Trudnici uskraćena božićnica

Zovem se Mirjana Bauk i zaposlenica sam u “Studencu”, na mjestu zamjenika poslovođe. Dana 20. listopada prošle godine na poslu sam rekla da sam trudna i za taj mjesec nisam dobila oko 400 kuna koje sam inače primala. Sredinom studenoga sam u petom mjesecu trudnoće, zbog komplikacija u trudnoći, otvorila bolovanje, a u prosincu su svi zaposlenici “Studenca”, osim mene, dobili božićnicu u iznosu od 500 kuna u bonovima.” Piše tako u uvodu pisma trudnica iz Pučišća. Riječ je, dakako, o Mirjani Bauk, koja je, iako je u zadnjem stadiju rizične trudnoće koju održava, odlučila javnosti ispričati svoju priču te se suočiti s odgovornim ljudima u njezinoj, kako kaže, vjerojatno uskoro bivšoj tvrtki ...

 

NATALITETNA POLITIKA SLUČAJ MIRJANE BAUK, ZAPOSLENICE ‘STUDENCA’, KOJA JE MORALA OTVORITI BOLOVANJE


Piše: Diana Barbarić / Slobodna Dalmacija

Naša sugovornica tvrdi kako joj je u Studencu, kad ih je upitala za božićnicu, odgovoreno kako na nju nema pravo jer je na bolovanju. Međutim, Mirjana tvrdi kako zna da je njezina kolegica koja je u istom tom razdoblju bila na bolovanju (ali ne zbog trudnoće) dobila božićnicu.

Unatoč zaklinjanju u pronatalitetnu politiku, u praksi je drukčije

Zanima me, da neka tvrtka odluči da neće dati božićnicu pripadnicima neke nacionalne manjine, koliko bi trebalo čekati da netko stane u obranu njihovih prava, što je sasvim u redu i pošteno.

No, moje iskustvo me uči da su istodobno prava i dostojanstvo trudnica nešto što nikome nije važno, i to u državi gdje natalitet i nije nešto s čim se možemo pohvaliti – kaže Mirjana Bauk, koja podršku nije našla ni u Sindikatu trgovine, čiji su joj predstavnici rekli da joj ne mogu pomoći jer nije njihov član, a ona, pak, tvrdi kako to zaista nije, ali iz razloga što to u njezinoj tvrtki nije baš pametno.

Obrazloženje ovog slučaja zatražili smo i u tvrtki “Studenac”, no odgovor na naš upit, unatoč obećanjima, ni nakon višednevnog čekanja nismo dobili.
  

Prijave inspekciji i povjerenstvu

Ivanka Luetić, voditeljica županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, zgrožena je onim što se dogodilo Mirjani Bauk te ističe kako će sve prijaviti Inspekciji rada i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

Priuštiti trudnici bilo kakav stres je samo po sebi skandalozno, a ovdje mi sve miriše i na nepoštovanje zakona. Ako, međutim, i postoji kakva kvaka u zakonu po kojoj nisu dužni trudnici isplatiti božićnicu, onda je to nemoralno – ističe Luetić.