brojni se političari i javne osobe opraštaju od gradonačelnika. Matija Babić s Indexa očito ne vjeruje u onu narodu "o mrtvima sve najbolje" pa je Bandićev epitaf naslovio s "Umro je najgori od najgorih".

Počivao u miru.
 
Sve istraženo u Svemiru ima takoreći u malom prstu, a ono neistraženo želi rasvijetliti. Njegove su rečenice dobile mjesto u čitanki hrvatskog jezika ili vjeronaučnom udžbeniku iako je, dubljim ulaskom u znanost, shvatio kako je vjera za njega neodrživa. Taj trenutak razlaza dogodio se nakon što je bio iznimno aktivan u vjerskoj zajednici, pa čak do te mjere da je osnovao i crkveni bend. Danas sebe smatra humanistom i uvijek naglašava kako su humanističke i kršćanske vrijednosti slične i da nema problema s prijateljima koji su vjernici. U znanosti je postao sve što se postati dalo. Od demonstratora na FESB-u tijekom studija, profesora, znanstvenika, prodekana, istraživača na CERN-u pa do doktora znanosti. S timom je dokazao i postojanje 'Higgsovog bozona', a u medijskim naslovnicama završavao bi i nakon što je, primjerice, odvajao dvojac u tučnjavi ili spasio curicu koja se zaglavila u pokretnim stepenicama jednog trgovačkog centra. Može ga se vidjeti i u Dugom Ratu, Festival soparnika ne propušta, a ni (polu-)godišnja druženja s "brzocestašima", a češće je na Krilu, kod ženine familije. U izbornom ringu već se okušao, onom za europski Parlament, a u sklopu nove političke opcije i s titulom najpozitivnijeg splitskog političara borit će se za odgovornu i tešku poziciju prvog čovjeka 'u najluđem i najkritičnijem gradu na svitu'. On je Ivica Puljak i portal Dalmacija News donosi razgovor s njim. Pročitajte.
 

Virtualno druženje s našom saborskom zastupnicom

Dragi žitelji Općine Dugi Rat, naša saborska zastupnica Marijana Puljak, porijeklom iz Krila Jesenica, vas poziva na virtualno druženje i razgovor o uvjetima života u našoj općini. Virtualni sastanak će se održati preko platforme Zoom u ponedjeljak, 15.02.2021. s početkom u 18 sati. Pridružite se, pozivnica na sastanak je ispod, popričajmo i saznajmo koji problemi tište mještane Općine Dugi Rat i kako naša zastupnica u Saboru može pomoći da najvišim tijelima naše republike predstavi probleme naše općine i utječe na to da se oni riješe kvalitetno i što prije...

Centar Vas poziva na virtualni sastanak preko Zoom-a
Vrijeme: Ponedjeljak, 15.02.2021. u 18 sati
Pridruži se virtualnom sastanku preko Zoom platforme, poveznica:
https://zoom.us/j/98546943208?pwd=aG93ZFpRcFhxZHZmdXp3aVovNktRdz09
ID sastanka: 985 4694 3208
Zaporka: 601506

Vidimo se!
 
Splitski znanstvenik i promotor znanosti Ivica Puljak jučer je objavio svoju kandidaturu za gradonačelnika Splita kao kandidat stranke Centar i njenih simpatizera.
- "Želimo građanima predstaviti svoje ideje i pokazati da nas je zaista briga za ovaj grad, koji nažalost stagnira, naročito u zadnjih 12 godina, otkad su na vlasti Kerum, SDP i HDZ. Želimo uvesti red, riješiti puno problema, kao što su čistoća i izgradnja parkirališta da napokon maknemo auta s ulica. Želimo poduzetnicima omogućiti da otvaraju nova radna mjesta, razvijati turizam", rekao je Ivica Puljak novinarima Dalmatinskog portala.
- "Mislim da imam šanse, to pokazuje istraživanje prema kojem me ljudi u Splitu smatraju najpozitivnijim gradonačelničkim kandidatom. Svi oni koji su najavili kandidaturu za sada pripadaju desnom političkom spektru. Nadam se da ću zaista ući u drugi krug i na kraju i pobijediti. Mislim da je građanski, umjereni Split mojom kandidaturom dobio alternativu i da je sada izbor ili ja ili Kerum i HDZ", drži Puljak.
 
