Kohabitacija!

Nije gotovo kad je gotovo.. nego kad Carstvo sjena kaže da je gotovo... Crnu (plavu?) šalu i dosjetke na stranu, nije dobro kada se ne smiruju malomišćanske politikantske strasti ni nakon završetka lokalnih izbora u našoj maloj općini na rubu vala.
Nije sporno da imamo novog načelnika, Tonča Bauka, zahvaljujući volji većine od onih koji su izašli na izbore i iskoristili svoje demokratsko pravo umjesto da kukaju i grintaju i iduće 4 godine. Nezavisnog, ili člana HDZ-a (koji više ne želi u matično jato), e sad.. o tome se može pričati, ali nećemo i ovdje.
Do konstituiranja novog saziva Općinskog vijeća Općine Dugi Rat kojeg čini 13 vijećnika, a u kojeg su voljom birača, podsjetimo, upali: Frane Marčić, Drago Klarić, Mirjana Škobalj, Jerolima Klafurić (svi HDZ), Ivo Vuković - Maček, Hrvoje Pastar, Daniela Čulić - Rake (svi NL Tonči Bauk). Antonieta Trgo (NL), Domagoj Vuković (HDS), Bernardin Petrić (SDP), Tomislav Vojnović (HSP), Dino Ercegović (DP) i Marin Škobalj (NL); i novi načelnik Tonči Bauk i njegov kumić, pardon, HDZ-ov protukandidat Frane Marčić, nastoje osigurati podršku (ili koaliciju) većine članova novog Općinskog vijeća. Dakle, traži se podrška sedam vijećnika.  
U noći nakon drugog kruga izbora za načelnika, kada smo saznali ime našeg novog načelnika, sve je skoro bilo jasno. Novi načelnik Tonči Bauk uz 3 vijećnika sa svoje liste na veselici u svom izbornom "stožeru" dobio je podršku i sljedećih vijećnika: Antoniete Trgo (NL), Marina Škobalja (NL), Dina Ercegovića (DP) i Bernardina Petrića (SDP), velikog meštra svih postizbornih koalicija kojem se smješio i novi mandat u ulozi predsjednika Općinskog vijeća Općine Dugi Rat. Dakle, te večeri vjerovalo se da Bauk ima podršku sedam članova novog vijeća. No te večeri Maček, jedan od trojice Baukovih vijećnika, jedini od članova načelnikove nezavisne liste nije bio viđen u stožeru, dakle već tada su pronicljiviji mogli naslutit da se tu nešto događa.. "Opozicija" okupljena oko HDZ-a mogla je tada računati na podršku šest vijećnika: 4 s liste HDZ-a, te 1 vjernog HSP-ovca i 1 malo manje vjernog HDS-ovca.  No, kao što kaže šesna, lipa uspješnica Vesne Pisarović... (poslušajmo je u nastavku članka)... jutro donosi kraj...
 

Izborna saga se nastavlja..

Nije gotovo kad je gotovo.. nego kad Carstvo sjena kaže da je gotovo...
U očekivanju Godota... odnosno povratka Jedija...
 

Tonči Bauk novi je načelnik Općine Dugi Rat

Tonči Bauk (NL) novi je načelnik Općine Dugi Rat. Rezultat je to drugog kruga lokalnih izbora 2021. u Općini Dugi Rat. Tonči Bauk je dobio 1.238 glasova zainteresiranih sumještana koji su izašli na izbore, a njegov protukandidat Frane Marčić (HDZ) osvojio je povjerenje 1.195 osoba. Svega 43 glasa odlučila su pobjednika izbora za novog načelnika. Čestitamo novom načelniku Tonču Bauku! Bravo! Naravno, čestitamo i Frani Marčiću na vrlo dobrom izbornom rezultatu. Dugoraćani su u izboru za župana svoje glasove i povjerenje dali dugoratskom zetu Plame.. Blaženku Bobanu koji je slavio sa 1.544 glasa (Ranko Ostojić osvojio je 794. glasa). Izgleda da je novi načelnik Tonči Bauk osigurao i većinu u Općinskom vijeću Općine Dugi Rat. No o tome više u idućim informativnim emisijama...
Bili su ovo zanimljivi i neizvjesni lokalni izbori u Dugom Ratu. Jest da smo imali nikad više lista za Općinsko vijeće, ponajviše u državi, no kandidati za načelnika, pogotovo kad ih usporedimo sa kandidatima na prošlim lokalnim izborima iz 2017., su bili jedna razina više. Naravno, ovo je subjektivna ocjena doljepotpisanog. Lokalni izbori su iza nas, pobjednici dok ovo pišem još feštaju, a finalisti valjda već analiziraju što im je falilo do preokreta, a mi, zainteresirani mještani Općine Dugi Rat smo dobili novog načelnika, novu energiju na kormilu Općine, i novu nadu da će i naši općinari i naši vijećnici ovaj novi mandat iskoristiti najbolje što znaju i umiju na boljitak svih nas i naših malih mjesta. Posla ima 'ko u priči, a para nema, situacija u našoj općini je kao u našem Hajduku... ali stigao je novi trener i valja nam vjerovati da zajedno možemo bolje od ovog četvrtog mjesta, odnosno bolje nego dosad kad smo tapkali u mjestu.
Ajmo!
 

