Jubilarna, 20. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2018. održava se u hotelu Olympia Vodice od 15. do 18. ožujka. U Zadružnom savezu Dalmacije, glavnom organizatoru manifestacije vrijedne tradicije, najavljen je veliki jubilej i otkrilo kakva je ova godina bila što se tiče masline. Izdvojimo odmah da se jubilarni Noćnjak može pohvaliti rekordnim brojem uzoraka maslinovog ulja čak 440, također i s najviše pakovina do sada, 23, te 45 proizvoda od maslina. - Ova godina koja je izvanredna kakvoćom je pokazala to i ovdje gdje su se naši ocjenjivači kroz dva i pol mjeseca potrudili iznjedriti one koji imaju najbolje maslinovo ulje. To je pokazatelj da Hrvatska i cijela regija koja sudjeluje u Noćnjaku imaju kvalitetu i mogu opravdati visoku cijenu ulja - kazao je predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov. Istaknuo je kako ih raduje rekordan broj pakovina jer je jedan od ciljeva manifestacije poticati maslinare i uljare da proizvode mala pakiranja, da ih prezentiraju, imaju izvanrednu priču oko tog proizvoda i da se ta cijena opravda i izgledom i kakvoćom. Rješavanje egizstencija u mnogim malim sredinama upravo leži u bavljenju maslinarstvom.. Naravno, i na ovom Noćnjaku prisutvovati će i naši maslinari, predvođeni skladnim dvojcem iz OPG Konoba Kadić..
 
Program #3PSplit započet je 2013. g. s ciljem poticanja poduzetništva kod mladih te je kroz pet godina okupio preko 1500 posjetitelja te prerastao u udrugu posvećenu promicanju poduzetničke inicijative. Program je namijenjen učenicima srednjih škola, studentima, malim poduzetnicima i svima koji su zainteresirani za poduzetništvo. Ovogodišnja, 6. konferencija "Zeleno poduzetništvo" organizirana je kroz suradnju Udruge s partnerima, Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije i Ekonomskim fakultetom u Splitu, a održava se 16. i 17. ožujka s početkom u 10 sati na Ekonomskom fakultetu. Kroz teme "Istine i zablude o (zelenom) poduzetništvu", “Društveno odgovorno poslovanje i Green Marketing”, “Održivi turizam”, “Tehnološka rješenja u kontekstu zelenog poduzetništva”, “Izazovi poduzetništva”, “Kako se istaknuti na tržištu u 2020.”, “Mogućnosti financiranja u zelenom poduzetništvu”, predavači će polaznicima predstaviti temeljne segmente poduzetništva. U sklopu konferencije će biti organiziran besplatni Speed Date Consulting, kroz koji će predavači biti na raspolaganju malim poduzetnicima, ali i onima koji imaju poduzetničku ideju i tek namjeravaju to postati. Osim Speed Date Consultinga, ove godine se pozivaju poduzetni srednjoškolci i studenti da svoje poduzetničke ideje predstave stručnom žiriju na #3P Case Study Challenge-u. Pohađanje programa je besplatno, a prijave su otvorene do 15. ožujka 2018.
 
U tekstu "Prometna infrastruktura na području Poljica" Ivo Vulić se osvrnuo na stanje glavnih cestovnih pravaca u Poljicima s ciljem da poljičku i širu javnost upozna s ovom životno važnom problematikom i mogućnostima poboljšanja nimalo zavidnog stanja u kojemu se nalaze Poljica (uključivo općine Podstrana i Dugi Rat) i Grad Omiš. U tom kontekstu posebnu važnost ima dionica državne ceste D8 od Stobreča do Omiša i to na nacionalnoj razini s obzirom na najveći ostvareni prosječni godišnji promet vozila na svim cestovnim pravcima u Hrvatskoj. Hrvatske ceste d.o.o. u čijoj nadležnosti je ova prometnica, sve aktivnosti oko njene realizacije drže svojom ‘poslovnom tajnom’, pa o tome ne komuniciraju u javnosti iako im je to obaveza, napose zbog poreznih obveznika. Dionica državne ceste StobrečOmiš planirana je i projektirana neposredno nakon izgradnje Jadranske turističke ceste (JTC) koncem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, dakle prije više od 50 godina. U bivšoj državi njena realizacija je neargumentirano odgađana, navodno zbog nedostatka financijskih sredstava ali se ista praksa nastavila, nažalost, i u Lijepoj našoj..
 
