Krilo, odron, semafor

.. sanacija u tijeku! Tako bi se u par riječi moglo opisati ovotjedna pojava novog semafora na Krilu zbog sanacije pokosa koji prijeti odronom na cestu. Radnici su u jutarnjim satima na terenu i vrše radove na pripremi i sanaciji opasnog pokosa. U ovom trenutku ne raspolažemo s informacijom koliko će radovi trajati. Vozače kroz Krilo se poziva na strpljenje i pridržavanje privremene prometne signalizacije.
 

Čestitamo Dan neovisnosti

Čestitam Vam Dan neovisnosti, praznik kojeg obilježavamo u spomen na 8. listopada ratne 1991. kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ,
Uoči praznika naš načelnik je zajedno s općinskim vijećnicima i predstavnicima dugoratskih udruga položio vijence i zapalio svijeće pred spomenikom palima za Hrvatsku na trgu sv. Josipa u Dugom Ratu.  U Omišu je kod Spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata s područja Grada Omiša i općina Dugi Rat, Šestanovac i Zadvarje odana počast poginulim hrvatskim braniteljima.
Proslavite i vi, dragi čitatelji, u utorak  Dan neovisnosti Lijepe naše. Iako nam se ponekad ne čini tako, živimo u ponajljepšem i najrazvijenijem dijelu "trećeg kamenčića od Sunca", našem jedinom domu u poznatom nam dijelu Svemira, u slobodnoj domovini koju smo oduvijek sanjali..
Sad, kad je napokon imamo, zasučimo rukave i uključimo mozak s auto-pilota i napravimo od nje i odlično mjesto za život. Za sve nas i za one koji će doći poslije nas. Imamo za to sve preduvjete.. istina, i par prepreka, poput naše kvarne "elite" iz HDZSDP-a. Ja vjerujem da mi možemo u gradnji poštenijeg, radišnijeg, odgovornijeg, pametnijeg društva i te izazove svladati.. ako to želimo. Oni malodušni i skeptičniji među nama (ako to žele, mogu i dlje odlaziti u Irsku, Njemačku..) neka se samo prisjete 8. listopada 1991. Da, može se. Nije bilo lako i neće ni nama biti lako, ali može se. A i mora. Lijepa i naša. Verzija 2.0.
 

Sve počinje od obitelji

Prof.dr.sc. Mirjana Nazor je poznata splitska psihologinja koju je, kao i sve druge građane, zabrinuo val nasilja u zemlji. Sve su češći izvještaji o napadima na turiste i manjine, razbojništvima, silovanjima, ubojstvima... Inače uvijek odmjerena gospođa Nazor sad "bez rukavica" kaže da Hrvatska ide u krivom smjeru, navodi da je nade sve manje, i postavila je prilično oštru dijagnozu društva koje srlja u još veću provaliju, piše Slobodna Dalmacija. Okomila se Nazor i na političare koji nas uvjeravaju da je sve bajno i na njihovo pomalo dosadno obećanje da će Hrvatska biti nova Švicarska. No, prije nego krenemo u dijagnozu i raščlambu nepovoljnih društvenih trendova, navedimo da su o Hrvatskoj kao nesigurnoj zemlji počeli pisati i strani mediji. Nasilje je, statistike pokazuju, postalo prisutnije u hrvatskom društvu. A sada dijagnoza psihologinje Nazor..
 
