Fešta o' boba u Kambelovcu

Nakon nekoliko izmjena termina održavanja ovogodišnje Fešte o' boba u Kaštel Kambelovcu, za što glavnu krivicu snose vremenske neprilike, organizatori iz Udruge o boba odlučili su da će se ovogodišnja Fešta o' boba održati u subotu, 8. lipnja. Mjesto održavanja je kao i u godinama do sada, na brcu u Kaštel Kambelovcu, a početak će biti u 16 sati. Prijave ekipa za sudjelovanje na jednoj od najvećih gastronomskih fešti, ne samo u Kaštelima nego i Dalmaciji, već su započele, a prijaviti se na broj mobitela 098/490-323 mogu svi zainteresirani koji se žele okušati u pripremanju nekog od zanimljivih jela od boba ili sa bobom.
Za natjecanje je najvažnija dobra volja i osnovno znanje o pripremanju boba, a što će pojedina ekipa spremati, na njima samima je da odluče. Jela mogu biti svakodnevna, tradicionalna, inovativna, nesvakidašnja, slatka, slana, kisela, ljuta... Jela se, ovisno o mogućnostima ekipa i posjedovanju odgovarajuće opreme mogu kuhati i pripremati i kod kuće, no za cijelu atmosferu i bolji doživljaj ove gastro fešte, mnogi odabiru kuhanje na samom brcu. Pripremljena jela kušat će tisuće posjetitelja fešte, ali i stručni sud koji će proglasiti najbolja jela, a njihovim tvorcima pripast će zanimljive nagrade, piše portal Kastela.org . Uz jela od boba posjetitelji će imati prigodu kušati i neka od najboljih kaštelanskih vina, čime će ovaj gastro doživljaj biti potpun..
 

Najbolje pizze u Omišu peku - Dugoraćani

Ne znam da li i Vi znate (ali poznato je polovici Europe) da najbolje pizze u Omišu peku - Dugoraćani. Svaka čast svim omiškim pizza majstorima, ali pravi štovatelji danas svugdje popularnog izvornog jela Napuljskih siromaha, kada se nađu gladni u gradu podno Mirabelle prvo će poviriti u pizzeriju "ANTULA" koju vodi obitelj Bulić.
Priznajem, nisam baš neki ekspert za pizzu i pivo, kad sam gladan u Gradu radije svratim na srdele ili gavune u konobu U NAŠEG MARINA (koja također prvog dana lipnja opet otvara vrata gostima! Jeeeee) ili kod Mare i Joška u konobu JOSKAN kojeg valja uvijek posebno isticati jer marljivi Baučići rade cijelu godinu (svaka čast!) i imaju izvrstan roštilj, no od svih onih pizza koje sam probao ne sjećam se da je iz neke druge peći pred mene izašla ukusnija, slasnija i bolja talijanska delicija od one koju je napravio naš sumještanin Ivica Bulić.
Dugoraćani, slobodno zaboravite da će te ga idućih pet mjeseci viditi kako pedalira s najdražom i nasljednicima gore-dolje po dugoratskoj rivi ili s širom familijom ispija duge kave na plaži ispred Rivice. Pizza majstor Ivica je stariji član skladnog bratskog dueta odgovornog za duge file ispred ulaza u špici sezone i barem još jedan omanji red koji čami čekajući u kali ili na zidiću da se "oslobodi" koji stol. 
Drugi dio bratskog dueta je Mate Bulić, ne onaj raspjevani "piroman" koji će uskoro uveseljavati dugoratske balunjere, već nadaleko popularni šef konobara, karizmatični vođa šanka i glavni maratonac s tacnom u jako familijarnom veznom redu Antule, nekad obećavajući roker koji se danas snalazi i u ulozi osobnog sommeliera (nije da briljira i u toj ulozi, ali vidno napreduje iz ljeta u ljeto, što se vidi iz sve bolje i za divno čudo sve pristupačnije vinske liste, za razliku od nekih..).

