Policijska uprava Splitsko-dalmatinska izvijestila je da je postavila pet novih fiksnih radarskih sustava za nadzor brzine kretanja vozila. Radarski sustav s mogućnošću snimanja vozila u oba smjera postavljen je i u Dućama, na "sporu" državnu cestu D8, i to na rasvjetni stup ispred hotela "Plaža" Duće, te na slijedeće lokacije: Lovrinac, državna cesta D8, Seget Vranjic, državna cesta D8, Vinjani Donji, državna cesta D60, Podaca, državna cesta D8. Svrha postavljanja ovih sustava nadzora brzine kretanja vozila u prometu je povećati oprez vozača i sprječavanje brze vožnje obzirom da je neprilagođena i nepropisna brzina jedan od glavnih razloga prometnih nesreća i to onih s najtežim posljedicama, saznaje Rade Popadić, urednik portala Dalmacija Danas.
 
Naš nekadašnji samački ljepotan spao je na tužne grane i broji duge usamljeničke dane. Teško da bi ovakav danas dobro prošao na zvijezdanom turističkom nebu naše rivijere s komunalnom infrastrukturom na umoru, ali, sudeći po šapatima koji kruže po dobro upućenim kuloarima, čuje se da je ipak zapeo za oko poduzetnici/ma iz susjedstva.. Što bilo da bilo, našem nesretnom usamljeniku želimo da što brže nađe svoju novu družicu ili, zašto ne (ta u 21. stoljeću smo) svog dragana. Kvragu i pare i XY kromosomi.. naposljetku ostaju samo lijepe ili ružne.. uspomene.
 

U nedjelju se vraća ljetno računanje vremena

U nedjelju, 31. ožujka, opet započinje ljetno računanje vremena. Kazaljke i satova valja pomaknuti za jedan sat unaprijed, s 2 sata ujutro na 3 sata. Stiže ljetno računanje vremena, mala, i potrajat će do 27. listopada. :-)
Iz Hrvatskog autokluba podsjećaju da sukladno Uredbi o ljetnom računanju vremena od 31. ožujka prestaje obaveza paljenja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana, osim za vozače mopeda i motocikla koji tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima. Na ostalim motornim vozilima ipak moraju biti uključena dnevna ili kratka svjetla u uvjetima smanjene vidljivosti (magla, oblačno vrijeme itd.), bez obzira na ljetno računanje vremena, navode iz HAK-a.
 
Dugoraćani moji, čestitam Vam blagdan Svetog Josipa, zaštitnika našeg mjesta i župe, te Dan Općine Dugi Rat u nadi da će se ova panorama našeg malog mjesta uskoro početi mijenjati.. nabolje! Ili barem u nešto zelenije tonove... Zdravo, veselo i sretno nam bilo na tom putu.. Eh da, čestitam imendan svim Josipima, a Josipama šaljem i poljubac!
 

Žene, majke, kraljice

Iz godine u godinu na ovaj bih dan dijelio hvalospjeve ženama jer Vi ste super i vi ste za pet iako niste muško i ne volite nogomet. Ali poanta je u tome da je ovaj dan baš kao i svaki drugi. OK, petak je ove godine, ali nije izuzetak. Ako je žena kraljica, kraljica je svaki dan! Ako nije, da ne kažem sad nešto grezo,.. ni 8. Mart to neće promijeniti.
Sad kad je najbitnije rečeno, uživajte u ostatku današnjeg dana i ostanite divne, lijepe, bajne, krasne, poštene, pametne dame i svašta nešto ako to već jeste, a ako niste, jebiga, valjda vam je danas samo takav horoskop.
Pusa, ćao, cmok..
 

Čestitamo Dan žena

Svim ženama, majkama, kraljicama,.. a curama pogotovo, čestitamo Dan žena! Današnji dan, 8. ožujka, obilježava se u velikom dijelu svijeta kao Međunarodni dan žena.
Nekada, i to ne tako davno, Dan žena je bio praznik po mnogima veći i od Nove godine. U “onim vremenima” feštavalo se toga dana na svakom koraku - po poduzećima, restoranima, lokalima. Putovalo se na izlete na Mosor, čak su turističke agencije za inozemstvo početkom ožujka nudile prigodne aranžmane. Nešto stariji među Vama sigurno se prisjećaju kako su darovali buketiće tulipana ili ljubičica svojim draganama, svojim mamama, tetama, učiteljicama, kolegicama... U vrtićima i školama održavale su se prigodne priredbe ljepšem spolu u čast, a svojim smo mamama ponosno donosili ručno izrađene čestitke, iscrtane nespretnom dječjom rukom...
Nekad je i na ovim prostorima današnji dan bio važan i slavljen, a danas samo nekako stidljivo, ponaosob, rjetko gdje organizirano, iako neke firme (recimo poput one gdje svakog radnog dana "otučem" prvu, a često i pola druge smjene) i dan danas s pažnjom drže i prakticiraju lijep običaj podjele cvijeća i čestitanja kolegicama.. 
Žene, sretan Vam vaš dan!
 