S obzirom da 08.08.2019.g. započinje obustava ukrcaja/iskrcaja putnika na području Općine Dugi Rat od strane JP Promet d.o.o. - linije broj 60, iz Općine Dugi Rat obavještavaju zainteresirane mještane općine da će Općina Dugi Rat nastaviti kao i dosada subvencionirati mjesečne pokazne karate učenika, studenata, umirovljenika i nezaposlenih i to putem prijevoznika Dalmatinac Bus d.o.o.
Kako je obustava prijevoza putnika nastupila u mjesecu kolovozu u kojem imače nije bilo mogućnosti kupovine subvencioniranih pokaznih karata, u ovom razdoblju “prilagodbe” dogovoreno je sa prijevoznikom Dalmatinac Bus d.o.o. sljedeće:
- da će svim zaposlenima omogućiti kupovina mjesečne pokazne karte,
- da će se svi građani koji su kupili pokazne karte za srpanj u prijevoznika JP Promet d.o.o. moći sa tim istim pokaznim kartama voziti besplatno u prijevoznika Dalmatinac Bus d.o.o. do 18.08.2019. do kada je rok za kupovinu pokaznih karata za kolovoz 2019. godine,
- da od mjeseca rujna kreće razdoblje u kojem će Općina Dugi Rat sudjelovati u financiranju pokaznih karata za prijevoz učenika, studenata, umirovljenika i nezaposlenih i to putem prijevoznika Dalmatinac Bus d.o.o.
Cijene mjesečnih pokaznih karata neće porasti na štetu građana odnosno neće biti više od cijene mjesečnih pokaznih karata koje su građani dosada plaćali u JP Promet.
O mogućnostima korištenja kombiniranog prijevoza učenika i studenata biti ćete obaviješteni do početka školske odnosno akademske godine, javljaju iz Općine Dugi Rat.
 

Sea Guardians

U Splitu je u u vojarni 'Admiral flote Sveto Letica-Barba' u Lori u petak, 30.8.2019. svečano ispraćen 2. hrvatski kontingent u NATO-ovu operaciju potpore miru "Sea Guardian" na Sredozemlju, koji čini posada od 33 mornara i brod Hrvatske ratne mornarice RTOP–42 "Dubrovnik".
Ministar obrane istaknuo je kako je prethodno upućeni kontingent, posada raketne topovnjače 'Vukovar' zadaću odradila besprijekorno dobivši brojne pohvale od zapovjednika mornaričkih snaga NATO-a i time pokazala kako je Hrvatska ratna mornarica, a time i Hrvatska vojska pouzdan saveznik i partner.
- Uvjeren sam kako ćete i vi, posada raketne topovnjače 'Dubrovnik' biti jednako uspješni i profesionalni u provedbi svojih zadaća kao i vaši prethodnici - rekao je ministar Krstičević.
 
Iz JP Promet Split, prenijeli su to svi lokalni mediji, obavještavaju putnike na linijama broj 60 Split - Omiš - Ravnički most i 68 Split - Omiš - Blato -Šesta novac, koja polazi u 15.15 sati, da se na području općine Dugi Rat od sutra, četvrtak, 8.8.2019. više ne koriste autobusna stajališta za ukrcaj i iskrcaj putnika u oba pravca. To znači da se više ne mogu kupiti ni karte za područje te općine, iako aktualni ugovor između Općine i ‘Prometa’, težak 350.000 kuna, ističe 30.11.2019.
Podsjetimo zaboravne, ova obavijest posljedica je odluke Skupštine javnog prijevoznika JP Promet Split iz lipnja o više nego trostrukom povećanju iznosa ugovora o pružanju komunalne usluge prijevoza putnika te nadoknadi troškova prijevoza putnika u javnom prometu, kojeg vijećnici općine Dugi Rat nisu prihvatili. A tko bi normalan i financijski odgovoran prema svojoj zajednici i prihvatio tri (3!) puta veću cijenu za istu uslugu? 1,25 milijuna kuna godišnje umjesto dosadašnjih 0,35 milijuna kuna za istu uslugu? Za iste stare karampane? Moramo pohvaliti naše općinare koji su odbacili ovu ucjenu i ustrajali da ne popuste splitskom monopolistu, unatoč pristisku mještana. Naglasimo da je Općina Dugi Rat bila spremna prihvatiti razumno povećanje cijene od 20, 30 %, no svi apeli prema upravi JP Promet da usklade svoju megalomansku cijenu s uslugom koju pružaju nisu pali na plodno tlo.
Epilog? JP Promet je obustavio prijevoz putnika na području općine Dugi Rat, odnosno, prometovati će oni "našom" cestom, ali neće stajati na autobusnim stajalištima u našoj općini. I to mjesecima prije kraja aktualnog ugovora između Općine i ‘Prometa’, koji težak 350.000 kuna ističe tek 30.11.2019.
Naravno da će ovo nerazumno i ucjenijvačko ponašanje "vječnog gubitaša" JP Promet dovesti do velikih problema za mještane naše općine koji putuju do svojih radnih mjesta ili škola, fakulteta u Splitu.
Općina Dugi Rat će nekim kategorijama mještana, učenicima i studentima, umirovljenicima i nezaposlenima, pokušati olakšati situaciju sufinanciranjem karata za prvu zonu, najavio je Lovre Bilić, donačelnik općine Dugi Rat.
Srećom, nismo više u socijalizmu, iako se neki još uvijek tako ponašaju, pa imamo alternativu. To je tvrtka "Dalmatinac" iz Sumpetra, privatna tvrtka iz naše općine koja već godinama uspješno (i u financijskom plusu) vozi liniju Omiš - Dugi Rat - Podstrana - Splitu, a koja istina nema toliko razgranatu prijevozničku mrežu po Splitu, pa će se Dugoraćani po Splitu morati voziti i ‘Prometom’, no agilni privatni poduzetnik spreman je u svoje moderne i uredne autobuse preuzeti i sve dosadašnje korisnike usluga JP Promet, a već ovog ljeta pojačao je i noćne linije.
Što poručiti ucjenjivačima i "tvrdoglavim talibanima" iz uprave JP Promet i njihovom Radničkom vijeću doli - Ucjene Vam u Dugom Ratu neće proći. Živjela konkurencija! Živjela bolja usluga za istu ili nižu cijenu! Dugpraćani neće plaćati vaš nerad, neznanje i vaše gubitke!
 
