Googleov rođendan

GoogleSlužbena je proslava krajem rujna, no mnogi Googleov rođendan slave 14. rujna jer je na taj datum prije devet godina registrirana sada već svima dobro poznata domena. Priča o ostvarenju američkog sna započela je u garaži malog gradića u Kaliforniji, gdje su dvojica studenata, Larry Page i Sergev Brin, pisala diplomski rad. Mučilo ih je na koji način s beskonačnog interneta povući samo ona odredišta koja zaista tražimo. Sada već znamo da je zaključak bio famozni "PageRank", s kojim su već prve godine na računu imali oko 25 milijuna dolara... Tko zna koliko bi nam vremena više trebalo da dođemo do nekog podatka da Larry i Sergey nisu tog popodneva 1998. godine ostali u garaži, nego da su, poput većine svojih kolega, kopirali diplomski rad s interneta i otišli na pivo ...

Piše: Ivan Kaštelan / Slobodna Dalmacija

internetVlasnici Google-a sada, na pragu puberteta tvrtke, imaju dovoljno dolara za deset generacija svojih potomaka. U tako kratkom vremenu postali su najpoželjniji poslodavci u Americi, pretraživanje interneta postalo je "guglanje" , a u šali je osnovana i virtualna vjerska zajednica - "googolizam".

Zanimljivo je kako za jednostavan i minimalistički izgled početne stranice nije zaslužna odluka skupine mudrih dizajnera, nego osnivači nisu poznavali više od osnovnih metoda web-izrade kada su pokrenuli svoj projekt.

Iako je na meti brojnih hakera željnih slave, ova tražilica jedna je od zaista rijetkih web-odredišta koja nikada nisu pala pod čizmom "internetskih ratnika". Oni imaju i previše servera diljem svijeta da bi ih itko srušio.

Tako se postavlja pitanje koliko bi nam vremena više trebalo da dođemo do nekog podatka da Larry i Sergey nisu tog popodneva 1998. godine ostali u garaži, nego da su, poput većine svojih kolega, kopirali diplomski rad s interneta i otišli na pivo.