Omiš: Obilježavanje blagdana Svih svetih i Dušnog dana

Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana, a u organizaciji Grada Omiša, Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Omiš i udruge HVIDRA Omiš predviđen je sljedeći program:
- 28. listopada 2022.g. (petak) – polaganje cvijeća i paljenje svijeća poginulim  hrvatskim braniteljima na mjesnim grobljima;
- 1. studenoga 2022.g. (utorak) u 9.00 sati na gradskom groblju „Vrisovci“  -  polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Centralnog križa, a u 9.30 sati kod Spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata s područja Grada Omiša i općina: Dugi Rat, Šestanovac i Zadvarje u Parku hrvatskih branitelja, Omiš – odavanje počasti poginulim braniteljima Domovinskog rata;  
- 3. studenoga 2022. (četvrtak) u 18.00 sati u crkvi sv. Mihovila u Omišu – Sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje s područja Grada Omiša te općina : Šestanovac, Zadvarje i Dugi Rat.
Na blagdan Svih svetih u utorak, 1. studenoga 2022.g. Grad Omiš organizira besplatan prijevoz građana na Gradsko groblje Vrisovci autobusom poduzeća Prijevoz Čagalj – Kučiće i to:
- polazak s Mula u 14.15 sati te
- povratak s Gradskog groblja Vrisovci u 16.15 sati.
Sveta misa na Gradskom groblju Vrisovci počinje u 15.00 sati u utorak, 1. studenoga 2022.g.
 

Odlazak u Vukovar

 
U utorak, 28. lipnja, napunit će se 31 godina otkako je osnovana 3. bojna 114. brigade Hrvatske vojske, tzv. Omiška bojna. Tijekom pet godina rata kroz Omišku bojnu prošlo je preko 1.600 pripadnika, 24 su ugradila svoje živote u temelje domovine, a njih preko 200 danas su invalidne osobe.
Program obiježavanje 31 obljetnice utemeljenja Omiške bojne donosi nam i predstavljanje knjige “Ratne zgode 1991 .-2021." autora Petra Merčepa.  Svojom nazočnošću uveličajte obilježavanje 31. obljetnice utemeljenja 3. BOJNE 114. br. HV - OMIŠ.
Evo programa:

Ponedjeljak, 27.06.2022.
20:00 sati - Ilirsko sjemenište Priko
  - Predstavljanje knjige “Ratne zgode 1991 .-2021." autora Petra Merčepa. Sudjeluju: Petar Buljević, Jerko Merčep, Petar Merčep
  - Projekcija dokumentarnog filma o 114. br. ZNG/HV
  - Po završetku filma druženje.

Utorak, 28.06.2022.
08:00 sati — sveta misa u crkvi Sv. Mihovila, Omiš
09:15 sati — polaganje vijenaca i paljenje svijeća (središnji križ na groblju Vrisovci Omiš)
10:00 sati — polaganje vijenaca i paljenje svijeća (spomenik braniteljima iz Dom.rata Borići Omiš)
17:00 sati — Balote i čobanac u lugarima (Sportski centar Podume), povodom obilježavanja 31. obljetnice.
 

Radna akcija čišćenja šetnice i plaže u Dugom Ratu

U subotu 23.4. s početkom u 8:30 sati organizira se akcija čišćenje šetnice i plaže u Dugom Ratu na potezu od lučice Dugi Rat do lučice Orij. Ovo je jedna u nizu akcija čišćenja koju će se provoditi na području općine Dugi Rat u organizacije Općine, odnosno njenog Vlastitog pogona. Pozivaju se svi zainteresirani, svi ekološki osvješteni, svi kupači, udruge, volonteri, vijećnici,.. da se priključe ovoj akciji. Tko može neka sa sobom ponese lopatu, metlu i škovaceru kako bi svi bili malo aktivni. Biti će pituravanja, čišćenja tamarisa, trave, otpadaka... Nadamo se lijepom vremenu i dobrom odazivu. Ukoliko bude kišilo, akciju prolongiramo za slijedeću subotu. Organizatori se unaprijed zahvaljuju svima koji će se pridružiti ovoj ekološkoj akciji... jer kad se male ruke slože i Dugi Rat zablistat može! A marljive neimare čeka i topla marenda koja će se pripremati tijekom radova.
 

