Adio školo, pozdrav ljetu!

Srijeda je bila posljednji dan nastave u osnovnim i srednjim školama, naravno za one učenike koji su uspješno završili školsku godinu. Iduća školska godina počinje 4. rujna. A do tada, nakon jučerašnjeg oproštaja naših osnovaca od školskih klupa i tradicionalnog kupanja na Oriju, slijedi im uživanje u bezbrižnom, dugom, toplom, ljetu!
 
Kao i prošle godine, svi učenici osnovne škole u Strožancu imati će osigurane sve potrebne udžbenike i za sljedeću školsku godinu  2017./2018. obavještavaju roditelje i učenike škole općinari Podstrane na svojim službenim stranicama. Nakon što se u školi ažurira popis učenika te izvrši uvid u broj raspoloživih udžbenika, općina Podstrana će osigurati nove radne bilježnice svima kao i potrebne nove udžbenike kako bi svi dobili sve što je potrebno za novu školsku godinu (udžbenike, zbirke, radne bilježnice). Roditelji djece iz Podstrane trebaju osigurati likovne mape i udžbenike samo za  izborne predmete (talijanski jezik, njemački jezik, informatika i vjeronauk). Sve potrebne informacije oko preuzimanja udžbenika mogu se dobiti u školi. Svaka čast mještanima Podstrane (koji ovo financiraju!) i tamnošnjim općinarima koji su ovaj projekt prepoznali kao jedan od prioritetnih i već ga nekoliko godina uspješno provode. A kada ćemo se i mi moći pohvaliti s ovakvom brigom za našu djecu, školarce,.. ne zna se!
 
Studenti Ekonomskog fakulteta i Odjela za studije mora organiziraju javno događanje "Poučna kava uz domaći stol" koje se sastoji od predavanja na temu održivog turizma i interaktivne radionice. Javno događanje će se odvijati u Gradskoj knjižnici "Marko Marulić" Split, u četvrtak, 8. lipnja od 11 do 14 sati. Događanje će popratiti tri predavača: Direktor Hotela Split Mladen Tomić, predavač iz Parka prirode Biokovo, te predavač s Ekonomskog fakulteta sa katedre za turizam. Nakon čega je osmišljena interaktivna radionica u kojoj bi sudjelovali učenici i svi zainteresirani.
 
Omiški osnovci postigli su izvrstan uspjeh na natjecanju "Ljepota kristalnih ploha" namijenjenom učenicima od sedmog razreda osnovne škole do završnog razreda gimnazija, strukovnih i obrtničkih škola u Hrvatskoj, a koje se provelo u trima kategorijama, pri čemu je zadatak natjecatelja u određenom vremenskom razdoblju pripraviti što veći i pravilniji kristal, piše DalmacijaDanas. Natjecanje je okupilo više od 500 učenika iz cijele Hrvatske koji su izvodili pokuse, vodili bilješke i mjerenja te nakon toga obrađivali rezultate na temelju svojih opažanja i poznavanja školskog gradiva. Kristale i laboratorijske dnevnike potom su dostavljali stručnoj komisiji koja je ocjenjivala nekoliko elemenata – monokristalnost, pravilnost bridova, pravilnost i razvijenost ploha, bistrinu, masu i laboratorijski dnevnik. Učenici OŠ "Josip Pupačić" iz Omiša osvojili su treće mjesto u izazovnoj kategoriji sinteze i kristalizacije anorganskog spoja, dok je tim Prirodoslovno-tehničke srednje škole iz Splita osvojio prvo mjesto u kategoriji rasta organske soli. Čestitamo! Ukupan poredak svih sudionika osnovnih škola dostupan je ovdje, a svih sudionika srednjih škola ovdje. Više informacija o natjecanju dostupno je na službenoj Facebook stranici projekta.
 
Razrješenje ministra Pave "copy-paste" Barišića, razrješenje predsjednice stručnog povjerenstva Dijane "ne da mi se čitati dokumente i životopise" Vican te ponavljanje natječaja za članove Ekspertne radne skupine gdje je nedavno izabrana Jasminka Buljan Culej - zahtjevi su GOOD inicijative povodom prosvjeda za reformu kurikuluma, koji se u četvrtak, 1.6. s početkom u 18 sati održava u Splitu (na trgu ispred HNK Split) i Zagrebu. Hrvatska mora bolje! - poručuju iz inicijative. Svratite u četvrtak pred kazalište podržati inicijativu. I ne zaboravite transparente.. i šareni kišobran.
 
Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić nije mogao potrefiti nezgodniji dan od ponedjeljka za imenovanje svoje savjetnice Jasminke Buljan Culej novom voditeljicom kurikularne reforme. Nasljednica Borisa Jokića na čelu Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu reforme imenovana je, uz burne reakcije struke i zainteresirane javnosti, baš istog dana kada je Europska komisija preporučila Hrvatskoj da reformu školstva provede 'u skladu s izvornim ciljevima', upozoravajući pritom da je prvotna reforma revidirana, a njezina primjena znatno usporena. No tu ne staju kontroverze oko imenovanja novih članova ERS-a, piše tportal.
 

O finacijskoj pismenosti za mlade

Financijska je pismenost jedan od preduvjeta društvenog napretka i stoga nikad nije prerano za edukaciju o financijskoj pismenosti. U Zagrebu se danas (23.05.) održava tribina o finacijskoj pismenosti za mlade i predstavljanje knjige "Priručnik za male ekonomiste". Na tribini će, uz autorice "Priručnika za male ekonomiste", Ružicu Brečić i Jelenu Filipović, profesorice s  Ekonomskog fakulteta, govoriti i predstavnici Raiffeisen Banke, Zrinka Živković-Matijević, Hrvatske narodne banke Petra Poldrugač, Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava Dijana Bojčeta Markoja, učilišta Algebra Toni Milun te Naklade Ljevak Ivona Despot, održava u sklopu programa Miksano za male i mlade ona svojom temom i ozbiljnim pristupom nadilazi programske okvire i namijenjena je svima željnima dodatnih informacija o financijskom opismenjavanju kao zalogu bolje, sretnije i sigurnije budućnosti. Kako one osobne, tako i budućnosti društva u cjelini. Nakon tribine, u društvu najmlađih, održati će se Radionica za male poduzetnike, pa ako ste u Zagrebu... povirite s nasljednicima.
 
Dragi osmaši, budući učenici Srednje škole "Jure Kaštelan" Omiš, u srijedu, 24.5.2017. u 16.30 i u četvrtak, 25.5.2017., u 12.30 na TV Jadran ćete moći pogledati emisiju o našoj školi, pod nazivom "TV ŠKOLA". Također, za vas otvaramo vrata naše škole u utorak 16.5., na Dan grada Omiša, te pozivamo vas i vaše roditelje da nas posjetite u vremenu od 11:30 do 15:00 sati. Za vas smo pripremili različite radionice u kojima možete sudjelovati: radionica iz programiranja, laboratorijske pokuse iz kemije, biologije i fizike, kviz, mala škola kuhanja, priprema i posluživanje koktela, mala škola šminkanja i friziranja te strojarsku radionicu. Osmaši, vidimo se!
 
Dan srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije održat će se u subotu, 13. svibnja, od 10 do 15 sati na Trgu Gaje Bulata u Splitu. Radi se o manifestaciji čiji je glavni cilj na jednom mjestu dati sve korisne informacije na temelju kojih će učenici moći donijeti kvalitetnu odluku o nastavku svog obrazovanja. Sve srednje škole Splitsko-dalmatinske županije imat će svoj informativni štand na kojem će predstaviti svoju školu i program škole te u izravnom kontaktu davati informacije o nastavnom programu te načinima upisa u njihovu školu. Osim škola predstavit će se i važne institucije poput Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Zavoda za zapošljavanje s važnim informacijama iz gospodarstva te potrebama hrvatskog gospodarstva i obrtništva u odnosu na obrazovanje, znanja i zanimanja kojima se učenici pripremaju za buduća profesionalna zanimanja.
 
Počeli su uskršnji praznici za učenike osnovnih i srednjih škola. Učenici će bez nastave biti destak dana. Praznici završavaju 21. travnja, a povratak u školu za učenike je u ponedjeljak 24. travnja. A kako su uskrsni praznici za vrijeme kojih sudjelujemo u brojnim slavljima, inspirirani uskršnjim aktivnostima, udruga za tehničku kulturu Inovatic iz Splita je za vaše nasljednike, učenike osnovne škole, pripremila zanimljive i kreativne uskršnje edukacije iz područja robotike, automatike i modelarstva. Najzanimljivija aktivnost zasigurno će biti radionica programskog bojanja uskrsnih jaja pomoću Lego Mindstorms EV3 robotića. Radionice će se održati na splitskom PMF-u, u prostoru udruge, na adresi Ruđera Boškovića 33, u terminu od 18. do 20.04.2017 u vremenu od 9 do 11 h. Cijena kotizacije iznosi 300 kn. Molimo zainteresirane učenike popune obrazac prijave jer broj prijava je ograničen.
 

