Europska komisija se nada da će pokrenuti masovno uvođenje solarne energije i obnoviti europsku solarnu proizvodnu industriju. Plan je dio nastojanja da se zemlje odviknu od ruskih fosilnih goriva, navodi se u nacrtu dokumenta koji je vidio Reuters. ’Solarna struja i toplina ključni su za postupno ukidanje ovisnosti EU o ruskom prirodnom plinu", stoji u nacrtu Komisije. Troškovi solarnog fotonapona pali su za više od 80 posto tijekom posljednjeg desetljeća, ali tehnologija je 2020. godine proizvela samo 5 posto električne energije u EU. Udio solara u proizvodnji topline bio je još niži. od 1.5 posto. Solarni zaokret nikada nije konkretno riješen, rekao je Micheael Bloss, zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu, te je pozvao Bruxelles da se pozabavi i tim pitanjem pravnim alatima, a ne dobrovoljnim programima, piše Jutarnji list.
 
Naša saborska zastupnica Marijana Puljak, izvjestila je preko svojih Facebook stranica da je opet odbijena sanacija šljake na prostoru bivše tvornice "Dalmacija" u Dugom Ratu.
- "Ponovo mi je odbijen amandman, ovaj put na rebalans državnog proračuna, kojim bi se osiguralo 15 mil. kn za početak sanacije opasne šljake na području bivše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat. Dragi sugrađani, dišite i dalje opasne čestice, državu nije briga.
Iako je bivši ministar gospodarstva, sada jedan od viceguvernera HNB-a, u svom odgovoru na moje zastupničko pitanje potvrdio da će Ministarstvo preuzeti sanaciju, ne zna se kad će to biti. Državni tajnik je rekao - u nekom budućem razdoblju. Od sada pa do vječnosti.
Na predstavljanju novog ministra Filipovića upoznala sam ga s problemom. Čekala sam, možda će u rebalansu proračuna RH staviti stavku za tu sanaciju ili će prihvatiti amandman, ali ne. Ministarstvo nastavlja kršiti Zakon o zaštiti okoliša, jer su po Zakonu to trebali napraviti kad operater to nije napravio u zadanom roku, do kraja 2019." - napisala je Marijana Puljak.
Dragi sugrađani, dišite, a što s zrakom zapravo udišete, našu državu nije briga.
 

BlockSplit 3 konferencija u Splitu

BlockSplit 3 konferencija "u centru svita", našem Splitu, posljednja tri dana okupila je svjetski priznate blockchain stručnjake. Nakon dvije godine pauze lokalna crypto dev scena dočekala je povratak najvećeg regionalnog blockchain događaja. Domaćini skupa, udruga UBIK, okupila nas je oko tri pozornice - dvije u Hrvatskom domu, a jednu u Gradskom kazalištu lutaka.
- Ideja, cilj konferencije je ojačati zajednicu koja se bavi razvojem poslovnih modela i tehnologije u blockchainu. Želimo stvoriti ugodno mjesto za učenje, druženje i zabavu. Od samih početaka do danas konferencija je nadmašila očekivanja pa sada brojimo više od 600 sudionika, što je zaista veliki uspjeh. S obzirom na to da nas je pojava korona virusa nekako zaustavila u zaletu ostvarenja punog potencijala konferencije, oduševili smo se što je snaga zajednice jačala i u to vrijeme bez aktivnosti. Za sada su povratne informacije i više nego pozitivne te se nadamo da će ova konferencija biti odlična za sve sudionike. Iza nas stoji puno truda, odricanja, logističke koordinacije, potrudili smo se obuhvatiti potrebe svih i podignuti konferenciju na zavidnu razinu. Znate kako kažu dobar glas se daleko čuje - kazao je za Dalmatinski portal suosnivač BlockSplit konferencije, Antonio Perić-Mažar.
Osim niza specijaliziranih predavanja o prokolima, DeFi-jima, DAO-ima,  pa i o danas popularnim NFT-ovima i njihovoj primjeni (i zloupotrebi), brojnim radionicama i panelima, u ponedjeljak, 23. svibnja, održan je i sastanak u hotelu Park na temu kriptoregulacije te kvalitetnije porezne strukture za digitalnu imovinu. Sastanak je vodio Vlaho Hrdalo, predsjednik hrvatske krovne udruge za blockchain i kriptovalute UBIK, a prisustvovali su Filip Šaravanja, koordinator za fintech u HANFA-i, Linardo Martinčević, fintech koordinator HNB-a, Nikola Škorić, osnivač i direktor Electrocoina te drugi stručnjaci iz crypto svijeta.
 
