Programere i sve koje zanima vrli ICT svijet, pozivamo na sljedeće izdanje Coders’ Kitchen meetupa u kojem će Vas Maurerovi "kuhari" upoznati s JHipster open source platformom za napredno generiranje koda.
Coders’ Kitchen je ciklus zanimljivih razgovora i korisnih praktikuma o raznim tehnološkim temama, sponzoriranima od strane IT tvrtke Maurer Electronics Split.
U četvrtak, 07. prosinca 2022., s početkom u 19 sati u prostorijama PICS-a na splitskom FESB-u (Ruđera Boškovića 32), predavanje na hrvatskom jeziku "Uvod u JHipster" održati će Mladen Banović iz tvrtke Maurer Electronics Split (dio njemačke grupacije Bundesdruckerei).
JHipster je otvorena platforma za napredno generiranje koda koju koriste i podržavaju brojne svjetske kompanije za brzu izadu prototipa modernih web aplikacija ili mikroservisa, a posebno je pogodna i za eksperimentiranje i učenje raznih backend i frontend tehnologija kroz generirani kod zasnovan na predlošcima iskusnih seniora ili arhitekata iz JHipster zajednice otvorenog koda.
Glavni fokus ovog uvodnog predavanja biti će prikaz mogućnosti koji ovaj alat pruža pri učenju ili proširenju usvajanja znanja iz novih tehnologija, kroz analizu primjera generiranog koda u raznim tehnologijama, kroz primjere dobrih programerskih praksi i standarda u tim tehnologijama, te kroz brzo postavljanje kostura ili prototipa aplikacije otvorene arhitekture te njene integraciju s ostalim tehnologijama, što je često početnicima u novim tehnologijama i najteži (prvi) korak.
Prijave su otvorene ovdje.
Sponzor događanja, Maurer Electronics Split, i ovog će puta osigurati pizzu i piće kako bismo nakon predavanja i Q&A sesije mogli nastaviti ugodno druženje u prostorima PICS-a na FESB-u.
Vrijedi spomenuti i da, ako si zainteresiran/a za mogućnosti studentske prakse, studentskog usavršavanja kroz pohađanje MES Akademije i zapošljavanja koje nudi Maurer, možeš razgovarati s organizatorima nakon predavanja.
Vidimo se u četvrtak navečer!
 
CroCube je nanosatelit u obliku kockice crveno-bijelih boja hrvatske šahovnice, težak je oko 1,1 kilogram, veličine 10x10x10 centimetara. Prvi je to satelit kojeg će hrvati poslati u svemir, u veljači će biti lansiran iz Kalifornije u orbitu raketom Falcon 9 kompanije Elona Muska.
CroCube će imati dvije kamere i dva radijska odašiljača, a fotografirat će površinu Zemlje s 550 km visine. Hrvatsku će moći fotografirati tri puta dnevno otprilike 12 minuta. Tijekom misije moći će se na službenoj internetskoj stranici pratiti stanje i kretanje satelita, U sebi će imati i integriranu micro SD karticu s imenima i prezimenima donatora, fotografijama zainteresiranih građana i posebnu pločicu s ugraviranim najvećim sponzorima. CroCube će naposljetku povući Zemljina gravitacija pa će u potpunosti izgorjeti u atmosferi bez krhotina.
- "Kada promatramo CroCube, naš prvi hrvatski satelit, ne možemo ne osjetiti ponos i uzbuđenje. Uvjereni smo da će naš primjer lansiranja CroCubea motivirati još više tvrtki i stručnjaka" - kazala je na predstavljanju u prostorima ZICER-a u Zagrebu voditeljica misije CroCube Daniela Jović.
Jović je COO češko-slovačke tvrtke Spacemanic koja je pokrenula projekt zajedno s Društvom za edukaciju van okvira (EVO). Na projektu su radili stručnjaci iz raznih područja i kompanije, dok je sama kockica sastavljena u čistoj sobi fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu...
 