Wordpress radionica u klubu mladih Split

Klub mladih Split u suradnji sa splitskom IT tvrtkom Locastic organizira radionice iz WordPress-a. Radionice će se održavati u utorak i srijedu, od 19 do 21 sat u prostorijama Kluba mladihna adresi Ruđera Boškovića 20/11. WordPress je besplatna platforma za web stranice i portale, jednostavna za početnike, a koja uz malo vašeg uloženog vremena može dati impresivne rezultate. Upravo je to i razlog zbog kojeg se danas koristi kao "pogon" čak 25 posto svih web stranica na internetu. Polaznici radionice će naučiti: instalirati WordPress CSM sustav, upravljati sadržajem web stranice, instalirati vizualne teme i dodatke, registrirati domenu, zakupiti server.. WordPress radionice namijenjene su svima koji su zainteresirani naučiti kako sami mogu izraditi i objaviti vlastitu web stranicu.
 
Udruga Zvjezdano selo Mosor organizira tijekom proljetnih školskih praznika Proljetnu školu tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola u razdoblju od 18.–22.04.2017. Uz predavanja i promatranja iz astronomije i astromodelarsku radionicu, u programu škole će se održati i radionice iz robotike, modelarstva, digitalne fotografije, te izrade radio upravljanih jedrilica. Sve informacije o programu škole i ostale pojedinosti možete saznati od voditelja Zvjezdanog sela Mosor, g. Tomislava Nikolića na broj mob.: 098/217-849 ili na web stranicama: zvjezdano-selo.hr .
 
Popularni matematičar Toni Milun će i u trećoj sezoni gostovati u Klubu Zona. Trosatna radionica financijske pismenosti održat će se u dvije grupe - u petak, 7. travnja, u 17 sati te u subotu, u 10 sati. Sudjelovanje je besplatno, no obavezna je rezervacija mjesta putem prijavnice dostupne na klub.infozona.hr. Simpatični profesor matematike popularnost je počeo stjecati jednostavnim objašnjenjima složenih matematičkih zadataka koja je objavljivao na internetu. Veliku pozornost javnosti privukao je i kada je ukazao na problem da niti zaposlenici banaka ne znaju sve o kreditima koje nude te je i tada u Klubu Zona održao prigodnu radionicu. Na travanjskoj radionici financijske pismenosti pričati će se o razlikama i izboru mirovinskih stupova, zamkama kredita, kupovini automobila gotovinom, na kredit ili pak na leasing, ulaganju i štednji, odgovornom vođenju kućnih financija i povratu poreza, a sadržaj radionica će se dodatno prilagoditi interesu sudionika pa je pri rezervaciji mjesta na klub.infozona.hr obavezno i ispunjavanje kratkog upitnika.. No to nije sve, travanjski program splitskog kluba Zona potražite u nastavku..
 

Marina Ivanišević zaslužila Dekanovu nagradu

Dekanovu nagradu za 2015/2016 dobila je naša mlada sumještanka, Marina Ivanišević, najbolja studentica Medicinskog fakulteta u Splitu, na slici s ponosnim roditeljima. Čestitamo Ivaniševićima!
 

Arduino day u Srednjoj školi Jure Kaštelan

U subotu, 1. travnja 2017. od 9 do 13 sati, u sklopu obilježavanja svjetskog Arduino dana, održat će se predavanje i radionica za učenike omiške srednje škole "Jure Kaštelan", kao i za sve zainteresirane, o mikroupravljačkoj platformi Arduino, zasigurno najznačajnijem i najpopularnijem modulu za edukaciju i kreativni rad na polju elektronike, računalnog programiranja, telekomunikacija i robotike. Nakon uvodne riječi organizatora, uslijedit će predstavljanje jednostavnih i složenih primjera rada na Arduino platformama te samostalan rad sudionika radionice. Skup će se održati u radionici i kabinetu elektrotehnike (učionice 1 i 2), a organizatori su Snježana Bočina i Dražen Borčić. Raspored predavanja i video možete pogledati na stranici škole.