Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić nije mogao potrefiti nezgodniji dan od ponedjeljka za imenovanje svoje savjetnice Jasminke Buljan Culej novom voditeljicom kurikularne reforme. Nasljednica Borisa Jokića na čelu Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu reforme imenovana je, uz burne reakcije struke i zainteresirane javnosti, baš istog dana kada je Europska komisija preporučila Hrvatskoj da reformu školstva provede 'u skladu s izvornim ciljevima', upozoravajući pritom da je prvotna reforma revidirana, a njezina primjena znatno usporena. No tu ne staju kontroverze oko imenovanja novih članova ERS-a, piše tportal.
 

O finacijskoj pismenosti za mlade

Financijska je pismenost jedan od preduvjeta društvenog napretka i stoga nikad nije prerano za edukaciju o financijskoj pismenosti. U Zagrebu se danas (23.05.) održava tribina o finacijskoj pismenosti za mlade i predstavljanje knjige "Priručnik za male ekonomiste". Na tribini će, uz autorice "Priručnika za male ekonomiste", Ružicu Brečić i Jelenu Filipović, profesorice s  Ekonomskog fakulteta, govoriti i predstavnici Raiffeisen Banke, Zrinka Živković-Matijević, Hrvatske narodne banke Petra Poldrugač, Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava Dijana Bojčeta Markoja, učilišta Algebra Toni Milun te Naklade Ljevak Ivona Despot, održava u sklopu programa Miksano za male i mlade ona svojom temom i ozbiljnim pristupom nadilazi programske okvire i namijenjena je svima željnima dodatnih informacija o financijskom opismenjavanju kao zalogu bolje, sretnije i sigurnije budućnosti. Kako one osobne, tako i budućnosti društva u cjelini. Nakon tribine, u društvu najmlađih, održati će se Radionica za male poduzetnike, pa ako ste u Zagrebu... povirite s nasljednicima.
 
Dragi osmaši, budući učenici Srednje škole "Jure Kaštelan" Omiš, u srijedu, 24.5.2017. u 16.30 i u četvrtak, 25.5.2017., u 12.30 na TV Jadran ćete moći pogledati emisiju o našoj školi, pod nazivom "TV ŠKOLA". Također, za vas otvaramo vrata naše škole u utorak 16.5., na Dan grada Omiša, te pozivamo vas i vaše roditelje da nas posjetite u vremenu od 11:30 do 15:00 sati. Za vas smo pripremili različite radionice u kojima možete sudjelovati: radionica iz programiranja, laboratorijske pokuse iz kemije, biologije i fizike, kviz, mala škola kuhanja, priprema i posluživanje koktela, mala škola šminkanja i friziranja te strojarsku radionicu. Osmaši, vidimo se!
 
Dan srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije održat će se u subotu, 13. svibnja, od 10 do 15 sati na Trgu Gaje Bulata u Splitu. Radi se o manifestaciji čiji je glavni cilj na jednom mjestu dati sve korisne informacije na temelju kojih će učenici moći donijeti kvalitetnu odluku o nastavku svog obrazovanja. Sve srednje škole Splitsko-dalmatinske županije imat će svoj informativni štand na kojem će predstaviti svoju školu i program škole te u izravnom kontaktu davati informacije o nastavnom programu te načinima upisa u njihovu školu. Osim škola predstavit će se i važne institucije poput Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Zavoda za zapošljavanje s važnim informacijama iz gospodarstva te potrebama hrvatskog gospodarstva i obrtništva u odnosu na obrazovanje, znanja i zanimanja kojima se učenici pripremaju za buduća profesionalna zanimanja.
 
Počeli su uskršnji praznici za učenike osnovnih i srednjih škola. Učenici će bez nastave biti destak dana. Praznici završavaju 21. travnja, a povratak u školu za učenike je u ponedjeljak 24. travnja. A kako su uskrsni praznici za vrijeme kojih sudjelujemo u brojnim slavljima, inspirirani uskršnjim aktivnostima, udruga za tehničku kulturu Inovatic iz Splita je za vaše nasljednike, učenike osnovne škole, pripremila zanimljive i kreativne uskršnje edukacije iz područja robotike, automatike i modelarstva. Najzanimljivija aktivnost zasigurno će biti radionica programskog bojanja uskrsnih jaja pomoću Lego Mindstorms EV3 robotića. Radionice će se održati na splitskom PMF-u, u prostoru udruge, na adresi Ruđera Boškovića 33, u terminu od 18. do 20.04.2017 u vremenu od 9 do 11 h. Cijena kotizacije iznosi 300 kn. Molimo zainteresirane učenike popune obrazac prijave jer broj prijava je ograničen.
 

