U nedjelju, 19. ožujka svečano je u Dugom Ratu proslavljen blagdan sv. Josipa zaštitnika župe i Općine Dugi Rat. Nakon svečane sjednice Općinskog vijeća održana je procesija i misa koju je predvodio dr. fra Ante Akrap, profesor na KBF-u u Splitu. Procesija je započela molitvom litanija svetog Josipa uz moderiranje dr. don Ante Mateljana, profesora splitskog KBF-a i uz pjevanje mješovitoga župnog zbora. Kip u procesiji naizmjenično su nosili očevi obitelji, simbolično u ovoj godini očinstva za našu nadbiskupiju. Dok je mnoštvo odlazilo od crkve i drugim putem se vraćalo sa terase župne kuće blagoslivljao ih je Krist Kralj u novom ruhu a smješten između državnih zastava Hrvatske i Vatikana. Naime, kroz 9 srijeda priprave pobožnosti za blagdan sv. Josipa nije se samo molilo nego se i obnavljalo i stvaralo, pa je tako u bojama zasjao nekoć bijeli kip Krista Kralja a u procesiji se pojavila i nova zastava Blažene Djevice Marije od Uznesenja. Kako je bila nedjelja u koncelebraciji nije po običaju okolnih župnika pa su uz propovjednika suslavili dr. don Ante Mateljan i župnik don Bože Ćubelić. Svoju je homiliju fra Ante započeo pričom o rabinu Mendelu i pozivu koji mu je u snu slao Bog na molitvu ponoćne tužaljke za vlastiti poziv, naglasivši kako u određenem povijesnom trenutku Bog određenim ljudima daje posebno poslanje. Tako svakoga od nas polagano budi iz naših snova kako bi izišli iz vlastite sebičnosti...
 
Blagdan svetog Josipa , zaštitnika svoje župe i opčine Dugi Rat, proslavili su Dugoraćani u nedjelju, 19. ožujka, nizom kulturnih i religijskih događanja u tijednu ooči blagdana, od kojih je, uz svečanu koncelebriranu svetu misu koju je predvodio fra Ante Akrap, najbrojnija bila tradicionalna procesija mjestom uoči svete mise na sam blagdan našeg zaštitnika.. Blagdanska fešta se u mnogim dugoratskim domovima nastavila do kasno u noć.. U nastavku možete pogledati video prilog TvDR s procesije mjestom..
 

Program trodnevnice uoči blagdana sv.Josipa

Tijekom ovog tjedna u Dugom Ratu će se održati niz raznolikih događanja religiozne i svjetovne tematike na kojima ste više nego dobrodošli, a kojima će naša župa svetog Josipa te dugoratske udruge u kulturi obilježiti blagdan našeg nebeskog zaštitnika svetog Josipa.
 

Stigla Korizma

Nakon poklada i maškaranih slavlja i fešti s jutrom nam je tiho stigla korizma. Idućih 40 dana biti ćemo u korizmenom vremenu, vremenu priprave, razdoblju u kojem bi kršćani i oni koji se takvim osjećaju trebali "stati malo na balun svog života" i početi ili nastaviti promišljati i preispitivati koliko su u svom svakodnevnom životu doista - kršćani. U onom pravom, skoro zaboravljenom značenju te riječi, a koliko samo po običajima, "na papiru" ili samo po primljenim svetim sakramentima. Korizma je vrijeme kad mnogi opet započinju sa "odricanjima" od nekih nepotrebnih stvari i (loših) navika, da bi se nakon 40 dana najčešće sve opet nastavilo po starom ...
 

Stepinčevo u splitskoj katedrali

Na današnji dan, 1960. godine u Krašiću je umro zagrebački nadbiskup kardinal Alojzije Stepinac kojeg je Papa Ivan Pavao II. 1998. godine proglasio blaženim. Stepinac je tijekom svojeg života, a i nakon smrti postao paradigma vjere, crkvenosti pa i nacionalnog ponosa. Blagdan blaženog Alojzija Stepinca svečano će se proslaviti diljem Splitsko-makarske nadbiskupije, a osobito u župama kojima je on suzaštitnik: Košute i Trstenik. Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić na blagdan bl. Alojzija Stepinca u petak, 10. veljače predvodit će misno slavlje u 18 sati u splitskoj katedrali sv. Dujma.
 

