Interliber 2010.

interliberNa zagrebačkom velesajmu od 10. do 14. studenog 2010. održava se 33.  međunarodni sajam knjiga i učila Interliber. Osim promocije novih naslova, prodaje knjiga po povoljnim cijenama i ove godine se očekuju nastupi pisaca i nakladnika, te niz stručnih i popratnih događanja. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje ...


INTERLIBER 2010

SAZNAJ VIŠE...


Najuzbudljivi tjedan za hrvatske čitatelje

Najveći hrvatski sajam knjiga Interliber od 10. do 14. studenoga ponudit će obilje novih i privlačnih naslova domaćih i inozemnih izdavača
 
Pišu: Ines Kotarac, Neven Svilar / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 
Kada bi netko došao iz inozemstva i slučajno se našao u Zagrebu na sajmu knjiga Interliber, vjerojatno bi mislio da je došao na mjesto gdje je ljubav prema knjizi bez presedana, te mu ne bi palo na pamet da se našao u zemlji u kojoj, prema nekim istraživanjima, gotovo tri četvrtine stanovnika tijekom godine niti jedanput ne posegne za knjigom.

Upravo zato naguravanje oko štandova s knjigama, mahnito prelistavanje naslova, tisuće ljudi koji hodaju s vrećicama punim kupljenih knjiga svjedoče o ovom pomalo neobjašnjivom, a svakako paradoksalnom fenomenu pod nazivom Interliber. I baš zato ovaj jedinstveni tjedan za hrvatsku knjigu, a što Interliber svakako jest, domaći izdavači pokušavaju iskoristiti najbolje što mogu.
 
Ovog će tjedna trideset i treći put za redom najveći hrvatski sajam knjiga Interliber na Zagrebačkom velesajmu od 10. do 14. studenoga ugostiti velike i male izdavače iz Hrvatske, ali i iz inozemstva.

Upravo zbog navedenog razloga u tjednu Interlibera bude objavljen najveći broj knjiga te bez obzira na financijsku krizu novih naslova ni ove godine neće nedostajati.
 
Mnogi ljubitelji knjiga već nakon ljeta krenu izbjegavati knjižare kako bi upravo na Interliberu nabavili željene knjige po sniženim cijenama. Od kuharica do rječnika, od novih naslova hrvatskih do prevedenih naslova stranih pisaca, od kvalitetne publicistike do impresivnih knjiga za djecu – sve se to i puno više može naći na štandovima Interlibera.

knjige
 
Iz bogate produkcije novih naslova nije bilo lako izdvojiti one koji se posebno ističu.

Neki pisci neumorni su te čitateljska zajednica još ne uspije pročitati jedan, a već se na policama pojavi njihov novi naslov.

Miljenko Jergović upravo je objavio kod nakladničke kuće Ljevak svoj novi roman, drugi ove godine - "Psi na jezeru". Nakon što iz beogradskog hotela odnose kanadskog gosta koji je doživio moždani udar, recepcionar u internetski pretraživač upisuje njegovo ime i prezime. Polagano postaje opsjednut čovjekom u komi i vezuje se uz njega - priča je u koju nas uvodi novi Jergovićev roman.
 
No, nije to njegova jedina nova knjiga koja će se predstaviti na Interliberu. Druga, naslovljena "Pamti li svijet Oscara Schmidta", a podnaslovljena "Eseji o umjetnosti", donosi svojevrsni dnevnik života u umjetnosti i s njom. U njemu Jergović izlaže svoje gledateljske, slušateljske i čitateljske afinitete, ali i moguće skice i nacrte budućih proznih djela.
 
Prije nekoliko godina Ayaan Hirsi Ali izazvala je pravu svjetsku senzaciju svojom hrabrom memoarskom prozom "Nevjernica". Iz nakladničke kuće Ljevak netom uoči Interlibera izašao je prijevod njezine druge memoarske knjige - "Nomatkinja". Priča je to o njezinu dolasku u Sjedinjene Države kako bi ondje započela nov život, daleko od prijetnji smrću europskih islamista, političkog razdora kojem je svjedočila (štoviše, ne svojom krivnjom i izazvala, kad je zbog nje pala nizozemska vlada) i od unutarnjih sukoba kroz koje je prolazila, razdirana između naslijeđa tradicionalnog odgoja i zapadnjačkog moderniteta.