Europska unija će najkasnije do 2050. godine svoju prvu fuzijsku elektranu staviti na elektro-mrežu. To je na predavanju u sklopu nedavno održanog 11. Festivala znanosti u Sinju rekao atomski fizičar dr. sc. Tonći Tadić s Instituta Ruđer Bošković, koji je hrvatski predstavnik u EU projektu stvaranja fuzijske enegije EURO-fusion. Tadić je znanstvenim znatiželjnicima govorio o projektima koji su u tijeku, a koji bi u konačnici trebali rezultirati fuzijskim elektranama. Tako bi se, s malim zakašnjenjem, do 2035. godine trebao završiti ITER (Međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor) u kojemu će se dobiti goruća plazma kao proizvod stabilne i trajne fuzijske reakcije koja hrani samu sebe i održava se dokle god se dodaje fuzijsko gorivo. Cilj je isto tako da koju godinu prije ITER-a poradi DONES (europski strateški projekt vrijedan 707 milijuna eura kojemu je cilj izgradnja istraživačke infrastrukture međunarodnog uređaja za ozračivanje fuzijskih materijala) u kojemu su Španjolska i Hrvatska vodeće zemlje, a kojima bi se trebalo pridružiti još nekoliko zemalja. Radom DONES-a bi se najskasnije do 2035. godine dobila informacija 0 materijalima koji bi bili podobni za gradnju fuzijskih elektrana. U fuzijskom projektu, kazao je Tadić, sudjeluju svi veliki igrači na svjetskoj sceni. Kroz ITER su prvi put u povijesti udruženi EU, SAD, Rusija, Kina, Indija, Japan i Koreja. Svatko od njih ima vlastiti fuzijski program, svatko od njih želi sagraditi vlastitu fuzijsku elektranu i razviti vlastitu varijantu DONES-a...
 
U srijedu, 18.10.2023. u posljepodnevnim satima u dvorani nekadašnjeg kina "Dalmacija", a u sklopu radionice "COASTAL BROWNFIELD REMEDIATION", studentski timovi koji su sudjelovali u studentskom hackatonu, izradi "case studyja" na temu sustavnog rješenja za sanaciju industrijskog odlagališta otpada bivše tvornice ferolegura na obali Dugog Rata, održali su prezentacije svojih idejnih rješenja sanacije i osmišljavanju nove budućnosti tog prostora imajući u vidu i potrebe lokalne zajednice. Od osam studentskih timova očekivali smo neke nove ideje i inovativna studentska idejna rješenja, a mladi i budući stručnjaci itakako su ispunili sva očekivanja stručnjaka iz Norveške i Hrvatske iz žirija koji nije imao lak zadatak izdvojiti 3 rješenja prema kategorijama tehničkog rješenja, okolišnog i društvenog utjecaja te ekonomske održivosti, koji su dobili i simbolične nagrade općine Dugi Rat i dugoratske pivovare "Barilo" (koju voli i staro i mlado!) jer prava nagrada mladima i budućim stručnjacima je bila odvažiti se sudjelovati u ovoj radionici i saznati iskustva norveških stručnjaka u sanaciji nekadašnjih industrijskih područja te ih zajedno s kolegama pokušati na radionici primjeniti i na dugoratski kronični ekološko-urbanistički problem, koji se više od desetljeća "koprca u raljama nebrige" naših resornih ministarstva, pravosuđa, "politike & kriminala".
Čestitke svim akterima ovog projekta te svim sudionicima dugoratske radionice! Ako i ne bude nešto od Dugog Rata v2.0, od Vas se sigurno puno toga može očekivati u vašoj budućoj profesionalnoj karijeri. U Hrvatskoj ili svijetu.
 