Poznavateljima dalmatinskih maslinara priča je možda već poznata iz medija, ali zbog ovogodišnjeg nastavka priče, značajnog i za ovu našu malu sredinu, podsjetimo na ono najosnovnije.
Tomislav Duvnjak (36) diplomirani inženjer građevine i maslinar iz Vodica, koji je zajedno s ocem Antom vlasnik i moderne uljare "Sveti Ante", preklani je, slijedeći dr. Ivicu Vlatkovića, Nives i Gorana Morovića te još nekolicinu dalmatinskih maslinara, poslao svoja dva ulja u New York, na jedno od najcijenjenijih natjecanja i ocjenjivanja kvalitete maslinovih ulja u svijetu – New York Internacional Olive Oil Competicion (NYIOOC). Za svoja dva ulja dobio je zlatnu i srebrnu medalju, ali nije bio zadovoljan. Ne medaljama, već više nego skromnom zastupljenošću dalmatinskih ulja. Ukupno ih je bilo 10. Za usporedbu istarskih više od 50, odnosno ukupno 60 iz cijele Hrvatske. Osvojilo se 49 nagrada od kojih je 39 pripalo Istranima, a 10 Dalmatincima. To je ujedno bio podstrek da Tomo počne razmišljati kako organizirati dalmatinske maslinare da zajednički nastupe na ovom natjecanju. Krenuo je u akciju, najprije okupio ekipu iz svoje, Šibensko-kninske županije, dogovorio je i kako smanjiti troškove slanja uzoraka u New York. Tamo su tako lani stigla 53 ulja iz Dalmacije. Iz Istre 52, dakle ukupno iz Hrvatske 105 uzoraka (gotovo 75 posto više nego preklani). U konkurenciji 1.171 ulja iz 28 zemalja 66 zlatnih i 20 srebrnih lani je došlo u Hrvatsku. Od toga Istrani su osvojili ukupno 39 (32 zlatnih i 7 srebrnih), a Dalmatinci 10 više, ukupno 49 (36 zlatnih i 13 srebrnih). Senzacija ili ne, po broju osvojenih medalja Hrvatska je tako ove godine četvrta na svijetu! Odmah iza Italije, Španjolske i Grčke. Ako se gleda po kvaliteti maslinovih ulja, imamo udio od 10 posto najkvalitetnije svjetske proizvodnje.
Ne znam još kakvi su podaci i statistika ovogodišnjeg, nedavno održanog NYIOOC-a 2022. Nadam se još boljima od lanjskih, ali znam da je jedan od nagrađenih dalmatinskih maslinara na NYIOOC 2022. i naš sumještanin i maslinar (i vinogradar i vinar) Slavomir Kadić, koji je na najvećem i najprestižnijem svjetskom natjecanju ocjenjivanja kvalitete maslinovih ulja osvojio jednu od srebrnih medalja za kvalitetu svog ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz svog dugoratskog OPG Konoba Kadić. Čestitam našem, a svjetskom maslinaru! Bravo Slavo i Ana!
 

DUMP Days 2022. IT konferencija u Splitu

DUMP Days konferencija, koju organiziraju članovi DUMP-a, splitske udruge mladih programera, održava se 14. i 15. svibnja uživo na FESB-u, a ove godine donosi još više prilika za razmjenu znanja i iskustva, networking i pronalaska studentske prakse ili posla. Studentima će se predstaviti čak 32 vodeće IT tvrtke s uredima u Hrvatskoj, a marljivi organizatori pripremili su više sadržaja od svih prethodnih izdanja konferencije. Uz svjetski priznate sponzore među kojima se ističu Rimac Technology, Photomath, Maurer Electronics Split, Extension Engine, Blank,.. konferenciji se pridružuju i brojni istaknuti predavači koji će pokriti posljednje trendove iz domena ICT tehnologije, razvoja softvera, dizajna i marketinga, piše Dalmatinski portal.
Praktične radionice prilika su studentima i zainteresiranima da se upoznaju s najmodernijim tehnologijama i tehnikama korištenim u ICT struci. Sponzorski štandovi firmi biti će otvoreni za sve posjetitelje, a nalaziti će se u atriju i akvariju fakulteta. Ako ste u ozbiljnoj potrazi za poslom u IT-ju, pozivamo vas da se prijavite na Fly Talks, jer kratki "speed dating" intervjui su dobar način za predstaviti sebe i svoje životopise poslodavcima. Uz Fly Talks, tu su i Campfire Talks, mini panel rasprave između brojnih profesionalaca i publike.
- Kada se organizaciji tech eventa pristupa s profesionalizmom koji zbog takvog kapaciteta nadilazi stopostotnu razinu, rezultat je uvijek spektakularan, pamtljiv i zarazan pozitivom, znanjem i stručnošću. Ja dolazim opet – a vi kako hoćete… - dodao je Dragan Petric, IT novinar i glavni urednik časopisa web portala BUG koji je već nekoliko puta sudjelovao na DUMP Daysima, a ove godine vodi panel raspravu. Vrata konferencije otvorena su za sve koji žele kročiti u poslovni svijet. Prijavite se na days.dump.hr i pridružite se novoj generaciji digitalaca.
 

