Evo i malo fantazije iz AI DALL-E 2 Bing radionice virtualnih svjetova...
Takva su (ne)vremena očito došla da pored našeg Čizmića, Rakuljića, Jurin, Marasovićke... i ostalih umjetnika, čije radove možete ovih večeri pogledati u Galeriji KRUG u Dugom Ratu, ovdje predstavljamo radove koje je "napravila" umjetna inteligencija. Naime, AI alat DALL-E "potpisuje" ovo djelo nastalo na osnovu tesktualnih uputa Łukasza Bednaruka, autora "prompta" kojim je DALL-E "nacrtao" ovu sliku. Bednaruk kao da je bio inspiriran našim (Viktorijanskim) Krilom, iz neke druge prošlosti, iz neke druge dimenzije, dok je slagao riječi svog prompta...
 

Predstavljena knjiga 'Feđa - 50 godina fotografije'

U prepunoj splitskoj Gradskoj knjižnici Marka Marulića predstavljena je fotomonografija 'Feđa - 50 godina fotografije'. Uz puno smijeha, anegdota, ali i pokoju suzu istinski se uživalo na promociji jedinstvene knjige legendarnog splitskog fotoreportera Fjodora Feđe Klarića, naše, Jeseničke gore list.
Urednik fotomonografije Damir Šarac je duhovito prepričavao kako su uopće 'slagali' fotografije, koliko je slatke muke Feđa zadao njemu i dizajneru Žarku Tičinoviću. Raspoložena je bila i Grozdana Ribičić, ravnateljica Gradske knjižnice koja je ujedno Ribičić i moderirala iznimnu večer. Što je Feđa Klarić značio u njegovu odrastanju i što predstavlja svom gradu lijepo je opisivao književnik i kolumnist Jurica Pavičić.
- Kao da ima sposobnost bilokacije, uvik je tamo gdje treba biti, kad se privrne kamion, kad je na Rivi Jodie Foster... Feđa je uvik donosio informaciju, u tom smislu je najvažniji kroničar Splita i Dalmacije - rekao je Pavičić.
Feđa Klarić je malo govorio, ali puno rekao. Podsjetio je da je 'dite Prokurative' i kako je na poziv iz Slobodne Dalmacije krenuo se okušati kao fotograf. A, ostalo je, kako se to kaže, povijest ovjekovječena nizom nagrada koje Feđa niti ne spominje, piše Dalmatinski portal.
- Raduje me svačija fotografija, veseli me uspjeh svakog čovjeka iz bilo koje sfere društvenog života, to je uspjeh moga grada - jednostavno je objasnio radost dijeljenja znanja.
Večer u kojoj su  brojni Splićani došli zapljeskati Feđi Klariću zaokružili su glumac Marjan Nejašmić Banić i vokalni ansambl Jedinstvo...
 
U utorak, 12. prosinca 2023. s početkom u 18 sati u Galeriji Krug u Dugom Ratu svečano će se otvoriti izložba fotografija pod nazivom "Povratak" naše povremene sumještanke Antee Biskupović, mlade akademske umjetnice, kiparice. Ovaj put nije riječ o izložbi njenih novih dijela u terakoti, već o fotografijama s jednog, kako Antea kaže, životnog putovanja. Izložba je njena želja da i nama približi jedan drugi svijet, barenko samo neke u objektiv uhvaćene trenutke, detalje prirode, ljudi, djece...
- "Nepal oduvijek glasi kao hladna zemlja među najvišim vrhovima, a ja se nisam nigdje ugrijala više nego tamo. Nadam se da će ove fotografije i u vaš svijet unjeti puno osmjeha, ljubavi, tolerancije, zahvalnosti i topline u ove hladne zimske dane" - poručuje nam Antea Biskupović uz poziv na otvorenje izložbe.
 

Splitska.tiramola 2022.

Tradicionalna godišnja izložba fotografija mladih fotografkinja i fotografa "Splitska.tiramola" otvorit će se ovog petka, 9. prosinca 2022. u 19 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split (Marmontova 5). Na natječaj koji je raspisala Udruga za promociju kulture mladih "Splitski portal" ove se godine odazvalo 92 autora/ica mlađih od 30 godina te će na izložbi biti postavljeno 69 fotografija od 39 odabranih autora/ica.
Izložba fotografija "Splitska.tiramola", po prvi put se održala prije 17 godina i od samog početka ima sasvim jednostavan koncept. Sve izložene fotografije su snimljene u Splitu, a autori na dan otvaranja još nisu proslavili 30. rođendan. Postav ove tradicionalne izložbe ovog puta odabrala jemlada fotografkinja Anđela Vidić.
"Splitska.tiramola" i ovog puta ima humanitarni karakter, jer sve fotografije koje budu odabrane za postav izložbe uz dozvolu autora prodavati će se na 21. humanitarnoj akciji "A di si ti?" udruge "MoSt", na splitskoj Rivi 10.prosinca 2022., u sklopu koje se već tradicionalno u mjesecu prosincu prikuplja pomoć za korisnice/ke, te za uređenje i opremanje prostora Centra za beskućnice/ke.
 