Kroz priče o izazovima s kojima se suočavala ona prikazuje teškoće u pokušaju pomirenja suprotstavljenih islamskih i zapadnjačkih vrijednosti, ali želi i prenijeti važnu i hitnu poruku upozorenja Zapadu na širenje prijetnje radikalnog islama, koji ugrožava otvorena društva izvana i iznutra.
 
Iako japanska književnost nije nepoznata hrvatskim čitateljima, s većim brojem poznatih prevedenih japanskih majstora, jedan od vrhunskih autora kojeg se do sada nije moglo naći u prijevodu jest Shusaku Endo. On je jedan od najznačajnijih japanskih pisaca 20. stoljeća, koji je čak nekoliko puta bio spominjan kao mogući dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

knjige

Nakladnička kuća Profil objavila je prijevod njegova romana "Šutnja" iz 1966. godine, radnja kojega je smještena u 17. stoljeće i prati mladoga portugalskog misionara Sebastiana Rodriguesa, koji odlazi u tajnu misiju u Japan, u kojem traju nesmiljeni vjerski progoni i mučenja kršćana. Što će ga tamo dočekati, možete provjeriti u knjizi, a uskoro pogledati i na velikom platnu jer slavni redatelj i oscarovac Martin Scorsese trenutačno radi na filmskoj adaptaciji romana.
 
Jedna od zvijezda prošlogodišnjeg Interlibera, Cecelia Ahern, autorica koju je proslavila knjiga "P. S. Volim te" i koju nazivaju kraljicom suvremenih bajki na Profilovu štandu bit će predstavljena novim romanom "Dar". O knjizi se govori kao o mogućemu "božićnom hitu", budući da uz naslov koji nagovještava njezin prodajni potencijal, radnja se događa u predbožićno vrijeme, a podsjeća na to koje su doista važne stvari u životu.

Uz Ahern bit će predstavljena još jedna autorica izuzetno rado čitana kod nas, Audrey Niffenegger, koja je prije nekoliko godina objavila svoj glasoviti romaneskni prvijenac "Žena vremenskog putnika". Napokon, Niffenegger je izbacila novi roman "Njezin strašni sklad" o dvjema blizankama čiji će se život promijeniti kada dobiju pismo s oporukom tetke koju nisu poznavale.
 
Fraktura je u posljednjih nekoliko godina od male izdavačke kuće iz Zaprešića izrasla u nevjerojatno produktivnog nakladnika. Njihovo je ime i prije jamčilo kvalitetu, bilo da se radi o krimićima ili prijevodima kapitalnih djela 20. stoljeća, no sad fascinira i količinom novih naslova, njih čak 50 u 2010. godini. Spomenimo samo neke od najnovijih. "Crveno" je najvažniji roman Uwea Timma, jednoga od najcjenjenijih suvremenih njemačkih prozaika.

Ako volite čitati zabavne, ali pametne knjige na vrhu vašeg popisa knjiga za kojima vrijedi posegnuti, treba se naći knjiga "Odabrana djela T. V. Spiveta" Reifa Larsena o dvanaestogodišnjem kartografskom geniju koji kreće na avanturu američkim bespućima prema Istoku.

knjigeOd krimića, žanra koji nesumnjivo dobiva neki novi zamah, nudi se nekoliko naslova – klasični krimić na postmodernistički način "Zagonetni stilski incident" Gilberta Adaira te povijesni krimić "Sablasti u Berslaau" poljskog pisca Mareka Krajewskog, treći nastavak iz proslavljenoga serijala o inspektoru Eberhardu Mocku.
 
Ljubiteljima povijesti jedan naslov sigurno neće promaknuti – knjiga "Tragači" povjesničara Felipea Fernández – Armestoa prati istraživače i krčitelje novih putova koji su povezivali najudaljenije kutke svijeta, i to od prvih migracija homo sapiensa prije milijun i pol godina do devetnaestostoljetnih istraživanja polarnih predjela, unutrašnjosti Afrike i južnog Pacifika.

Iako zvuči tek kao još jedna knjiga za samopomoć, "Čovjekovo traganje za srećom" (Planetopija) Viktora E. Frankla nešto je drugo. Slavni neurolog i psihijatar opisuje osobno iskustvo iz koncentracijskih logora te odgovara na pitanje kako u okolnostima posvemašnje dehumanizacije čovjek ipak nekako može zadržati dostojanstvo, zdrav razum i volju za životom.