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da povrat poreza kreće od ponedjeljka, 2. svibnja. Ukupno 1.7 milijardi kuna preplaćenog poreza dobit će 663.564 poreznih obveznika, dok 91.179 poreznih obveznika mora državi uplatiti 316 milijuna kuna manje uplaćenog poreza. Novac će biti isplaćen do kraja svibnja, rekao je ministar. Čim Porezna uprava donese rješenje, na vašoj porezno-knjigovodstvenoj kartici u sustavu e-Građani evidentira se stanje pa možete vidjeti koliko ćete povrata dobiti, odnosno koliko ste dužni platiti ako vam je utvrđena razlika.
 

Predložen je predstečaj za škver Brodosplit

Splitski Trgovački sud zaprimio je prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka nad Brodograđevnom industrijom Split, potvrdila je Hini predsjednica suda Franka Buzov. Kako je rekla, prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka nad splitskim škverom zaprimljen je jučer, a predlagatelj je sam Brodosplit. Brodosplit je zapao u poslovne poteškoće zbog nemogućnosti povlačenja punog iznosa kredita ruske banke VTB, koja je obuhvaćena zapadnim sankcijama zbog ruske invazije na Ukrajinu. Predstečaj je predložen i za Brodosplitova vlasnika, grupaciju DIV.
 
Proteklog je tjedna u Zagrebu u Vlaškoj ulici otvoren Bots&Pots, prvi restoran na svijetu u kojem roboti kuhaju mediteranska jela iz jednog lonca. Konkretno, za kuhanje je zaduženo čak pet GammaChef robota koji u potpunosti oponašaju recepte stvarnog, iskusnog i hvaljenog chefa. Iza projekta stoje već dokazani, serijski IT poduzetnici Đulijano Nola, Dražen Drnas i Hrvoje Bujas, suvlasnici Bots&Potsa, uspješnih tvrtki Pravi klik i Siguran klik koje stoje iza brendova Crno jaje, GoHome i Osiguraj.me. Ovaj iskorak u inovativno ugostiteljstvo predstavlja svojevrsni nastavak projekta kućnog robota za kuhanje GammaChef, Đulijana Nole i Dražena Drnasa. Sva jela u restoranu samostalno priprema pet robota kuhara koji uče od profesionalnih kuhara kao “ljudskih instruktora” – i to jela u jednom loncu (“one pot”). Prosječno vrijeme pripreme jela za dvije osobe je 15 minuta, a ponuda jela je uistinu raznovrsna – od hobotnice s domaćim njokima i slanutkom, rižota sa škampima, različitih tjestenina do indijskog currya – “za svakoga ponešto”. Cijene jela su vrlo pristupačne, lonac rižota s kozicama koji je količinski primjeren za četiri osobe – platiti će te svega 149 kn, a za onaj s curryem povoljnih 89 kn i to isključivo karticama ili online – tzv. cashless model. Sustav restorana je u potpunosti digitaliziran, od nabave namirnica do narudžbi gostiju – jedini “ljudski touch” je prilikom posluživanja hrane od strane konobara, a cijeli proces nadzire chef Vedran Varvodić, koji pazi da priprema hrane protekne u najboljem redu. Ovo u potpunosti mijenja dosadašnji koncept ugostiteljstva i pruža sasvim novo gastronomsko iskustvo...
 