Svjedoci povijesti

Udruga Prokultura – Opservatorij kulturnih politika priredila je u prostoru na Peristilu izložbu fascinantnih ratnih fotografija Matka Biljka i Bože Vukičevića pod naslovom "Svjedoci povijesti". Izložbu i ostatak programa inicirala je i pripremila Zaklada hrvatskog sjećanja pod vodstvom predsjednice Antonije Jolić, kustosice, grafičke dizajnerice i istraživačice javne politike kulture sjećanja, u povodu 31. godišnjice početka Domovinskog rata. Organiziran je i okrugli stol, a sinoć je prikazan film Marija Krce 'Slike rata - Matko Biljak', koji pokriva vremensko razdoblje od 30 godina, od početka rata do ponovnog susreta Matka Biljka s ljudima koje je ovjekovječio na svojim fotografijama u teškim ratnim vremenima, piše Dalmatinski portal. U filmu Biljak i novinar Zvonimir Krstulović evociraju svoja sjećanja na ratne reportaže i posjet Vukovaru koji se tada već nalazio u izuzetno teškoj situaciji, a o Biljku progovaraju i njegove starije kolege koje su ga dočekale u foto redakciji Slobodne Dalmacije kao mladića u ranim dvadesetim godinama života.
 
U utorak, 15. studenoga, u Galeriji fotografije Fotokluba Split otvoreno je 22. izdanje tradicionalne izložbe planinarske fotografije HPD Mosor. Na natječaju je sudjelovalo 96 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Crne Gore i ukupno je pristiglo 1034 fotografije. Posjetitelji mogu do 6. prosinca razgledati 50 fotografija svrstanih u šest kategorija od 31 autora koje je odabrao stručni žiri u sastavu Kaća Svedružić (prof. likovne kulture), Petra Dajak Belas (kustosica Muzeja Grada Splita) i Valentino Bilić Prcić (fotograf), piše Dalmacija Danas.
 

Vlade Zemunik otvorio trezor

"U domu 60-godišnjeg Vlade Zemunika iz Sumpetra skriva se pravi muzej o Hajduku, ovakvo svjedočanstvo ljubavi nemaju ni najgorljiviji, sve nam je pokazao", piše Joško Dadić, novinar Slobodne Dalmacije u posjetu Vladinom "kućnom trezoru" koji je, vjerujemo, a sada konačno i znamo, pun, i to ne samo memorablija o splitskim bilima.
Pravo kulturno blago i danas već arhivsko svjedočanstvo o brojnim događajima, ljepoti i životu ovog našeg kraja je Vladina bogata foto-arhiva nastala u njegovoj dugoj karijeri fotoreportera, suradnika brojnih medija, počevši od "Tvorničkog lista" pa do Slobodne Dalmacije, te brojni dokumenti koje će kolekcionari znati cijeniti, a i mi ćemo, jednog dana. Valjda.
Vlade je 2020. na prijedlog Festivala dalmatinskih klapa Omiš, čiji je dugogodišnji suradnik, nagrađen i Nagradom Grada Omiša za životno djelo.
2021. je objavio monografiju "Tin je bio prvi" u nakladi udruge Tvornica, povodom 30. godišnjice izlaska prvog ratnog transportera "Tin" iz tvornice “Dalmacija” u Dugom Ratu, projektu u kojem je bio jedan od pokretača.
Drž'se Vlade, i vidimo se na bevandi dočim prođe ova sezona gripe...
 

16. Splitska.tiramola

Tradicionalna godišnja izložba fotografija mladih fotografkinja i fotografa "Splitska.tiramola" otvorena je u petak, 10. prosinca 2021. u 19 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split (Marmontova 5). Na natječaj koji je raspisala Udruga za promociju kulture mladih "Splitski portal" ove se godine odazvalo 62 autora/ica mlađih od 30 godina te je na izložbi postavljeno 77 fotografija od 34 odabranih autora/ica. Izložba fotografija "Splitska.tiramola", po prvi put se održala prije 16 godina i od samog početka ima sasvim jednostavan koncept. Sve izložene fotografije su snimljene u Splitu, a autori na dan otvaranja još nisu proslavili 30. rođendan. Postav ove tradicionalne izložbe ovog puta odabrao je višestruko nagrađivani fotoreporter Zvonimir Barišin.
 

Radionica camere obscure za djecu i mlade

Fotoklub Split organizira besplatnu četverodnevnu radionicu camere obscure za djecu i mlade. Radionica uključuje upoznavanje s osnovama fotografije, izradu camere obscure, fotografiranje te razvijanje i skeniranje negativa. Voditelji su mladi nagrađivani majstori fotografi Maja Prgomet i Milan Šabić, stručno osposobljeni od strane Hrvatskog fotosaveza za vođenje ove vrste radionice. Raspored održavanja radionica je od 9 do 13 sati u dane: 27.11., 28.11., 04.12. i 05.12.2021.
Prijavite se na e-mail adresu info @ fotoklubsplit.hr ili osobnim dolaskom u prostorije Fotokluba Split. Broj polaznika je ograničen.
 

Izložba fotografija Željka Šunjića

U sklopu Međunarodne noći kazališta, u Galeriji AZ, pri CZK Omiš, na adresi Glagoljaška 11. održat će se izložba 'Kazališne fotografije', in memoriam nedavno preminulom umjetničkom fotografu Željku Šunjiću, prijatelju kazališta Mali princ. Zakazana je za subotu, 20. studenog, u 21 sat. Ulaz je slobodan uz pridržavanje epidemioloških mjera. Organizatori ističu da nisu potrebne covid-potvrde.