U izdavačkoj kući Planetopija posebna se pažnja posvećuje vizualnom identitetu knjiga. Mlađe čitatelje u vremenu u kojem su vampiri jedna od top tema vjerojatno će privući živopisno ilustrirana knjiga "Vampirologija" Nickyja Ravena, a one starije u svili opremljen drevni kineski tekst o taoizmu iz 6. st. pr. Kr. - "Tao Te Ching".
 
Mala izdavačka kuća Sandorf istaknula se do sada na našem tržištu po biografijama slavnih humanista 20. stoljeća - Hannah Arendt, Gabriela Garcije Marqueza i Andyja Warhola. Za ovogodišnji Interliber pripremili su prvi prijevod kultne autobiografije Roberta Gravesa "Zbogom svemu tom" koju je Graves napisao s trideset godina, a radi se o gorkom obračunu s vlastitom mladalačkom prošlošću koja je doslovce unakažena sudjelovanjem u Prvome svjetskom ratu.

Izdavačka kuća V.B.Z., osim nizom kvalitetnih romana i zbirki priča, predstavit će se i s dvjema zanimljivim knjigama o glazbenim fenomenima odnosno pop glazbi. Posebno je aktualna knjiga o slavnoj pjevačici koja je netom oduševila svoje zagrebačke poklonike, naslovljenoj "Lady Gaga – u potrazi za slavom" (Život pop princeze) autora Paula Lestera. Ta žestoka biografija istražuje nagli uspon Stefani Germanotte od dobre newyorške cure koja je polazila katoličku školu Presvetog Srca preko talentirane glazbenice koja je mnogo toga naučila od Freddieja Mercuryja i Davida Bowieja, do svjetski poznate pop ikone pod krinkom neobuzdane Lady Gage.

Tu je i knjiga Jima Bessmana "Ramones - američki band", u kojoj se autor pozabavio fenomenom jedne od najznačajnijih rock grupa uopće, čiji je utjecaj na glazbu, modu i općenito na životni stil bio golem. Od newyorški podruma do svjetske slave i popularnosti, biografija Ramonesa izvrsna je kronika grupe koja je, pokušavajući uhvatiti esenciju rock'n'rolla u vrijeme kada su svjetskim dvoranama vladali mastodonti i banalne koncertne atrakcije, potpalila eksploziju punka i nepovratno promijenila kulturu 20. stoljeća.
 
S posebnim se zanimanjem očekuje predstavljanje knjige "Početnici" Raymonda Carvera, znamenita zbirka kratkih priča toga književnog revolucionara koji je na neki način za kratku priču značio ono što su Ramonesi značili za rock glazbu, pojednostavnivši formu i stavljajući iskrenost na prvo mjesto. Riječ je o zbirci priča koja je kasnije postala poznata pod imenom "O čemu govorimo kad govorimo o ljubavi", koja je ipak potpuno drugačija zbog velikih uredničkih zahvata Gordona Lisha koji je i sam postao slavan zbog ove knjige.

"Početnici" su zadivljujući uvid u estetiku književne veličine i pitanjima koja otvaraju mogli bi potaknuti jednu od najvećih kulturoloških rasprava našeg doba, a o čemu svjedoči i činjenica da je to bila možda i najiščekivanija knjiga u SAD-u prošle zime.

Izdavačka kuća Disput, uostalom kao i uvijek, za Interliber priprema nekoliko naslova koji će posebno zanimati ljubitelje dobre književnosti. Bit će predstavljena dva nova naslova u biblioteci Na tragu klasika. "Palača muha", roman suvremenog austrijskog pisca Waltera Kappachera, za koji je dobio najuglednije priznanje za književnost na njemačkom jeziku, nagradu "Georg Büchner" 2009. godine, kao protagonista ima glasovitoga austrijskog književnika Huga von Hoffmansthala, koji je predstavljen kao čovjek ranjene duše, opterećen razmišljanjima o prolaznosti, o krhkosti prijateljstava i međuljudskih odnosa, o bolesti, starenju i smrti.

knjige
 
Također, tu je i knjiga "Čudo ruže" kontroverznoga francuskog klasika sredine prošlog stoljeća Jeana Geneta - žestoka, subverzivna i provokativna priča o idealiziranom ubojici osuđenom na smrt, kojeg je pripovjedač sreo u zatvoru neposredno prije njegova pogubljenja. Djelo, čiji je prvenstveni cilj uznemiriti čitatelja i verbalno obračunati sa svijetom koji je autora odbacio kao marginalca, da bi ga naposljetku prigrlio kao klasika, u hrvatskom se prijevodu predstavlja o stotoj obljetnici Genetova rođenja.
 