Europski parlament je u rujnu 2017. godine izglasao program pod nazivom “WiFi4EU“ koji će u naredne dvije godine staviti 120 milijuna EUR-a bespovratnih sredstava na raspolaganje javnim tijelima, a za nabavku i ugradnju opreme potrebne za bežične pristupne točke. Programom WiFi4EU Komisija želi pomoći europskim jedinicama lokalne samouprave, koje imaju niže financijske i institucionalne kapacitete za povlačenje europskih sredstava, kako bi svojim građanima osigurali besplatan pristup kvalitetnim WiFi mrežama. Oni koji već imaju javne bežične pristupne točke (poput općine Dugi Rat, op.ur.), mogu aplicirati za njihovu nadogradnju. Komisija će ukupno raspisati pet poziva, u prosjeku jedan svakih 6 mjeseci. Dok će se kroz prvi poziv raspodijeliti 15 milijuna EUR-a, kroz naredne pozive se taj iznos planira povećati na iznos između 20 i 25 milijuna EUR-a. Ovo je izvrsna prilika za sve hrvatske općine i gradove da putem jednostavne procedure, povuku sredstva iz EU fondova te osiguraju svojim građanima, ali i gostima, najsuvremeniju Wi-Fi opremu. Odlična vijest je i što će cijeli proces prijave biti dostupan na hrvatskom jeziku. Portal za registraciju općina, gradova i pružatelja usluga biti otvoren u drugoj polovici ožujka, dok će prvi od ukupno pet poziva za dodjelu sredstava biti raspisan sredinom svibnja.
 
Nažalost, u protekla dva i pol desetljeća hrvatske neovisnosti nisu učinjeni dovoljno snažni iskoraci prema konvergenciji životnog standarda hrvatskih građana ka razini koju uživaju građani ‘Stare Europe’. Štoviše, krajem 1990-ih godina započinje puzajuće zaostajanje Hrvatske za prosjekom BDP-a per capita država ‘Nove Europe’. Izuzetno spori tempo gospodarskog oporavka nakon pada koji je nastupio 2008. godine dodatno je ubrzao divergenciju između Hrvatske s jedne strane, te ‘Nove Europe’ s druge strane. Državne institucije mogu biti "zarobljene" od strane korporativnih ili stranačkih elita. Ekonomske politike su uvjetovane i tom činjenicom. Slučaj Agrokor plastično demonstrira kako su pojedini poslovni subjekti u Hrvatskoj godinama uživali poseban pravni, politički i financijski tretman u odnosu na ostale tržišne sudionike u sklopu politike kružnih vrata i traženja rente. Kristijan Kotarski na stranicama portala Arhivanalitika.hr pokazuje da je stranačko zarobljavanje u Hrvatskoj snažnije prisutno od korporativnog i najavljuje nastavak u kojem će pokazati mehanizme kako brisanje razlika između stranačkih elita i državnih institucija dovodi do loših politika. Dakle, vodeće stranke, napose HDZ, zarobile su državu, a to je dovelo do zaostajanja za drugim članicama EU. Pročitajte više o korporativnoj i stranačkoj zarobljenosti države na hrvatski način..
 