Vijećnici Pametno za Split i Dalmaciju, Jakov Prkić i Ante Renić pozvali su danas Županiju na hitno djelovanje za trajnu zaštitu prirodnih bisera Vruje i Marjana, kojima zbog neodgovornih pojedinaca i tromih institucija prijeti totalno uništenje i devastacija.
- Ponukani nastavkom devastacije bisera naše obale, uvale Vruja, unatoč petnaestogodišnjim nastojanjima da se ista spriječi na više načina, podnijeli smo zahtjev da se planom rada Županijske skupštine realizira inicijativa za uvrštenje uvale Vruja u obližnji Park prirode Biokovo. Naš je prijedlog prihvaćen i za očekivati je da se uskoro na dnevnom redu Županijske skupštine nađe inicijativa kojom će devastirana uvala na tom području dobiti najviši stupanj zaštite kakav i zaslužuje.
Da podsjetimo, uvala je devastirana bespravnom gradnjom od strane Stipe Latkovića, koji se čak ni nakon oduzimanja koncesije nije zaustavio i vratio uvalu u prvobitno stanje. Nadamo se kako će svi vijećnici biti ujedinjeni u prihvaćanju ove inicijative kojom će nadležne službe dobiti još veće ovlasti i obavezu očuvanja prirodnog krajolika ovog srednjedalmatinskog bisera - rekao je Ante Renić, županijski vijećnik i potpredsjednik stranke Pametno za Split i Dalmaciju.
Sudbinu Vruje nažalost dijeli i Marjan koji ulazi već u treću godinu pravne nedefiniranosti vlasničkih odnosa zbog kojih nije izrađen Program gospodarenja šumom niti se provode radovi na zaštiti i sanaciji iste. Marjan propada.
 

Krilo u Saboru

Zastupnica Marijana Puljak u Saboru podsjetila na brzu cestu Trogir - Omiš, koju čekamo već 50 godina. Puljak je još jednom apelirala na hitno probijanje tunela Lisičina u Omišu i upozorila na neprimjerenu lokaciju trajektnog pristaništa u Krilu Jesenice. Poslušajte, odnosno pogledajte u nastavku članka..
A tko je Vaš zastupnik i što on/a radi u Saboru za Vas i ovu našu sredinu?
 

I naivnima i neukima sve je Kerum lijepo objasnio

Poslušajte istup bivšeg splitskog gradonačelnika i kontroverznog poduzetnika Željka Keruma prije koju večer u emisiji "Otvoreno" HTV.
Doista, sve što jedan birač treba znati o Hrvatskim političkim standardima, načelima (počelima) i uzusima političkog djelovanja u hrvata, te današnjim običajima u javnoj upravi, lijepo je i otvoreno Kerum svima objasnio.
Jer uskoro će lokalni izbori.
A očito, bolje je da propadne Hrvatska nego naši običaji..
 
