7. izdanje trekking utrke Jesenice treking okupio je ispred stare Blagajne u starom selu Jesenice 577 natjecatelja u predivnom krajoliku starih sela u općini Dugi Rat i staza po brdu Perun. Utrka je krenula u 9:30 ispred crkve Sv. Roka, a natjecatelji su se natjecali na tri staze. Malu stazu od 9 km u muškoj konkurenciji osvojio je Ante Šesnić s vremenom od 1:14:48, a u ženskoj konkurenciji Ivana Mihalj s vremenom 1:39:13. Na srednjoj stazi od 22 km pobjede su uzeli Marko Herman s vremenom 2:33:43 i Eva Tušar s vremenom 2:55:05. Velika staza od 33 km pripala je paru članova iz HPD Mosor, Nenadu Keču s vremenom od 4:14:09 i Srđani Rožić s vremenom 5:49:41. Utrku je osiguravao HGSS, a kao i svake godine organizatori, marljiva aktivna ekipa udruge Jesenice, pobjednicima su osigurali vrijedne nagrade i popularne Gunge te bogatu trpezu punu lokalnih specijaliteta. Već nekoliko godina zaredom ova utrka u općinu Dugi Rat privlači mnogobrojne ljubitelje adrenalina, planine i zdravog načina života pa od srca želimo da tako (pa čak i bolje) bude i dogodine.
 

6. Festivala planinarstva u svibnju u Omišu

Planinarsko društvo "Imber“ Omiš u čast 20. godišnjice osnivanja, pod pokroviteljstvom Grada i Turističke zajednice grada Omiša, uz pomoć Centra za kulturu grada Omiša, Gradske knjižnice Omiš, Hrvatske gorske službe spašavanja, Mjesnog odbora Naklice, osnovne škole i Globe grupe osnovne škole "Josip Pupačić“, a sve pod motom "Planinarenjem do zdravlja", šestu godinu zaredom organizira Festival planinarstva koji će se održavati u Omišu i okolici od 2-.7.5.2017. godine, a započinje otvorenjem uz izložbu fotografija povodom šezdeset godina Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza u Centru za kulturu Omiš (ex Ilirsko sjemenište) u utorak 02. svibnja 2017. godine sa početkom u 20 sati.Na programu Festivala je tradicionalna ekološka akcija "Planovo je naša slika" i prikazivanje filma "5 godina Festivala planinarstva u Omišu" 03.05., 04.05. slijedi predavanje "Ekspedicija Mt. Everest – otkrivanje novog i pomicanje osobnih granica" koje će održati proslavljeni alpinista i gorski spašavatelj Vladimir Mesarić Dado,  pokazna vježba Hrvatske gorske službe spašavanja održati će se 05.05. dok su zadnja dva dana ostavljena za izlete, 06.05. na Forticu i Kulu, a 07.05. na Komorjak. Ajmo u planine! Jer tamo..
 

Neodoljiva Cetina

Ako do sada još niste posjetili rijeku Cetinu i njen kanjon, nakon što pogledate video u nastavku, nećete moći odolijeti njenim prirodnim ljepotama idealnim za aktivni odmor. Ekipa iz Split Adventure-a dobro poznaje svaki kamen cetinskog kanjona gdje vode organizirane kanjoning ture, odnosno hodanje kroz rijeku i brzace, prolaženje kroz podzemne tunele, plivanje u prirodnim bazenima, obilaženje slapova i jezera…Ovaj put potrudili su se i snimili kanjon Cetine dronom, prikazavši ga u svojoj punoj ljepoti. Pogledajte..
 