Prijavite štetu od elementarne nepogode

Općina Dugi Rat poziva sve mještane i sve pravne osobe koje su pretrpjele štetu na imovini uslijed nevremena (olujne i orkanske bure) koje je pogodilo područje općine Dugi Rat u razdoblju od 22. do 24. veljače 2019. godine, da u skladu s Metolodologijom za procjenu štete od elementarnih nepogoda (“Narodne novine” broj: 96/98) dostave podatke o nastaloj šteti na propisanom Obrascu o prijavi štete. Popunjeni obrazac treba se dostaviti Općinskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarne nepogode do ponedjeljka, 4. ožujka 2019. do 14:00 sati, i to:
  - e-mailom na adresu: stete @ dugirat.hr
  - faxom: 021/734-900
  - osobno: na protokol Općine Dugi Rat
  - poštom na adresu: Općina Dugi Rat, Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarne nepogode Općine Dugi Rat, Poljička cesta 133, 21315 Dugi Rat.
Informacije u svezi s prijavom štete mogu se dobiti u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Dugi Rat, radnim danom od 08:00 do 15:00 sati. Na temelju izvještaja Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarne nepogode, a ovisno o odluci da li će Županija proglasiti elementarnu nepogodu ili ne, Općina će donijeti odluku o eventualnoj isplati novčane pomoći.
 

Huanito pomilovan

NAJNOVIJE: Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila je u petak da je potpisala pomilovanje za Huanita Luksetića, oboljelog od multiple skleroze te osuđenog za ilegalnu proizvodnju marihuane radi prodaje.
Huanito Luksetić morao je u zatvor na dvije godine jer je uzgajao i posjedovao marihuanu. Biljku je koristio da bi se liječio od multiple skleroze, ali sud je zaključio da je uzgajao previše za njegove potrebe. Huanito Luksetić mora umrijeti jer nije sin hrvatskog generala. Takva ga je, jebiga, sreća dopala da je bolestan i da nije sin čovjeka koji se s ministrom unutarnjih poslova nalazi na kavi. Da je Huanitu Luksetiću samo palo na pamet reći da je marihuanu posadio njegov prijatelj Tom Ford iz Srbije sigurno bi pravosuđe imalo razumijevanja za njega – piše Vojislav Mazzocco za Index.
 

Bura divlja Dalmacijom

Orkanska bura divlja Dalmacijom. Padaju stabla, lete kupe s krovova, ljujaju se brodice i brodovi, promet je otežan zbog "svačega" na cesti, pa ako iz sigurnosti vaših domova mislite da morate negdje skoknit ove subote - bolje da ne morate! Sve u svemu, pripazite na sebe i svoje bližnje ma gdje bili i ne izlažite se opasnosti. Bura će, kažu, popodne malo molat. Moći ćete onda i u đir i na kavu i u spizu, a i na Hajduka. Hrvatski Dragovoljac večeras gostuje u Metkoviću. Po mandarine ćemo izgleda drugi put..
 

Žedni pokraj Cetine (priča 123)

Da još uvijek postoje naselja u Poljicima koja okružena Cetinom nemaju ni vodu ni struju, i nije neka novost jer o tome smo u više navrata pisali na ovim našim Poljičkim stranicama. I nije riječ, kao što ste pomislili, samo o dijelu Gornjih Poljica pod upravom Grada Omiša jer vode iz gradskog vodovoda nemaju ni pojedina naselja u općinama Podstrana i Dugi Rat. O kanalizaciji da i ne govorimo! No, ako već nemaju ove elementarne pretpostavke za civilizirani život, imaju barem vremena pred sobom. Ta tek smo zakoračili u 21. vijek!
Ono što je zajedničko ovim i brojnim drugim opravdanim žalopojkama naših Poljičana neovisno o tome dolaze li one iz omiškog, splitskog, podstranjskog ili dugoratskog dijela Poljica sažeto je rečeno u izdvojenom dijelu teksta objavljenog u današnjem izdanju Slobodne Dalmacije, citiramo: NEMAJU, KAŽU NAŠI SUGOVORNICI, KOGA DA POVUČE ZA NJIHOV KRAJ. Kraj koji je dao don Franu Ivaniševića, dr.don Antu Ercegovića, Jurja Kapića, Juru Kaštelana, Milana Vukovića, Antu Klarića, Nediljka Mihanovića,.. da spomenemo samo neke, danas "nema koga" da povuče za svoja Poljica?!
 
