Stanovanje - pravo ili privilegija?

Društvo arhitekata Splita će u svibnju ove godine u Splitu ugostiti članice i članove Europske koalicije za pravo na stanovanje i grad (European Action Coalition for the Right to Housing and to the City). Konferencija koalicije trajat će od 9. (četvrtak) do 12. svibnja (nedjelja) 2024. na različitim lokacijama u Splitu, uz fakultativni izlet i radnu akciju u Krvavici kraj Makarske u ponedjeljak, 13.5.  Tijekom petodnevnog programa konferencije "Stanovanje - pravo ili privilegija?" održat će se javne diskusije, šetnje i akcije gdje će razgovarati o stambenoj krizi te pritisku turizma na javne prostore i stambeni fond gradova. U sklopu programa održat će se radionice o mogućnostima organiziranja građana u sindikate podstanara i stambene zadruge kao jedan od načina rješavanja vlastitog stambenog pitanja. Dodatne objave o programu popratite u nastavku članka ...
 

Split21: Ima li grada istočno od raja?

Društvo arhitekata Splita i Arhitektonski biro Ante Kuzmanić kroz izložbu Split21: Ima li grada istočno od raja, smještenu u prizemlju City Centera one od 18. ožujka do 3. travnja, predstavit će prijedlog smjera prostornog razvoja šireg urbanog područja grada Splita. Ovim se projektom grad pokušava sagledati kao dio veće metropolitanske cjeline koju čini urbani prostor od Trogira pa sve do Podstrane, na temelju čega su nastala infrastrukturna i urbanistička rješenja. Uzimajući u obzir sve izazove s kojima se grad trenutno susreće, nastao je prijedlog Split 21: Ima li grada istočno od raja?, izložba na kojoj ćete moći dobiti dojam o potencijalnim infrastrukturnim i urbanističkim rješenjima na razini metropolitanskog područja te nekoliko konkretnih arhitektonsko–urbanističkih i prometnih prijedloga. Svratite na izložbu i sami otkrijte odgovor na pitanje ima li grada istočno od raja.
 

Upravljati svojim prostorom pravo je ali i obveza

Zanimljiva vijest stiže iz Srinjina. U suradnji s Društvom arhitekata Split, Mjesni odbor Srinjine prionuo je edukaciji mještana o njihovim pravima, prilikama i ograničenjima vezanima uz upravljanje svojim prostorom te izradi smjernica za izradu urbanističkoga plana uređenja Srinjina.
Kako i mi u Savezu za Poljica stalno ističemo da je nepotrošeni prostor, uz ljude, najvrijedniji resurs Poljica, pozdravljamo ovu inicijativu s nadom da će i drugi mjesni odbori s područja povijesnih Poljica na jednak ili sličan način educirati svoje mještane kako bi optimalno upravljali prostorom kojim raspolažu, a ne da to drugi rade u njihovo ime kao što je to slučaj u primjeru izgradnje vjetroelektrana na području Seoca ili sanacije i prenamjene zemljišta bivše tvornice u Dugome Ratu.
 
"Atomizirani hotel – Novi tip hotelske arhitekture u revitalizaciji grada ili krajolika", knjiga je Jelene Skorup Juračić, znanstvenice i arhitektice koja se istaknula upravo projektiranjem hotelske arhitekture, primjenjujući pritom navedeni novi tip hotela. Tumačenjem primjene atomiziranog hotela kao mogućnosti ugodnog boravka u povijesnim ambijentima i kao primjerenog načina obnove arhitekture, monografija ističe važnost hotela kao "iluzije drukčijeg i boljeg mjesta".
U pet bogato likovno opremljenih poglavlja (više od 300 ilustracija), Atomizirani hotel uvodi u povijest hotela i turističkog teritorija, iznosi teorije turizma i milenijske turističke prakse, u kojoj prepoznaje mijene u globalnoj koncepciji hotela i definira njegov novi tip, njegove lokacijske kriterije i načela provedbe.
U hrvatskom kontekstu, na primjeru Pustijerne u Dubrovniku, autoričina vlastitog arhitektonskog projekta, industrijske zone Školjić u Rijeci te Degenove ulice u Zagrebu pokazani su potencijali i neki važni kriteriji primjene atomiziranog hotela pri oživljavanju dijela povijesne gradske jezgre ili dijela grada.
 

