Grad Omiš i Župni ured Omiš pozivaju zainteresirane na program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, koji će se održati u Omišu, u srijedu, 5. kolovoza 2020.

07.30 h: Crkva sv. Mihovila - Misa za Domovinu

08.30 h: Središnji križ na Gradskom groblju Vrisovci - Polaganje vijenaca i paljenje svijeća u spomen na sve poginule za Domovinu

09.00 h: Spomenik poginulim braniteljima Domovinskog rata - Odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima

19.30 h: Spomenik poginulim braniteljima Domovinskog rata - Paljenje svijeća u organizaciji Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Omiš

21.00 h: Plato iza Gradske knjižnice Omiš - Gala koncert povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja - U organizaciji Centra za kulturu Omiš nastupa Ana Opačak uz pratnju maestra Jurice Karuza i bariton Marko Lasić uz klavirsku pratnju Vinka Didovića, prof. Voditeljica programa je dramska umjetnica Ivana Giove Župa.
 
Omiški gradski vijećnici su jednoglasno usvojili paket mjera za pomoć gospodarstvu i građanima u krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa. Tako je na sjednici Gradskog vijeća grada Omiša održanoj elektroničkim putem, od 17 gradskih parlamentaraca njih 15, koliko ih je sudjelovalo u radu, potvrdilo svih pet mjera koje je predložio Grad, piše Sandra Barčot na stranicama Slobodne Dalmacije.
- Sve je usmjereno kao pomoć građanima i gospodarskim subjektima koji su izravno pogođeni odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite o ograničavanju društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja koje su na snazi od 19. ožujka – kaže nam gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović, pa niže odluke objedinjene u pet točaka...
 

Laureati javnih priznanja grada Omiša u 2020.

Gradsko vijeće grada Omiša, kao i svake godine povodom Dana Grada i proslave blagdana njegovog nebeskog zaštinika Svetoga Ivana Nepomuka, dodijelilo je javna priznanja Grada Omiša u 2020. zaslužnim pojedincima i udrugama koji su svojim radom na poseban način unaprijedili kulturni, sportski i društveni život grada Omiša. Svečanost uručenja javnih priznanja upriličit će se naknadno, kada okolnosti budu dozvoljavale, a do tada valja nam i na ovim stranicama predstaviti ovogodišnje omiške laureate.
Nagrade Grada  Omiša za životno djelo dobili su prof.emer. Edo Pivčević i Vladimir Zemunik. Počasnim građanima Grada Omiša proglašeni su istaknuti sportaši Andrija Žižić i Ivica Križanac. Osobne nagrade Grada Omiša dobili su Petar Buljević i Mirko Perak, dok sskupne idu i vitrine Kulturno umjetničke udruge "Mosor“ Gata i Nogometnog kluba Omiš. Plakete Grada Omiša dobili su Tereza Jerić, Ante Amulić, Lovre Marušić, Latica Anić i Policijska postaja Omiš. Više detalja o laureatima pročitajte u nastavku članka..
 
Zbog izvođenja radova na mostu Cetina - iskop za upornjak u tunelu Omiš (dio obilaznice Omiša), zatvara se povremeno za sav promet dio županijske ceste br. 6166 kod tunela Omiš, dionica Omiš - Radmanove mlinice. Radovi i privremena prometna regulacija trajati će od ponedjeljka,  27. siječnja 2020. svakim radnim danom od ponedjeljka do petka, od 08 do-18 sati sve do 16. ožujka 2020. Kao alternativni pravac za smjer Omiš-Radmanove mlinice-Kučiće-Slime određuje se: DC8 Omiš – Dubci – DC39 – LC67134 Slime, (Kučiće,Radmanove mlinice) i obrnuto, a za privremenu regulaciju prometa postavit će se privremena prometna signalizacija, a po potrebi osigurati će se samo propuštanje interventnih vozila (vozila MUP-a, MORH-a, hitne pomoći, vatrogasaca, i sl).
 
 

Počinju radovi na rekonstrukciji Vukovarske ulice

Grad Omiš obavještava da će u utorak, 05. studenoga 2019 god. započeti radovi rekonstrukcije Vukovarske ulice pred Omišem. Postavit će se privremena prometna regulacija, a planirani završetak radova je tek pred početak turističke sezone 2020. Molimo sve sudionike u prometu za strpljenje, povećani oprez i poštivanje privremene prometne regulacije.

Ajme!
 
Denis Dujmović, omiški vijećnik i član odbora za komunalna pitanja, opet se osvrnuo na loša prometna rješenja omiškog cestovnog čvorišta. Grad Omiš uputio je zahtjev u sklopu III. izmjena i dopuna PP Splitsko-dalmatinske županije, koje se tiču prometa i previranja oko konačnog izgleda obilaznice Omiša kao sastavnog dijela brze ceste kako se sada naziva Mravince -TTTS-Podstrana- Krilo Jesenice-Dugi Rat-Omiš. Zahtjevom našoj županiji predlaže se izmijena dijela prometnih rješenja i koridora koji bi buduću brzu cestu Split –TTTS- Podstrana –Dugi Rat –Omiš iz pravca Splita u čvoru "Zakučac" ("Omiš-centar") povezali na državnu cestu D70, a samim činom potpuno funkcionalno povezali s gradom Omišem i autocestom u čvorištu Blato n/C. U samom zahtjevu spominje se i hitna izgradnja dijela D70 i dvaju tunela dužine 50m (tunel "Priko") i 370m (tunel "Lisičina), što je dio buduće nužne korekcije državne ceste D70 na potezu D8 (Priko) –tunel "Priko"- tunel "Lisičina" do uklapanja na postojeću trasu državne ceste D70 u budućem čvoru "Zakučac", koja je zbog znanih i neznanih političkih i prostorno planskih razloga 13. travnja 2013. godine izbačena iz prostornog plana Grada Omiša. Gore opisani zahtjevi i predloženi koridori vežu se na zahtjev da se i donja obilaznica gradska luka –Planovo – Lisičina (D70) uvrsti u prostorni Splitsko-dalmatinske županije čijom bi se izgradnjom omogućilo da Fošal u budućnosti postane pješačka zona. Više o tome Dujmović piše u nastavku ...
 

Hrabri u smrti, vječni u životu

Bio je dan poput ovoga, sunčan i bez tračka vjetra, jesen se još uvijek nije razmahala, ali se, za razliku od nje, sloboda dala osjetiti. Pripadnici Treće prekomorske brigade iz sastava 26. divizije NOV-a i Dvanaeste dalmatinske proleterske brigade ušli su u Omiš, zarobili neprijateljske vojnike i obradovali stanovnike omiškoga kraja, koji su pod neprijateljskom i čizmom stenjali od početka travnja 1941. godine. Nažalost, dočekali su ih razrušeni most na Cetini i onaj cestovni na Ravnicama, ali udarne omladinske grupe su noć prije onesposobile mehanizme na postavljenim eksplozivima i tako sačuvale tvornice u gradu i izvan njega.
U spomen na taj ponosan dan, 75 godina poslije, Omišani su položili cvijeće i zapalili svijeće pred kosturnicom poginulima u Narodnooslobodilačkoj borbi na gradskom groblju Vrisovci, piše Milena Budimir na stranicama Slobodne Dalmacije.
U Prvom mosorskom odredu bilo je 3.486 partizana, od toga je njih 1.111 dalo život za domovinu, a u Poljicima, gradu Omišu i okolici bilo je čak 619 žrtava terora - podsjetila je prisutne Anka Mandušić iz Udruge antifašista.