I sad dolazi ono najvažnije, od subote, 1.6., pizzerija "ANTULA" svim ljubiteljima svojih delicija opet širom otvara vrata! Svratite na otvaranje sezone! Dođite im i poslije. Iskoristite dobro "predsezonu", dok u pizzeriju još ne nahrpi pola Mitteleurope i uvjerite se bez čekanja u dugoj fili pred ulazom ili na zidiću, da najbolju pizzu na ušću Cetine i dalje spremaju i peku - Dugoraćani. Dobar Vam tek! Još da složna braća konačno dignu taj kat i uhvate se istim žarom i roštilja... ma gdje bi im bio kraj!
No otom, potom, vidimo se mi opet ovog lita na starom mistu, dočim prođe ova luda jesen, i krenu vrele omiške lude noći pune lipote i avantura.
 

Biser mora 2019.

Mladi Imoćanin Jadran Grančić (28), šef kuhinje splitskog hotela Park, po drugi put je osvojio titulu najboljeg kuhara "Bisera mora" u Supetru, najvećeg kulinarskog festivala u Hrvatskoj u organizaciji Šefova kuhinja europskih i mediteranskih regija. Večer prije (četvrtak) podijeljene su nagrade za timsko natjecanja, a prvi je bio tim 'Kap uja'; dalmatinska ekipa Trogiranina Ante Rubića (Era, Trogir) zaduženog za glavno jelo, Splićanke Maše Zeleni (Bokeria, Split) koja je napravila desert te imotskog chef Mate Đuzel (Mediteraneo, Split) zaduženog za predjelo. Drugoplasirani su bili Team FVG (Davide Patat, Michele Bertoli, Bernardino Aversa) iz Italije, a treće mjesto pripalo je Makedoncima (Zoran Andonov, Zoran Majanovsk i Boban Simonovski). Održani su i master classovi Zirojevića, ukrajinske i kuhinje Marseillea, a guštalo se i u desetak vina kaštelanskog vinara Ivana Kovača Matele.
 

Tjedan restorana

Manifestacija "Tjedan restorana" u svom 18. izdanju očekuje nas u vremenu 15.03.-24.03.2019. u ponajboljim splitskim restoranima (i jednom omiškom!). Za gastroljupce, tradicija je to koja se ne propušta. Provjerimo jelovnike jer cijene su popularnije i od nekih razvikanih VIS klapa. Menu od 3 slijeda nudi se za ručak ili večeru po cijeni od 100 do 125 kn. Svi restorateri u ovoj su se akciji istinski potrudili i složili odlične kombinacije, a najveća dilema bit će izabrati u koji otići. Evo i popisa: Kaštil Slanica, Bajamonti, Split 1921 (hotel Park), Da'Mar (hotel Marvie), Del Posto (hotel Slavia), Bepa!, L'Aroma (hotel Split), Mala Kavana...
 

Dani Stonske kamenice

Javna manifestacija Dan stonske kamenice, koja se trebala održati u subotu,16. ožujka na rivi u Malom Stonu je otkazana. Jedna je to od najatraktivnijih proljetnih manifestacija koja se tradicionalno se održava u Malom Stonu obilježavajući blagdan sv. Josipa, zaštitnika tog, ali i našeg, mista. Na stotine ljubitelja kamenica i dobre gastronomske zabave na otvorenom pohrle u vikendu od 15-17.ožujka u Mali Ston na feštu, a u ovom poznatom afrodizijaku uživaju mnogi, od veselih bikera do gradskih šminkera, degustirajući pritom i odlična pelješka vina.
Načelnik Općine Ston i predsjednik Turističke zajednice Vedran Antunica kaže kako su zbog preventivnih razloga otkazali pučku festu, ali će se u stonskim restoranima kamenice i dalje konzumirati tijekom cijelog razdoblja. - "Već dvadeset dana nema prijava nikakvih nuspojava, iako se kamenice u restoranima svakodnevno poslužuju, što svjedoči o odgovornosti vlasnika restorana kao i školjkara. Ipak kako bi izbjegli moguće nuspojave i zaštitili uglled školjkara, odlučili smo otkazati javnu manifestaciju na rivi" - kazao je Antunica za dubrovački portal.
Podsjetimo zabrinute, odnosno zainteresirane, veterinarska inspekcija potvrdila je norovirus u tri od pet kontrolnih točaka uzgoja kamenica i školjki u Malostonskom zaljevu. Virus se zadržao u zonama od Hodilja do Bistrine, Malog Stona, Soca, Banje i Kuta, zato su navedene zone i dalje pod zabranom prometa školjaka za javnu potrošnju. Zona "Brijesta" udovoljava uvjetima za javnu potrošnju, kao i uvala Brijesta, Bjejevica, Blaževo, Sutvid i Usko.
 

