DUMP Udruga mladih programera iz Splita najavljuje peto izdanje DUMP Days konferencije, koja će okupiti hrvatsku IT zajednicu, ali ovog puta u hibridnom izdanju. Održat će se 14. i 15. svibnja, dijelom na splitskom FESB-u, a dijelom online. Kao i uvijek, ponudit će brojne prilike za razmjenu znanja i iskustva te stvaranje novih poslovnih veza. Nakon studentskih klupa nije nimalo lako započeti s radom. DUMP Udruga mladih programera uvidjela je da studenti nisu dobro upoznati s onim što će trebati koristiti u praksi, stoga je ova konferencija idealna prilika da se studenti educiraju o aktualnim problemima i zahtjevima tržišta te upoznaju s IT tvrtkama čime se nudi mogućnost za sklapanje brojnih kvalitetnih poznanstava i poslovnih suradnji, piše Bug.hr.
Glavni će program konferencije, kao i prijašnjih godina, biti bogat i raznovrstan. Stručnjaci će održati niz predavanja i 2 panel rasprave koje će posjetitelji moći pratiti online sa svojih laptopa iz udobnosti vlastitih domova. Predstavit će se najnoviji IT trendovi i tehnologije te posjetiteljima približiti tematike poput budućnost marketinga, kako stvoriti svoju developersku agenciju ili na kakve izazove pri radu na vlastitoj aplikaciji netko može naići. Svoje će znanje posjetitelji moći primijeniti na radionicama koje će također voditi vrhunski IT stručnjaci. One malo hrabrije i odvažnije ni ove godine raspored neće nimalo razočarati. Ponovno će se održati fly talksi – kratki razgovori između studenta i poslodavca jedan na jedan koji omogućuju uvid u znanja i vještine potrebne za pronalazak idealnog posla u IT sektoru. Brojne će regionalne tvrtke na svojem izložbenom prostoru prikazati dio svoje radne atmosfere i poslovne kulture te omogućiti posjetiteljima da saznaju sve informacije o mogućnostima koje nude, bilo u vidu zaposlenja ili pripravništva. Iako su Daysi spoj edukacije i poslovnog iskustva, bogata nagradna igra je sastavni su dio konferencije pa opuštene atmosfere i zabave sigurno neće nedostajati. Registracije za dobivanje akreditacije dostupne su na web stranici konferencije days.dump.hr.
 
Zašto je kvalitetno novinarstvo važno te kako suzbiti dezinformiranje u medijima i infodemiji, doznajte na on-line konferenciji: Novi globalni izazovi medijske pismenosti – iz redakcija diljem svijeta do Hrvatske.
Novinari i medijski profesionalci u Hrvatskoj i u svijetu suočeni su s nizom izazova kako bi došli do kvalitetne informacije što rezultira nenamjernim širenjem lažnih i/ili pogrešnih informacija u medijima. Krajnji rezultat je dijeljenje lažnih vijesti na društvenim mrežama. Medijska pismenost odnosi se na vještine, znanje i razumijevanje koje omogućuju građanima da se učinkovito i sigurno koriste medijima. Međutim, bez kvalitetnog novinarstva ugroženi su i društveni i demokratski procesi.
Akademija za politički razvoj, udruga koja provodi programe obrazovanja i povezivanja mladih lidera i profesionalaca različitih svjetonazora i iz različitih društvenih područja, priređuje online konferenciju: "Novi globalni izazovi medijske pismenosti – iz redakcija diljem svijeta do Hrvatske" u suradnji s veleposlanstvima SAD i UK.
On-line konferencija će se održati u petak, 7.5., od 11:30 sati i moći će se pratiti putem Facebook live (evo poveznice na događaj), a baviti će se važnošću poticanja kvalitetnog novinarstva i rješavanja problema u suzbijanju dezinformacija u medijima i infodemije općenito. U nastavku članka potražite program konferencije.
 

