Blagdan je Sveta tri kralja

Blagdan je Sveta tri kralja i Bogojavljenje, a Sveta tri kralja su u kršćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, Gašpar, Melkior i Baltazar, koji su se prema Evanđelju došli pokloniti Isusu Kristu nakon rođenja u Betlehemu. Spomendan na ovo bogojavljenje se u Katoličkoj Crkvi slavi 6. siječnja kada se blagoslovljenom vodom blagoslivljaju vjernici i obitelji te završava blagoslov kuća, a na isti datum pravoslavna Crkva slavi Božić.
 

U Tugarima uprizorenje živih jaslica

Na blagdan svetog Stjepana, u utorak, 26.12. s početkom u 17 sati u Tugarima će se održati uprizorenje živih jaslica. - Ovo su sedme po redu žive jaslice, koje ćemo predstaviti ispred crkve Porođenja Blažene Djevice Marije, sve uz pomoć i našeg župnika don Marinka Jurišina. U uprizorenju Isusova rođenja sudjeluju sami mještani, a pozivamo i sve ostale da nam se pridruže - uputio je pozivnicu Joško Bulić, piše Slobodna Dalmacija.
 

Božić u Dugom Ratu

Mještani naše Općine u svojim su župama u obiteljskom okruženju dočekali najradosniji katolički blagdan. Božićnim misnim slavljima prisustvovao je veliki broj vjernika, kako na sinoćnjim polnoćkama, tako i na jutrošnjim svetim misama. Potom se krenulo u čestitanje, prijatelji, susjedi,.. a nakon obilnog blagdanskog ručka mnogi će za ovog lijepog vremena učiniti i đir po rivi, po mjestu.. Sritan Božić!
 

Upaljena četvrta adventska svijeća

Na trgu Svetog Josipa u Dugom Ratu na adventskom vijencu, radu lokalnog umjetnika Joška Čizmića, upaljena je posljednja adventska svijeća, koja se pali zadnje nedjelje uoči Božića, a koja se naziva još i anđeoskom svijećom i simbolizira mir. Svijetlo koje se rodilo u betlehemskoj štalici i koje je došlo, kako kaže sv. Ivan, da prosvijetli svakog čovjeka, u svoje je domove ponio i velik broj vjernika koji će večeras tradicionalno u velikom broju pohoditi svetu misu polnoćku u crkvi Svetog Josipa. Dugoraćani radosno iščekuju i ovaj Božić. Božićno drvce je okićeno, toplom stanim ili kućom miriši bakalar i kolači, a na kominima se pale badnjaci.. Božić dolazi.
 

Božićna poruka Marina Barišića

- Dragi roditelji, draga majko i oče, očinstvo i majčinstvo dva su lica jednog roditeljskog poslanja. To je i geslo trogodišnjeg hoda za Susret hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu - Solinu 15.-16. rujna 2018. Neka u vašem raspjevanom obiteljskom Božiću Betlehemsko dijete osjeti i prepozna Božju ljubav utjelovljenu u vašoj međusobnoj ljubavi. Mali Isuse, blagoslovi sve obitelji, sve žene, majke i očeve, a osobito blagoslovi žene koje u svome braku nisu mogle doživjeti radost majčinstva. Draga braćo i sestre, želim vam sretan Božić i svakim blagoslovom, nebeskim i zemaljskim, ispunjenu Novu 2018. - poručuje u svojoj božićnoj poruci mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup.
 
Svijeću koja prema tradicijskim kazivanjima slavi radost i veselje proteklog je vikenda zasvjetlila na adventskom vijencu u Dugom Ratu na trgu svetog Josipa, ispred župne crkve Sv. Josipa. Božić dolazi..., a za njega treba biti pripravan. Božićna ispovijed u župi Svetog Josipa u Dugom Ratu održati će se u utorak, 19.12. od 10 sati i od 17 sati.
 

Predavanje: Današnja obitelj i njeni problemi

Današnja obitelj i njeni izazovi, pardon, problemi. Naziv je to predavanja koje će se u organizaciji župe Svetog Josipa Dugi Rat održati u petak, 15.12. s početkom u 19 sati u župnoj crkvi. Predavačica je Nataša Bulić, prof.
 

Počele Zornice

Od ponedjeljka, 4.12.2017. u našoj župi Svetog Josipa u Dugom Ratu opet počinju intenzivne duhovne pripreme za proslavu nadolazećeg Božića. Jedan od vidova pripreme biti će i rane svete mise u zoru, popularne Zornice. Svete mise zornice održavati će se našoj župi svakog dana osim nedjelje s početkom u 6 sati. Ujutro. Naša župa se kao rijetko koja može pohvaliti s mnoštvom vjernika koji u ranu zoru, prije posla ili drugih obveza, odlaze na svetu misu i tako započinju svoj dan s Gospodinom. Neka nam svete mise zornice pomognu na našem putu za što boljom pripravom za Božić, koji je naš najradosniji blagdan, poručuju iz dugoratske župe. Srca gore, evo zore!
 