Ivica Puljak novi je gradonačelnik Splita

Ivica Puljak novi je gradonačelnik centra svita... Splita! Ovo je, uz ovu našu, dugoračku, jedna od najljepših priča ovih lokalnih izbora. Čestitam od srca!
Sritno, marljivom rudaru podataka iz CERN-ovih tunela! Tribati će mu... i podrške i sriće.
Ali uz ove vrijedne dame uz njega nimalo ne sumnjam u ljepšu budućnost ovog ludog grada...
 

Što kaže Vidoviti Milan?

Dugoratski stožeri u očekivanju prvih rezultata drugih predizbornih anketa uoči novog predizbornog mučanja. ...što kaže N2? ...kome je prednost dao HTL? ...tko vodi u anketi Stare TV? ...što poručuje Vidoviti Milan s TvDR? ...a što botovi s Neta? Baf ili Bauk? Bauk ili Baf?

BB izbori u Dugom Ratu.
 

Predizborno sučeljavanje novih načelnika

U svetu nedjelju, na Dan državnosti održati će se drugi krug lokalnih izbora za načelnika Općine Dugi Rat u kojem će zainteresirani mještani Općine Dugi Rat, kojima ne bude lino prošetati se do izbornog mjesta, potezom olovke zaokružiti jednog od kandidata od ponuđena dva koja su dobil najviše naših glasova u prvom krugu izbora. A oni su: Frane Marčić (HDZ) i Tonči Bauk (NL).
Ako ima još netko tko ih ne zna ili je neodlučan za koga glasati, mlada facebook ekipa agilnih sumještana okupljenih oko facebook stranice "Dugi Rat Vijesti" priređuje predizborno sučeljavanje ova naša dva kandidata za novog načelnika koje će se održati u prostorima Kina "Dalmacija" Dugi Rat u četvrtak, 27.05. s početkom u 20 sati, a koji će odgovarati na pitanja Dina Banovića, blagoglagoljivog voditelja sučeljavanja.
Koncept emisije je jednostavan, voditelj će postavljati pitanja kandidatima, a oni će odgovarati na njih, a kandidati si mogu i međusobno postavljati pitanja. Zbog velepošasti i epidemioloških ograničenja svaki kandidat u dvoranu može povesti četiri osobe u pratnji, a na sučeljavanje je pozvana i po jedna osoba sa svake liste koja će sačinjavati novo općinsko vijeće. No zato će prijenos ići uživo, preko Facebooka stranice Dugi Rat Vijesti, sve do Japana, pa i dalje, a naknadno će biti objavljena i snimka sučeljavanja. Meštar od tehnike će biti naš friški mladoženja Marko Vrkić, koji je i inicijator sučeljavanja, te uredništvo FB DRV i mladi gospodin voditelj Dino Banović (... šalu na stranu, jesu li FB DRV mogli zvati voditeljicu da vodi ovaj program, ta tko će gledati tri muška na stejđu, puno je tu testosterona... pa molim zato da se zove voditeljica Lea Pavić, još nije kasno...), koji je ujedno i organizator sučeljavanja. Naši sumještani zaslužuju pobliže upoznati kandidate za načelnika, što je ujedno jedini i temeljni motiv ovog projekta, kažu mladi DRV fejsbukaši.
Nadajmo se da će sve to proteći primjereno, kako i dolikuje samim kandidatima i funkciji na koju se kandidiraju te razini javnog dijaloga kakav postoji i njeguje se u našoj sredini, u našoj lipoj i šesnoj (i punoj razvojnih, eko i svih drugih problema) Općini Dugi Rat!
I neka nam je sritno koga god od ova dva naša odlična kandidata naposljetku, voljom akivne i zainteresirane većine, u nedjelju izabrali!

SNIMKU sučeljavanja možete pogledati ovdje.
 

Kako?! Eto tako. U malom mistu sve je lako..