Aktiviraj se i (po)kreni

U Splitu je u utorak predstavljen projekt "Aktiviraj se i kreni!" Program je to za aktivno uključivanje i povećanje zapošljivosti mladih i starijih osoba na području Urbane aglomeracije Split, kojoj pripada i Općina Dugi Rat, projekt je sufinanciran Europskim socijalnim fondom iz ITU mehanizma, te je potpisan Sporazum o partnerstvu između nositelja projekta Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata i partnera Udruge "MI" – Split. Cilj projekta je unaprijediti postojeće te razviti nove programe za socijalno uključivanje ciljnih skupina urbane aglomeracije Split, kako bi im se povećala kvaliteta života kroz aktivnije sudjelovanje u društvu, ali i zapošljivost kroz razvoj vještina potrebnih za tržištu rada.“
Aktivno uključivanje i poboljšanje zapošljivosti te razvoj inovativnih socijalnih usluga za ranjive skupine unutar 7 urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski brod, Split, Zadar i Zagreb, osigurava se za 120 djece i mladih, 125 starijih od 54 godina te 15 osoba s invaliditetom cijeli niz besplatnih sadržaja putem radionica, javnih događanja, formalnih i neformalnih programa osposobljavanja besplatni pristup društvenim sadržajima i direktno utječe na povećanje njihove zapošljivosti na tržištu rada. Stanovnicima UAS-a će biti osigurane besplatne rekreativne radionice za osobe 54 + (pilates i joga); likovne radionice za mlade.
Formalno će se obrazovati u 7 verificiranih programa za deficitarna zanimanja - „Dadilje“, „Pomoćnik u nastavi za djecu s poteškoćama“, „Računalni operater“, „Digitalni marketing stručnjak“ te početnim i naprednim tečajevima jezika i neformalnim obrazovnim programima (zaštita zdravlja, okoliša, aktivnog građanstva) unaprijediti svoje vještine potrebne za tržište rada. Pokreću se novi programi obrazovanja "Animator za starije osobe“ i "Digitalne platforme“. Održati će se besplatne kino projekcije, filmske i kreativne radionice. Za provedbu projektnih aktivnosti adaptirati će se dvije učionice u multifunkcionalne jedinice te adaptacija sanitarnog čvora za osobe s invaliditetom, kako bi se, uz ranije izrađeni lift kroz Interreg projekt USEFALL, upotpunila njihova pristupačnost sadržajima, piše Dalmacija Danas.
 

Nastava i dalje online

"Online” nastava, odnosno nastava po modelu "C" nastavlja se u našoj županiji sve do prvog svibnja, ako ne i dalje, osim za učenike razredne nastave osnovnih škola (1. do 4. razred) gdje će se nastava i dalje održavati neposredno, u školi. I dalje se obustavlja održavanje praktične nastave u školi, podsjećaju iz Stožera civilne zaštite SD županije.
No sprema se odgoda župnih slavlja, krizmi i pričesti, preporučuju u Nadbiskupiji.
 

Travanj u studentskom digitalnom hubu

Poduzetnički centar Split zajedno sa Studentskim poduzetničkim inkubatorom Ekonomskog fakulteta u Splitu, u sklopu projekta “Studentski digitalni HUB”, pripremili su novi set radionica i edukacija za studente i mlade. I one koji se tako osjećaju. A travanj, osim sunca, rive, šetnji i prvih kupanja u moru, donosi i novu temu mjeseca - “Uvod u programiranje i programske jezike”. Razvoj digitalne tehnologije korjenito mijenja svijet oko nas, od komunikacije, naših radnih mjesta pa sve do pametnih sustava u našim kućanstvima i zajednicama. Aktivnosti i zadaci koje smo nekada izvršavali rutinski, sada se pomoću tehnologije automatiziraju. EU komisija programiranje navodi kao vještinu za digitalnu pismenost današnjice. Stoga vam studentski poduzetnički inkubator donosi čak 10 radionica iz svijeta programiranja i programskih jezika! Sve edukacije (a popis je u nastavku članka) održavaju se online preko Zoom platforme. Prijave za radionice mogu se pronaći na društvenim mrežama Studentskog poduzetničkog inkubatora...
 
NAJNOVIJE: Zbog strožih epidemioloških mjera, koje zabranjuju održavanje radionica za djecu u zatvorenim prostorima, otkazana je Proljetna škola tehničkih aktivnosti za osnovce u Zvjezdanom selu Mosor.