Wordpress radionica u klubu mladih Split

Klub mladih Split u suradnji sa splitskom IT tvrtkom Locastic organizira radionice iz WordPress-a. Radionice će se održavati u utorak i srijedu, od 19 do 21 sat u prostorijama Kluba mladihna adresi Ruđera Boškovića 20/11. WordPress je besplatna platforma za web stranice i portale, jednostavna za početnike, a koja uz malo vašeg uloženog vremena može dati impresivne rezultate. Upravo je to i razlog zbog kojeg se danas koristi kao "pogon" čak 25 posto svih web stranica na internetu. Polaznici radionice će naučiti: instalirati WordPress CSM sustav, upravljati sadržajem web stranice, instalirati vizualne teme i dodatke, registrirati domenu, zakupiti server.. WordPress radionice namijenjene su svima koji su zainteresirani naučiti kako sami mogu izraditi i objaviti vlastitu web stranicu.
 
Udruga Zvjezdano selo Mosor organizira tijekom proljetnih školskih praznika Proljetnu školu tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola u razdoblju od 18.–22.04.2017. Uz predavanja i promatranja iz astronomije i astromodelarsku radionicu, u programu škole će se održati i radionice iz robotike, modelarstva, digitalne fotografije, te izrade radio upravljanih jedrilica. Sve informacije o programu škole i ostale pojedinosti možete saznati od voditelja Zvjezdanog sela Mosor, g. Tomislava Nikolića na broj mob.: 098/217-849 ili na web stranicama: zvjezdano-selo.hr .
 
Popularni matematičar Toni Milun će i u trećoj sezoni gostovati u Klubu Zona. Trosatna radionica financijske pismenosti održat će se u dvije grupe - u petak, 7. travnja, u 17 sati te u subotu, u 10 sati. Sudjelovanje je besplatno, no obavezna je rezervacija mjesta putem prijavnice dostupne na klub.infozona.hr. Simpatični profesor matematike popularnost je počeo stjecati jednostavnim objašnjenjima složenih matematičkih zadataka koja je objavljivao na internetu. Veliku pozornost javnosti privukao je i kada je ukazao na problem da niti zaposlenici banaka ne znaju sve o kreditima koje nude te je i tada u Klubu Zona održao prigodnu radionicu. Na travanjskoj radionici financijske pismenosti pričati će se o razlikama i izboru mirovinskih stupova, zamkama kredita, kupovini automobila gotovinom, na kredit ili pak na leasing, ulaganju i štednji, odgovornom vođenju kućnih financija i povratu poreza, a sadržaj radionica će se dodatno prilagoditi interesu sudionika pa je pri rezervaciji mjesta na klub.infozona.hr obavezno i ispunjavanje kratkog upitnika.. No to nije sve, travanjski program splitskog kluba Zona potražite u nastavku..
 

Marina Ivanišević zaslužila Dekanovu nagradu

Dekanovu nagradu za 2015/2016 dobila je naša mlada sumještanka, Marina Ivanišević, najbolja studentica Medicinskog fakulteta u Splitu, na slici s ponosnim roditeljima. Čestitamo Ivaniševićima!
 

Arduino day u Srednjoj školi Jure Kaštelan

U subotu, 1. travnja 2017. od 9 do 13 sati, u sklopu obilježavanja svjetskog Arduino dana, održat će se predavanje i radionica za učenike omiške srednje škole "Jure Kaštelan", kao i za sve zainteresirane, o mikroupravljačkoj platformi Arduino, zasigurno najznačajnijem i najpopularnijem modulu za edukaciju i kreativni rad na polju elektronike, računalnog programiranja, telekomunikacija i robotike. Nakon uvodne riječi organizatora, uslijedit će predstavljanje jednostavnih i složenih primjera rada na Arduino platformama te samostalan rad sudionika radionice. Skup će se održati u radionici i kabinetu elektrotehnike (učionice 1 i 2), a organizatori su Snježana Bočina i Dražen Borčić. Raspored predavanja i video možete pogledati na stranici škole.
 

Online plaćanja: Obrazovni e-program za mlade

Hrvatska udruga banaka (HUB) pokrenula je program financijskog obrazovanja "Online plaćanja", namijenjen srednjoškolcima i studentima. Sadržaj programa osmišljen je kroz četiri kategorije: potrošnja, internetska kupnja, novac na internetu i plaćanja putem interneta. Taj on-line program prilagođen je navikama mladih da se digitalno, na jednostavan i njima prilagođen način educiraju o osnovama planiranja potrošnje, nauče kako prilikom kupovine razlikovati potrebe od želja, zaštiti se od impulzivne potrošnje i odgovorno koristiti karticama. Mladi će imati priliku doznati i kako se zaštititi od prijevara i rizika financijskih zloupotreba kartica, na što paziti kod online kupnje i koja su njihova potrošačka prava. Kada polaznik završni s online učenjem, rješava kviz znanja s 10 pitanja, a oni s najviše osvojenih bodova kvalificirat će se za osvajanje 100 kuna dnevne nagrade, odnosno 1.000 kuna glavne tjedne nagrade. HUB poziva mlade da se odazovu programu financijskog obrazovanja kojemu mogu pristupiti na internetskim adresama www.stedopis.hrwww.hub.hr i www.sigurnostnainternetu.hr.
 