Predstavljen ÖTILLÖ Swimrun Hvar

Prva kvalifikacijska utrka "ÖTILLÖ Swimrun Hvar“ održati će se u nedjelju, 2. travnja 2017. na Hvaru. Ponajbolji swimrun timovi na svijetu spremni su započeti swimrun sezonu 2017. na čarobnoj hvarskoj stazi, zajedno s više od stotinu drugih međunarodnih timova koji se natječu u parovima. Swimrun je sve popularniji sport u kojem se natječu timovi od dva natjecatelja koji naizmjenično trče i plivaju na otvorenom po zadanoj ruti. Vremena za gubljenje nema – trči se u mokrom plivačkom odijelu i pliva u tenisicama. Jedinstven je to sport i doživljaj, uvijek se natječete zajedno s partnerom, a zadana staza je uvijek u netaknutoj prirodi. ÖTILLÖ Swimrun Svjetsko prvenstvo (ÖTILLÖ na švedskom znači od otoka do otoka) originalno je swimrun natjecanje (plivanje i trčanje), na glasu kao jedna od najzahtjevnijih jednodnevnih utrka na svijetu. ÖTILLÖ  Swimrun Hvar jedna je od ÖTILLÖ kvalifikacijskih utrka za Svjetsko prvenstvo 2017. koje se održava u švedskom arhipelagu. Dan uoči glavne utrke organizirana je kraća i dostupnija utrka u Hvaru, ÖTILLÖ Sprint Hvar, koja nudi isti doživljaj kao i duža, zahtjevnija utrka, ali s kraćim dionicama. Tim koji prvi prijeđe cilj dobiva za nagradu zlatnu startnu majicu i kreće u osvajanje preostalih kvalifikacijskih utrka u 2017. za novčanu nagradu od 100 000 eura.
 
U Splitu se u utorak, 21. ožujka u HGK Županijskoj komori Split održala 'ActiveB2B@CentralDalmatia' konferencija poslovnog turizma. Cilj konferencije bio je upoznati pružatelje usluga obiteljskog smještaja s ponudom pustolovnog turizma naše županije, što otvara mogućnost produljenja boravka gostiju, bolje popunjenosti kapaciteta te produljenja sezone.. U sklopu konferencije predstavile su se različite aktivnosti iz ponude pustolovnog turizma (planinarenje, bicikliranje, rafting, kajaking i sl.) te su održani B2B susreti pružatelja usluga obiteljskog smještaja i agencija izvođača pustolovnih aktivnosti. Program konferencije je u nastavku članka, a osvrt Dalmatinskog portala na konferenciju potražite ovdje.
 
Turistička zajednica Splitsko–dalmatinske županije je u suradnji s Biciklističkim savezom SDŽ započela s edukacijskim radionicana vezano uz dodjeljivanje oznaka Bike&Bed, Bike Hotel, Bike Camp, Bike Agency, Bike Transport i Bike Friendly. Tako je u staroj školi u gornjoj Podgori održana prezentacija mogućnosti za razvoj ponude za cikloturiste koju je vodio Denis Špadina, predsjednik županijskog Biciklističkog saveza. Cilj ove inicijative bilo je unapređenje postojeće turističke ponude u Podgori novom cikloturističkom ponudom u cilju produženja sezone. Nakon prezentacije uslijedio je dogovor sa iznajmljivačima koji su iskazali zanimanje za dodjelu oznake BIKE & BED. Gradcu je isti dan održana ista edukacija za privatne iznajmljivače. Na edukaciji je bilo govora o razvoju ovog vida turizma na području županije, te o kriterijima koje je potrebno zadovoljiti na natječaju za BAD & BIKE domaćinstvo. Na obje prezentacije nazočilo je više od 100 zainteresiranih sudionika. U utorak 14. veljače, u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama dogovorene su prezentacije u Makarskoj u 10 sati i u Brelima u 14 sati.
 
U Trilju su počele edukacije osposobljavanja i licenciranja za biciklističke vodiče koje Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije provodi u suradnji s Turističkom zajednicom Trilj i Biciklističkim savezom Splitsko-dalmatinske županije. Edukacije će trajati do nedjelje, a osposobljavanje provodi Istarska razvojna turistička agencija - IRTA koja to uspješno radi zadnjih deset godina. Direktor županijske TZ, Joško Stella, ističe kako je ovo odlična prilika za sve mlade ljude da pokrenu svoj posao u turizmu i pri tome dobro zarade. - Velika je potreba za biciklističkim vodičima i prošle godine smo imali toliko upita da nismo mogli zadovoljiti tržište. Ovu sezonu smo imali nekoliko bike vodiča iz drugih država jer mi nismo imali dovoljno svojih ljudi. Mnogi ljudi koji polože za bike vodiče imaju mogućnost otvoriti svoju agenciju i mogu zaraditi dobar novac. Naime, dolazi nam sve više gostiju veće platežne moći koji imaju bicikle od 5 do 15 tisuća eura i oni znaju vodiča platiti i do tisuću eura tjedno. To je jedan zanimljiv vid turizma i odlična prilika za mlade ljude - kaže Stella.
 