Dragi sumještani, dragi posjetitelji ovih zapisa u vremenu, čestitam Vam Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!

Lijepa naša u ponedjeljak, 5. kolovoza slavi Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja uz sjećanje na vojno-redarstvenu akciju "Oluja", u kojoj je prije 24 godinu oslobođen Knin i najveći dio zaposjednutoga hrvatskog teritorija kao ključ pobjede u Domovinskom ratu. Na ovaj blagdan, dok slavimo krvavo izborenu slobodu i mir u našoj lijepoj i jedinoj domovini, prisjetimo se palih hrvatskih branitelja, prisjetimo se i zapalimo svijeću za naše sumještane i sve hrvatske branitelje koji su položili svoje živote za slobodu Lijepe naše i svih njezinih građana te za sve pale nevine žrtve u ratnom vihoru. Danas kada slavimo 24. obljetnicu "Oluje".

I dok se sjećamo tih slavnih dana pobjede, ponosa i nade, kada se činilo da sve možemo i da je pred nama svijetla i berićetna budućnost u našoj slobodnoj domovini, ne mogu zaboraviti koliko su tu našu svijetlu budućnost naši HDZSDP političari zajedno sa našom poslovičnom šutnjom u ovih 20-ak godina poprilično zakomplicirali, pa i kompromitirali. Zahvaljujući našoj ravnodušnosti prema politici i spram svega onoga što su u naše ime činili i što i danas čine naše tzv. "elite"..  još uvijek smo daleko od one Hrvatske koju smo sanjali tih dana ponosa i slave. No dosta se toga i napravilo, a i mlada smo država, još se "učimo" demokraciji, sve je to proces koji traje i koji će trajati i u kojeg se i mi moramo danas (ako još nismo), svako ponaosob i u skladu s svojim mogućnostima, uključiti i pokušati ovo društvo promijeniti nabolje, a našu domovinu učiniti boljim mjestom za život nas i novih generacija. Barem obveznim izlasklom na izbore i glasanjem, ako se već nećemo i aktivnije uključiti kroz društveni ili politički rad u svojoj lokalnoj zajednici.