Iznimno agilna izdavačka kuća iz Koprivnice, Šareni dućan, na Interliberu će predstaviti neke kvalitetne nove naslove među kojima se posebno ističe "Dnevnik genija" Salvadora Dalija. Dalijev dnevnik sjajno je napisan tekst koji predstavlja toga legendarnog nadrealista kao hiperracionalista, usprkos njegovim tvrdnjama kako je potpuni luđak, čime je pomalo stvarao famu oko vlastitog lika i djela.

Dali u maniri velikog pisca, bez imalo srama, uz raspojasan humor i iskričavu komiku, razgolićuje sve svoje tajne, iznoseći svoja estetska, čudačka, filozofska i životna razmišljanja, svoje muke slikara koji teži savršenosti, svoju ljubav prema Gali, priče o neobičnim druženjima s Bretonom, Lorcom, Bunuelom.
 
Algoritam će na Interliberu predstaviti i vrlo zanimljivu knjigu pod naslovom "U obranu čitanja" Meta Grosmana, stručno argumentirano i praktično uporabljivo djelo namijenjeno svima koji se profesionalno bave razvijanjem čitateljske sposobnosti na različitim razinama. Grosman se bavi problemima čitanja i čitatelja već pedeset godina, pri čemu svoja uvjerenja nastoji prenijeti na stručnjake, ali i na što širi sloj zainteresiranih.
 
Sve u svemu, književne sladokusce očekuju uzbudljivi dani u znaku Interlibera.
 

Zbirka Aleksandra Stankovića
 
Na Interliberu predstavi će se i zbirka kratkih priča i pjesama poznatog novinara i televizijskog voditelja Aleksandra Stankovića neobičnog naziva – "Igor Mandić na mjesecu". Knjiga je to koja predstavlja nastavak Stankovićeva profesionalnog interesa: kombinaciju politike, poezije i trača, no s intimistički ispisanim stihovima koji govore o onom dijelu Stankovićeva života koji nije vidljiv pred kamerama. Govoreći na izuzetno sugestivan način o svakodnevnim dramama i suštom intenzitetu svakodnevice one predstavljaju Aleksandra Stankovića kao oštroumnog opažača raznih ljudskih osobitosti.
 

Izlagači iz osam zemalja
 
čitanjeUz 250 izlagača iz osam zemalja svijeta, cjelodnevni program događanja na središnjoj pozornici u paviljonu 6 i niz događaja na izlagačkim prostorima nakladnika i bogat program za najmlađe, ovogodišnja je novost i početak suradnje naših najvećih knjižnih sajmova - Interlibera i pulskog Sajma knjige, a koja će i službeno započeti proglašenjem kandidata za Nagradu Kiklop, predviđeno za petak - najavio je Zdenko Ljevak, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara, na predstavljanju ovogodišnjega Interlibera, u ponedjeljak na Zagrebačkome velesajmu.
 
Za razliku od prethodne godine, kada je bio vrlo kritičan glede suradnje Zajednice i Interlibera, Ljevak je ove godine njome vrlo zadovoljan. Zajednica nakladnika i knjižara ima sve jači utjecaj na organizaciju Sajma, a novost koju bi ta suradnja mogla iznjedriti sljedeće godine su i novi prostori za održavanje Interlibera.

Dugogodišnji prijepor oko posjećenijeg paviljona 5 u kojem izlažu najveći nakladnici i manje posjećene susjedne šestice, sudeći prema diplomatičnim tonovima na konferenciji, itekako je aktualan, a voditelj Interlibera Zoran Ušurić na novinarski je upit opovrgnuo glasine da su veliki igrači u povoljnijem položaju od malih kada se radi o uvjetima plaćanja.
 
Od srijede do nedjelje na Interliberu nas čekaju brojna predstavljanja novih knjiga, među njima i nekih od najznačajnijih hrvatskih pisaca - Pavličića, Tribusona i Jergovića, najavio je Ušurić, dodjela V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman u četvrtak u 19, 30 sati u kongresnoj dvorani ZV-a, potom nagrade "Ovca u kutiji" za najbolju hrvatsku slikovnicu te književne nagrade "Kočićevo pero" Zadužbine "Petar Kočić" iz Banje Luke Ivani Simić Bodrožić za roman "Hotel Zagorje" u petak u 12,30 sati na pozornici u paviljonu 6.
 