Općina Dugi Rat objavila je javni poziv za za prijam polaznika na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u Jedinstveni upravni odjel Općine Dugi Rat, na vrijeme od dvanaest (12) mjeseci za radno mjesto: viši referent za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša. Traži se jedan izvršitelj, sveučilišni prvostupnik struke ili stručni prvostupnik javne uprave, koji aktivno poznaje rad na računalu i ima vozački ispit B kategorije. Pored navedenih uvjeta kandidati moraju ispunjavati ostale uvjete koji su navedeni u detaljima natječaja. Prijave se podnose na adresu: OPĆINA DUGI RAT, Poljička cesta 133, 21315 DUGI RAT s naznakom (za stručno osposobljavanje za rad) dostavom na općinski protokol ili putem pošte preporučeno, do 14. veljače 2019. godine. Za sve informacije zainteresirani se mogu obratiti na telefon: 734-900 i 735-291.
 

Mate Brničević, heroj iz Jesenica

Mate Brničević u svakoj bi normalnoj zemlji bio junak. Hrvatska, međutim, nije takva zemlja. Hrvatska je zemlja koja ne priznaje junake starije od jednoga rata. A Mate Brničević junak je rođen 1891. godine. A kad je umirao, 27 godina poslije, u Škaljarima, u Boki kotorskoj, a ljepšeg kraja od Boke kotorske teško da čovjek za smrt može poželjeti, rekao je da ni za čim ne žali, a pogotovo ne za tim što je osuđen na smrt, jer ta smrt, njegova i još trojice njegovih prijatelja, našem će narodu, rekao je Mate Brničević, donijeti bolji život. Mate nije precizirao na koji narod misli. I to mu u suvremenoj Hrvatskoj, zemlji koja po dobrome ne pamti ništa što je bilo prije 1991. godine, nije oprošteno. A kako bi mu i bilo oprošteno kad je na njegovoj rodnoj kući, u Krugu, tamo pod teškim dalmatinskim kamenom, u Jesenicama koje veće tajne od Matina života nemaju, osvanula zvijezda petokraka. Ona je vlast, a znate da kad kažemo "ona" ne mislimo ništa dobra, bila prigrlila njihova Matu koji je suočen sa smrtnom kaznom spomenuo narod ne precizirajući na koji točno narod misli. Pa mu je na rodnu kuću metnila ploču. I zvijezdu petokraku. Da bi nekoliko desetljeća kasnije Matini Jeseničani stukli i ploču i petokraku. Ne opraštajući mu što je umro bez objašnjenja, jer narod je, poglavito u zajednicama koje su "na ovim prostorima" slijedile nakon 1918. godine, neobično širok pojam..., piše Vinko Vuković na stranicama Slobodne Dalmacije o heroju iz Jesenica, zaboravljenom junaku Mati Brničeviću i ništarijama iz malog dalmatinskog mjesta koje su ga ponizile jer se borio za slabije, za svoj narod..
 

Medijska enigma: Gdje su nestali avioni i king Damir?

