Blanka Vlašić završila karijeru

Blanka Vlašić objavila je kraj karijere u 37. godini. Proslavljena hrvatska atletičarka i skakačica u vis nije se više mogla s nositi s ozljedama. Od navijača i javnosti oprostila se pismom koje možete pročitati i ovdje. U velikoj karijeri Blanka je dvaput bila svjetska prvakinja na otvorenom. Osvojila je srebro na Olimpijskim igrama u Pekingu i broncu na Igrama u Riju. Ima drugi najbolji rezultat svih vremena i hrvatska je rekorderka s preskočenih 208 centimetara, osvojila je 19 velikih odličja i postala jedna od najvećih hrvatskih sportašica svih vremena.
Blanka je svoju konačnu odluku službeno objavila upravo u olimpijskoj godini. Zbog težine i ozbiljnosti sportskih ozljeda koje je aktivno rehabilitirala posljednje četiri godine, odluka o kraju karijere došla je spontano i prirodno. U Blankinoj priči neizostavan je i njen otac i trener Joško Vlašić te njen trener Bojan Marinović s kojim je dosegnula svjetske i povijesne vrhunce. Nezaboravne slike Blankinih skokova ostat će poklonicima atletike i sporta u sjećanju za sva vremena.
 

Mosor Grebbening: Golub Sivonja

U nedjelju, 15.11. ove neobične godine ipak je održan Sivonja - najduža (i jedina) utrka ovogodišnjeg Mosor Grebbeninga, na kojoj je nastupilo 39 trkača. Slavio je, a tko će drugi nego, Ante Pešić Golub, i to za nevjerovatnih 5 sati i 35 minuta! Golub Sivonja! Nikakvo čudo. Ta nije prvi put. Drugo mjesto osvojio je Daniel Krstulović Opara (5:58 h), treći je Marin Mandekić (6:03h). Kod žena je po treći put zaredom slavila Eva Tušar Suhadolc koja je prošla stazu za 7 sati i 42 sekunde! Magična granica ispod 7 sati promakla joj je za samo 43 sekunde. Drugo mjesto osvojila je napa omiška Zrinka Deur Šarić (7:52 h), a treće Vanja Čargonja (8:16 h). Ostale rezultate pogledajte ovdje. Čestitke organizatorima, laureatima i svim sudionicima Grebbeninga.
 

Počela Jadranska biljar liga

Bilijar je najsuptilnija igra perfekcije i logičnosti, satkana od šahovske kombinatorike, zakona fizike i izvanredne povezanosti čovečjeg uma i tjelesne motorike” - Nikola Tesla

U nedjelju, 15.11. počinje APL liga sa svojim takmičenjem. Jadranska biljar liga je osnovana tijekom rujna 2020. Okuplja formirane timove iz Dalmacije koji se bore za najboljega u ligi, pojedinačno kao i u parovima te timski. Discipline u kojima se natječu su 8- ball, 9 – ball, 10, ball pojedinačno te 8 – ball u parovima. Zanimljivost lige je u tome što se meč između dva tima igra istovremeno na četiri biljarska stola, znači istovremeno tri pojedinačna meča te parovi, učestvuje pet igrača iz svakog tima. Sritno, biljaristi!
 

Družba malih gusarica

U Zadarskom Narodnom listu, povodom nedavno održanog Prvenstva Hrvatske za mlađe uzraste, osvanuo je lijepi članak o odbojkaškom klubu Gusar iz Omiša, klubu koji okuplja djevojčice i djevojke s ovog područja, a koje se natječu na terenu s razapetom mrežom na sredini u prekrasnom timskom sportu u kojem nema mjesta ljutnji na protivnika - za sve dobro (i loše) odigrano odgovoran je isključivo i sam(o) tim i njegova vještina i uigranost.
OK Gusar Omiš osnovan je 1998, ali nije aktivno djelovao, niti je odmah bio član Odbojkaskog saveza. Tek 2016. kada je klub preuzela naša sumještanka Sanja Vitaić i tako ga doslovno "spasila" gašenja, aktivno sudjeluje u svim županijskim ligama za sve uzrasne kategorije nadmetanja. Dvije godine igrale su 3.NOL jug, e evo već drugu godinu natječu se u 2.NOL jug i cilj im je slijedeće godine izboriti 1.B seniorsku ligu, regija jug. Klub trenutno ima preko 120 članica, natječe se u 5 uzrasnih kategorija (mini, mala odbojka, 2.mlađe kadetska liga, 1.mlađe kadetska liga i 2.NOL seniorska liga, regija jug). Sanja Vitaić  ja predsjednica kluba i jedina trenerica u klubu koja trenira i vodi sve natjecateljske kategorije i školu odbojke.
Na nacionalnom turniru Mala odbojka 2007. u Zadru su nastupile: Lea Vitaić - kapetanica, Dora Skopljak, Tonka Fistanić, Marija Šabić, Mia Brstilo, Nikolina Marušić, Sara Asani, Lana Kovačić, Sani Tafra, Lucija Mistrić, Cvita Podgornik, Melisa Asani i Lana Tafra. U kategoriji Mini odbojka 2009. igrale su: Branka Opačak - kapetanica, Pia Tomić, Veronika Munitić, Ema Stanić, Karla Škarica, Marta Klarić, Tonia Vita Mihaljević, Nina Lozić i Marija Opačak. Uz Sanju je u Zadru bila Sara Brdar, licencirani fizioterapeut kluba i Greta Tomić, naša mlada sumještanka koja igra za seniorsku ekipu Gusara. Malene su zauzele 15. mjesto od 17 ekipa, a one malo veće 14. od 20..
 