Večer kaštelanskih vina

Više od 60 uzoraka kaštelanskih vina pristiglo je na ovogodišnje ocjenjivanje, a koja su vina najbolja saznat će se u ponedjeljak 4. ožujka u Hotelu Resnik u Kaštel Štafiliću. Tamo se s početkom u 19:00 održava tradicionalna manifestacija Večer kaštelanskih vina koja se organizira 16. godinu uoči Dana grada Kaštela. Kaštelanski vinari za ljeto najavljuju i prvi festival Zinfandela
– Kaštela su oduvijek bila vinogradarski kraj. Značajan broj sorti izvorno dolazi upravo iz Kaštela. Osim crljenka koji je upravo iz ovih krajeva krenuo na put u Ameriku i tamo se udomaćio kao zinfandel, tu su babica, mladenka, ljutun, glavinuša, vlaška.. – ističe kaštelanski vinar Emil Novak.
 

U Makarskoj peti IKKER

Peti IKKER, Interregionalni kup kuhara europskih regija, u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) otvoren je u utorak, 19. veljače, u makarskom hotelu Miramare. Riječ je o dvodnevnom natjecanju deset natjecatelja iz Slovačke, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, pobjednika kulinarskih natjecanja u svojim državama, koji su stigli u Makarsku izboriti se za titulu najboljeg kuhara regije 2019. godine.
- Stručni dio bilo je filetiranje ribe i pravilno čišćenje većeg brancina od kilograma, gdje su naši kuhari morali odvojiti filete tako da im što manje mesa ostane na kosti. Zatim su od fileta pravili hladno predjelo - carpaccio, paštetu, tartar.. Koristili su kojekakve začine, agrume, maslinovo ulje.... Naglasak je bio na tehnikama rezanja i filetiranja, a ne na sam okus jela - objasnio je novinarima Željko Neven Bremec, predsjednik udruge kuhara ŠKMER. U srijedu će se natjecatelji okušati u kuharskim boxevima pripremaju slijedove jela, a uz natjecanje ŠKMER-ovi partneri upriličit će i prezentacije svojih proizvoda, piše Dalmatinski portal. Njami!
 

Ne propustite: Vikend restorana 2019.

Manifestacija "Vikend restorana" koji Slobodna Dalmacija dogovara sa najboljim splitskim (i omiškim!) ugostiteljskim objektima ususret Valentinovu, postala je tradicija koja se ne propušta. Pa provjerite jelovnike. A cijene su popularnije i od nekih razvikanih VIS klapa. Menu od 3 slijeda je od 100 do 120 kn. Ovog vikenda, 8. 9. i 10. veljače 2019. rezervirajte stol u jednom od deset restorana koji sudjeluju u ovom gastroprojektu. Svi su se istinski potrudili i složili odlične kombinacije, a najveća dilema bit će izabrati u koji otići. Evo i popisa: Kaštil Slanica, Conlemani, Kadena, Noštromo, Re di Mare, Zrno Soli, Biberon Sushi&Bar, Fabrique, Terminal F i Olive Tree.
 