Preminuo je don Jure Naranča

Preminuo je don Jure Naranča, naš svećenik iz Jesenica. Don Jure Naranča, sin Špira Naranče i Kate rođ. Rakuljić, rođen je 11. veljače 1935. u Jesenicama. Potječe iz pobožne katoličke obitelji. Roditelji su imali osmero djece, tri sina i pet kćeriju. Stric Jure bio je dijecezanski svećenik i dugo službovao u susjednoj župi Duće pa je zacijelo bio poticaj da se dječak Jure odluči za duhovni poziv. Splitski biskup mons. Frane Franić zaredio ga je za svećenika 1959. u njegovu rodnom mjestu Jesenice. Za vrijeme 55-godišnje svećeničke službe don Jure je služio u pet župa: Slivno-Ravno, Seget, Duće, Cista Velika i Slime. U svom pastoralnom radu nailazio je na otpore komunističkih vlasti. Ipak je svojim zauzetim i razboritim djelovanjem uspio primjerice u Segetu dobiti natrag župnu kuću koju su ondašnje vlasti bile oduzele te je povratio jedan dio crkvene zemlje. Tu je sagradio kuću za sestre franjevke koje su u njoj vodile dječji vrtić i pastoralno radile u župi. Don Jure je kao revni dušobrižnik svojim predanim svećeničkim radom učvršćivao i izgrađivao vjeru u srcima vjernika i poticao vjerski život u župnoj zajednici. Bijelim kamenom ozidana župna crkva i predvorje u Dućama, zajedno s maslinikom koji je zasadio svojom rukom, nijemi su svjedoci koji će stoljećima svjedočiti kako je don Jure bio dobar i vrijedan župnik kroz petnaest godina službe u Dućama. Posljednje dvije i pol godine proveo je u Svećeničkom domu u Splitu, ali još uvijek vitalan i aktivan obavljao je službu kapelana u Domu za starije i nemoćne osobe na Lovretu te povremeno ispomagao u konkatedrali. Preminuo je 2. veljače u Splitu. Od don Jure su se prigodnim riječima oprostili župljani župe sv. Roka Krilo-Jesenice, a don Ante Šošić, upravitelj Svećeničkoga doma pročitao je govor don Pave Medića koji zbog bolesti nije mogao nazočiti. Nakon mise zadušnice, koju je svojim pjevanjem uzveličao župni mješoviti zbor, don Jure Naranča pokopan je u obiteljskoj grobnici na groblju Sustipan - Jesenice.
 

Muževi, ljubite svoje žene..

U povodu proslave "Dana života", Bračno i obiteljsko savjetovalište Splitsko-makarske nadbiskupije organizira prigodni program u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, u subotu 4. veljače u 17 sati. U programu sudjeluju: dječji zbor „Leopoldice“, dječji vrtić „Brat sunce“ iz Podstrane, dječji vrtić „Rusulica“, kvartet „Harmonia“, dječja folklorna skupina KUD-a Brodosplit, Udruga „Anđeli“, obiteljsko obogaćivanje. U organizaciji Ureda za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije, župe Gospe od Pojišana i Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije, od 5. do 12. veljače obilježit će se Tjedan braka pod geslom "Muževi, ljubite svoje žene kao i Krist Crkvu.." (Ef, 5,25). Svakoga dana u svetištu na Pojišanu misa je u 19 sati, a potom je u 19.45 sati u župnoj dvorani obiteljski susret i predavanje..
 