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća povodom Dana sjećanja na žrtve domovinskog rata i dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje održalo se u četvrtak, 18.11.2021. u 8:30 sati ispred Spomen križa na trgu Svetog Josipa u Dugom Ratu, pred kojim su predstavnici općine, općinskog vijeća i udruga sa našeg područja položili vijence i upallii svijeće za sve žrtve.
Dio Dugoraćana i ove je godine organizirano otputovao u Vukovar, kako bi bili dio tamnošnje Kolone sjećanja i sudjelovali u programu obilježavanja tog tužnog dana.
 

Posjet Vukovaru

Općina Dugi Rat u suradnji s turističkom agencijom "Cyntus" i prijevoznikom "Duće tours" organizira odlazak u Vukovar u periodu 17.-19.11.2021. godine.
Sve informacije zainteresirani mogu dobiti u TA "Cyntus", Trg Kralja Tomislava 5, Dugi Rat, na telefon: 021/757-802 ili pak na e-mail: cyntus @ cyntus.com .
 

Miran prosvjed u nedjelju u Dugom Ratu

Miran (ako glasnogovornik Edo opet ne dođe) prosvjed u nedjelju točno u podne u Dugom Ratu. Dođimo u što većem broju da se i s Markovog trga vidi da su Dugoraćani odlučni da se riješe šljake u svom dvoru.
Vidimo se...
 
Općina Dugi Rat obavještava o početku izvođenja radova sustavne preventivne deratizacije (jesenska deratizacija) na području Općine Dugi Rat. Radovi će se izvoditi prema odrednicama programa ZZJZ-a Županije splitsko-dalmatinske te ugovora sklopljenog s Općinom Dugi Rat. O početku izvođenja radova obavijestit će se sve nadležne institucije.
 
Iz Općine Dugi Rat obavještavaju mještane da će se zbog planiranih radova sanacije potpornog zida ceste Sveti Roko - Krug, na predjelu Kozarva, privremeno ograničiti prometovanje motornim vozilima od srijede, 05. svibnja 2021. do 13. svibnja 2021. godine. Prometovanje teretnim motornim vozilima biti će u potpunosti zabranjeno, dok će prometovanje osobnim vozilima biti otežano, te se pozivaju vozači da slijede prometne znakove i upute predstavnika izvođača radova.
 

Vikend u patroli

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama policija i tijekom ovog vikenda nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti nadzora cestovnog prometa usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, posebno vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela, a činjenjem kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama. Aktivnosti će se također usmjeriti i na ponavljače teških prekršaja u prometu tzv. “recidivista“ Sve sudionike u prometu policija podsjeća na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 

Uspjelo servisiranje Omiškog mosta

Zbog servisiranja sustava za pokretanje mosta preko rijeke Cetine u Omišu, na državnoj uspornici D8, Omiš (D70) – Dubci (D39), Omiški most će biti zatvoren za sav promet u noći s 24. na 25.11.2020. (s utorka na srijedu) od 23:00 do 02:00 sati., najavili su majstori iz Hrvatskih cesta. Obilazni pravci su: Za osobna vozila: Omiš – Gata – Blato n/C – Šestanovac – Dubci ili Split – Žrnovnica – Tugare – Gata – Blato n/C – Šestanovac – Dubci. Za teretna vozila: Split – Brnaze – Trilj – Cista Provo – Šestanovac – Dubci.
Podsjetimo, ovaj most je početkom mjeseca bio zatvoren zbog redovnog održavanja Hrvatskih cesta. Njihovi stručnjaci morali su ustanoviti u kakvom je stanju most, osobito njegov mehanizam koji omogućuje da se most u slučaju potrebe otvori. No, naišli su na probleme već u trenutku kada su most pokušali otvoriti. Zbog toga se među građanima ovog kraja pojavila bojazan da se most neće lako moći vratiti u prvobitno stanje, piše Dalmacija Danas.
 