Split 3 – ulice, kvartovi, stanovnici

Treća po redu manifestacija ‘Split 3 – ulice, kvartovi, stanovnici‘ održat će se od 3. do 6. svibnja 2020. na ulicama ove splitske četvrti i ispred udruge za suvremenu umjetnost Kvart. Organizatori manifestacije su Arhitektonski kolektiv, Kino Mediteran i udruga Kvart, a autorice programa su arhitektice Mariana Bucat, Višnja Kukoč i Jelena Borota. Ulaz na sva događanja je besplatan.
- Split 3 kao cjeloviti i planirani gradski prostor više nije u fokusu, a nije niti natječajno rješenje. Unatoč kasnijim propustima, ipak se jasno uočava jedinstveni prostorni koncept širi od vremenskih i prostornih granica u kojima je nastao – objasnila je Bucat i dodala kako ovom manifestacijom žele promovirati javne prostore Splita 3, koji su važni za građane. Program koji su osmislili vrlo je raznolik, od jazz koncerata do filmova koji nisu blockbusteri, za što u Splitu definitivno postoji publika.

Subota, 6. lipnja 2020. u 21:00
Kino Mediteran - film ‘Krivnja‘ (The Guilty), Gustav Möller, Danska, Triler, 2018.
u Ulici Šime Ljubića, kod umjetničke intervencije SMISAO.
 

Valjda će Šibenčani imati više pameti i sreće..

Što je to mješovita zona unutar urbanizma grada? Je li moguće unutar gradskih dijelova zadržati i neku proizvodnju ili ona nužno treba biti dislocirana na gradske rubove? Izbacuje li se na taj način jedan bitan sloj grada i što to znači za funkcioniranje gradova? Jesu li gradovi samo mjesta za stanovanje s nizom trgovina, restorana i kafića ili i nešto drugo? Industrije se, naime, sele na rubove grada ili u druge gradove, pa i udaljene krajeve svijeta. No je li moguće u današnjim gradovima imati stanovanje i sačuvati male tvrtke i manufakture tako da proizvodnja ne bude potpuno izbačena i da grad ne izgubi jedno od svojih povijesnih određenja?
Grad Šibenik je nedavno dobio urbanistički projekt koji je provela međunarodna organizacija Europan, piše Slobodna Dalmacija. Na natječaju je pobijedio rad poljskih arhitektica Ewe Odyjas i Agnieszka Morga pod nazivom "Place" (Mjesto), koji na prostoru bivše tvornice ferolegura TEF, dakle na prostoru crne metalurgije, što je godinama osiguraval posao brojnim Šibenčanima, ali i trovala Krešimirov grad, predviđa izgradnju Šibenika u duhu i vrijednostima 21. stoljeća. Na prostoru površine 27 hektara na kopnu i 3,3 hektara na moru, urbanisti i arhitekti osmislili su "novo lice zapadnog dijela Šibenika". Prostor je to koji je veliki potencijal za Šibenik i jedna od najatraktivnijih lokacija uz samu morsku obalu. Grad Šibenik nije obvezan primijeniti dobivena rješenja. Njih treba uzeti kao osnovu za daljnju razradu, kao početak traženja rješenja za taj prostor. Dok ne dođe investitor..

Vratimo se načas unazad desetak (i više godina) te se sjetimo da je i naš Dugi Rat zahvaljujući projektu MATRA Nizozemske vlade i Berlage instituta iz Rotterdama te splitskim arhitektima iz biroa Ante Kuzmanića dobio projekt "URBOTANSCAPE" koji je urbanistički osmislio prostor bivše tvornice ferolegura "Dalmacija", "sestre blizankinje" Šibenskog TEF-a, dakle još jednu crnu ekološku točku na obalnom prostoru Hrvatske koja je godinama trovala Dugoraćane, ali im i skoro 90-godina osiguravala posao, izgradila mjesto koje je od tvorničkih baraka i kasnije zgrada izraslo u današnji Dugi Rat. Od projekta "URBOTANSCAPE" odustalo se odmah kad je investitor pokucao na vrata općine. Do dana današnjeg, a prošlo je otad već desetak godina, od planiranog Korenat Point Resorta i marine nije napravljeno ništa osim što su novim generacijama u amanet ostavljena brda šljake takoreći u centru mista i obećanje resornog ministra "da su dogovori u tijeku i da samo što nisu gotovi..".

Nadam se da će barem Šibenčani imati više pameti, organiziranosti, transaprentnosti, poslovne kulture (i barenko pinkicu više sreće) s svojim budućim investitorima... i lokalnim i državnim uhljeb-aparatom.
 