Znanjem i igrom na ponos domovini

- Sudjelujem već treću godinu, zanimljivo mi je što učimo puno toga o našoj zemlji iz područja kao što su povijest, zemljopisni pojmovi, ekologija, umjetnost i kultura, a posebno mije drago što postoji i taj sportski dio natjecanja jer inače treniram vaterpolo. Marljivo učimo već od prosinca, svima nam je drago što postoje i pitanja koja se odnose na Domovinski rat, u to moramo biti upućeni - kazala je novinarima mlada dugoraćanka Leonarda Pavić, maturantica Srednje škole "Jure Kaštelan” iz Omiša, čija se tročlana ekipa morala nadmetati i s drugim mješovitim timovima iz njihove škole koji su se uspjeli plasirati u poluzavršnicu edukativno-sportskog natjecanja "Ponos domovine”. Za organizaciju tog sedmog po redu natjecanja zaslužna je Udruga “Ponos domovine”, s ciljem poticanja srednjoškolaca iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine da nauče što više o svojoj domovini, te da se okušaju i u pet sportskih disciplina. Osam najboljih ekipa, pridružit će se i najuspješnija iz BiH, natjecati će se u završnici u Zagrebu u testu znanja, u sportskom dijelu u trčanju, skoku u dalj, vojničkom i biciklističkom poligonu, streljaštvu i bacanju medicinki u dalj, a imati će i svoj projektni zadatak, a vremena će biti i za zanimljiv kulturni program i zabavu.
 
Predavanje iz naslova u organizaciji splitskih "rotarijanaca" u četvrtak, 16.ožujka s početkom u 18 sati u dvorani Grand Park, Hotel Park, Split, Hatzeov perivoj 3, održati će Nenad Bakić, jedan od najpoznatijih hrvatskih poduzetnika, investitor i filantrop, te osoba godine. Bakić će na predavanju iznijeti fascinantne rezultate njegovog privatno financiranog Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) koji nizom projekata provodi digitalnu transformaciju u osnovnoškolskom i drugom obrazovanju. Objasniti će kako je putem projekta Croatian Makers uspio u robotičku ligu uključiti oko 8.000 djece iz cijele Hrvatske,a posebno će govoriti o STEM revoluciji u kojoj će u edukaciju iz digitalne pismenosti i kreativnosti uključiti oko 20.000 djece. Pokazat će kako ovi i drugi projekti značajno uječu na roditelje, njihov pogled u budućnost i općenito na društvenu klimu.
 
U srijedu, 8.3 s početkom u 9 sati na FESB-u, dvorana B320, održava se šesti po redu "Masterclass - Hands on Particle Physics” - događaj u kojem srednjoškolci na jedan dan postaju znanstvenici i analiziraju podatke iz Velikog sudarača hadrona na CERN-u (Large Hadron Collider, LHC). U tim podacima će pronaći tragove raznih čestica, a među njima i Higgsovog bozona. Na videokonferenciji će naši učenici komunicirati svoje rezultate s učenicima iz Lyona, s Cipra, Madrida i Rima.
 

Boris Jokić: Ljudima je dosta nazadnjaštva

Bivši voditelj Ekspertne radne skupine za Cjelovitu kurikularnu reformu Boris Jokić u razgovoru za portal Novosti: Kada me pitate kako komentiram uspjehe svih onih koji su rušili, pomislim kako su i oni nečiji roditelji. Kada malo razmisle o svemu, bez obzira na pozicije na kojima se sada nalaze, shvatit će da su rušeći tuđi rad rušili sebe.. Iza cijele priče o građenju institucija i povratku institucijama krije se jedno veliko ništa. Mi smo društvo koje dugoročno urušava institucije, a to najviše čini upravo politika. Međusobno si svakog dana sve manje vjerujemo.. Katolička je crkva, kao i Pravoslavna crkva i Islamska zajednica, davala podršku reformi. Različite udruge koje se predstavljaju kao vjerničke imale su problema s reformom. Kada zaronite malo dublje, jasno je da je ideološki obrazac često samo maska, a da je u Hrvatskoj, kao i drugdje, ideologija gotovo isključivo novac..