Blagdan je Sveta tri kralja

Blagdan je Sveta tri kralja i Bogojavljenje, a Sveta tri kralja su u kršćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, Gašpar, Melkior i Baltazar, koji su se prema Evanđelju došli pokloniti Isusu Kristu nakon rođenja u Betlehemu. Spomendan na ovo bogojavljenje se u Katoličkoj Crkvi slavi 6. siječnja kada se blagoslovljenom vodom blagoslivljaju vjernici i obitelji te završava blagoslov kuća, a na isti datum pravoslavna Crkva slavi Božić.
 

Žive jaslice u Tugarama na blagdan sv. Stjepana

Ne može se puno gradova pohvaliti pravim, "živim" jaslicama, ali Tugare u Poljicima jedno je od onih u Hrvatskoj u kojima jaslice "ožive" na blagdan sv. Stjepana. Tako je već šest godina, a iznimka nije ni ova godina koja je na izmaku. Brojni su mještani i gosti jučer, kao što već rekosmo na blagdan sv. Stjepana, uživali u uprizorenju Isusova rođenja. Točno u 17 sati na blagdan sv. Stjepana počelo je uprizorenje živih jaslica, a preko 1200 ljudi imalo je prigodu "vratiti se" u vrijeme Isusovog rođenja i uživati u predstavi koja je trajala sat i 20 minuta.
 

Božićna polnoćka u crkvi sv.Josipa u Dugom Ratu

U subotu, 24.12., na Badnjak, svečana sveta misa polnoćka u crkvi sv.Josipa u Dugom Ratu početi će u 23.30 sati, odnosno prigodni program u kojem ćemo moći vidjeti "prvi dugorački film" pod nazivom "Nesvakidašnji Božić" (2016.). Točno u ponoć početi će svečana sveta misa koju će pjevanjem uveličati i nastup Župnog dječjeg zbora.
 

Polnoćka u splitskoj katedrali

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je misu polnoćku u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma. U koncelebraciji je bio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, katedralni župnik don Tomislav Ćubelić i don Ivan Urlić, a misu je izravno prenosio Hrvatski Radio Split. U svojoj propovijedi nadbiskup je stavio naglasak na važnost očuvanja obitelji i na poruku koju Božić odašilje svakom čovjeku. - "Božić je očitovanje Boga ljubavi koji nas iznenađuje, štoviše skandalizira. Na svoj način, Božić je shvatljiv samo ako u sebi ima nešto neshvatljivo. Ne nešto, nego sve. Ljubav je takva, bliska i daleka, shvatljiva i neshvatljiva“ - kazao je nadbiskup te nastavio: "Malo, slabo, nemoćno dijete, a Bog. Skandal za nas koji želimo biti veći, jači, utjecajniji, koji se divimo i klanjamo samo takvima. Ondje gdje mi ne želimo biti – štala, slama, odbačenost, križ..- tu Bog dolazi iz ljubavi prema nama. Nebeski glasnik noćas i nas poziva da se pridružimo pastirima, malenima i neznatnima, i poklonimo se Bogočovjeku, malom, slabom, nemoćnom Betlehemskom djetetu." Podsjetio je na univerzalnu narodnu izreku da Božić treba slaviti u obitelji sa svojima, a sve druge blagdane bilo s kim i bilo gdje. Širom naše domovine, obitelji okupljene u toplini svoga doma i u liturgijskom zajedništvu u našim crkvama, radosno slave rođenje našega Spasitelja.
 

Božićna čestitka nadbiskupa Marina Barišića

Prigodom božićnih i novogodišnjih blagdana u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, upriličeno je božićno primanje kod splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića i uzajamna čestitka svećenika, županijskih i gradskih vlasti, predstavnika crkvenih i društvenih ustanova te javnih kulturnih djelatnika. - "Božić je Radosna vijest za sve nas, za naše radosti i žalosti, uspjehe i poteškoće. Možemo, smijemo i moramo biti zajedno. Naše zajedništvo želi i obogaćuje sam nebeski Otac. Bog ne može bez nas. Ljubav Ga čini slabim prema nama. I sam postaje malo i slabo dijete. Paradoks je to Božje ljubavi. Kako reče poznata židovka Simone Weil za život kršćanina, da je shvatljiv samo ako u sebi ima nešto neshvatljivo. Tako isto možemo reći i za Božić. Božić u sebi ima nešto shvatljivo – blisko i nešto neshvatljivo – otajstveno. Ne nešto, nego sve. Ljubav je takva, bliska i daleka, shvatljiva i neshvatljiva“, rekao je naš nadbiskup.
 
