Laureati javnih priznanja grada Omiša u 2020.

Gradsko vijeće grada Omiša, kao i svake godine povodom Dana Grada i proslave blagdana njegovog nebeskog zaštinika Svetoga Ivana Nepomuka, dodijelilo je javna priznanja Grada Omiša u 2020. zaslužnim pojedincima i udrugama koji su svojim radom na poseban način unaprijedili kulturni, sportski i društveni život grada Omiša. Svečanost uručenja javnih priznanja upriličit će se naknadno, kada okolnosti budu dozvoljavale, a do tada valja nam i na ovim stranicama predstaviti ovogodišnje omiške laureate.
Nagrade Grada  Omiša za životno djelo dobili su prof.emer. Edo Pivčević i Vladimir Zemunik. Počasnim građanima Grada Omiša proglašeni su istaknuti sportaši Andrija Žižić i Ivica Križanac. Osobne nagrade Grada Omiša dobili su Petar Buljević i Mirko Perak, dok sskupne idu i vitrine Kulturno umjetničke udruge "Mosor“ Gata i Nogometnog kluba Omiš. Plakete Grada Omiša dobili su Tereza Jerić, Ante Amulić, Lovre Marušić, Latica Anić i Policijska postaja Omiš. Više detalja o laureatima pročitajte u nastavku članka..
 
Zbog izvođenja radova na mostu Cetina - iskop za upornjak u tunelu Omiš (dio obilaznice Omiša), zatvara se povremeno za sav promet dio županijske ceste br. 6166 kod tunela Omiš, dionica Omiš - Radmanove mlinice. Radovi i privremena prometna regulacija trajati će od ponedjeljka,  27. siječnja 2020. svakim radnim danom od ponedjeljka do petka, od 08 do-18 sati sve do 16. ožujka 2020. Kao alternativni pravac za smjer Omiš-Radmanove mlinice-Kučiće-Slime određuje se: DC8 Omiš – Dubci – DC39 – LC67134 Slime, (Kučiće,Radmanove mlinice) i obrnuto, a za privremenu regulaciju prometa postavit će se privremena prometna signalizacija, a po potrebi osigurati će se samo propuštanje interventnih vozila (vozila MUP-a, MORH-a, hitne pomoći, vatrogasaca, i sl).
 
 

Počinju radovi na rekonstrukciji Vukovarske ulice

Grad Omiš obavještava da će u utorak, 05. studenoga 2019 god. započeti radovi rekonstrukcije Vukovarske ulice pred Omišem. Postavit će se privremena prometna regulacija, a planirani završetak radova je tek pred početak turističke sezone 2020. Molimo sve sudionike u prometu za strpljenje, povećani oprez i poštivanje privremene prometne regulacije.

Ajme!
 
Denis Dujmović, omiški vijećnik i član odbora za komunalna pitanja, opet se osvrnuo na loša prometna rješenja omiškog cestovnog čvorišta. Grad Omiš uputio je zahtjev u sklopu III. izmjena i dopuna PP Splitsko-dalmatinske županije, koje se tiču prometa i previranja oko konačnog izgleda obilaznice Omiša kao sastavnog dijela brze ceste kako se sada naziva Mravince -TTTS-Podstrana- Krilo Jesenice-Dugi Rat-Omiš. Zahtjevom našoj županiji predlaže se izmijena dijela prometnih rješenja i koridora koji bi buduću brzu cestu Split –TTTS- Podstrana –Dugi Rat –Omiš iz pravca Splita u čvoru "Zakučac" ("Omiš-centar") povezali na državnu cestu D70, a samim činom potpuno funkcionalno povezali s gradom Omišem i autocestom u čvorištu Blato n/C. U samom zahtjevu spominje se i hitna izgradnja dijela D70 i dvaju tunela dužine 50m (tunel "Priko") i 370m (tunel "Lisičina), što je dio buduće nužne korekcije državne ceste D70 na potezu D8 (Priko) –tunel "Priko"- tunel "Lisičina" do uklapanja na postojeću trasu državne ceste D70 u budućem čvoru "Zakučac", koja je zbog znanih i neznanih političkih i prostorno planskih razloga 13. travnja 2013. godine izbačena iz prostornog plana Grada Omiša. Gore opisani zahtjevi i predloženi koridori vežu se na zahtjev da se i donja obilaznica gradska luka –Planovo – Lisičina (D70) uvrsti u prostorni Splitsko-dalmatinske županije čijom bi se izgradnjom omogućilo da Fošal u budućnosti postane pješačka zona. Više o tome Dujmović piše u nastavku ...
 

Hrabri u smrti, vječni u životu

Bio je dan poput ovoga, sunčan i bez tračka vjetra, jesen se još uvijek nije razmahala, ali se, za razliku od nje, sloboda dala osjetiti. Pripadnici Treće prekomorske brigade iz sastava 26. divizije NOV-a i Dvanaeste dalmatinske proleterske brigade ušli su u Omiš, zarobili neprijateljske vojnike i obradovali stanovnike omiškoga kraja, koji su pod neprijateljskom i čizmom stenjali od početka travnja 1941. godine. Nažalost, dočekali su ih razrušeni most na Cetini i onaj cestovni na Ravnicama, ali udarne omladinske grupe su noć prije onesposobile mehanizme na postavljenim eksplozivima i tako sačuvale tvornice u gradu i izvan njega.
U spomen na taj ponosan dan, 75 godina poslije, Omišani su položili cvijeće i zapalili svijeće pred kosturnicom poginulima u Narodnooslobodilačkoj borbi na gradskom groblju Vrisovci, piše Milena Budimir na stranicama Slobodne Dalmacije.
U Prvom mosorskom odredu bilo je 3.486 partizana, od toga je njih 1.111 dalo život za domovinu, a u Poljicima, gradu Omišu i okolici bilo je čak 619 žrtava terora - podsjetila je prisutne Anka Mandušić iz Udruge antifašista.
 
Omiški gradski vijećnici su jednoglasno usvojili paket mjera za pomoć gospodarstvu i građanima u krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa. Tako je na sjednici Gradskog vijeća grada Omiša održanoj elektroničkim putem, od 17 gradskih parlamentaraca njih 15, koliko ih je sudjelovalo u radu, potvrdilo svih pet mjera koje je predložio Grad, piše Sandra Barčot na stranicama Slobodne Dalmacije.
- Sve je usmjereno kao pomoć građanima i gospodarskim subjektima koji su izravno pogođeni odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite o ograničavanju društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja koje su na snazi od 19. ožujka – kaže nam gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović, pa niže odluke objedinjene u pet točaka...
 

Bravo, Zvone!

Povodom Dana policije, blagdana Svetoga Mihovila, gradonačelnik Grada Omiša Ivo Tomasović primio je policijskog službenika Policijske postaje Omiš Zvonimira Vrkića kojemu je uručio nagradu za iznimno zalaganje u policijskoj službi. Zvonimir Vrkić pripadajući novčani iznos od 2.500,00 kuna donirao je udruzi "Prijatelj". Lijepa gesta obojice.