- "Split je ugrožen kao nikad, urbanistički, socijalno i komunalno" - uvodno je rekao predsjednik DAS-a Dragan Žuvela, a potom je usljedilo odlično posjećeno i izvrsno predavanje Ante Kuzmanića na kojeg Dalmatinski portal donosi osvrt.

NAJAVA:
Društvo arhitekata Splita organizira ciklus predavanja i tribina ‘Splitski kolaž’ u kojem će se predavači dotaknuti važnih i problematičnih tema prostora grada Splita. Ciklus započinje u utorak, 07.03.2017. predavanjem  ‘U prostoru između arhitekture i urbanizma’ prof. art. Ante Kuzmanića, dipl.ing.arh., u kojem se preispituje odnos arhitekture i urbanizma te utjecaj formalnih faktora poput prostornih planova na urbanističko planiranje. Također, predavanje će se značajno osvrnuti i na prometnu infrastrukturu kao jednu od problematičnijih tema grada Splita. Predavanje će se održati s početkom u 19 sati u prostorijama Društva arhitekata Splita (Starčevićeva 24c, Split).
 
Šibensko je Gradsko vijeće prošloga tjedna upravljanje šibenskim povijesnim utvrdama povjerilo novoosnovanoj javnoj ustanovi Tvrđava kulture Šibenik, nastavljajući time višegodišnja nastojanja da kroz seriju aktivnosti i ulaganja obnovi baštinu te je kapitalizira kroz kulturne i turističke programe. Uspjeh Šibenika u privlačenju milijunskih sredstava za obnovu leži u pomnom planiranju kojem je nositelj uigrana gradska administracija otvorena suradnjama i s ostalim urbanim akterima. Za razliku od vulgarne komercijalizacije nekih drugih jadranskih gradova, iako uz ponešto dvojbenih diznifikatorskih dizajnerskih rješenja i zamisli, za sad izgleda da su Šibenčani našli održiv model revitalizacije gradskog centra, ali i otvorili perspektivu gradu koji se propašću industrije gotovo potpuno ugasio. Sredstva koja su Grad Šibenik i Ministarstvo kulture RH mogli ulagati desetljećima jedva su dostajala za temeljnu sanaciju oštećenih dijelova fortifikacija pa su se šibenske vlasti okrenule EU fondovima.. - piše Diana Magdić na stranicama portala STav ..
 
Predavanje sociologa Mirka Petrića na temu društvenih posljedica neoliberalnog urbanizma i turizma privuklo je večeras mahom mlađe slušatelje u splitsku Info zonu. Riječ je o posljednjem ovogodišnjem predavanju u sklopu ciklusa "Mala škola sociologije", na kojemu se govorilo o negativnim utjecajima ovog procesa koji poništava urbanističko planiranje i djeluje u interesu investitora. Petrić se referirao na iskustva Španjolske koja trenutno devastiranim okolišem duž obale plaća cijenu ovakvog pristupa gradnji. "Urbano-razvojni tsunami", kako ga je nazvao Ramón F. Durán sa Sveučilišta u Madridu, donio je val problema poput nepovoljne strukture privrede, rasta nezaposlenosti i drugih negativnih društvenih procesa. - Kod nas su dalmatinski gradovi poput Dubrovnika, Splita ili Zadra glavna meta lokalne inačice ovog "tsunamija". Punu snagu nije još uvijek doživio isključivo zbog nedostatka velikih investicija. Unatoč tome, posljedice su već vidljive zbog divljih gradnji koje su u jednu ruku tek uvod u ono što bi se moglo dogoditi ako se proces ne regulira. Prve na udaru primjene neoliberalnog modela neregulacija biti će naravno povijesne jezgre, koje čine vitalni dio grada, te izvor identiteta stanovnika i prostora – pojasnio je Petrić, piše Slobodna Dalmacija..
 

Split - urbanistički slučaj 21. stoljeća

U susret nadolazećim izmjenama Generalnog urbanističkog plana grada Splita, usvojenih na sjednici Gradskog vijeća, stranka PAMETNO organizira javnu tribinu o splitskom urbanizmu, u usporedbi sa svijetom. Naziv je "Split - urbanistički slučaj 21. stoljeća". Tribina će se održati u utorak, 8.9. u 18 sati na Tvrđavi Gripe (Glagoljaška bb), u velikoj dvorani UMAS-a. Gost predavač je Darko Radović, profesor arhitekture i urbanog dizajna na Sveučilištu Keio u Tokiju, gostujući profesor na Sveučilištu Ujedinjenih naroda te stručni savjetnik za urbanizam na Gehl Architects u Kopenhagenu, koji se ovom temom bavi već više od 30 godina..