Rješavanje "brownfield" područja, područja koja imaju problema s ONEČIŠĆENJEM, zahtijea multidisciplinarnu intervenciju i niz koraka za procjenu, sanaciju i ponovni razvoj tih lokacija za produktivnu, održivu i korisnu upotrebu u lokalnoj zajednici.
Jedno od takvih područja u RH je područje BIVŠE TVORNICE DALMACIJA d.d. u DUGOM RATU.
Šljaka, troska iz procesa proizvodnje bivše tvornice DALMACIJA d.d. se zajedno s ostalim krutim otpadnim materijalima desetljećima bacala u more. I sav materijal od rušenja starih zgrada i pogona bacan je u more. Ukupno je, procjenjuje se, na području bivše tvornice u DUGOM RATU odbačeno oko 1.670.000 m3 troske i ostalih materijala.
U suradnji hrvatskih stručnjaka s Građevinskog fakulteta iz Zagreba i njihovih norveških kolega, u projektu "COASTAL BROWNFIELD REMEDIATION" financiranom od strane Norveške, a čiji je dio i današnja dugoratska radionica, hrvatske i norveške kolege razmijenili su pred zainteresiranim studentima i posjetiteljima znanje i iskustvo vezano uz probleme sanacije onečišćenih zemljišta obalnih područja i predstavili probleme vezane uz sanaciju bivše tvornice u DUGOM RATU. Radionica je  prikazala način sanacije bivše željezare u NOTODDENU (Norveška), norvešku zakonsku regulativu koja se (za razliku od hrvatske) itekako stručno, odgovorno i pažljivo provodi (u skladu s principom "Onečišćivač plaća!"), te probleme vezane za sanaciju bivše tvornice u Dugom Ratu.
U srijedu će biti predstavljeni i rezultati studentskog hackatona, "case studyja"  na temu sustavnog rješenja za sanaciju industrijskog odlagališta otpada bivše tvornice ferolegura na obali Dugog Rata.
MARIJANA SERDAR s Građevinskog fakulteta u Zagrebu je na današnjem skupu rekla da će s norveškim iskustvima o sanaciji brownfield područja, njihovim pravilnicima, zakonskim aktima, metodologijama, dokumentima,.. koji su prevedeni i na hrvatski, biti upoznati i nadležni u Ministarstvu za istraživanje ruda i gublj..., pardon, u hrvatskom Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva koje godinama "odugovlači" s sanacijom prostora bivše tvornice u Dugom Ratu.
Jer, neznanje nije isprika. Jer.. zna se.
Složili bi se s time, ta "zna se", i vladajući.... koje nije baš briga za nekim od Zagreba dalekim i malim, mićim, odnedavno i "oporbenim" Dugim Ratom, s jedva 7.000 glasova, tihom ekonomskom emigracijom u metropoli, tankom dijasporom diljem Europe i svijeta, koja ne "talasa" niti "buči" osim sporadičnim prosvjedima, ni pred "superizbornu" godinu...
 
Pozivaju se svi koje zanima svijet ICT-a, a pogotovo vruća tehnološka tema kvantnog računarstva, da svrate u SRIJEDU, 26.07. u 18:45 sati u ugodno klimatizirane prostore PICS-a Digitalne Dalmacije na FESB-u (Split, Ruđera Boškovića 32) gdje će se održati popularno-znanstveno predavanje "ŠTO JE KVANTNO RAČUNARSTVO?".
Koprenu s ove pomalo "mistične" teme otkriti će nam predavačica EMA PULJAK, diplomirani inžinjer računarstva na FER-u te studentica 2. godine doktorskog studija s temom iz područja "Quantum Computing and Machine Learning" kojeg odrađuje na CERN-u u suradnji s Barcelona Supercomputing Centrom. Nakon internshipa na CERN-u iz područja algoritama umjetne inteligencije primijenjenih za otkrivanje novih čestica, Ema je dobila priliku istraživati što kvantno računarstvo nudi u tom području, te koje potencijale ima u suradnji s drugim aktualnim tehnologijama.
Predavanje je dio ciklusa CODERS KITCHEN meetup-a, zanimljivih razgovora i korisnih praktikuma u splitskoj IT zajednici o raznim tehnološkim temama, sponzoriranima od strane IT tvrtke Maurer Electronics Split d.o.o. (članice njemačke grupacije Bundesdruckerei GmbH).
Sponzor događanja, Maurer Electronics Split d.o.o., uz zahvalu Emi Puljak na predavanju i Digitalnoj Dalmaciji na gostoprimstvu i ovaj će put za sve sudionike osigurati poljički soparnik, razne pizze i osvježavajuće piće, kako bismo nakon predavanja i Q&A sesije mogli nastaviti ugodno druženje.
Prijave na meetup moguće su putem ove poveznice.
 

