Strožanac kup 2021

U organizaciji Jedriličarskog kluba Strožanac 7. i 8.05.2021. i uz poštivanje svih epidemioloških mjera, ispred lučice Strožanac u Podstrani uspješno je organiziran medunarodni jedriličarski Strožanac kup 2021 za klasu Laser (ILCA4, ILCA6 i ILCA7). Na regatnom polju su se natjecala 34 mlade jedriličarke i jedriličari iz različitih dijelova Hrvatske, Mađarske i Austrije.
Prvi dan regata održan je po jugo od 20 čvorova, što je predstavljalo idealne uvjete za mlade jedriličare, tako da su uspjeli odvoziti ukupno tri plova. Drugi dan regate puhao je nešto slabiji vjetar, jedrenje tako da se vozilo samo jedan plov u klasi ILCA 7. U klasi ILCA4 oba dana se natjecalo ukupno 16 natjecatelja, u kategoriji ILCA6 ukupno 14 natjecatelja i u kategoriji ILCA7 ukupno 4 natjecatelja, piše Dalmacija Danas.
U ukupnom poretku, u kategoriji ILCA4 prvo mjesto osvojio je Petra Marendić, drugo mjesto Nora Gotovac, a treće mjesto Karlo Modrić. U kategoriji ILCA6 prvo mjesto osvojio je Antun Tomašević, drugo mjesto Petra Mastelić, a treče mjesto Nagy Bendeguz. U kategoriji ILCA7 prvo mjesto osvojio je Bruno Gašpić, drugo mjesto Božo Golubić, a treće mjesto Alec Cvinar. Pobjednicima je medalje i priznanja uručio medunarodni sudac Zlatko Jakelić i predsjednik kluba Dubravko Jelić.
 

Regata: Kup sv.Ante Podstana 2020

Na blagdan Svetog Ante opet je, i to po 15. put, bilo zanimljivo u Mutograsu, u Općini Podstrana, gdje se obilježava "morski" blagdan ovog popularnog sveca. Naime, jedriličari JK Podstrane proslavu nebeskog zaštitnika provedu na moru, na regati "Kup sv. Ante Podstrana 2020.", te je cijeli dan ispred klupskih prostorija u Mutograsu veselo. Ili zbog dječje cike i šušura prije nego što mali kormilari isplove na more, na regatu, ili zbog glazbe DJ Jasmina ili pak zbog odraslih koji su tog dana tek logistika mladim jedriličarima.
- Klub ima 16 godin', a regata je tu 15 punih! Danas smo već imali daske, ono veslanje na SUP-u, njih 15 je isplovilo i eno prvih na papir. Zatim naša dica u malim brodima, i onda laseri, pa druženje – na hrvatskom jeziku, iako s padežima i nije baš na "ti", opisuje novinarima Slobodne Dalmacije što se to sve događa na moru, tajnik kluba Mark Geurts, Belgijanac koji je sa suprugom Kikom, već 17 godina stanovnik Podstrane, a sve zbog jedrenja na dasci.
Došli su za dobrim "spotom", dobrim mjestom za surfanje i tako ostali, pa im je i 10-godišnji sin Josip, samo nastavio obiteljsku tradiciju – i on jedri, ali se bavi i judom. A oca Marka mu svi u Podstrani itekako poznaju jer je on Podstranac, ono spoj "pod" i "stranac"! I svi troje žive za jedriličarski klub, koji aktivnu ljetnu sezonu upravo započinje regatom "Sv. Ante". Te djeca u klasi "optimist", u omiljenim "kadicama", zajedre svoje plovove, a među malim Podstranjanima u goste im dojedre i Splićani iz JK Labuda, pa Mornara i Zente, kao i susjedi iz JK Orišca iz Dugog Rata...
 

Roko Čepić Zokić najbolji mladi 'optimist'

43. međunarodna novogodišnja regata za optimiste 1,6 i lasere, koju tradicionalno na Staru godinu organizira JK "Zvir" Hvar, uz potporu Grada i TZ grada, u Hvaru je okupila 86 laseraša i 61 optimista. Vjetra im nije falilo, a hrvatski jedriličari opet su ostvarili zavidne rezultate. Izdvajamo našeg mladog optimista Roka Čepića Zokića iz JK Omiš koji je nakon sedam plovova bio prvi ispred Marina Ljubičića iz splitskog Labuda. Ponajboljim jedriličarima uručeni su pehari i medalje, ali i posebne nagrade, piše Mirko Crnčević na stranicama Slobodne Dalmacije. Među njima je i uspješni kadet Josip Tafra iz JK Omiš, nagrađen za svoj uspjeh na Kupu Hrvatske. Bravo momci!
 

Otvoreno prvenstvo Hrvatske za neolimpijske klase

U omiškom akvatoriju od 25.-28. 10. u organizaciji HJS i JK Omiša, a pod pokroviteljstvom grada Omiša i turističke zajednice grada Omiš i uz veliku pomoć SNRD Omiš, omiških izviđača i mnogo drugih volontera održat će otvoreno prvenstvo Hrvatske za neolimpijske klase.
 

