Omiški Božićni grad

Centar za kulturu Omiš, Festival dalmatinskih klapa Omiš i Turistička zajednica Grada Omiša, pod pokroviteljstvom Grada Omiša i u suradnji s brojnim poljičkim i omiškim udrugama, na Trgu Stjepana Radića u gradu potomaka drevnih gusara (koji još nisu odselili u metropolu) u razdoblju od 16.12.-01.01. organizirat će Omiški božićni grad. U priremi je bogat program te puno iznenađenja za velike i male,  uključujući i prigodno obilježavanje blagdana Sv. Nikole i Sv. Lucije i paljenja prve adventske svijeće, a posebno nas veseli što će sami Omiški božićni grad u subotu 16.12.2017. svojim nastupom otvoriti Neno Belan i njegovi Fiumensi. Detaljan program događanja kao i natječaj za najam kućica bit će objavljen uskoro na stranici grada na Cetini. Organizatori pozivaju sve zaintresirane da se prijave te budu dijelom ovogodišnjeg omiškog božićnog i novogodišnjeg programa.
 

Omiš radi na strategiji razvoja grada do 2020.

Povjerenstvo za pripremu i provedbu Strategije razvoja Grada Omiša do 2020. godine objavljuje Informaciju o provedbi postupka određivanja sadržaja strateške studije za Strategiju razvoja Grada Omiša do 2020. sa svrhom informiranja javnosti, odnosno dostavljanja mišljenja i prijedloga javnosti na sadržaj strateške studije utjecaja na okoliš Strategije razvoja Grada Omiša do 2020. godine. Više informacija potražite na stranicama grada, a ovdje je radna verzija Nacrta Strateške studije utjecaja na okoliš Strategije razvoja Grada Omiša do 2020.
 

Vojarna HV u Delnicama nosi ime hrabrog Poljičanina

Gradonačelnik Grada Omiša Ivo Tomasović i predsjednik Gradskog vijeća Grada Omiša dr. Zvonko Močić nazočili su svečanosti preimenovanja vojarne Drgomalj u Delnicama u vojarnu "Stožerni brigadir Ante Šaškor". Poljički vitez Ante Šaškor - Brada, istinski ratnik i zapovjednik koji je prošao brojna hrvatska ratišta, svoj je život ugradio u temelje naše Domovine tijekom zadnjih operacija Hrvatske vojske, 12. rujna 1995.g. na planini Vitorog oslobađajući prometnicu Jajce - Šipovo. Svečanosti imenovanja vojarne u Delnicama u vojarnu "Stožerni brigadir Ante Šaškor" nazočila je obitelj pokojnog Šaškora, mnogobrojni prijatelji i suborci te izaslanstvo grada Omiša.
 

Omiš: Ivo Tomasović formirao vlast uz pomoć SDP-a

Omišani i Poljičani imaju novog starog predsjednika Gradskog vijeća, i to Zvonka Močića, s nezavisne liste grupe birača Ive Tomasovića. Tako je, naime, jednoglasno odlučeno na konstituirajućoj sjednici GV-a grada Omiša, održanoj u srijedu, piše Slobodna Dalmacija. Nakon svečane prisege 17 vijećnika, među kojima ima i starih lica, ali i dosta novih, kao i šest žena, gradonačelnik Ivo Tomasović s osam vijećnika i uz potporu SDP-ove vijećnice Zdravke Šodan ima većinu u Gradskom vijeću. Močić je omiškim vijećnicma poželio puno sreće u radu i nove uspjehe, a sve za dobrobit naših Omišana. Sljedeće četiri godine o sudbini grada na ušću Cetine i njegovog zaleđa, Poljica, njihovoj budućnosti i prosperitetu odlučivat će osam vijećnika s liste birača Ive Tomasovića: Zvonko Močić, Sanja Ilić, Nikola Tijardović, Simona Jurjević, Tonći Stanić, Lovrenka Kovačić Bućan, Ivan Medić i Ana Generalić, šest članova HDZ-a: Jure Šaban Stanić, Josip Banović, Mijo Mimica, Ivan Bogdanović, Suzana Gojsalić i Tomislav Bartulović, dvoje s liste HDS-HSP: Denis Dujmović i Ivan Puljiz. te SDP-ovka Zdravka Šodan.
 