Dani hrvatskog pršuta u Splitu

Vjekoslav Žužić s otoka Krka ove godine ima najbolji pršut. To je potvrdila šampionska titula na osmim Danima hrvatskog pršuta koji promoviraju isključivo certificirane pršute, a koji se ovog vikenda održavaju u Splitu. Novom titulom Žužić nastavlja nizati uspjehe na domaćim i međunarodnim festivalima i sajmovima te promovirati krčki pršut. Ovo je njegova druga šampionska titula na Danima hrvatskog pršuta koji su u splitskom hotelu Park okupili stotinjak predstavnika institucija, mesne industrije i proizvođača zaštićenih hrvatskih pršuta. U subotu se manifestacija preselila na splitske Prokurative na kojima se moglo kušati i kupiti svi nagrađeni pršuti, a najveće zanimanje sigurno će privući šampion s Krka, piše Dalmatinski portal.
- Nakon dvije teške pandemijske godine, s inflacijom i ratom u Ukrajini slijedi još izazovnije razdoblje za nas proizvođače. S jedne strane očekuje nas neizvjesna turistička sezona, a s druge rast cijena - kako sirovina tako i energenata, repromaterijala i rada. U konačnici to je već utjecalo na rast cijena gotovog proizvoda. No, to je tek početak. Snažan skok cijena pršuta očekuje kroz narednu godinu rastom cijene svinjskog mesa, a to će u konačnici - gledajući ekonomskom logikom - uzrokovati i manju potražnju - rekao je Darko Markotić, predsjednik Klastera hrvatskog pršuta. Dodao je kako se unatoč pandemiji zadržao kontinuitet i rast proizvodnje pa se u Hrvatskoj trenutno proizvodi oko pola milijuna pršuta, dok ih se pojede oko milijun. Drugim riječima, proizvedemo ih koliko ih i uvezemo.
 

Radovi u vrtu ili polju u ožujku

Ožujak:
- priprema zemlje i sadnja krumpira
- sadnja kapule
- zagnjojavanje (zasipanje) loza
- čišćenje maslina
- čišćenje pašnjaka
- sređivanje podzida
- sadnja novih loza
- sadnja voćaka
Spiza:
- bob u mahuni s koromačem
- mladi fažol
- blitva na ulje s friškim jajima
- puži s ljutikom i jajima
- šparoge i bljušti s jajima
- salata od žutenice i kostrića
- soparnik
- pečena janjetina, mlada janjetina s kapulicom
- mladi sir s jajima
- jaja u tvrdo na salatu
Voće:
- suhe smokve
- orasi
- bajame
- zrdelije
- šljive
- rane trešnje, ranke
- jagode
 

Dođite na prvi splitski HR meetup

Jeste li znali da je prvi i glavni razlog odlaska developera iz firme neorganiziranost unutar tvrtke? Statistički podaci kažu da je upravo to razlog davanja otkaza kod 54,55% mid developera i kod 56,7% seniora, što znači da svaki drugi developer odlazi od vas iz tog razloga, piše Dalmacija Danas. Informatičari mogu raditi i od kuće, imaju fleksibilno radno vrijeme, izazovne i nove projekte, visoke plaće i ostale benefite, ali ipak im nedostatak organizacije često bude presudan faktor.
Prvi HR meetup u Splitu održat će se u četvrtak 24.02.2022. s početkom u 18 sati u coworking prostoru The Works. Predavač je Jasna Rilović, vlasnica konzultantske firme Human Capital, začetnica “Learning by Doing” edukacije i utemeljiteljica metode razvoja kompanija “HR po mjeri”.
Dođite i saznajte što je ono malo što nedostaje vašoj firmi da bi bila mjesto u koje svi žele doći!
 
Na Okruglom stolu "Berba maslina & turizam“ koji će se održati u petak, 18. veljače 2022. u Gimnaziji u Kaštel Novom, na adresi Polinovac 8 s početkom u 18.15 sati u organizaciji udruge maslinara Kaštela „Mastrinka“, nakon njihove redovne godišnje skupštine, bit će predstavljena iskustva organiziranja turističkih aranžmana koji uključuju berbu na području Istre, Kvarnera i Neretve sve s ciljem poticanja rasprave o mogućnostima pokretanja organiziranih berbi maslina u kojima bi sudjelovali i turisti na području Kaštela i okolice. Da li je Dalmacija i njeni maslinari, ali i iznajmljivači te turističke agencije spremne za uvrštavanje ovakvog tipa turizma u svoju ponudu te proširenje turističke sezone? Panelisti kaštelanskog maslinarskog Okruglog stola su predstavnici i djelatnici iz turističkog i poljoprivrednog sektora te civilnog društva. Nakon okruglog stola "Berba maslina & turizam“ , u 19.30 sati bit će organizirana manifestacija "Jedimo zdravo, jedimo lokalno“ u sklopu projekta „Aktivna i kvalitetna starost“ na kojoj će se sudionici upoznati s lokalnim, zdravim jelom kojeg će pripremiti kuhar Tomislav Zoko.
 