Udruga Zvjezdano selo Mosor tijekom proljetnih školskih praznika organizira Proljetnu školu tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih škola. Škola će biti održana u vremenu od 6. do 10. travnja 2021. Za održavanja Proljetne škole će biti poštovane sve zaštitne mjere propisane od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Broj polaznika je ograničen na 12. Za sudjelovanje u Školi će biti primljeni oni učenici čije prijave stignu prve. Uz predavanja i promatranja iz astronomije, u sklopu Proljetne škole će biti održane radionice brodomodelarstva i radio upravljanog jedrenja, elektronike, robotike, modelarstva, raketnog modelarstva, programiranja i automatike, te radioamaterska radionica. Sve informacije o programu škole i ostale pojedinosti možete saznati od tajnika udruge Zvjezdano selo Mosor Tomislava Nikolića, na broj mob.: 098/217-849 ili putem e-pošte info @ zvjezdano-selo.hr, kao i na na web stranici.
 
Stožer civilne zaštite naše županije nakon obavljenih konzultacija sa većim Stožerom, donio je uputu kojom se nalaže održavanje nastave u osnovnim i srednjim školama u SDŽ u razdoblju od 22. ožujka do 2. travnja. Učenici od 1. do 8. razreda nastavu će pohađati po A modelu (u školi). Učenici završnih razreda srednjih strukovnih škola i gimnazija (maturanti) pohađat će nastavu također po A modelu. Učenici od 1. do 3. razreda srednjih škola nastavu će izvoditi na daljinu (Model C). Za sve učenike srednjih škola koji su u obvezi obavljati stručnu praksu (u školi i kod poslodavaca), te učenici umjetničkih škola (individualna nastava), nastava se može provoditi u školi (model A), osim praktične nastave koja se odvija u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi.
 

Kako sastaviti računalo? Nauči i osvoji jedno

“Kako sastaviti računalo?” je online predavanje splitske udruge mladih programera DUMP, održano preko YouTube Live Streama. Predavanje je posvećeno hardveru. Kroz priču i primjere iz svakodnevnog života, zainteresirani će se upoznati s najsitnijim detaljima hardvera te sastaviti super računalo. Proći će se kroz sve individualne aspekte računala, poput CPU-a, GPU-a, RAM-a i HDD/SSD memorije. Slažući te komponente, naučit će te kako optimizirati i ostvariti najbolju sinergiju. Predavanje je posebno i po najvećoj nagradi do sada: najbolji, a ujedno i najbrži sudionik kviza osvaja vrijedno računalo. Predavači su Josip Svalina i Krešimir Condić, a vidimo se u subotu, 06.03. od 16 do 20 sati na DUMP YouToube live stream kanalu.
U predavanju se prolazi kroz cijeli proces - od trenutka kada odlučite kupiti komponente do potpuno sastavljenog računala spremnog za korištenje. Predavanje je podijeljeno na tri osnovne cjeline. Prvo se priča o svim komponentama i njihovim funkcijama te načinu na koje ih slažemo za optimalni način rada. Potom se primjenjuje naučeno i slažu komponente na primjeru ponude iz proizvoljnog web shopa. Na kraju, sastavlja se računalo, pali se i pokazuje se što se događa prilikom samog podizanja računala. Nakon svega, čeka vas i online kviz u kojem imate priliku osvojiti sastavljeno računalo!
 

Upisi djece u prvašiće

Pozivaju se roditelji/staratelji djece rođene od 1.travnja 2014. do 31.ožujka 2015. da izvrše prijavu djece za upis u 1. razred osnovne škole za šk.god.2021./2022. Prijava djece provodit će se od 8. do 17.veljače 2021. godine za uredovno područje Omiša, prema upisnom području utvrđenom Mrežom škola, elektronskim putem na obrascu – PRIJAVA ZA PREDUPIS, koji će biti dostupan na mrežnoj stranici SDŽ – www.dalmacija.hr – Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport. Roditelji/staratelji putem predškolske ustanove u Dugom Ratu biti će obaviješteni o terminima testiranja djeteta i terminima zdravstvenih pregleda te se prije toga ne trebaju javljati u školu kojoj dijete pripada. U prvi razred mogu se upisati i djeca rođena 1.travnja do 31.prosinca 2015. (prijevremeni upis) na zahtjev roditelja/staratelja koji se podnosi Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport na Obrascu 6. Osim zahtjeva/obrasca dostavlja se i mišljenje predškolske ustanove o psihofizičkom stanju djeteta. Obrazac 6 dostupan je na istoj stranici www.dalmacija.hr. Napominjemo da se prijava šalje isključivo elektronskim putem, a sve upute mogu se pronaći na poveznici dalmacija.hr. Za sve dodatne upite ili informacije možete se javiti u stručnu službu škole 021/734-625 (pedagoginja/defektologinja) ili na e-mail: strucnasluzba @ os-jesenice-dugirat.skole.hr .
 