Prvi pokušaj otvaranja mosta nije uspio

Ono što se  najavljivalo još krajem prošle godine i ostvarilo se – kada se most preko ušća rijeke Cetine u Omišu otvori, više ga se neće moći zatvoriti. Upravo je to detektirano tijekom redovite kontrole stanja mosta koji je jedina poveznica dvaju dijelova "gusarskoga" grada i njegova glavna ulica koja je u stvari državna cesta, Jadranska "uspornica", pardon, magistrala.

RANIJE:  Zbog servisiranja sustava za pokretanje mosta, most preko Cetine u Omišu, na državnoj cesti D8, Omiš (D70) - Dubci (D39), bit će zatvoren za sav promet noću, s utorka, 3.11. na srijedu 4.11.2020. od 23 do 02 sata. Obilazni pravci su, za osobna vozila: Omiš - Gata - Blato n/C - Šestanovac - Dubci  ili Split - Žrnovnica - Tugare - Gata - Blato n/C - Šestanovac - Dubci, a za teretna vozila: Split - Brnaze - Trilj - Cista Provo - Šestanovac - Dubci. Preporuka je koristiti pravac preko autoceste A-1 i tunela Sv. Ilija koji su pod naplatom, tj. Split - Dugopolje (D-1), Dugopolje - Zagvozd (A-1), Zagvozd - Baška Voda (tunel Sv. Ilija).
 

Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana

Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana, a u organizaciji Grada Omiša, Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Omiš i udruge HVIDRA Omiš predviđen je sljedeći program:
- petak, 30. listopada 2020.g. - polaganje cvijeća i paljenje svijeća poginulim hrvatskim braniteljima na mjesnim grobljima prema redoslijedu u prilogu;
- nedjelja, 1. studenoga 2020.g. - u 9.00 sati na Gradskom groblju Vrisovci polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Centralnog križa, a u 9.30 sati kod Spomnenika poginulim braniteljima Domovinskog rata s područja Grada Omiša i općina Dugi Rat, Šestanovac i Zadvarje - Omiš u Parku hrvatskih branitelja - odavanje počasti poginulim braniteljima Domovinskog rata
- utorak, 3. studenoga 2020. u 18.00 sati u crkvi sv. Mihovila u Omišu - Sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje s područja Grada Omiša te općina Dugi Rat, Šestanovac i Zadvarje.
 
Obilježavanje 29. obljetnice utemeljenja 3. Omiške bojne 114. brigade Hrvatske vojske primjeren je povod da se prisjetimo i 65-orice branitelja poginulih u Domovinskom ratu s područja Grada Omiša i općina Dugi Rat, Šestanovac i Zadvarje čija su imena ispisana na brončanom spomeniku pod Borićima u Omišu, radu akademskog kipara Kažimira Hraste, koji simbolizira hrvatsku zastavu i planinske vrhove poljičkoga kraja. Oni su...
 

Krilo: proslava blagdana svetog Nikole

Proslava blagdana svetog Nikole, sveca zaštitnika djece i pomoraca, tradicionalno će se održati u Krilu Jesenice, mjestu u dugoratskoj općini nadaleko poznatom po floti malih turističkih kruzera, nasljednika nekadašnjih drvenih turističkih jedrenjaka. Kao i uvijek, uz vjerska i svjetovna događanja i tradicionalnu procesiju, čekajući na ukazanje sveca iz Male Azije, u Krilu neće faliti pjesme i veselja, a bome ni Poljičkih delicija i plodova mora, uokolo porta u kojem se zaklonilo više od pola Jeseničke flote, pod bajkovitim osvijetljenjem, a gdje se u pravilu uoči blagdana okupi pola Jesenica i njihovih prijatelja svetom Nikoli u čast.