Regata sv.Ivana

Protekla dva dana u omiškom akvatoriju bilo je puno smijeha, veselja i dobrih vibracija, ali na žalost jako malo vjetra. Ipak uz sve vremenske (ne)prilike JK Omiš uspio je održati regatu svetog Ivana u klasi optimist za djecu do 12 godina. Na regati Svetog Ivana je ukupno sudjelovalo tridesetak mladih jedriličara i jedriličarki iz 11 klubova. Omiš se opet pokazao kao neosvojiv grad jer je Josip Tafra bio prvi, Roko Čepić Zokić drugi, Pjero Pirović šesti, dok Rita još uvijek skuplja malo hrabrosti za svoju prvu regatu. Kopneni dio regate održan je u prostorima SNRD Omiš.  Nagrade najboljim mladim jedriličarima dodjelio je gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović. JK Omiš se zahvaljuje svim roditeljima i volonterima koji su pomogli u organizaciji, te svim klubovima koji su došli u grad na ušžu Cetine, a ponaviše treneru kluba!
 

Mrduja za dušu i tilo

Fešta od mora i brodova, manifestacija podno jedara - tradicionalna Mrdujska regata po 86. put će se održati u subotu 7. listopada sa startom u 11 sati. Jedri se od startne linije podno splitskog Sustipana, pa prema Splitskim vratima oko otočića Mrduja, između Brača i Šolte, u dužini 11 nautičkih milja i nazad do cilja podno Labudove đige, kluba organizatora ove regate ukupne dužine 22 nautičke milje. Ovo je najmasovnija i najdugovječnija regata na ovoj strani Jadrana, preko tristo brodova sa minimalno deset članova posade, "skupi" se preko tri tisuće sudionika, na svim tipova krstaša i onih jurilica, i onih regatnih do onih obiteljskih krstaša. No uvijek se vodi jednom idejom – jedriti se mora!
 
Mali istarski grad Rabac bio je domaćin otvorenog prvenstva Hrvatske u jedrenju za klasu optimist za djecu do 12 godina. Na natjecanju je sudjelovalo 110 djece iz jedirličarskih klubova diljem Lijepe naše. Boje jedriličarskog kluba Omiš predstavljala su tri mlada mušketira, Roko Čepić Zokić, Pjero Pirović i Josip Tafra. Dugoratski jedriličari iz JK Orišac imaju malu pauzu do 16.09., nakon koje opet kreću s treninzima pod paskom starog-novog trenera Hrvoja Žilića. Drugu polovicu bratskog jedriličarskog tanedama, trenera Joška Žilića, novi poslovni izazovi odveli su na neko vrijeme iz Dugog Rata u hladne nordijske vode..
Dakle, u malom istarskom gradiču Rapcu mladi omišanin Josip Tafra, dječak od 10 godina, iz kluba JK Omiš starog tek tri godine, postao je prvak Hrvatske u jedrenju u klasi optimist do 12 godina za 2017. godinu! Čestitamo Josipu i trenerima kluba te našem Roku Čepiću Zokiću koji je na prvenstvu bio 29 i Pjeru Piroviću koji je bio 60.
 

Josip osvojio Regatu Sv. Josipa

Drugog dana Regate Svetog Josipa u Dugom Ratu činilo se da neće biti ništa od jedrenja. Nedjeljno jutro osvanulo je bez bave, bez vitra, ostavivši jedrilice naših mladih optimista na šljunku dugoratske plaže. Činilo se da će dan regatavanja propasti, a onda nam je iz Postira "priko mora" doplovio Mate Škarić i za sobom donio levanat po kojem su naši Laseri uspjeli odjedriti tri, a Optimisti dva nova plova. Regatu za Optimiste osvojio je mladi Josip Tafra iz JK Omiš, ove godine ponajbolji mladi jedriličar u svojem uzrastu, a kod Lasera 4,7 Ivan Jurić iz Marine Kaštela. Ubrzo nakon završetka regate kompjuter je izbacio i ukupni poredak regate na kojoj je sudjelovalo 55 mladih jedriličara u klasi optimist i 10-ak laseraša, a koju je uspješno kao i svake godine organizirala mala ali iznimno vrijedna i poduzetna ekipa iz JK Orišac Dugi Rat. Potom je Jerko Roglić, načelnik općine Dugi Rat, uz asistenciju Joška i Hrvoja Žilića iz JK Orišac podijelio pehare i nagrade najboljim jedriličarima dugoratske regate.
 

Regata Sv.Josipa: Čeka se zeru bave za novi plov

Jučer, prvog dana regate Sv.Josipa vitra ka u priči, jutros - ni za lijek. Mladi jedriličari optimistično se igraju na plaži čekajući na zeru bave koja bi napunila jidra i orisnula ih na pučinu u novi plov..
 

Savršen dan.. i za jedrenje

Nekad je cijeli travanj bio mjesec sporta i rekreacije u općini Dugi Rat, a danas se to svelo (samo) na dan sporta, no nema veze.. Jutros su ispred Blagajne u starom selu Jesenice stotine trkača i šetača po planinama krenula u sedmu trekking utrku Jesenice trekking, malo poslije na Dugoratskoj plaži skoro stotinjak mladih jedriličara isplovilo je na regatno polje u akvatoriju ispred Dugog Rata natjecati se na Regati Svetog Josipa u organizaciji JK Orišac Dugi Rat, u klasama optimist i laser 4,7. Evo čak je i Hajduk dobio Dinamo nasred Maksimira! Kažem Vam, savršen sportski dan.. No to nije sve! Večeras je finale Omiš Guitar Festa. Čeka nas još pregršt, doduše glazbenih, uzbuđenja, interesantan koncert mladih Amera i zabava do kasno uz noć u Gusarskoj konobi uz blues sa delte Cetine.. Novi plov regate Svetog Josipa je u nedjelju u 11 sati. Vidimo se na dugoratskoj plaži na kavi s pogledom na našu s(p)retnu jedriličarsku mladost..