U subotu 6. Jesenice Treking!

Lijepi krajolici, izazovne staze, odlična ekipa i dobra zabava i ove će godine biti glavni aduti Jesenice Trekinga koji će se održati u subotu, 2.travnja 2016. Šesto je to već izdanje popularne jeseničke trekking utrke koja će se pak po prvi puta odvijati u tri kategorije kako bi svi mogli odabrati željenu dionicu. Ujedno po prvi put cijeli program će se odvijati u obnovljenoj seoskoj Blagajni u starom selu Jesenice. Prijave se otvaraju 1. ožujka i traju do 24. 26.ožujka. Novost je i mogućnost online prijave preko stranice stotinka.hr, uz već klasične načine, preko turističke agencija Cyntus Dugi Rat, na telefon 021/757-802, e-mail cyntus @ cyntus.com. Startnina u iznosu od 100 kn se uplaćuje na žiro račun Udruge Jesenice 2330003-1100429414 ili u agenciji Cyntus. Djeca do 15 godina ne plaćaju startninu. Više informacija možete pronaći na Facebook profilu "Jesenice Treking"..
 
Svitu, stvarno živimo u ponajljepšem dilu svita! Toliko prirodnog bogatstva i različitosti u svega 15-ak kilometara radijusa.. Naš video meštar Ivan Perić iz Duća zabilježio je neka okom kamere u ovom promotivnom videu (u nastavku članka) koji je javnosti predstavljen danas u svečanoj sali Kuće slave splitskog sporta u okviru "Dalmacija Ultra Trail" projekta, nove treking utrke (koja u najdužoj kategorija i iznosi 165 kilometara!) u kolijevci hrvatskog trekinga, projekta lokalnog tima koji je u treking i trail utrkama aktivan već niz godina i koji je osmislio i pokrenuo Mosor Grebbening, Imber trek, Jesenice treking, Promina trek, Marjan trail, utrke već neko vrijeme ujedinjene u Proljetni treking kup. Organizatori, okupljeni u istoimenu udrugu "Udruga Dalmacija Trails" su odlučili udružiti svoje znanje i iskustvo prikupljeno u sudjelovanju i organizaciji mnogobrojnih utrki i natjecanja, te prvi put dovesti najprestižniji oblik trail utrke u Dalmaciju. Važnost projekta prepoznao je velik broj Turističkih zajednica i administrativnih uprava kroz koje prolazi trasa utrke, a koji su postali dijelom "Dalmacija Ultra Trail-a". Ne škodi ponoviti da su se i naša mala općina Dugi Rat i TZ Dugi Rat uključili u ovaj veliki avanturistički projekt koji povezuje najljepših lokacija ovog našeg kraja, najznačajnije povijesne i kulturne spomenike u promociji Dalmacije kao nove idealne destinacije za outdoor aktivnosti, sport i natjecanja, pustolovni i izletnički turizam. Jedna od utrka startati će iz Dugog Rata..
 

Promocija treking i trail trčanja u Splitu

U Splitu se održala promocija treking i trail trčanja iznimno popularnog i u našem kraju. U organzaciji trail i treking kluba "STrka" održana je dinamična prezentacija s ciljem populariziranja navedenih aktivnosti te predstavljanja dalmatinske treking scene i nadolazećeg Proljetnog treking kupa Dalmacije kojeg čine utrke "Mosor Grebbening", "Promina Trek", "Imbertrek" i naš "Jesenice treking". Prva je na redu "Promina Trek" koja 21. veljače kreće iz Drniša. - Ovakav oblik aktivnosti nosi ogroman turistički potencijal i pridonosi promociji regije, što je Istra već iskoristila na odličan način. Dalmacija ima uistinu veliko bogatstvo planinskog krajolika s kojeg puca nevjerojatan pogled, ali da bi se sve realiziralo potrebna je potpora i lokalne i turističke zajednice – naglasio je predsjednik kluba Marko Herman, piše Slobodna Dalmacija.