Ne znam je li ovo "najveća rašćika" na svijetu, ali da oko nje pune ruke posla ima naš dotur od bilja Vice i njegova kolegica, to je neupitno. Fotografija našeg sumještanina Ante Čizmića izazvala je dosta interesa ne međumrežju, a kako li ne po zidićima Dugog Rata. Svi je, barenko mali dio nje, već vide u loncu s kaštradinom i kobasicama. Ali, kao što neki mudrac reče, "strpaj ti ovo u lonac ako možeš".
Valjda će to uspjeti, poslije posla, barenko marljivoj ekipi iz Vlastitog pogona naše Općine...
 

Sony Playstation, sjedni, pet!

Najnovija konzola za igru Sony Playstation 5 (PS5) nakon prebilježbi konačno dolazi i u bolje hrvatske dućane. U Sonyju su i ovog puta napravili odličan posao. Što se sirove procesorske i grafičke snage tiče, riječ je o jednom od većih generacijskih skokova u performansama, a PS5 osjetno je moćniji od četvorke i PS4 Pro, piše Index.hr. Jedini problem je to da trenutno još nema igre na kojoj će se pokazati koliko je PS5 objektivno bolji od, recimo, PS4 Pro. Igre koje će nas "izuti iz patika" na "peticu" će tek doći. Stare igre s PS4 raditi će i na PS5 koja u novom dizajnu, osim brzog SSD-a, BD-ROM-a (u klasičnoj, skupljoj verziji) dolazi i s novim DualSense kontrolerom te 4K prikazom. Hmm.. lijep poklon i vjerojatno jedan od hitova nadolazeće predbožićne potrošačke groznice.
 
Bajničanka Jelena Vuković je na svijet donijela malog Niku, a to ne bi bila neka vijest ni za jeseničku, a ni za širu javnost, da se malom Niki nije baš žurilo pa je na svijet došao - na putu za rodilšte, ispod nadvožnjaka na Sirobuji. Mama Jelena rodila ga je u automobilu na suvozačevom mjestu, a s(p)retni i ponosni otac Gordan Vuković ispričao je novinarima Dalmatinskog portala kako su izgledali ti dramatični i na kraju sretni trenuci... Sretna baka Zorana imati će o čemu godinama pričati svom drugom unuku...
 

Dan muškaraca

Danas je "Dan muškaraca" i vjerujem da Vam nitko nije čestitao pa ni vlastite žene, zaručnice, cure, a mi se ubijamo za Dan žena smisliti sve da im ugodimo.. Eto, koja je to nepravda i zato: SRETAN NAM DAN MUŠKARACA!
I zato digni glavu ti koji si krajnje obespravljen.
Ti koji trpiš česte prolaske kraj TV-a dok gledaš utakmicu Lige prvaka.
Ti koji moraš poslije treće litre vina doma i to baš kada ti se otvori dizna.
Ti koji si nepravedno optužen da gledaš zgodne žene.
Ti koji proživljavaš noćne more njenog PMS-a.
Ti čije se kartice peglaju u svih 16.
Ti koji moraš izmišljati opravdanja kad ne dođeš kući dva dana.
Sretan Vam naš dan!

FB Imocki crnjaci
 

Di si bija '20-e

Kraj godine doba je i godišnjih kalendara. Sve ih je manje, ne tiskaju se i ne dijele više kao prije kad je svaka posjećenija mesnica, a kamoli ne privredni div, imala svoj kalendar sa više-manje umjetničkim slikama. Neki od njih završili su na zidovima automehaničarkih i ostalih radionica, a neki se pak i dalje brižno čuvaju u privatnim kolekcijama kolekcionara. Digitalizacija, novi trendovi i loše poslovne prilike, sve to je pomalo "ubilo" i godišnje kalendare. Evo, otkazan je i Hajdukov kalendar za 2021. koji je bio jedan od posljednjih "mohikanaca". Kalendare otkazuje i elita i donira sredstva korona borcima. Nema ništa ni od novog kalendara "Pirelija" kojemu se uvijek veselimo. Ali neki se ipak drže. Katolički kalendar i kalendar svetaca kojim nas i dalje počasti Slobodna Dalmacija.
Kalendar pod nazivom "Di si bija ’21." splitske umjetnice Mihaele Erceg – Mihe jedan je od rijetkih kalendara koji za motive nudi ilustracije dalmatinskog humora, umjesto već viđenih fotografija panorama praznih mjesta i mora, a dvanaest duhovitih obrada svakog mjeseca mogli bi doista predstavljati originalni dalmatinsko-božićni poklon - suvenir ove nesritne i nevoljene godine, piše Dalmacija Danas. Naručite svoj primjerak direktno od autorice preko Facebook stranice. Sudeći po interesu, broj predviđenih primjeraka će vrlo brzo "planuti".
 
Modro jezero pored Imotskog službeno je presušilo ima tjedan dana. A kada jezero presuši, na njegovom dnu se igra nogometna utakmica od velikog lokalnog značaja između Vilenjaka i Vukodlaka. Vilenjaci su Imoćani koji žive u gradu, dok Vukodlaci žive s druge strane jezera. Zanimljiva činjenica je da uvijek moraju odigrati neriješeno kako bi u gradu bio mir. Prva utakmica između Vilenjaka i Vukodlaka odigrana je davne 1943. godine. Ove sušne godine, utakmica se igra u nedjelju 20. rujna u 15 sati uz sve previđene vampi..epidemiološke mjere, kako najavljuju organizatori.
Ovaj spektakl, koji će se po šesti put održati na samom dnu modrog bisera, očekuje se da če privući veliki broj simpatizera i ljubitelja. Pripreme su u tijeku.
 