U Splitu je u organizaciji nakladnika Verbum predstavljena prva knjiga pape Franje za djecu - "Draga djeco!" - koja je obogaćena zanimljivim ilustracijama i grafički bogato opremljena. U knjizi papa Franjo osobno odgovara na 30 pitanja koja su mu u pismima postavila djeca iz cijeloga svijeta. Odmah se otkriva da mala djeca imaju velika pitanja, neka su od njih duhovita, neka su ozbiljna, neka vrlo dirljiva.. Knjiga je tako zbirka pitanja koja svi mi, neovisno o dobi, uvijek postavljamo. Papa  na ova i mnoga druga pitanja, odgovara vrlo iskreno, jednostavnim i intimnim riječima, povjeravajući najmanjima svoja razmišljanja o životu i vjeri. Kroz tu stvarnu prepisku između pape Franje i djece otkriva se ono najiskrenije za čim svako ljudsko srce teži – potraga za istinom i odgovorima na neka od temeljnih ljudskih pitanja.
 

Zornice u župi Svetog Josipa u Dugom Ratu

U vremenu smo Došašća ili Adventa, razdoblju priprave kršćana za najradosniji vjerski blagdan - Božić. Od ponedjeljka, 28.11. u našoj će se župi Svetog Josipa rano ujutro održavati svete mise zornice i to svakim danom osim nedjelje točno u 6 sati. Među vjernicima u našem malom mjestu lani odlično posjećene zornice (a ne sumnjamo da će tako biti i ove godine) u ovom vremenu Došašća predstavljaju znak odricanja, ustrajnosti, želje i volje za što boljom pripravom za Božić.. A nekako je i lijepo novi radni dan započeti s malo retrospekcije i molitvom u tišini crkve te potom tako ohrabren i smiren odvažno krenuti u ljute izazove današnjice. Alternativa je ionako loša prva kava u lokalnom zadimljenom kafiću i depresijom i crnjacima obojane stranice splitskih dnevnih novina.. A lijepo je i kad kući navečer, nakon napornog radnog dana, ugledaš svjetlo na adventskom vijencu.. a na nekom programu kratkovidnice hrvatskog duha upravo počinje (po 123-put) "Sam u kući"..
 

Misijska nedjelja u Kučićima

U nedjelju, 23. listopada 2016. u župi sv. Luke u Kučićima svečano je proslavljena misijska nedjelja u župnoj crkvi posvećenoj Tijelu i Krvi Kristovoj koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. Ovo je zapravo bio završni dan osmodnevnih pučkih misija koje je na poticaj svim župnicima da to učine u svojim župama u Godini Božjeg Milosrđa organizirao župnik don Ljubo Bodrožić. Pučki misonari za ovu prigodu bili su profesori KBF u Splitu don Ante Mateljan i don Mario Buljević koji su i koncelebrirali u ovoj svetoj misi uz župnika don Ljubu i domaćeg svećenika, profesora u miru, don Slavka Kovačića. U prepunoj crkvi uz lijepi pjev župskoga zbora župljani i mnogi gosti mogli su iz propovijedi nadbiskupa Marina čuti i poticaj za molitvu, osobnu, obiteljsku i zajedničku u župnoj zajednici, osvrnuvši se na važnost ovih misija i predočivši im današnje evanđelje koje govori o dva načina molitve – onaj farizejski, sebični i onaj ponizni, raskajani.