Kad nam stižu obaveze, ne osjećamo se najugodnije. Međutim, obaveze usmjerene na zaštitu okoliša ne smijemo doživljavati kao prisilu. Svaki čovjek mora svjesno podnijeti dio tereta kako bismo osigurali ljudsko zdravlje i sačuvali prirodni okoliš. Posebno važno pitanje je zbrinjavanje otpada koji proizvodi čovjek. Jedan od preduvjeta za očuvanje prirode je pravodobna i kvalitetna informiranost i educiranost građana. Vodič sa korisnim savjetima za odvojeno prikupljanje otpada je Projekt Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada i Udruge gradova u suradnji s Grupacijom komunalnih društava za gospodarenje otpadom, Hrvatskom agencijom za mrežne djelatnosti i Regionalnim centrom zaštite okoliša. Sufinancirano sredstvima javnog sektora, jedinica lokalne samouprave, gospodarstva i drugih pravnih i fizičkih osoba. Služi za edukaciju građana za područje stanovanja. Vodič možete pogledati i preuzeti ovdje!
 

Malom kavom do velikog posla

Dvanaesti po redu Poduzetnički kafić Split, projekt koji se sastoji od ciklusa besplatnih neformalnih druženja i razmjene iskustava koji predstavlja priliku za poslovni networking i ostvarivanje brojnih kontakata za poslovnu suradnju, održati će se u srijedu 21. ožujka u Hotelu Park s početkom u 18 sati. Tema novog druženja: "Inovacije – ključ uspjeha", a sudjeluju Simona Fabijanović, suvlasnica Obrta Fabijanović, Jure Granić-Skender, direktor trgovačkog društva Amber It Solutions d.o.o. koje je razvilo aplikaciju “Amber School Manager“ – integriranu platformu za uspostavu i upravljanje školama budućnosti, Antonio Perić Mažar, direktor Locastica, tvrtke za razvoj web i mobilnih aplikacija i Stipe Režić, direktor trgovačkog društva Mushroom Cups d.o.o. koji proizvode organsku kavu sa dodatkom egzotičnih gljiva. Rezervirajte svoje mjesto na \n This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili nazovite 021/612-673. Broj sudionika je ograničen, no ulaz je slobodan.
 
U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta održana je informativna radionica na temu objave poziva "Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta malih i srednjih poduzeća“. Cjelokupan sadržaj radionice koja je održana u dva termina – 23. i 26. 2. 2018. godine dostupan je na Youtube kanalu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.  Kako bi se potencijalnim prijaviteljima omogućilo lakše snalaženje kroz sadržaj informativne radionice, isti je podijeljen na sljedeće module: Uvod + Prezentacija UzP + Provedba, Uvjeti korištenja sustava eFondovi, Ispunjavanje Prijavnog obrasca, Investicijska studija, Horizontalna pitanja, Pitanja i odgovori (oba dana). Poziv je vrijedan 200 milijuna kuna, a namijenjen je mikro, malim i srednjim poduzetnicima. Najniži iznos potpore je 500.000,00 kuna, a najviši 15 milijuna kuna. Potiču se početna ulaganja u nove poslovne jedinice i/ili opremanje poslovnih jedinica, a svrha je jačati regionalnu konkurentnost MSP-a kroz razvoj identificiranih strateških djelatnosti industrije. Cilj je omogućiti malim i srednjim poduzećima razvoj novih kompetencija, povećanje proizvodnje, povećanje izvoza i stvaranje novih radnih mjesta.
 