Od stranih gostiju dolazi cijenjeni litvanski pisac i ilustrator Kestutis Kasparavičiusa, koji će s djecom oslikavati likove iz svojih slikovnica u prirodnoj veličini te niz radionica za najmlađe posjetitelje.
 
Sajam će svečano otvoriti ministar kulture Božo Biškupić, u srijedu u 11 sati, a za posjetitelje je otvoren od 9 do 19 sati, u petak i subotu do 21 sat. Organizatori očekuju 100.000 posjetitelja, a ulaz je, kao i svake godine - besplatan.
 

Rijetki strani gosti
 
Ove godine recesija će se osjetiti po mnogo čemu, a stranih pisaca koji će doći predstaviti svoje naslove može se nabrojiti na prste jedne ruke. Jedna od onih koju ćemo imati priliku upoznati i u živo, jest britanska književnica Marina Fiorato. Njezino ime postalo je poznato kod nas i u svijetu nakon objavljivanja povijesnog romana "Puhač stakla s Murana", a u Zagreb dolazi predstaviti "Gospu od badema", roman koji je netom preveden na hrvatski jezik.
 
U 16. stoljeću u Lombardiji susrest će se mlada i prelijepa udovica Simonetta di Saronno i strastveni i neukrotivi slikar Luini, kada je on odluči ovjekovječiti na freski u crkvi u Saronnu u ulozi Djevice Marije. Kada njihova ljubav postane vidljiva i na oslikanim zidovima crkve, vjerski skandal zaprijetit će im i razdvojit će ih na izgled zauvijek. Marinu Fiorato može se upoznati i poslušati na Profilovu štandu u srijedu po podne.
 

Poezija Vesne Parun
 
Objavljivanje zbirki poezije čini se da nije još potpuno izumrla pojava. Neke se nakladničke kuće i dalje usuđuju objavljivati ih. Najnoviji naslovi pristižu iz nakladničke kuće Meandar, i to "Umbrijska sunčanica" Miloša Đurđevića i "Tempo delle signore" Milorada Stojevića. Fraktura će predstaviti zbirku poezije "Vertigo" Branka Maleša u kojoj taj pjesnik, kritičar, feljtonist te prozni i dramski pisac piše o radosti života, pa ma koliko u njemu bilo i crne žuči.
 
Svakako valja spomenuti da će na sajmu biti predstavljeno i dopunjeno izdanje knjige "Ja koja imam nevinije ruke" nedavno preminule klasične pjesnikinje i zaštitnog znaka moderne hrvatske poezije Vesne Parun. Ova knjiga koja je izašla prošle godine u izdanju nakladničke kuće Zoro posljednja je knjiga stihova objavljena za života Vesne Parun.

čitanje
 

Kuljišev "Hrvatski bog Merkur"
 
Jedna od knjiga o kojoj se mnogo govori i prije nego što je objavljena jest roman "Hrvatski bog Merkur" poznatog novinara i publicista Denisa Kuljiša. Kako kaže autor, u opisu političkog udara koji upravo traje, svaka je sličnost likova iz romana sa stvarnim osobama namjerna i neizbježna.
 
Priča zapetljana baš kao i politička svakodnevica u Hrvatskoj, u situaciji krize vladajuće stranke, prati četiri u politiku do grla umiješana aktera: premijerku koja saveznika pronalazi u liku krupnog financijera, no njihov odnos ne staje na tome; beskrupuloznoga mladog političara koji kao ministar ulazi u vladajuću koaliciju, te sada s nove pozicije zastupa interese multinacionalnih telekomunikacijskih korporacija, a onda se povezuje i s mafijom; legendarnog novinara tabloida koji istražuje aferu oko gradnje nebodera u središtu Zagreba i pri tom razotkriva monstruoznu trgovinu bijelim robljem u kojoj sudjeluju članovi poglavarstva i zločinačka organizacija; te staroga udbaša koji pokušava rasvijetliti tajnu iznenadne smjene bivšeg premijera pa otkriva urotu bankara, oligarhije i političara koji su upravljali sudbonosnim događajima.

Svaka sličnost s vijestima iz večerašnjeg (i jučerašnjeg..) Dnevnika jest sasvim slučajna ...