Kontinuirani je to proces, politika je to stvaranja efikasne, moderne, pravne, liberalne, pro-tržišne, sekularne i "male" države koja se uspješno suočava s svim izazovima življenja u Europi 21. stoljeća i koja se brzo rješava svih aveta svoje bremenite prošlosti. Naše domovine iz koje se građani neće i dalje iseljavati u potrazi za poslom i egzistencijom. Domovine u kojoj će pametni i marljivi ljudi biti još od školskoh klupa "osuđeni" na uspjeh, a ne na pasivu, ulazak u partiju ili pak na odlazak u tuđinu. Domovine koja će biti regionalni predvodnik u novim tehnologijama, novim proizvodima i uslugama, male države s zdravom ekonomijom punom malih i srednjih poduzeća orjentiranih na izvoz, rasadnik moderne poljoprivrede i pametno promišljenog i održivog turizma. Domovine u kojoj će svi iznimno lako poslavati, osnivati i gasiti tvrtke, u kojoj će se držati do dogovora i zakona, a sve bez suvišne birokracije i uz što manje uplitanja države u tržišnu! ekonomiju i ostale sfere života na ovom bogomdanom nam ali krvlju branjenom prostoru..

Dragi sumještani, takvu Hrvatsku i dalje sanjajmo, takvu domovinu možemo imati ako to želimo, takve težnje našim uključivanjem i podizanjem standarda u svim sferam života te boljim biranjem na izborima možemo ispuniti, a s nadom da ćemo još za naših života naći (doći?) pameti, odgovornosti, odlučnosti, radišnosti i snazi izboriti se i za to, unatoč HDZSDP-u i ortačko stranačkoj kliki koja se više ni ne skriva pod plaštom kvazi društvene elite, čestitam Vam današnji praznik nade. Zajebite reforme od 40-ak kuna, status-quo i naše politkantske elite, Hrvatska može i mora bolje! To uostalom i dugujemo svima onima koji su se za nju borili i izborili.

U očekivanju naše reformske i gospodarske "Oluje" čestitam Vam Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!
 

Vijenci i svijeće

U Dugom Ratu se nakon izvrsne večeri klapa, u ponedjeljak, 5. kolovoza, rano ujutro polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća predstavnika lokalne samouprave i udruga civilnog društva te prigodnim slovom našeg župnika pred spomenikom palima za Hrvatsku na trgu sv. Josipa u Dugom Ratu nastavilo obilježavati Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih hranitelja.
 

Pokazne za srpanj vrijede do 8.8.

Evo jedne korisne vijesti za naše putnike u kolonama. Iz Općine Dugi Rat javljaju da u dogovoru s predstavnicima JP Promet i ovim putem obavještavaju zainteresirane da će se kupljene pokazne karte za mjesec srpanj moći koristiti do 08. kolovoza 2019. godine. Pokazne karte za JP Promet za mjesec kolovoz više se neće moći kupiti po povlaštenoj cijeni, već samo punoj cijeni izuzev učenika i studenata koji će još samo za kolovoz moći kupiti pokaznu kartu po cijeni od 100,00 kn, ali  bez mogućnosti ukrcaja/iskrcaja na području općine Dugi Rat – što vrijedi za sve kategorije putnika. O točnom terminu obustave ukrcaja/iskrcaja putnika na području Općine Dugi Rat iz općine će naknadno obavijestiti pučanstvo.
 
U organizaciji UVDR-a 114. brigade i omiške Hvidre, u petak, 28. lipnja 2019., u Omišu će se održati proslava 28. obljetnice utemeljenja treće omiške bojne “Poskoci” 114. brigade HV-a.
Proslava počinje već u 8 sati svetom misom za sve poginule, a nastavit će se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno središnjeg križa na gradskom groblju Vrisovci. Jednako tako brojna civilna i vojna izaslanstva položit će vijence i kod spomenika u Parku hrvatskih branitelja. Ovogodišnja svečanost završit će na Priku, gdje će se druženje nastaviti uz čobanac i balote.
 
Nakon što je jutros u Dugom Ratu održan prvi prosvjed vezano uz prekid suradnje tvrtke Promet d.o.o. i Općine Dugi Rat, a drugi je najavljen za četvrtak u 9 sati, službenim priopćenjem se o cijeloj situaciji napokon oglasio načelnik Jerko Roglić. Njegovo dugo očekivano priopćenje u nastavku članka možete pročitati u cijelosti..

Eh da, za četvrtak, 27.6. u 9 sati najavljen je i drugi prosvjed na ovu temu ispred zgrade općine Dugi Rat.
 