Splitsko Gradsko vijeće na  tematskoj sjednici raspravlja o Nacionalnoj razvojnoj strategiji Hrvatske do 2030.
-Sramota je što izrađivač Nacionalne strategije, kojem je plaćeno više od 30 milijuna kuna, nije prepoznao važnost Splita i Dalmacije, činjenicu da je Split najprometnija putnička luka u Hrvatskoj i treća najprometnija luka na Mediteranu s prometom više od 5,5 milijuna putnika godišnje, više od 800.000 automobila godišnje. Trebale su primjedbe s javnog savjetovanja da ukažu na tu činjenicu i u zadnji čas ubace Split među ostale luke i gradove – izjavila je Marijana Puljak, gradska vijećnica stranke Centar te dodala da Split nije glavni ni u Dalmaciji niti je prepoznat na nacionalnoj razini, što nije krivnja izrađivača već dugogodišnje politike.
- Politika koja je vladala Splitom i Dalmacijom zadnjih 30 godina uništila je i Split i Dalmaciju svojom političkom korupcijom i klijentelizmom, umjesto da je radila na razvoju ove sredine. HDZ je uništio Dalmaciju, a sve dosadašnje vlasti su Split pretvorile u prljavi grad bez ambicija iz kojeg se sve više ljudi seli, tražeći bolje prilike za svoj život. Jedina šansa za Split je da konačno s vlasti makne ljude koji sve ove godine rade u osobnom interesu, koji grad vide samo kao dobar plijen i priliku za realizaciju nekih svojih osobnih projekata. Splitu trebaju konačno iskreni, stručni i pošteni ljudi koji će se srčano boriti za interese svih njegovih građana – poručila je Puljak.
 

DomPok: Do kada će se Željko Kerum rugati građanima

Željko Kerum, posrnuli poduzetnik, političar, ali ponajprije osoba vrlo upitnih etičkih načela, koji već 12 godina participira u vlasti na razini grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, opet se ruga hrvatskom pravosuđu, DORH-u, PNUSKOK-u, svim službama zaduženima za provođenje istraga financijskih malverzacija u Republici Hrvatskoj, ali ponajviše svim poštenim građanima Splita, ali i cijele države. Naime, odavno je poznato da je Kerumovo poslovno carstvo doživjelo potpuni potop i propast te da su mu sve tvrtke u stečaju. Taj slučaj ne bi bio nikakav društveni problem da Željko Kerum nije ostao dužan vjerovnicima i Republici Hrvatskoj preko milijardu i sedamsto milijuna kuna! Postavlja se vrlo jasno pitanje zašto nitko ne traži od Željka Keruma da odgovori gdje su novci? - poručili su iz splitskog ogranka Domovinskog pokreta...
 
Hrvatska je svoj čuveni “ravnomjeran regionalni razvoj” započela još prije 24 godine, no on je još uvijek daleko od ikakve ravnomjernosti.
– Ovaj potres je na brutalan način u fokus javnosti stavio činjenicu ogromnih razlika u kvaliteti života samo 50-ak kilometara od metropole. Dok se Banija bori s preživljavanjem u blatu, po Zagrebu gledamo desetke milijuna kuna uloženih u fontane, mramorne ceste i žičaru, a u Splitu je novac bačen na milijunske proslave, koncerte, izmišljene natječaje i neuspjeli metro. Pravo je vrijeme da osvijestimo činjenicu kako je ovom najsiromašnijem dijelu Hrvatske potrebna intenzivna pomoć cijele zemlje, ne samo danas, ne samo idućih nekoliko mjeseci, već idućih nekoliko godina kako bi se obnovili domovi, ali i infrastruktura neophodna za normalan život – upozorila je Kristina Vidan, predsjednica stranke Pametno za Split i Dalmaciju, koja predlaže da Grad Split kroz idućih 5 godina izdvaja po milijun kuna godišnje za pomoć krajevima Banije stradalima u potresu kako bi dao svoj doprinos brzoj i kvalitetnoj obnovi ovog već od prije siromašnog i nerazvijenog dijela Hrvatske
Promatrajući zbivanja u Baniji nakon potresa lako je zaključiti da je sad pomoć intezivna, možda i pretjerana u nekim aspektima poput količine hrane i odjeće. Fokus javnosti će trajati još kratko vrijeme, a po dosadašnjim iskustvima kada su u pitanju katastrofe, nakon toga će nastradali biti zaboravljeni i od javnosti i od sustava koji bi im dugoročno trebali pomagati, prenosi Dalmacija Danas.