Nagrada Oneuma 2019.

U nedjelju, 13.10.2019. na velikom parkingu na Priku održati će se Nagrada Oneuma 2019 u organizaciji AK Oneum. Slijedi nam pregršt utrka: utrka u disciplini karting kronometar - 2. Memorijal Mario Beović, utrka koja se boduje za Prvenstvo Hrvatske - Regija Jug (startnina 100 kn), utrka u disciplini automobili kronometar - 8. Memorijal Darko Kekez te utrka koja se boduje za Prvenstvo Hrvatske - Regija Jug (startnina 250 kn). No to nije sve, promotivno natjecanje grada Omiša (vozači koji posjeduju vozačku dozvolu najmanje B kategorije i jednodnevu policu osiguranja u iznosu od 100.000 kn u slučaju smrti i 50.000 kn u slučaju trajnog invaliditeta, startnina 250 kn). Zaineresirani (i) vozači ukoliko imate pitanja u vezi natjecanja slobodno se obratite super Antoniju na mobitel: 091/195-1491.
 

Kozjački Satarluk Evi i Sanjinu

Treće izdanje utrke Kozjački Satarluk, posljednje utrka Dalmatinske trail lige, održano je u subotu, 28. rujna, u organizaciji HPD Mosor i Općine Klis. Na lijepom i sunčanom danu 240 trkača je trčalo po Kozjaku i okolici. Najbolji su bili, i to uz rekorde staze u ženskoj i muškoj konkurenciji, Eva Tušar Suhadolc (4:44:35) i Sanjin Vučan (4:02:24!). O kojem je uspjehu riječ najbolje govri podatak da planinarsku turu od 34 km koju laici obično pređu u dva dana, najbolji pretrče od doručka do ručka. Na drugom mjestu našli su se Nikola Smolić i Ivana Vrvilo, a na trećem Nikola Jurić i Petra Kulić Domitrović.
 

3. Nagrada Brnistre

Odavno ljubitelji autosporta iz Omiša i Poljica tvrde kako je Brnistra (cesta D70 Omiš - Gata) jedna od najljepših staza na našim prostorima za autosport i jedna boljih reklama Dalmaciji i njenim običajima kao što su dišpet, upornost i tvrdoglavost. Treću godinu zaredom ti naši lokalni zaljubljenici u brzinu, automobile i sigurnost na cesti organiziraju utrku "Nagradu Brnistre", koje se boduje u disciplini autoslaloma kao Prvenstvo Hrvatske, regija Jug, te natjecanje Formula Driver. Prve dvije godine su prošle uspješno a treća će, nadaju se u AMK Oneum Omiš, biti još brojnija i atraktivnija. Očekuje se 70 automobila na stazi ukupne dužine 3300 m sa 6 šikana. Start utke je u Zakučcu pokraj ulaza u "Grom", a cilj prije tunela pokraj skretanja za Vodovod. I da, važna obavjest za lokalno stanovništvo, cesta D70 će zbog natjecanja biti zatvorena za promet u nedjelju, 9.6.2019. od 9 do 19 sati.
 

BMW na Cvjetnicu na Priku

BMW autoklub Dalmacija nakon prošlotjedne odgode ove je nedjelje organizirao svoj već tradicionalni skup pod nazivom “BMW meet Dalmacija”. Druženje ljubitelja bavarskih automobila održalo se na Priku, na velikom parkingu. Cjelodnevni program obuhvatio je mnoštvo natjecanja zanimljivosti kao što su natjecanje u driftu, taxi drift, izbor za najljepše auto po kategorijama (Oldschool style, OEM style, LOW style), nagrade, hranu i piće, DJ-a i hostese.. 4. BMW meet Dalmacija bio je humanitarnog karaktera jer će sva prikupljena sredstva biti uplaćena na račun udruge Kolibrići iz Omiša.
 
Naši enduro bajkeri pozivaju Vas na treću utrku zimsko/proljetne KRŠne lige 2018/19. Utrka Micro Avalanche održati će se u subotu, 16.3. na "brdsko-planinskom" području općine Dugi Rat. Okvirna dužina dionice je 5.5 km. Svi zahtjevniji elementi mogu se zaobići, kažu marljivi organizatori Krešo & Pere i ostali iz Croatia Coast Ridersa. Okvirni raspored i sve detalje utrke potražite u nastavku članka..
 

Dugi rat: Na Vruji osvojio najteži smjer u državi

Na Silvestrovo, prvak svijeta u sportskom penjanju, slovenac Jernej Kruder uspio je nakon 63 puta popeti najteži sportsko penjački smjer u Hrvatskoj, nazvan "Dugi rat". Čestitke Jerneju na ovako velikom postignuću. Ivan Kuvačić iz planinarskog društva Imber Omiš i Jernej su skupa napravili smjer prije tri godine na Vruji, a ocjena smjera je 9a+ i spada među najteže smjerove na svijetu. Sportsko penjanje je aktivnost u kojem je penjač uvijek osiguran konopon i ostalom penjačkom opremom, dok se za penjanje koristi samo stijenom i hvatištima koje ona pruža. Sportsko penjanje 2020. godine postaje Olimpijski sport, a to što je najbolji svjetski penjač Jernej Kruder prepoznao potencijal Omiša kao penjačke destinacije može služiti samo na čast Omišu i planinarskom društvu Imber, te koristiti u daljnjoj promociji sportskog penjanja i ostalih adrenalinskih aktivnosti u našem kraju. I Slobodna Dalmacija donosi lijep članak o Jerneju i njgovom podvigu.