Dragi čitatelji, jeste li primjetili da proteklih dana nema ni slovca u vodećim hrvatskim medijima (olitiga Vladi RH "friendly" medijima) o vrućim skandalima vladajućih koji se sve donedavno vrištali i s naslovnica i s duplerica.
Prisjetimo se samo nekih od  friškijih. Afera s forsiranjem izraubovanih izraelskih aviona na natječaju, nema više vijesti o omiljenom ministru rata i njegovom muljanju javnosti, ni o (ne)odgovornosti njegovih kolega i njega za ovu aferu te o mutnoj slici koju sva ova balkanska posla ostavljaju o RH u svjetskoj (poslovnoj) javnosti.
Nema više sumnji ni u neki zaplotnjački "izraelski drone deal" s kolegama iz bivše ICT firme, ne piše se više i ne analiziraju suptilne poruke iz non-papera, mejlova Petru i ostalih osjetljivih informacija koje sada "na piš cure" iz Buzina i u hrvatsku javnost, i konačno, nema više ni slovca o teškim lažima, dobro, anemičnim fake newsima i medijskim spinovima, kojima su vladajući pokušali sve ove, ali i brojne druge afere u zemlji Hrvata (Agrokor, Borg, Uljanik, hitna Metković, Huanito.. nastavi niz) zataškati, minorizirati i umjesto medijskog pritiska i korektiva traženjem ostavki odgovornih... jednostavno su odlučili kritične afere "zamjeniti" nekim novim medijskim "aferama", nekim benignijim i kontrolabilnijim konstrukcijama, ali bome u pravilu i sve apsurdnijim. Kako drukčije shvatiti najnoviju (a vremešnu) "špic-papak" aferu s 20-ak fotomontaža jednog ministra i vrijeme kad je "puštena" u javnost? I način kako je to napravljeno?
Dragi hrvatski u(ne)rednici, nemojte nas više zajebavati u zdrav mozak s kao ono vašim ozbiljnim napisima o nekom tamo fotošopiranom i našmrkanom "špic-papku" koji frapantno sliči na nekog plavog ministra tako dragog zalenoj mafiji i sredovječnim raspuštenicama u crvenom. Radije nam vratite na stranice vaših partijskih i kartelskih glasila našeg domovinskog dalmatinskog ICT kralja Damira i njegovu nevidljivu eskadrilu tek propupalih F-16...
Ta veljača je pred vratima! Vrijeme maškara! Koje u nas kao da traju cijelu izvanturističku sezonu.
 

Međunarodni dan sjećanja na holokaust

Međunarodni dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti obilježava se danas, 27. siječnja, na dan kada je Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Posebno danas, svijet se prisjeća svih žrtava nacističkog režima, a Dan sjećanja se obilježava diljem svijeta i u Republici Hrvatskoj.
- Nijekanje holokausta djelo je zadrtih ljudi, te lažne tvrdnje moramo odbaciti, ma kada i ma gdje se dogodile i ma čije one bile - riječi su nekadašnjeg glavnog tajnika UN Kofija Annana koje su i danas aktualne. U našoj domovini nažalost još ima onih "zadrtih" koji niječu ili relativiziraju strašne zločine prošlosti.. Neke od njih na javnim mjestima, koncertima, možemo vidjeti s istaknutim simbolima režima suodgovornih za holokaust. Neki od njih, pogotovo oni mlađih generacija, ni ne znaju a niti su svjesni svih zločina takvih režima i strahota koncentracijskih logora koje su preživjeli samo malobrojni... Živima na opomenu, žrtvama na slavu...
Jedan od tih maloborjnih preživjelih logoraša iz koncentracijskih logora drugog svjetskog rata, bio je i omišanin Pave Matulić koji je svoje "logoraške dane" zabilježio i dokumentirao u više feljtona koji su prije tridesetak godina izlazili u listu "Odjek Mosora".
 

Potporni zid na Glavici prijeti urušavanjem

Kako piše popularni Rade Popadić s portala DalmacijaDanas, jedan od potpornih zidova iznad magistrale put Dugoratske Glavice, a koji se nalazi u privatnom vlasništvu, opasno se nagnuo i navodno prijeti urušavanjem. DVD Dalmacija Dugi Rat zaprimio je dojavu o tome, a na teren su ubrzo potom izišli i djelatnici Županijske uprave za ceste.
– U utorak, oko 17 sati i 45 minuta dojavljeno je da se jedno stablo nadvilo nad kolnik u Dugom Ratu na predjelu Glavice. Na teren su izašli djelatnici Županijskih cesta i otklonili su sporni bor, no u isto vrijeme su uočili da je klizište i dalje aktivno. Zbog toga je zatvorena jedna prometna traka, a uz pomoć semafora postavljena je prometna regulacija. Djelatnici ŽUC-a saniraju ovo klizište i prate situaciju na terenu – doznaje se u PU splitsko-dalmatinskoj. Stoga, vozači i pješaci, oprez u prolasku ovim dijelom magistrale, piše DalmacijaDanas.

Samo da semafor na Glavici ne ostane tamo do ljeta..