Skupina stanovnika općine Dugi Rat u ponedjeljak, 24.6. su ispred zgrade općine Dugi Rat prosvjedovali zbog nedavne odluke Općinskog vijeća o nepotpisivanju novog ugovora s JP Promet, piše Dalmatinski portal. Općinsko vijeće je izglasalo da neće ovlastiti načelnika Jerka Roglića na potpisivanje novog desetogodišnjeg(!) ugovora o financiranju Prometa s 1,25 milijuna kuna godišnje(!). Razlog nepotpisivanja je isključivo financijske prirode, s obzirom na to da su dosad plaćali Prometu 350 tisuća kuna godišnje. Riječ je o poskupljenju usluga JP Promet od čak 357%!¨Dakle 3 i po puta više traži promet za istu razinu usluge. Barem dok ne kupe novije autobuse... Pa tko bi to financijski normalan i odgovoran potpisao? Uprava JP Promet do sada nije imala sluha niti volje sjesti za stol s dugoraćanima i pokušati rješiti problem na obostrano zadovoljstvo.
Uslugama JP Promet koriste se uglavnom mještani općine zaposleni u Splitu te naši studenti i učenici splitskih fakulteta i škola, a ljeti i naši turisti. Kako je još prošlog tjedna medijima rekao načelnik Jerko Roglić, usluge prijevoza trebao bi preuzeti lokalni prijevoznik Dalmatinac iz Sumpetra, no teško da će isti moći, a pogotovo smjeti, pokriti sve najvažniije stanice na području Splita. Nije da se Dalmatinac ne trudi, evo ovih dana uvodi i noćne linije Split - Podstrana - Dugi Rat - Omiš i nazad , a razina usluge, na linijama koje voze i jedni i drugi, je općenito bolja nego kod JP Promet.
Ovaj neočekivani rasplet događaja stvorio je veliki problem mještanima i učenicima koji su umjesto da Prometovim autobusima odu jutros u Split i bučno prosvjeduju ispred zgrad uprave JP Promet dok ih uprava ne primi, dakle da potraže rješenje na izvoru problema, tamo gdje se on i jedino može rješiti, preispitivanjem ugovora "bačenog pred" općinare na potpis i usklađivanjem prevelikih financijskih apetita javnog prijevoznika s onim što općina može financijski podnjeti za razinu usluge koju nam JP Promet pruža.
Ali avaj, tko će po zvizdanu sad ići do Splita, pa se grupa stanovnika općine Dugi Rat danas okupila u svom malom mistu, ispred zgrade Općine, kako kažu, prosvjedovati zbog nepotpisivanju novog ugovora s Prometom.
Osobno, mislim da su falili adresu, upravna zgrada JP Prometa i ured Miroslava Delića, predsjednika uprave JP Promet su prave adrese za prosvjedovati. A kako živimo u digitalnom dobu nekima bi mogla dobro doći i email adresa predsjednika uprave JP Promet:  miroslav.delic @ promet-split.hr je službeni email dotičnog gospodina, pa ako mu netko želi poslati pozdrave iz Dugog Rata i ostalih malih mjesta na Jadranskoj uspornici, te poručiti kako se osjeća...
Naša općinare u ovom slučaju moram pohvaliti za ovu tešku odluku, jer da su potpisali OVAKAV ugovor trebalo bi ih sve pozvati na ostavku zbog nerazboritog trošenja proračunskih sredstava. Pristati na poskupljenje (istih usluga) od čak 357%. WTF? Jest da i našom malom općinom (kao i vrhom JP Promet) vlada HDZ, ali ni oni više ne smiju potpisati baš svaku očitu financijsku dubiozu ili, nemojmo se lagati, pristati na reket.

Novi prosvjed ispred zgrade općine u Dugom Ratu je najavljen za četvrtak u 9 sati.
 

Vijenci u spomen palima za domovinu

Povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske, u utorak, 25. lipnja 2019. načelnik općine Dugi Rat Jerko Roglić, općinski vjećnici, predstavnici branitelja ovog kraja te brojnih dugoratskih udruga, pred spomenikom hrvatskim braniteljima i svim palima za Hrvatsku u Dugom Ratu u jutarnjim satima položiti će vijence i upaliti svijeće.
Vijenci će biti položeni i uz središnji križ na Gradskom groblju Vrisovci. Gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović i njegovi zamjenici, članovi Gradskog vijeća te predstavnici poljičkih i omiških udruga položit će vijence i zapaliti svijeće palima za Domovinu. Potom će kod Spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata s područja Grada Omiša i općina Dugi Rat, Šestanovac i Zadvarje odati užnu počast poginulim hrvatskim braniteljima.
 