Najbolju i to besplatnu reklamu dobili su naši kandidati za novog načelnika Općine Dugi Rat - naslovnicu Slobodne Dalmacije i članak na cijeloj stranici! I to mukte. Bez sponzorskog priloga. Bravo Vinko! Priča je to o našim kandidatima za novog načelnika, priča i jednostavna i komplicirana i surealna.. priča iz našeg malog mista...
 

Lokalni izbori 2021: Post festum

Sinoć sam čestita svim borcima na lokalnom izbornom frontu, pa sam vidjevši rezultate za općinsko vijeće, od srca zahvalija zainteresiranim mještanima što su nas barem "poštedjeli" nekolicine aspiranata i vijećnika iz starih saziva. Fala Vam još jedanput!
Ža' mi je kasnije bilo što su ovi nezainteresirani ostali kućama, jer je ostalo još nekoliko onih "stalnih" članova koje bi ja najradije izbacija iz vijeća sigurnosti, ali to ne bi bila demokracija, već diktatura, a to smo već imali i nije ispalo dobro... Bolje je ovako. Malo ih trpiš, daš im demokratsku šansu, a ako je ne iskoriste, ne odrade, fala lipa, doviđenja. Ali eto, nekim našim se baš omililo palamudit u dalj i uokolo, a mi smo toliko fini da im barenko jednom u četiri godine kažemo, fala ti sokole, galebe, crna vrano, ali nemoj više... vidi, eno oni tamo mladi grdelini puno lipše pivaju.. i to lipe, nove pisme... Neka naših novih nezavisnih lista!
Pa sam onda javno poželija da kum i kumić viteški odigraju ovo pripetavanje za novog načelnika, pravo gospodski, ka šta je i red i običaj u nas. I u familiji. Evo pogledajte srednja i gornja Poljica, je li tko čuo da je Doktor rekao nešto loše o Ivi i Ivo o Doktoru, a šta je sve bilo po gradu prije osam godina... To te ja pitam!
Čestita bi Barba Puzi, i to dva puta. Prvo i važnije, na izboru za novog predsjednika našeg vatrogasnog društva. Bravo! A onda opet, jer ni to nije za bacit, za najbolji izborni rezultat solo igrača, i to ne s klupe, već iz same špice napada! Bravo Živko, od srca! Ovo je tvoja godina..
Popratiti ću još na Dan državnosti koga će grintava većina zaokružit, kuma ili kumića, pa da lipo završimo i ovu našu feštu demokracije i uvatimo se radit.
Valja do tada napravit sve što ova naša "nezainteresirana" grintala, koja će valjda jednom napokon izaći iz kuća i glasati, traže od svake narodne vlasti: novi i besplatni vrtić, veći proračun, četvrti škver u Krilu, brzu cestu do kraja godine, blagostanje svima, a ne samo njima, do kraja mandata...   - sve to naši nezainteresirani najčešće škrabaju po zidovima i sanjaju po fejsu, svađajući se s neistomišljenicima i mladeži druge partije u svih 16  -  a naša tužna južna realnost je da nam ni Mandrake mađioničar, ni engleski Fantom, a kamoli naš Boban, mali đava Demien solinski i ministar Marić zajedno ne mogu napunit općinski proračun na predkovidne razine.

Ali ne boj se dugorački svitu... stiže lito vilovito i još jedna uspješna sezona koja će popuniti malo barem kućne "proračune" svih onih koji od lita na ovim obalama žive i podebljati takujine naših neumornih sezonskih radnika i njihovih "gazda", pa bi nešto od poreza na vanpansionsku potrošnju moglo konkretno kapnit i u općinski proračun. Pa će se najesen nastavit šetnice, a do tada pronaći i srediti vrtićke prostore za novu dicu, pred zimu skockat naša mala mista, urediti npr. fasade zgrada u Vili koje bodu oči, a barenko pred Božić dogoditi i malo čudo da profunkcionira i destinacijski "menađment" i u našoj TZO, i da uz bakalar, vino i fritule, violine i gitare, svi zdravi i veseli i na broju, s smišnicama (ili macanima) ispratimo u povijest ovu izbornokovidnu godinu i krenemo u zdravo, poduzetno i šesno Novo lito!
Ajmo mi i ajmo naši! Neće niko drugi...
 