Konferencija pustolovnih oblika turizma srednje Dalmacije održana je u HGK Županijskoj komori Split. Na dinamičnoj konferenciji je predstavljen i novi oblik pustolovnog turizma, ferate, planinarskog puta koji se penjački prolazi uz potrebnu opremu, koja je u ponudi od ove godine na Perunu i u Omišu. Na konferenciji su predstavljene razne pustolovne aktivnosti, od onih već poznatih, poput canyoninga i hikinga, penjanja, kayakinga, raftinga, river tubinga, ziplinea, quadova do ferate. Cilj je bio upoznati dionike; poslovnu zajednicu, agencije koje se bave posredovanjem u prodaji turističkih izleta te komercijalne smještajne kapacitete s atraktivnom pustolovnom ponudom srednje Dalmacije. - U svrhu produženja sezone potrebno je niz aktivnosti i smatramo da je ovo jedini način da se svi u smještaju, posebice ljudi koji rade na recepciji upoznaju što je sve u ponudi i da gostu ponudi sve informacije odmah - kazala je Nataša Bušić, koordinatorica za turizam, trgovinu i financije splitske Županijske komore. Naglasila je i kako se svake godine ponuda širi. Doživljaj destinacije ovisi o tome što ćemo gostu ponuditi..
 
Kao poslije kiše niču semafori na državnoj cesti D8, na potezu od Omiša do Splita. Semafor kod Lava zaustavljati će nas zbog radova na tamnošnjoj kanalizaciji sve do sredine svibnja. Jutros je niknuo još jedan semafor u Podstrani. Valjda samo privremeno, na par dana... Ne može se glatko ni okolo, jerbo hrvatski cestari rade i na "obilaznom" potezu od Stobreča do Žrnovnice gdje je u toku rekonstrukcija kilometra i po ceste koja će se raditi devet mjeseci, a u petak je na nesretnoj državnoj cesti D8 osvanuo i novi semafor, odnosno "privremena" regulacija prometa jednom trakom kolnika i na Gajinama, u našoj općini, točno na mjestu gdje se prije nekoliko godina odronulo malo brda i zatrpalo kamenjem nesretnu autobusnu stanicu. Već nekoliko godina prometala se nemaju gdje "ugibati" zbog odrona, a ovog tjedna konačno počinje sanacija i tog odrona. Cestom ćemo se na tom predjelu Jesenica sve do 22.04. zbog sanacije odrona i klizišta voziti naizmjenično jednom stranom prema privremeno postavljenoj signalizaciji. Vozači se, poslovično, pozivaju na strpljenje... Nema nam druge, valja nam izdurati i ovo, jerbo treba i ovaj komunalni problem rješiti. A koliko smo strpljivi, valja to općinarima i Hrvatskim vodama "urbi et orbi" još jednom priopćiti, jedva čekamo i nove radove na kanalizaciji u Dugom Ratu i Jesenicama! Kad će više ti novi, kanalizacijski semafori? Kad će više krenuti naš "Jadranski projekt"?
 

Okrugli stol na temu ekologije u Splitu

Sveučilišni forum na teme kvaliteta zraka i gospodarenje otpadom u Splitu, održat će se u srijedu, 14. ožujka sa početkom u 19 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu (sjeverni toranj, 2.kat), a raspravljati će se o motivaciji za bavljenje ekološkim temama, mjerenjem kvalitete zraka u Splitu, sanaciji Karepovca i studija utjecaja na okoliš, sustavu za odvojeno prikupljanje otpada. Govornici na forumu biti će: prof.dr.sc. Stanko Uršić, prof.dr.sc.fra Ante Vučković, dr.sc. Juraj Kamenjarin i Željko Jurlin. Moderator je doc.dr.sc Hrvoje Kalinić. Projekt sveučilišnih foruma ima za cilj potaknuti razmišljanje o najkompleksnijim pitanjima znanosti i vjere te, sučeljavajući priznate znanstvenike, omogućiti interdisciplinarni pristup postavljenim tezama.
 

Krasica: Oleum Olivarum 2018.