Novi ML/AI meetup: Detekcija pokretnih objekata

Nastavlja se ciklus popularnih, a tehnoloških predavanja (meetupa) na vruće teme iz svijeta umjetne inteligencije i strojnog učenja. Ekipa okupljena oko PMF-a i Digitalne Dalmacije, koja se jednom mjesečno (ili češće) okuplja u prostorima PICS-a na FESB-u, zove Vas na edukacijsko druženje u utorak, 18.07.2023., u 18:45 sati u klimatizirani prostor PICS @ FESB, na predavanje Domine Sokol na temu detekcija pokretnih objekata, kako to funkcionira, te kako se može primijeniti i gdje? Odgovore na sva ta pianja dobiti ćete u utorak.
Kao i uvijek, ulaz je besplatan, a jedino što trebate donijeti sa sobom je dobra volja i želja za druženjem te slušanjem zanimljivih iskustava stručnjaka iz naše zajednice. U ugodnoj atmosferi PICS-a na FESB-u u večernjim satima utorka imat ćete priliku i umrežiti se s istomišljenicima, razmijeniti ideje i iskustva te steći uvide od stručnjaka iz industrije, podružiti se sa mnoštvom poznatih lica, ali i uvijek upoznati neko novo lice, te svakako čuti nešto novo u tehnološkom smislu. Za kraj predavanja marljivi organizatori su pripremili i malo iznenađenje...
 
Pred nama je novo druženje dalmatinske ML/AI zajednice uz zanimljivo predavanje profesora Saše Mladenovića s splitskog PMF-a. Riječ je o nadolazećem Meetupu u PICS-u na FESB-u, standardnom okupljalištu ljubitelja ML/AI tematike u Splitu, na kojem ćemo čuti i razgovarati o novim poslovnim alatima temeljenim na umjetnoj inteligenciji i njihovoj praktičnoj primjeni u svakodnevnom poslovanju. Ovo je prilika da se podružite s istomišljenicima, razmijenite ideje i iskustva te naučite od stručnjaka više o najnovijim trendovima i tehnikama u području umjetne inteligencije. Kao i uvijek pristup je besplatan i otvoren za sve, samo se prijavite putem Meetup platforme i vidimo se ovog četvrtka, 04.05.2023. od 18:30 h u ugodnoj atmosferi PICS-a na FESB-u.
 
Projekt proširene stvarnosti METAVERSEMed, odnosno njegove mogućnosti i primjenu u području medicine, od dijagnostike, edukacije, do operativnih zahvata, predstavit će u četvrtak, 4. svibnja u 13 sati u dvoranu A117 na prvom katu zgrade Medicinskog fakulteta (Šoltanska 2, Split), autor projekta, odnosno platforme VanityX, izv.prof.dr.sc. Ivan Zoraja sa splitskog FESB-a, vlasnik i osnivač tvrtke "Zoraja Consulting" i prof.dr.sc. Dragan Schwarz, dr. med. ravnatelj Specijalne bolnice "Radiochirurgia Zagreb“ specijalist opće kirurgije, subspecijalist digestivne i onkološke kirurgije, koji će se javiti putem videolinka.
METAVERSEMed XR projekt izrađen je na platformi VanityX, tehnologiji koja omogućava miješanje različitih stvarnosti i može se primijeniti u različitim područjima. U četvrtak će se predstaviti njegova inovativna primjena u medicini. Zainteresirani za prezentaciju se zbog ograničenog prostora u stvarnom svijetu (dvorane A117) trebaju prijaviti na zoraja @ fesb.hr
 