Rezultati lokalnih izbora u Općini Dugi Rat

Općinsko izborno povjerenstvo Općine Dugi Rat utvrdilo je i objavilo rezultate izbora za članove Općinskog vijeća Općine Dugi Rat, rezultate izbora za Općinskog načelnika Općine Dugi Rat, kao i donijelo i objavilo Odluku o održavanju drugog kruga glasovanja u izboru za Općinskog načelnika Općine Dugi Rat u kojem će se nadmetati Frane Marčić (HDZ) i Tonči Bauk (NL). Drugi krug izbora za Općinskog načelnika održati će se u nedjelju, 30.05.2021.
 

Split u Centru

"Nije loše za prvo poluvrijeme. A drugo će biti još bolje!"

- Ivica Puljak

To vam je onaj dugi splitski fizičar koji s vremena na vrijeme zna svratiti u OŠ Jesenice na Oriju i cijeloj smjeni učenika u punom atriju održati predavanje o ljepotama znanosti, prirode, svemira i ovog našeg malog, jedinstvenog mjesta u njemu...
 

Lokalni izbori: Općinsko vijeće koje obećava

Čestitam svim kandidatima i listama koje su se natjecale za popunu Općinskog vijeća Općine Dugi Rat na ovim lokalnim izborima u Općini Dugi Rat!
Novi saziv vijeća izgledati će drukčije nego dosad. Bit ću "zločest", jer ne mogu si pomoći, pa ću reći - nekih vjećnika (i nekih aspiranata) napokon smo se "rješili", a nekih (još) nismo! Srećom neki novi vijećnici su došli, a oni obećaju nove teme, novu energiju, pa valjda i nova rješenja... ovog našeg statusa quo. Valjda mi "bivši" neće puno zamjeriti na gornjim rječima, valja im se od srca zahvaliti na njihovom radu u Općinskom vijeću, jer trudili se jesu, većina barem, i poželjeti im sve najbolje.

Skrenimo sada svijetla reflektora na novi saziv Općinskog vijeća. Novo Općinsko vijeće činiti će: Frane Marčić, Drago Klarić, Mirjana Škobalj, Jerolima Klafurić (HDZ), Tonči Bauk, Ivica Vuković Maček, Hrvoje Pastar (NL Tonči Bauk), Antonieta Trgo (NL Antonieta Trgo), Domagoj Vuković (HDS), Bernardin Petrić (SDP), Tomislav Vojnović (HSP), Dino Ercegović (DP) i Marin Škobalj (NL Marin Škobalj), s tim da Marčića i Bauka čeka još nastavak utrke za novog načelnika općine. Novog načelnika će u Općinskom vijeću zamjeniti njegova kolegica/kolega s liste, tako da sastav vijeća još nije konačan.

Hoće li nove snage, novi vijećnici, donijeti veću kvalitetu i nove teme u radu vijeća saznati ćemo uskoro. Problema i izazova pred njima neće faliti. Pred nama je i postiizborno "koaliranje", odnosno "slaganje većine", pa biti će zanimljivo vidjeti koga će ovaj put veliki meštar općinskog vijeća, gospodin Bernardin Petrić, "sljubiti" u vladajuću većinu i tko će zasjesti u tvrdu stolicu predsjednika vijeća, naravno, ako se prethodno "prirodni" suradnici, nezavisne liste Tonča Bauka, Antoniete Trgo, Marina Škobalja ne dogovore da krenu zajedno i uspiju prije Bende osigurati većinu u Općinskom vijeću. Što god bilo da bilo, pred nama su zanimljivi dani... i iduće četiri godine... Neka nam budu bolje, sretnije, zdravije, bogatije i berićetnije od proteklih!
 
Čestitam svim kandidatima i listama koje su se natjecale na ovim lokalnim izborima u Općini Dugi Rat!
Rezultati su napokon stigli, iako ekipa s lista već sve odavno zna, pa je i do mene došla neslužbena informacija da u drugi krug utrke za načelnika idu Frane Marčić (HDZ) i Tonči Bauk (NL).
Čestitam obadvojici mlade gospode i ekipi s njihovih lista!
Nadajmo se i poželimo da i iduća dva tjedna "pripetavanja" za načelnika općine, odnosno nastavak kampanje, prođe u viteškom dvoboju ova dva naša sumještanina za boljitak Općine Dugi Rat i svih njenih mještana.
Mještani, barem oni zainteresirani, naposljetku će i odlučiti za dva tjedna tko je naš novi načelnik, a Vas dvoje naboljih kandidata, bez obzira na konačan ishod, jedan drugom posljije budite najbolja podrška.
Kumić i kum u drugom krugu!  Ljepota života u našim malim mistima.
 