Martin Adamič iz slovenske Izole čije je maslinovo ulje sorte maurino ocijenjeno s 93 boda šampion je ovogodišnje velike maslinarske manifestacije u Krasici, javlja iPress. Zlatne medalje za drugo i treće mjesto s 92 boda osvojili su Pahor Jože iz Črnog Kala za maslinovo ulje istarska bjelica i OPG Elene i Vedrana Lupić iz Bala za maslinovo ulje buža. U završnom bodovanju 21. susreta Oleum Olivarum stručna komisija utvrdila je postojanje 200 uzoraka maslinovog ulja s 94,8 posto kvalitete ekstra kakvoće, dok 11 uzoraka maslinovog ulja nije ušlo u tu kategoriju. Prema ocjeni ocjenjivačkog suda, u kategoriji ekstradjevičanskog ulja, dodijeljena su 92 zlatna odličja. Srebrno odličje dodijeljeno za 63 maslinova ulja, a broncu je osvojilo 28 ulja. Ekstra kategorija maslinovog ulja, bez odličja, dodijeljena je za 17 ulja. I na ovogodišnjoj su fešti Istarskih maslinara sudjelovali naši maslinari okupljeni u udruzi "Paićuša" koja je nedavno na Brzetu organizirala izvrsni "Povenjak 2018.". Od naših sumještana, maslinara, u Krasici se natjecao OPG Konoba Kadić s svoji nadaleko čuvenim i nagrađivanim maslinovim uljem. Među prvih deset najboljih ulja sa 91 bodom na natjecanju je ulje maslinara Željka Karamana iz Podstrane. Pozornost je privukao i europarlamentarac Ivan Jakovčić čija su dva ulja nagrađena zlatnim medaljama. Uz natjecanje maslinara u Krasici se održao i gospodarski sajam koji je obilovao dobrom gastronomskom ponudom i glazbeno–zabavnim programom u kojemu su sudjelovale ŽVS Romansa iz Buja, ženska klapa ZT Krasica, tamburaši iz KUD-a Sveta Ana iz Zagreba, klapa Čiovo iz Trogira, te duet Nenad Vetma i Duje Coce. Drugog dana fešte održan je i 16. likovni natječaj na temu maslinarstva koji je okupio nešto više od 50 umjetnika. Oba dana trajanja manifestacije Oleum olivarum u Krasici posjetitelji su mogli obići desetak kušaonica maslinovog ulja na tom području.
 

Mladi u zaštiti okoliša

Zabrinut/a si za stanje okoliša u svojoj sredini? Želiš pokrenuti posao u sektoru zelenih poslova? Živiš u zaštićenom području i želiš održivo koristiti prednosti očuvane prirode? Imaš ideju, a ne znaš kako je ostvariti? Udruga Bioteka te poziva da se prijaviš na edukaciju i dovedeš svoju zamisao do ostvarenja. Udruga Bioteka dolazi u regionalni informativni centre za mlade u Splitu i mladima u dobi od 15 do 30 godina donosi projekt "Aktivni mladi u zaštiti okoliša i prirode". Glavni cilj projekta je osnažiti mlade za aktivno sudjelovanje u prepoznavanju i rješavanju pitanja zaštite okoliša i prirode u lokalnim sredinama. Projekt se provodi u dva koraka, saznaje InfoZona:
1. Informativno-edukativna radionica
Izravno se susrećemo s mladima i konkretnim problemima vezanim za zaštitu okoliša u lokalnim sredinama, nakon čega krećemo u akciju. Mladi će saznati što je u njihovoj moći i kako stvoriti priliku za rješavanje okolišnih problema. Radionica se u Splitu održava 14. travnja 2018. u vremenu od 09:00 do 17:30 u prostoru Info zone (Jerina 1). Sudjelovanje na radionici je besplatno a prijaviti se možeš do 18.3.2018. putem online obrasca.
2. Drugi korak je provođenje istraživačkog, projektnog, aktivističkog i/ili okolišnog samostalnog rada mladih u lokalnim sredinama. Cilj drugog koraka je mladima omogućiti rješavanje postojećih problema zaštite okoliša i prirode uz mentorstvo članova Udruge Bioteka tijekom cijelog trajanja samostalnog rada. Trajanje drugog koraka iznosi tri mjeseca.
 