U četvrtak, 11. veljače 2021. navršavaju se točno 103. godine od smrti jeseničkog junaka Mate Brničevića, jednog od vođa pobune mornara u Boki Kotorskoj 1918. god. Pobunio se naš Mate protiv besmisla rata i nepravde i teških uvjeta života mornara, svojih kolega. Svojih 27 godina života položio je na oltar domovine, bez prava na obranu, strijeljan je s još troje mornara u Škaljarima. Rodni kraj mu je i do sada obilježavao velike godišnjice, prije tri godine s nizom manifestacija na okruglo stoljeće od njegove smrti, a i danas će ova ponosna jesenička postojbina mornara i brodara pokazati, makar prisjećanjem i polaganjem vijenaca na njegov grob na Sustipanu, groblju poviše Sumpetra u Jesenicama, da nije zaboravila svoje zaslužne i odvažne sinove...
 

Počeo drugi dio školske godine

Nakon gotovo mjesec dana zimskih praznika, počelo je drugo školsko polugodište. U klupe su se vratili samo učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola te maturanti, a za ostale nastava je organizirana online, odnosno na daljinu. Nastava u drugom polugodištu u našoj osnovnoj školi Jesenice na Oriju nastavila se u ponedjeljak 18. siječnja 2021. prema redovnom rasporedu. Razredna nastava održava se u učionicama škole na Oriju, dok je predmetna nastava online, u realnom vremenu, prema rasporedu, obje u jutarnjem terminu. Naravno, svi prosvjetari se nadaju logičnijim odlukama stožera, odnosno povoljnijoj epidemiološkoj situaciji, te da se svi učenici vrate u učionice i školske radionice.
Đaci, sretno! (Tribati će vam..)
 

Kućni zimski praznici

Nastava u prvom polugodištu školske godine 2020./2021. završila je u srijedu 23. prosinca 2020. godine. Zimski praznici za učenike su počeli u u četvrtak, a završavaju u petak, 15. siječnja 2021. Nastava u drugom polugodištu školske godine počinje u ponedjeljak, 18. siječnja 2021. godine prema redovnom rasporedu - razredna nastava u popodnevnoj smjeni, a predmetna u jutarnjoj. U nastavku slijedi Božićna video-čestitka OŠ Jesenice ...
 
Caritativna grupa škole i učenička zadruga škole "Lavanda i ruzmarin" organizira humanitarnu prodajnu izložbu u subotu, 19.prosinca 2020. Radovi će biti izloženi iza 8 sati pored prodavaonice Tommy u Dugom Ratu. Posjetite ih! Donacijom pomažete obitelji u potrebi.
 

Online nastava u svim Srednjim školama

Vlada RH je donijela odluku da sve srednje škole od ponedjeljka 14.12. do 18.01. prelaze na online nastavu.
- "Tako da ćemo praktički sve srednjoškolce staviti van sustava, do polaska u škole, smiriti tu populaciju do 18. siječnja" - rekao je premijer te podsjetio je da su božićni i novogodišnji praznici produljeni za tjedan dana tako da će srednjoškolci praktički 35 dana biti izvan obaveze dolaska u školu.
Svima onima koji sudjeluju u borbi protiv bolesti covid-19 osigurati će se dodatak na plaće, poruluju iz vlade. To bi trebalo ispraviti i nepravdu onim liječnicima koji rade s oboljelima od koronavirusa, a ovih su dana dobili manje plaće.
 

Učenje u doba korone

Ova školska godina brojnim učenicima ostat će duboko urezana u sjećanje - štrajk nastavnika, a nedugo nakon, pojava virusa koji je zaustavio cijeli svijet pa tako i obrazovanje. Prelazilo se na brojne modele, nastava se održavala na različite načine - muku mučili i nastavnici i đaci. No najizazovnija i najneobičnija školska godina, (ne) jednom je učeniku bila prava motivacija. Marin Mandić dječak je iz Srinjina, učenik 7. razreda OŠ Srinjine, piše portal DalmacijaNews, koji se svojim predanim radom, uz pomoć mentora učitelja Mate Dedića, izborio za prolazak na čak četiri županijska natjecanja gdje je ostvario izvrsne rezultate, a na državnom natjecanju iz povijesti bio je prvi s maksimalnim brojem bodova Bravo, Marine (i Mate)! Pročitajte više...