Ma koja zima?

Vidite li sve te ljude tamo vani koji nose debele jakete i kapute jer navodno dolazi zima..  Koje ovce!
Ja imam svoje mišljenje nakon što sam se detaljno informirao na fejsu i saznao da se u zimi 2018/2019 smrznulo samo 9 ljudi.
To je 0,0000001 % stanovništva.
Ovi idioti koji nose debele jakete i kapute se boje nečega što je za 99,9999999 % stanovništva potpuno bezopasno.
Koji paničari i robovi meinstream medija, koji ih bombardiraju reklamama.
A znate što je najsmješnije?
Neki od smrznutih su imali jakete na sebi i svejedno su umrli.
Dakle - jakete i kaputi vam ne pomažu!
Dokazano je da nošenje teške zimske odjeće izaziva herniu ili ti ga kilu, te i optički povećava vašu tjelesnu težinu. Koja je već troznamenkasta.
Ne dozvolite da vas Trikotaža Galeb i tekstilna mafija zastraši!
H&M i C&A je duboka država na nedjelu, razmislite zašto su u svakom njihovom dućanu pokretne skaline. A tek Varteks, to ishodište zla... Bakić, brrr... dovoljan je jedan ulazak u taj dućan pa da vam prestanu rasti nokti. Recite NE jaketama i kaputima!
Mislite svojom glavom i dočekajte Božić u kupaćima. U Australji nose kupaće za Božić i Novu Godinu. Njihova vlada ih ne tjera da nose debele zimske jakete, ne plaše ih ljutom zimom i smrtonosnim propuhom kao nas.
 
"Policija trenira strogoću
kao glumci pred uloge teške
da ne bude sve kako ja hoću
ako želim ponavljati greške..."  
   - Leteći Odred, a bome prije i Bijelo Dugme

Na svetu nedjelju mnogi od motoriziranih dugoratskih vjernika po izlasku iz crkve nakon svete mise našli su "lipu čestitku" od (pre)revnosne omiške policije na svojim limenim ljubimcima, parkiranim gdje god se moglo i stiglo uz "ušće" Omiške ulice. Mladi policajci nisu imali pardona ni za blagdan, ni za sveca, a kamoli će za dugoračke AMK vjernike.
Treba biti iskren pa reći da je potez od prve zgrade pa do izlaza na cestu nedjeljom, nakon rimske zvonjave koja iz katakombi podiže i stare rimljane a kamoli neće probuditi tankoćutne preostale turiste i sve dugoračane, te ih izvesti na trg Svetog Josipa okružen limenim ljubimcima, od kojih se jedan kočoperi u sigurnom hladu, a od drugih se nekima teško odvojiti i za vrijeme svete mise, a vozačima namjernicima (nevjernicima?) često se tada i dosta teže sigurno uključiti u gužvu na Jadranskoj "uspornici".
Iako, moramo i to reći, ima i dosta vjernika starije životne dobi ili lošijeg zdravstvenog stanja kojima je dolazak automobilom pred crkvu jednostavno nužnost.
A ima tu, hvala Bogu, još uvijek i stanara (nisu svi emigrirali u Njemačku, Švedssku,..) i žitelja Omiške ulice kojima je dio ulice ispred ili nasuprot kuće "od stoljeća sedmog" nepisano mjesto za parkiranje svojih limenih ljubimaca, na koje ionako plaćaju uhljebima previše poreza, em tehnički svake godine, em porez na novija vozila, pa trošarine... a o njenom udjelu u cijeni goriva da i ne govorimo.
No svi oni parkirani od zgrade naniže dobili su u svetu nedjelju lipu uplatnicu od naše policije, iako nigdje nema oznake zabrane parkiranja ili zaustavljanja. Plati pa se žali. Ili ne parkiraj nedjeljom isprid crkve. Hmm.. nešto dalje je Vila, a tamo se uvijek izvan sezone nađe mjesta za parkiranje. Dakle, alternative ima.
Prema iskazu iznenađenog vjernika policajci su svoju odluku obrazložili puku tako da su rekli kako u obližnjoj trgovini "Zenta" grupa osoba konzumira osvježavajuća alkoholna pića te u ovoj ulici parkiraju u alkoholiziranom stanju. ?!? Ma ne mogu virovat! Piju alkohol ispred dućana? Ma nemoguće. Kako to? Drugi je pitao policajce zašto su kazne dali i voditeljici crkvenog zbora koja živi u Splitu i koja je došla u Dugi Rat samo "odsvirati" misu? Policajac koji ne zna voditeljicu crkvenog zbora?! Pa s kim taj ide na kavu... Treći se zapitao što s ostalim ljudima koji su tu parkirali svoja vozila, jer tu i žive? Na sve to su revnosni policajci, koji očito ne razlikuju ni petak od svetka, po četvrtom svjedoku, lakonski odgovorili kako ih ne zanimaju nikakva opravdavanja. Plati pa se žali.
Kad policija trenira strogoću..