Obilježavanje Dana antifašističke borbe

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe, u subotu, 22. lipnja 2019. u 9.00 sati na Spomen kosturnici boraca Narodnooslobodilačke borbe i žrtava fašističkog terora 1941. – 1945. na Gradskom groblju Vrisovci gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović i njegovi zamjenici, članovi Gradskog vijeća Grada Omiša na čelu s predsjednikom Zvonkom Močićem te predstavnici udruga položit će vijence i zapaliti svijeće palima za Domovinu. U 9.30 sati kod Spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata s područja Grada Omiša i općina Dugi Rat, Šestanovac i Zadvarje odat će dužnu počast poginulim hrvatskim braniteljima.
 
Vijest dana je da je Skupština javnog gradskog prijevoznika Promet Split donijela odluku o obustavljanju prijevoza putnika na području Općine Dugi Rat nakon što vijećnici općine Dugi Rat u petak nisu usvojili i podržali prijedlog ugovora općine Dugi Rat s JP Split.
Na 31. sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat u ovom sazivu koja se održala u petak, 14.06.2019. jedna od predloženih točaka Dnevnog reda bila je rasprava o Ugovoru općine Dugi Rat o javnoj usluzi s Promet d.o.o. Po informacijama iz medija, jer video sjednice još nam nije dostupan, izgleda da naši vijećnici nisu usvojili prijedlog ugovora s Prometom.
A JP Promet novac mještana općine Dugi Rat je potreban, kažu, da osigura sredstva za projekt nabave novih autobusa i najnovijeg uvođenja novog sustava naplate u autobusima. Jedan od preduvijeta za to je potpisivanje ugovora o pružanju usluge sa svakomm općinom i gradom gdje se ta usluga vrši, odnosno gdje će se ti novi autobusi koristiti. U Prometu se žale da su dosad potpisali ugovore sa 17 gradova i općina i da je općina Dugi Rat ostala jedina iz aglomeracije Split koja nije potpisala taj ugovor.
Kojih novih autobusa? Tko ih je ikad vidio na liniji br. 60. Karikiram, malo, alio nije neka tajna da u općini Dugi Rat brojni mještani nisu zadovoljni s uslugom JP Promet, koji na legendarnu liniju br. 60 (koja je nešto najsličnije.. khm.. "Route 66" moje mladosti :-) često šalje ne nove autobuse, nego prave islužene karampane s kojima je prijevoz daleko od udobnog, a često je i prava avantura. No ipak, riječ je o 79 prolazaka dnevno kroz općinu Dugi Rat , 40 u jednom te 39 u drugom smjeru, od ranih jutarnjih sati pa do ponoći, radnim danima i blagdanima.
- Odluka je bila na općini Dugi Rat i oni su odlučili kako su odlučili – rekao je Miroslav Delić, direktor Prometa, zašto više nema prometovanja, odnosno pružanja usluge javnog prijevoza na području općine Dugi Rat, odluke o kojoj danas bruje svi lokalni mediji.
Naravno da alternativa Prometu postoji za mještane općine Dugi Rat koji svakodnevno koriste usluge javnog prijevoza od svojih mjesta do Splita i nazad. Promet Makarska, Dalmatinac, Lendić, Imotski prijevoz... svi oni, istina ne tako često kao JP Promet, prometuju ovom uspornicom od Jadranske magistrale, koja se ljeti (pre)često pretvori u prometnu čepinu i više kilometarske kolone.
Ajmo, za promjenu, probati kako ćemo bez Prometa, ta nije kraj svijeta!
Bojim se i da su naši viječnici potpisali ugovor, da bi putnici od tih "novih autobusa" u koloni kroz Duće najčešće vidjeli ono što i dosad - šipak!