Malorački Banksy

Zanimljiva poruka može se vidjeti na zidu autobusnog stajališta u Malom Ratu. Nepoznati autor svoj ljubavni zanos i oduševljenje pretočio je u grafit - stihove koji glase “Kako si savršena, nisi toga svjesna, inače pričljiv, osta san bez teksta“. Fotografija ovog prizora objavljena je na popularnoj Facebook stranici “Dnevna doza prosječnog Dalmatinca” i u nekoliko sati prikupila je više lajkova nego friška janjetina u Medićevoj mesnici, a i portal DalmacijaDanas posvetio joj je članak. Šteta što je "nesavršeni" poeta svojim grafitom uneredio lipo autobusno stajalište na Malom Ratu, pa će općinski pituri zbog zaljubljenog Maloraćanina opet imati posla s pituravanjem i vječnom bilom bojom... Izgleda da naša javna mjesta mogu "preživit" vandale samo ako su "zaštićena" obilježjima Hajduka i Torcide. Srećom, duž plaže na Malom Ratu naše vandale i zub preživio je legendarni set grafita lokalnog boema, koji na starom maloračkom zidu ponosno stoje još od ludih osamdesetih.. Respekt!
 

Prid našom obalom

Postoji obala gdje more je čisto, daleka obala
Stijene su gole a djevojke isto, daleka obala
U moru se gonjaju dva zaljubljena dupina,
naša obala
Sunce na zalazu, oblaci teški, valovi još šume
Pijani mornar se obalom klati
i urla..
 

Palma de Mijorka

Nema ušto se ne razumije naš Mijo Klarić. Popularni sumpetarski stručnjak za uređenje grmića ne boji se dubina, a bome ni visina! Kad treba podšišati i očistiti dugoratske palme, eto ti našeg Mije začas u vatrogasnoj "košari" na par metara nadmorske visine, s škarama spremnim na gotovs.. Za 15-ak minuta palma je dobila novu, moderniju frizuru, a stare vlasi, stare grane s poda će počisti ekipa, a onda će podšišati i susjed(n)u. Palmu. Zabilježih ovo u prolazu dugoratskom rivom ranog ovotjednog radnog jutra, u prolazu između kamiončića, još bunovan od slatkog, ali očito prekratkog sna, hrleći po stimulans u vidu prve jutarnje kave na plaži s pogledom od milijun dolara.. I tako dok ja tek planiram svoj radni dan, meštar Mijo je već napravio par frizura..
 
U organizaciji Kluba mladeži Krilo u nedjelju, 2.4.2017. se u Krilu Jesenicama održala 4. Utrka kaića na vesla u dužini od dvije i pol nautičke milje. I ovo je godine riva na Krilu bila pretijesna da primi sve veslače iz Jesenica, Dugog Rata i Duća. Na startu se načičkalo tridesetak kaića, a najbrže su zahtjevnu dionicu odveslali i na cilj se vratili Krešo Nazor i Ivan Zemunik Perica. Nakon utrke Jesenička se mladost do dugo u noća zabavljala u Klub Mladeži Krilo uz tombulu i popularne veseljake iz Trija Gušt.
 
Lipo je bilo u izbornoj noći 18. svibnja ljeta Gospodnjeg 2009... Izborni stožer Nezavisne liste Joška Čizmića bio je mjesto okupljanja skoro svih dugoratskih kandidata. Svratili su na druženje u konobu skoro svi nositelji lista, zajedno komentirali pristigle vijesti s terena, uz spizu, piće, kolače i ostale majstorije mladog kuvara Rina Pavlića, te nestrpljivo čekali službene rezultate nakon kojih su čestitali jedni drugima na izbornom (ne)uspjehu, te međusobno prokomentirali za Dugirat.com i za TV Dugi Rat te lokalne izbore i izborne rezultate... A hoćemo li se opet ovako negdje organizirani i ZAJEDNO družiti i u nedjelju navečer? Joško je otišao odavno u političku penziju, ali ja zato nikad aktivniji na umjetničkom planu, no zato je tu jedan od nasljednika, Jadran i njegova "plava" ekipa, te ostale mlade (komunalne, pardon, "političke") snage u našoj maloj ali prebogatoj općini.. jer ne bi se u nekoj tamo pustopoljini za načelnika borilo čak sedam sekretara.. pardon, kandidata!
 

Treći FantaSTikon na FESB-u

Ostalo je još samo nekoliko dana do FantaSTikona, splitske konvencije fantastike, igara i znanstvene fantastike koji će se održati na FESB-u u terminu od 17. do 19. ožujka. Program započinje u petak u 20 sati, a tijekom 3 dana konvencije će se moći vidjeti, poslušati, igrati i izraditi mnoštvo predavanja, kostima cosplayera, društvenih i PC igara, radionica, grafika, stripova, i još mnogo toga. Počasni gosti Aleksandar Žiljak, Milena Benini i Kristina Bilota Toxicpanda će, osim predstavljanja, održati predavanja i radionice, dok će višnjanski astronom Korado Korlević započeti program konvencije svojim predavanjima o STEM edukaciji i svemirskom obzoru. Profesori s Filozofskih fakulteta u Splitu i Zadru dr. sc. Antonija Primorac, dr.sc. Josip Ćirić i dr. sc. Krešimir Krolo će u subotu pričati o istraživanjima o gamerima i TV serijama, Tomb of Ash će predstaviti kako su proslavili 20 godina izdavanja igre Tomb Raider, doznat ćete zašto su LEGO kockice hobi za odrasle, o stvaranju Dungeons and Dragons igre, kako su nastali bolid i motocikl FESB Racing Team-a, što će se sve moći raditi tijekom Tjedna Harryja Pottera u Gradskoj knjižnici Marko Marulić, kojih je 10 najboljih autora u povijesti fantastike, što gmiže u Dolini Vjetra i kako se slavenska mitologija uklopila u No Lord's Throne igru. Uz projekcije dugometražnih filmova Moomini - u lovu na komet i Secret of Kells, moći ćete pogledati i nekoliko kratkometražnih Harry Potter fan filmova, a već sada se može prijaviti za sudjelovanje u Harry Potter pub kvizu na Facebook stranici Algoritma. Prijave traju do četvrtka. Na licu mjesta se prijavite za veliki Geek Trivia Quiz, Filmski audio kviz, turnire u raznim društvenim igrama i PC igri Soul Calibur V, te radionice pisanja drabblea, izrade stripa, čarobnih štapića, irskog plesa, štita Thorina Hrastoštita, nekoliko LARP-ova  u organizaciji Terrble Creations iz Zagreba i veliko natjecanje u cosplayu. Cijeli program je dostupan na službenoj stranici konvencije.
 

Učite ih od malena..

 

Kriljanska misica postaje 'tajna agentica'

Dosad je nosila modne revije i snimala reklame (i završila studij javne uprave i ekonomije na Sveučilištu Gothenburg), a izgleda da je gluma nova stepenica u karijeri Prve pratilje Miss Universe Hrvatske 2011., naše kriljansko-švedske ljepotice Katice Rakuljić (29), koja uskoro na setovima u Americi i Nizozemskoj počinje snimati akcijski film u kojem ima ulogu opasno sexy tajne agentice. Snimanje je upravo započelo u New Yorku..