Omiš grad prijatelj djece

Odlukom Gradonačelnika Grada Omiša iz mjeseca listopada 2016. godine, započeo je proces uključivanja Grada Omiša u akciju "Gradovi i općine – prijatelji djece". Akcija se provodi na temelju Konvencije o pravima djeteta UN-a, Nacionalnoj strategiji za prava djece u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2014.g do 2020.g. i Europskoj povelji o sudjelovanju mladih u životu općina i regija Vijeća Europe, a sa svrhom poticanja lokalne zajednice na ulaganje u usluga za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece te podršku roditeljima u odgoju djece. Akciju vode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. U rujnu 2017. godine, Grad Omiš je predao završno izvješće o realizaciji akcije na svom području za razdoblje 2016.-2017. godina, te je Središnji koordinacijski odbor akcije najavio terenski izvid za ocjenjivanje postignutih rezultata, a koji će se održati u petak,.27. listopada 2017.
 
Program proslave blagdana sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika grada Omiša, protegao se kroz cijeli svibanj i donio nam je niz raznovrsnih događanja u gradu na ušću Cetine i Poljicima. Popis događaja je u nastavku je članka, a sljedeće je na programu:

03.06.2017. SUBOTA
RADMANOVE MLINICE – 1 1 .00 do 17.00 sati Tradicionalna manifestacija Narodnim običajima preko prepreka u organizaciji Udruge osoba s invaliditetom „Agape“  
 

Prijava šteta od elementarne nepogode

Zbog velikog požara na području naselja Tugare od dana 17.srpnja 2017.g. može se podnijeti prijava šteta na propisanom obrascu. Rok za prijavu je osam dana od nastanka štete i podnosi se na adresu: Grad Omiš, Trg kralja Tomislava 5, 21310 Omiš.
 

Omiš: Stanari pobijedili, stopirani radovi na vrtiću

Upravni sud presudio je da su stanari zgrade na Ribnjaku u pravu u sporu s gradom oko nelegalnog preuređenja prizemnog poslovnog prostora u zgradi u dječji vrtić i jaslice s dvorištem, piše Slobodna Dalmacija. Pobuna stanara je nastala, ne zbog vrtića i jaslica, već zbog dvorišta koje se trebalo napraviti na dijelu trga pred zgradom. U papirima o vlasništvu prilikom kupnje je prikazano da pravo na jednaki pripadajući dio trga imaju samo stanovi, a ne i poslovni prostori u prizemlju. Međutim, poslije je Grad Omiš temeljem ugovora o zamjeni nekretnina stekao vlasništvo nad poslovnim prostorom površine 174,50 metara četvornih i pripadajućom terasom površine 117,70 metara četvornih. Stanari smatraju da se to postiglo nelegalnim radnjama te su podnijeli kaznenu prijavu i pokrenuli tužbu radi utvrđenja. Radovi u ožujku bili su nastavljeni uz brojno policijsko osiguranje i komunalne redare. Stanari su nudili i kompromisno rješenje da se za dvorišni dio vrtića koristi tratina nasuprot zgrade koja je u vlasništvu Grada i koju koriste djeca drugih vrtića. No gradska uprava je protivno volji stanara probila zid unutar zgrade kako bi napravila dodatni ulaz u vrtić i počela s intenzivnim radovima. Tek što su se građevinari zahuktali, došla je odluka Visokog upravnog suda u Zagrebu kojom je poništena lokacijska dozvola na temelju koje je dobivena građevinska. Ukratko, za daljnje radove više nema legalne dokumentacije.