Bakalar za južnjački Božić

Pod Nebom, kao nevjerojatnom i golemom krošnjom svemirskog božićnog drva, sjajile su upaljene zvijezde i kometi, sjajniji i prodorniji od kuglica i prskalica, a daleki zvon, mekan poput nade, javljao je Isusovo rođenje istodobno s dječjim uskrsnućem. Bog je postajao čovjek, a mali ljudi uzlijetali su u Nebo kao anđeli. To je slika koja je titrala u pozadini svakog sirotinjskog Badnjaka i Božića, kad se suha riba, utjelovljenje malog Boga i misterija njegova imena, jela s posebnim zadovoljstvom i zahvalnošću zbog neprolaznog i zasluženog blagdana. Pa ipak, njenu tvrdu domaću put i bajku koja ju je pratila, iznenada je zamijenila strana sjevernjačka riba, koja se hitro poput putujuće zvijezde na obzorju, sjajnije nego Sjevernjača, pojavila na našim stolovima i osvojila Badnju večer i sve blagdanske i posne dane. Zvala se bakalar i njena usoljena inačica već je od srednjega vijeka, dok je Sredozemljem vladala naša sušena riba, osvojila zapadne kuhinje. Sušeni je pak bakalar, koji mi jedemo kao gastronomsko uzdarje blagdanskih dana, do nas stigao iz Venecije...
 
Možda nekoga zanima kako je protekao naš seminar-performans koji je zainteresirao čak 1.700 ljudi, pojavio se pred očima 105.200 osoba, a objava o njegovom održavanju podijeljena je na društvenim mrežama 37 puta diljem cijele planete? Naravno, kao i (skoro) uvijek kad je riječ o društvenim mrežama i virtualnoj zainteresiranosti za offline druženjem Facebook prijatelja, fizička realnost i brojke su sasvim drukčije. 30-ak osoba, za dugoratske prilike prava moćna gomilica, odlogirala se na par sati s Fejsa i mislim sasvim lijepo podružila s poljičkim likovnim umjetnicima-amaterima u četvrtak u galeriji "KRUG" u Dugom Ratu.  Naš mali gastro-art performans sasvim je uspio. Još da je divljač (vepar Špiro iz Marjanske šume) uspjela stići na marendaški stol, tko zna, možda bi ušao i u konkurenciju za dogodišnji Adria Art, Almissu i ostale annale! A kako se na svakom uspješnom seminaru prije rezimea usuglašavaju smjernice. zaključci i (pre)poruke, red je i objaviti znatiželjnom puku sve ono oko čega se većina tijelom i duhom prisutnih demokratski usuglasila na našem seminaru:
  - marenda je najpreporučljivija u vremenu od 10 do 12 sati
  - marenda je neophodna, a puno je ukusnija u društvu dragih ljudi
  - marenda je poželjna i u društvu manje dragih ljudi ako postoji šansa da nam ti ljudi tijekom marende postanu barem žličicu draži
  - marenda je puno pitkija i malo manje pamtljivija ako se fino sljubi s dobrim vinom
  - za vrime od marende nije dobro prepričavati "fake news" sa portala, požutjelih tiskovina, reality televizija i drugih masmedija - no lijepu i pametnu riječ sa stranica knjiga uvijek se može podijeliti s društvom oko stola
  - za vrime marende preporučljivo je zapivat. Ako netko baš ne zna pivat, nije lipo da nadjača one koji znaju
  - što se na marendi reče i zgodi, ostaje na marendi
  - dobro je pri završetku marende odmah dogovoriti termin nove marende, da se ne stvori prevelik razmak i tajac
  - puno je bolja kuvana marenda nego marenda usuvo
  - pono je ukusnija divljač neznanog lovca na stolu, nego zec i vepar Špiro u Marjanskoj šumi.
Na osnovu usuglašenih smjernica i preporuka koje ste upravo pročitali, zakazuje se slijedeća dugoratska marenda na Poljičkom trgu na Badnjak, 24.12.2018. od 10 sati pa nadalje i na nju poziva svekoliko pučanstvo Dugog Rata i bliže okolice. Vidimo se!