Program proslave sv. Nikole 2017. u Jesenicama

U našoj najvećoj luci privatnih brodara, u Krilu Jesenicama svečano se dočekuje, a i proslaviti će se, blagdan sv. Nikole, nebeskog zaštitnika djece, putnika i pomoraca. Procesiju po mjestu i blagoslov brodova i pomoraca predvoditi će u srijedu, 6.12.2017. mons. Ante Mateljan. Kruna je to svete trodnevnice na Krilu, uoči koje će se u utorak, 5.12. u večernjim satima održati i velika pučka fešta sa bogatim domjenkom i raskošni vatromet. Ne štede Kriljani na proslavi svog sveca.
 

Upaljena prva adventska svijeća

U Dugom Ratu je ovog vikenda zasvjetlila prva adventska svijeća na adventskom vijencu postavljenom i ukrašenom na trgu Svetog Josipa (ispred crkve) u Dugom Ratu. Tu je već i bor, modernistički, naravno, a i župna crkva Svetog Josipa je ove godine noću lijepo osvjetljena plavim LED svijetlom. Uskoro će i centar Dugog Rata te ostali dijelovi naše općine osvanuti u blagdanskom ruhu..
 

Zvijezde mora

Svetom Misom koju je predvodio dr.don Nediljko Ante Ančić, i desetak svećenika, u prisustvu brojnih mještana u Jesenicama je u subotu, 25.11.2017. proslavljen polstoljetni jubilej sestara služavki Malog Isusa u Jesenicama. Tom prilikom iz tiska je izašla i knjižica o 50-godišnjem djelovanju sestara u Župi Jesenice koju je za ovu prigodu napisala s. Maneta Mioč i potkrijepila je arhivskim izvorima i slikama svih važnijih trenutaka života i djelovanja sestara kroz 50 godina. U njoj su uvršteni kratki podaci o životu prvog Vrhbosanskog nadbiskupa sluge Božjeg Josipa Stadlera koji je 24. listopada 1890. u Sarajevu utemeljio Družbu sestara Služavki Malog Isusa. Ovo slavlje je bila prilika da se nakon svete mise slavljenicima pridruže i mladi članovi KUD "Dalmacija" iz Dugog Rata, koji su ispred crkve Sv. Roka izveli prigodni kulturni program. Potom se u susjednoj Blagajni, Domu kulture, mogla razgledati izložba fotografija koju je pripremio Vlade Zemunik, a na kojima je vidljiv razvoj i život služavki Malog Isusa u Jesenicama. Potom je priređen i domjenak za sve nazočne. U slavu i hvalu naših zvijezda mora.
 
Sestre Služavke Malog Isusa su u drevnoj poljičkoj župi sv. Roka u Jesenicama 25. studenoga 2017. godine proslavile 50. obljetnicu dolaska i djelovanja samostana Zvijezda mora. Tim povodom, u četvrtak 23. studenoga 2017., u crkvi sv. Nikole u Krilu u Jesenicama, od 17.30. do 21 sati, bilo je zahvalno euharistijsko klanjanje, na kojem su uz župnika don Tomislava Bašića i sestre iz samostana i nekoliko sestara i kandidatica iz Splita s provincijalkom s. Anemarie Radan, molili i vanjski suradnici sestara Služavki Malog Isusa članovi društva Prijatelji Malog Isusa i ostali vjernici. Svečano euharistijsko slavlje u subotu 25. studenoga, s početkom u 10,30 sati,  u crkvi sv. Roka u Jesenicama, predslavio je pastoralni vikar splitsko makarske nadbiskupije prof. dr. don Nediljko Ante Ančić, u koncelebraciji sa župnikom don Tomislavom Bašićem i osmoricom svećenika, od kojih su neki rodom iz Jesenica, a neki su djelovali kao župnici u Jesenicama. Poslije se još  nekoliko svećenika pridružilo obilježavanju ovog jubileja. Svetoj misi je nazočila provincijska glavarica s. Anemarie Radan, više sestara i kandidatice, osobito sestara  koje su djelovale u Jesenicama. Župski mješoviti zbor pod vodstvom gosp. Slave Tomaša uzveličao je euharistijsko slavlje...
 

Vjera majke u suvremenom svijetu

U petak, 24.11. s početkom u 19 sati u našoj župnoj crkvi u Dugom Ratu održati će se predavanje prof.dr.sc. Ante Mateljana na temu "Vjera majke u suvremenom svijetu". Pozivamo zainteresirane župljane na predavanje, a osobito majke, budući da je nadolazeća godina posvećena upravo njima.
 

Predavanje: Majke i očevi pred izazovima današnjice

Jesu li nam djeca dar? Vidimo li u odgoju djece niz obveza i zadataka ili u svom roditeljstvu prepoznajemo poziv? Kako vjera, iskustvo ljubavi, zahvalnosti, opraštanja i prihvaćanja mogu pomoći u traženju i otkrivanju roditeljskog identiteta? Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije u četvrtak, 16. studenoga u 17.30 sati u Franjevačkom klerikatu na Trsteniku u Splitu organizira predavanje o temi "Majke i očevi pred izazovima današnjice". Predavanje će u sklopu Dana socijalne zauzetosti održati prof. Maja Jakšić, mr. spec. za pastoral kriznih situacija. Pjesmom, plesom, crtežom, djeca će nam prikazati važnost roditelja, poručuju iz caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije i najavljuju još svjedočanstvo bračnog para i molitvu za obitelj.