Festival znanosti

U organizaciji Sveučilišta u Splitu danas počinje Festival znanosti. Brojnim aktivnostima uključila se i osnovna  škola iz Omiša. I pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže na besplatnim predavanjima.
 
Umjetna inteligencija (AI) razvija se već desetljećima i prisutna je u brojnim tehnologijama s kojima već godinama živimo. Koristi se u mnogočemu od tražilica na internetu i plasiranja personaliziranih oglasa, preko autofokusa u pametnim telefonima i robota koji pozdravljaju kupce u trgovačkim centrima do raznih pametnih sustava u vozilima i pametnim kućama. Međutim, pojava velikih jezičnih modela poput LaMDA-e i ChatGPT-ja koji imaju sposobnost komunicirati s ljudima na vrlo ljudski način te pojava modela koji na temelju jezičnih opisa mogu kreirati kvalitetne slike ili video zapise kao što su Midjourney i DALL-E, privukla je u posljednjih nekoliko mjeseci posebno veliku pozornost zbog važnosti koju za ljude imaju jezična komunikacija i vizualni doživljaji, piše Indexov novinar Nenad Jarić Dauenhauer, specijaliziran za znastvene teme, u članku koji se ne bavi strahovima od mogućih loših posljedica AI-ja, već pozitivnim stranama AI-ja budući da AI nedvojbeno ima golem potencijal za unapređenje brojnih sfera ljudskog života i već to čini. Jarić Dauenhauer ističe tek neke od mogućih primjena AI-ja u nekim od ključnih sfera ljudskog života i djelovanja u kojima je AI već sada koristan te postaje sve korisniji. Gotovo da nema niti jednog segmenta ljudskog života u kojem on ne bi mogao osigurati napredak. Stanfordov Artificial Intelligence Index Report 2023., objavljen prije nekoliko dana, opisuje još mnogo toga što se radi u tom području..
 
Studenac se ove godine priključio kao partner Digitalnom inovacijskom inkubatoru, projektu kroz koji studenti različitih fakulteta uče o kreativnosti i inovacijama, povezuju se s vodećim kompanijama u regiji i razvijaju primjenjiva inovativna rješenja u odabranim industrijama.
Studenac, kao jedan od vodećih maloprodajnih lanaca s najvećom prodajnom mrežom u Hrvatskoj, podržava razvojne projekte s ciljem osnaživanja mladih ljudi koji žele razvijati vlastite potencijale i vještine, a istovremeno  novim znanjima i idejama dati svoj doprinos daljnjem razvoju poslovanja Studenca.
Prijave uskoro kreću, stoga iz Studenca pozivaju sve redovne i izvanredne studente u Hrvatskoj da se pridruže projektu @Innovation Institute, nadograde svoje znanje i vještine i osvoje vrijedne nagrade!
 
Sveučilišni računski centar (Srce) obilježio je nedavno završetak svojeg strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO), te je predstavio i do sada najsnažnije hrvatsko superračunalo - Supeka, po velikanu hrvatske znanosti. Novo superračunalo pruža znanstvenicima vrhunsku računalnu okolinu i osigurava izvođenje istraživanja koja su neizvediva na standardnoj računalnoj opremi.
Novu nacionalnu infrastrukturu Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak izgradilo je Srce u suradnji s partnerima sveučilištima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, Hrvatskom istraživačkom i akademskom mrežom – CARNET te Institutom Ruđer Bošković.
Uz novo superračunalo Supek, predstavljen je resurs za napredno računanje u oblaku Vrančić, resurs za virtualne podatkovne centre Štampar, te digitalne usluge koje predstavljaju značajni resursni skok u odnosu na postojeće usluge Srca: Napredno računanje i Virtualni podatkovni centri, piše BUG magazin.
 