Europska komisija u najnovijem Izvješću o stanju zemlje (engl. Country Report) iznosi niz poraznih ili zabrinjavajućih zapažanja i objašnjenja o Hrvatskoj koji se mogu svesti pod jedan zajednički nazivnik: ovo je zemlja ograničenog ili nikakvog napretka. Dovoljno je spomenuti da su samo dvije članice EU uz Hrvatsku ostale u statusu pretjeranih makroekonomskih neravnoteža (notorni Cipar i Italija) dok su Bugarska, Francuska i Portugal izašle iz toga statusa, i da Komisija započinje spomenuti dokument ovim riječima: "Potencijalni rast u Hrvatskoj ostaje nedovoljan za bržu konvergenciju". Vrata optimizma se malo odškrinu kada stručnjaci Komisije pišu o tome da bi se stopa potencijalnog (dugoročnog) rasta u Hrvatskoj mogla malo ubrzati, ali zatim slijedi otrježnjenje: smatraju da će se to dogoditi ako Hrvatska proširi kapacitete za provedbu strukturnih reformi. Kako očekivati da će Hrvatska proširiti kapacitete za provedbu strukturnih reformi kada analiza Komisije obiluje sljedećim tezama: u pogledu strukturnih mjera nije ostvaren napredak, novi pravni okvir za jačanje okvira fiskalne discipline nije usvojen, narasle su neplaćene obveze sustava javnog zdravstva, odgođeno je donošenje paketa reforme mirovinskog sustava, na obrazovnu reformu još se čeka, glavni dio reforme javne administracije stoji, ciljevi za visoko obrazovanje 2020. neće biti dostignuti, ciljevi ulaganja u istraživanja i razvoj daleko su od realizacije, reforma sustava državnih poduzeća, osobito njihovog korporativnog upravljanja, sporo napreduje, u HBOR-u je provedena analiza kvalitete aktive ali rezultati nisu poznati, javni dug je i dalje vrlo visok, itd. itd.
 
- "Što je naš turizam bez vrsnoće krajolika? Samo zrak i more!“ – zavapila je arhitektica Helena Knifić Schaps ustvrdivši kako je hrvatski turizam bez krajolika nepostojeći. - "Krajolik je ne samo čimbenik prostora i kulturnog identiteta nego pridonosi cijeni zemljišta, ugodi i kulturi življenja.“ – ukazao je na važnost krajolika akademik Mladen Obad Šćitaroci na stranicama Slobodne Dalmacije. I dok mudre i obrazovane glave apeliraju na hitno osnivanje ministarstva krajolika kako bi se zaštitio resurs koji život znači, Poljičani, žitelji Poljica i Poljicima nadležne jedinice lokalne samouprave ne pokazuju ni najmanje zanimanja pa čak ni poštovanja za preostali nepotrošeni prostor Poljica koji je, uz sveukupno poljičko kulturno-povijesno i tradicijsko naslijeđe, najvrijednije čime Poljica danas raspolažu. Dokaz tome je činjenica da najljepše i najvitalnije dijelovi poljičkog prostora podjednako nagrizaju naša nebriga i parcijalni interesi, u rasponu od zasipanja smećem i neplanskom bespravnom izgradnjom do planiranih urbanistički promašaja kao što su, primjerice, vjetroelektrane koji narušavaju prirodne vizure i bioravnotežu ovog prostora ili pak buduća tzv. proizvodno-uslužna zona u Kostanjskoj ljuti, prostoru iznimne pejažne vrijednosti (vidi sliku) koji ima sve reference da bude prepoznat kao poljički park prirode s obzirom da se u njegovoj neposrednoj blizini nalaze svi najvažniji poljički prirodni (prašuma Šćadin, kanjon Cetine) i prometni resursi (blizina autoceste) te brojni kulturno-povijesni i duhovni toponimi nekoć slavne Poljičke knežije..