Općinsko izborno povjerenstvo Općine Dugi Rat u petak, 30. travnja 2021. godine utvrđuje i objavljuje Zbirnu kandidacijsku listu za izbor članova Općinskog vijeća Općine Dugi Rat te Kandidacijske liste za izbor članova Općinskog vijeća Općine Dugi Rat. Zbirna lista (po abecedi) je sljedeća, a popis svih kandidata na svim listama za izbor članova Općinskog vijeća Općine Dugi Rat je u nastavku članka.

01. KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA - NL,   Nositelj: TONČI BAUK
02. DOMOVINSKI POKRET - DP,    Nositelj: DINO ERCEGOVIĆ
03. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA - HDZ   Nositelj: FRANE MARČIĆ
04. HRVATSKA DEMOKRŠĆANSKA STRANKA - HDS   Nositelj: DOMAGOJ VUKOVIĆ
05. HRVATSKA STRANKA PRAVA - HSP    Nositelj: TOMISLAV VOJNOVIĆ
06. KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA - NL   Nositeljica: KARMEN LICITAR
07. SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA  - SDP    Nositelj: BERNARDIN PETRIĆ
08. KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA - NL   Nositelj: MARIN ŠKOBALJ
09. KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA - NL   Nositelj: ROMEO TOMAŠ
10. KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA - NL   Nositeljica: ANTONIETA TRGO
11. KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA - NL   Nositelj: BRANKO TRGO
12. KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA - NL   Nositelj: TOMISLAV ZEMUNIK.
 
Osim novog saziva Općinskog vijeća na nadolazećim lokalnim izborima koji će se održati 16.05.2021. birati ćemo i novog načelnika Općine Dugi Rat. Kandidata ne nedostaje. Između 10 naših sumještana birati ćemo novog Općinskog načelnika. Evo kandidata za načelnika, poredanih po abecednom redosljedu:

1. TONČI BAUK, kandidat GRUPE BIRAČA - NEZAVISNA LISTA (NL)
2. DINO ERCEGOVIĆ, kandidat DOMOVINSKI POKRET - DP
3. KARMEN LICITAR, kandidatkinja GRUPE BIRAČA - NL
4. FRANE MARČIĆ, kandidat HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA - HDZ
5. BERNARDIN PETRIĆ, kandidat SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA - SDP
6. ROMEO TOMAŠ, kandidat GRUPE BIRAČA - NL
7. TONĆI TRGO, kandidat GRUPE BIRAČA - NL
8. DOMAGOJ VUKOVIĆ, kandidat HRVATSKA DEMOKRŠĆANSKA STRANKA - HDS
9. TOMISLAV ZEMUNIK, kandidat GRUPE BIRAČA - NL
10. ŽIVKO ŽILIĆ, kandidat GRUPE BIRAČA - NL.
 
Pred nama su zadnji dani predizborne kampanje za lokalne izbore i vrijeme intenzivnog uvlačenja biračima... Teško da ćemo slušati o komunalnim i ostalim realno ostvarivim projektima (u četverogodišnjem mandatu) naše lokalne samouprave, sada se finaliziraju kampanje, udara se na "najjače"... pusti sad racio, udri na emocije! A emocije su zajebane.... pa uključite svoje "bullshit" detektore na maksimum... pogotovo na internetu, društvenim mrežama...  i svakako u nedjelju učinite taj mali, minimalni društveni napor i prošetajte se do birališta.. i pošaljite potezom olovke i svojim glasom jasnu poruku. Glasajte!
Iako se prečesto čini da smo još u socijalizmu s dvije vječne "partijske" krpelji koje nam "ne daju" bolje živjeti,.. ipak imamo izbora! Partija jest još na vlasti, ali nismo više u socijalizmu! Možemo im poslati poruku, bez da završimo na Golom otoku. Dobro, auto nam može preko noći izgorjeti (Zagreb), dijete se ne upisati u vrtić... ali imamo izbora! Kakvog, takvog, naš je... a da smo i mi bolji, bili bi nam bolji i izbori. Narod uvijek ima što zaokružuje... pardon, zaslužuje. Pa tko nam brani, ako nismo zadovoljni opcijom i postojećim stanjem, zaokružiti neke druge na listi i povjerovati im da će pokušati "naše stvari" u naše ime rješavati drukčije. Ta vidimo, "bivših" su se odrekle i njihove partije. Jest da ima njihovih klonova na listama, ali možemo ih izbjeći, možemo birati.
Pa birajmo u nedjelju novi saziv našeg Općinsko vijeća Općine Dugi Rat i našeg novog načelnika, odnosno dva kandidata za tu časnu i odgovornu rolu, koji će najvjerojatnije ući u pripetavanje...
I sritno nam s našim izborima!