Programeri i svi koje zanima vrli ICT svijet, svratite u srijedu, 22. veljače 2022. u 18:30 h u prostor PICS-a na splitskom FESB-u, Ulica Ruđera Boškovića 32, i poslušajte predavanje Darka Kantića, iskusnog razvijatelja softvera iz Maurer Electronics Split (dijela njemačke grupacije Bundesdruckerei) na temu "Uvod u Domain Driven Design". Predavanje je dio ciklusa Coders' Kitchen meetupa, zanimljivih razgovora i korisnih praktikuma o raznim tehnološkim temama, sponzoriranima od strane IT tvrtke Maurer Electronics Split.
Tema predavanja NIJE vizualni dizajn niti razvoj GUI interfejsa! Domain Driven Design (DDD) je način organiziranja odnosno dizajniranja računalnog koda. Darko će nas uvesti u tehnike i prakse kako zahtjeve kupca uz pomoć DDD principa i patterna uobličiti u elegantne softverske apstrakcije koje nazivamo domenskim modelima, a koji sadrže dobro struktuiranu poslovnu logiku, koju u idućim koracima razvoja potpunog softverskog rješenja programeri lakše implementiraju.
Dakle, uz pomoć DDD možemo značajno poboljšati proces definiranja i razvoja softverskog rješenja. DDD čvršće spaja kupca (eksperte u svojoj domeni) i razvijatelje softverskog rješenja (programere) koji rade kao jedan zajednički tim u definiranju domenskog modela, koji naposljetku bude prikazan kao skup dijagrama. Potrebe i zahtjevi kupca tako su sadržani u dobro definiranom i usaglašenom domenskom modelu koji programeri onda mogu lakše i brže implementirati u kvalitetna, pouzdana i proširiva softverska rješenja koja zadovoljavaju potrebe kupca, koji je uključen od početka u cijeli proces.
Sponzor događanja, Maurer Electronics Split, i ovaj će put osigurati pizzu i piće kako bismo nakon predavanja i Q&A sesije mogli nastaviti ugodno druženje u prostorima PICS-a na FESB-u. Ako ste zainteresirani za mogućnosti zapošljavanja koje nudi Maurer, možete razgovarati s organizatorima nakon predavanja.
 
Svečana dodjela Nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu za 2022. koja se dodjeljuje nagrada se najproduktivnijim znanstvenicima čiji je rad značajno pridonio prepoznatljivosti našeg Sveučilišta u znanstvenoj izvrsnosti, održana je u ponedjeljak, 30. siječnja u vijećnici Senata "Don Frane Bulić“. Ukupno je nagrađeno 20 znanstvenika koji su odabrani na način da je sukladno znanstvenoj produktivnosti u 2021. godini trenutno zaposlenih znanstvenika na Sveučilištu u Splitu, Sveučilišna knjižnica napravila rang liste sa znanstvenim radovima indeksiranim u WoSCC i Scopus bazama podataka prema znanstvenim područjima kao temelj za dodjelu Nagrade za znanost za 2022. godinu. Uzimani su u obzir radovi s afilijacijom Sveučilišta u Splitu. Uz broj objavljenih radova, pojedina povjerenstva primijenila su i dodatne kriterije znanstvene izvrsnosti poput kvalitete časopisa, doprinosa radu (glavni i dopisni autor). Za dodjelu nagrade u kategoriji znanstveni novaci, asistenti i poslijedoktorandi uzimani su u obzir kandidati s minimalno 3 objavljena rada u WoSCC ili Scopus bazi, a kao dodatni kriteriji kvaliteta časopisa i doprinos kandidata radu...