Najkasnije do 2027. godine Split i njegova šira okolica trebali bi dobiti potpuno novu cestovnu infrastrukturu koja će omogućiti bolju prometnu komunikaciju nego što je danas i dnevnu migraciju bez gužvi. Hrvatske ceste već su počele radove na novoj infrastrukturi, no ono glavno tek predstoji. Naravno, nas najviše interesiraju radovi na brzoj cesti Split - Omiš.
Nesagrađeni dio od čvora Mravinci do Omiša dugačak je 21,5 kilometara, od čega će 15,4 kilometra  biti četverotračna cesta, a procijenjena vrijednost gradnje je oko 2,5 milijardi kuna. Izuzetno visoka cijena gradnje uvjetovana je velikim brojem objekata na trasi: 13 vijadukata, mostovi preko Žrnovnice i Cetine, sedam tunela, četiri čvorišta, tri nadvožnjaka, dva prolaza i jedan podvožnjak. Cesta je podijeljena na četiri dijela, a na nekima su radovi već u tijeku. Prvi dio je čvor Mravinci - čvor TTTS u dužini od 2,4 kilometra, a procijenjena je vrijednost oko 200 milijuna kuna. Zasad je ugovorena gradnja čvora Mravinci u iznosu od 54,3 milijuna kuna koji će graditi tvrtka Strabag. Rok za gradnju je 24 mjeseca. Slijede dionice čvor TTTS - Grljevac, Grljevac - čvor Stara Podstrana, čvor Stara Podstrana - čvor Jesenice, čvor Jesenice - čvor Dugi Rat te posljednja dionica čvor Dugi Rat - Omiš, most Cetina.
Dio dionice Dugi Rat - Omiš još se projektira i uskoro bi trebala biti ishođena građevinska dozvola, dok na drugom dijelu, kod Omiša, tvrtka Strabag gradi pristupne ceste do tunela Cetina u dužini 544 metra, tunel Komorjak Sjever u dužini od 600 metara te most preko rijeke Cetine dugačkog 220 metara.
Tijekom veljače 2022. godine planiran je početak geotehničko istražnih radova, geotehničkih istražnih bušenja, za potrebe izrade projekta dionice TTS – Dugi Rat.
Za vrijeme izvođenjaih  geotehničko istražnih radova na području Općine Dugi Rat, a riječ je o potezu Sumpetar - Mali Rat - Dugi Rat, dodatno će nas Hrvatske ceste ili Općina Dugi Rat obavijestiti o točnom vremenu i točnoj lokaciji izvođenja istih.
Napokon se nešto kreće i na nama bližim dionicama brze ceste. Samo naprijed!
 
Krenulo je. Krenulo je i svanulo dalmatinskim informatičarima već odavno, a uskoro će Split će dobiti i novi "IT centar" ili kuću za okupljanje svih ljubitelja novih tehnologija; IT-jevaca, poduzetnika, studenata, digitalnih medija, ali i digitalnih nomada i stranaca koji dođu u grad i traže mjesto okupljanja istomišljenika. Novi prostor na Splitu 3, na adresi Ruđera Boškovića 25, svega je stotinjak metara udaljen od Sveučilišnog kampusa i u dijelu grada gdje već postoji koncentracija IT tvrtki, trebao bi biti zaista IT centar, odnosno točka koja spaja programere, marketingaše i druge srodne duše, ali i startup poduzetnike koji gravitiraju startup community-ju Digitalna Dalmacija ili su prošli StartIT akademiju / GrowIT natječaj za financiranje startup projekata, kazao je za Slobodnu Dalmaciju Damir Brčić iz ICT Županije. Centar će biti otvoren za sve i uz nove projekte ICT županije zasigurno podići kvalitetu i stil života u najlipšem gradu na svitu..
 
Ne znam koliko je u Saboru aktivan Vaš zastupnik, no moj je i danas za saborskom govornicom javno postavio pitanje nadležnima kada će krenuti izvršavati svoje zakonske obaveze. Marijana Puljak (Centar) je opet skrenula pozornost u Saboru na naše dugoratske neprilike te direktno upitala ministra
Tomislava Ćorića (tć) "kada ćete pokrenuti sanaciju opasne šljake na području bivše tvornice Dalmacija Dugi Rat što ste po zakonu dužni napraviti?".

"Već ste prijavljeni Europskoj komisiji za kršenje 13 direktiva iz područja zaštite okoliša. Hoćete li svojim nečinjenjem uzrokovati da porezni obveznici plaćaju Europskoj komisiji dnevnu kaznu od 500.00EUR kao Poljska kojoj je upravo izrečena kazna u sličnom slučaju..