Knjiga za svaki dom Dalmacije

Dalmacija - hrvatska ruža svjetovaU utorak, prvoga dana 34. sajma knjiga Interliber predstavljena je knjiga koja se čekala šest dugih godina, “Dalmacija - hrvatska ruža svjetova”. Riječ je o knjizi koju su priredili i uredili Marin Kuzmić i Ante Mekinić, a koja na osamsto stranica na luksuznom papiru nudi 260 autorskih tekstova pedesetak uglednih stručnjaka za dalmatinsku prošlost, sadašnjost i budućnost. - Mislim da smo ovom knjigom pokazali identitet Dalmacije, pridonijeli njenom brendiranju, ali i jačanju naše samosvijesti koja nam je potrebna jer smo kao zemlja u velikim teškoćama - kazao je Kuzmić ...


HRVATSKA RUŽA SVJETOVA

Prošlost, sadašnjost i budućnost Dalmacije na 800 stranica

Na sajmu knjige Interliber predstavljena je željno iščekivanja knjiga koju su priredili i uredili Marin Kuzmić i Ante Mekinić

Piše: Siniša Kekez / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Kao granično područje Istoka i Zapada, Dalmacija je oduvijek bila pozornica dodira naroda i svjetova, kultura i civilizacija. Otuda i naslovna sintagma knjige Dalmacija – hrvatska ruža svjetova. Knjiga slavi dvomilenijsku opstojnost dalmatinskog identiteta, od rimske do hrvatske Dalmacije - ističe nakladnik Mekinić dodavši da je knjiga na velikom formatu, u tvrdom uvezu i sa zaštitnom  kutijom, u odličnom tisku SD printa.

Nakladnik je posebno ponosan na obradu kulturne, jezične, arheološke povijesti Dalmacije kroz stoljeća u usporedbi s drugim državama.


Pozornica dodira Istoka i Zapada

knjiga Dalmacija – hrvatska ruža svjetova– Mi smo o Dalmaciji imali vodiče i fotomonografije, knjige o umjetnosti, znamenitim ljudima i kuhinji, te povijesti koje su izrazito ili donekle zastarjele. Nedostajala nam je, međutim, sinteza, cjeloviti kompendij o Dalmaciji, pa sam, zajedno s izdavačem, odlučio oblikovati svojevrsni veliki opći dalmatinski antologijski leksikon - pojašnjava autor koncepta, suurednik i glavni redaktor Marin Kuzmić dodavši da je knjiga bila zamišljena kao svojevrsna vizitkarta obilježavanja 2000 godina osnutka rimske Dalmacije.

- Međutim, ta ideja, nažalost, nije zaživjela iako je u povijesti, kako je jednom rekao Branko Sbutega, Dalmacija najugledniji toponim Hrvatske, prostor u kojem još uvijek žive tradicije stare više od 2000 godina.  Mislim da smo ovom knjigom pokazali identitet Dalmacije, pridonijeli njenom brendiranju, ali i jačanju naše samosvijesti koja nam je potrebna jer smo kao zemlja u velikim teškoćama - kaže Kuzmić.


Nepobitna svjetskost

- Knjiga se razvijala na mahove, budući da sam sve sam financirao, pa kad je bilo novca, radilo bi se. Cijelo je bogatstvo uloženo u tu knjigu. Neke potpore stigle su pri počecima, a neke kad je već napravljen prijelom, tada je uskočilo Ministarstvo kulture - kaže Mekinić dodavši da je bilo puno kontakata s autorima koje su na počecima obilježavali i strahovi od možebitnog autonomaštva, ali poslije je sve išlo dobro.


Jaka ekipa suradnika

Među 50-ak suradnika, osim onih spomenutih, tu su i Ljubomir Antić, Ivo Babić, Veljko Barbieri, Enzo Betizza, Jasen Boko, Joško Božanić, Nenad Cambi, Cvito Fisković, Zlatko Gall, Mario Garber, Radoslav Katičić, Duško Kečkemet, Miro Kučić, Anatolij Kudrjavcev, Vojko Mirković, Luko Paljetak, Jurica Pavičić, Jerko Rošin, Zvonimir Šeparović, Ivan Ugrin, Marijan Žuvić i drugi.


Za obitelj

- Knjiga je inovativan i visokom razinom knjiškog stila zavodljiv, informacijama overdoziran, a istodobno jednostavan za uporabu, nadasve neponovljiv spoj leksikona, enciklopedije, rječnika, mozaički složenog zbornika, feljtona i udžbenika, svojevrsni veliki opći dalmatinski antologijski leksikon – ukratko, sinteza o Dalmaciji kakve do sada nije bilo i koju bi morala imati svaka obitelj, napose dalmatinska, kazala je o knjizi Ivana Prijatelj-Pavičić.


Prodaja

Ne imajući previše povjerenja u nesigurnu hrvatsku knjižarsku mrežu, njena neuredna plaćanja, komisijske rokove visokih rokova i datuma plaćanja, Ante Mekinić je osmislio knjižarsku cijenu za knjižaru od 600 kuna, ali i 30% nižu cijenu pouzećem na vrata preko njegove stobrečke tvrtke Croma Co.

Povezani članci

Who's Online

We have 312 guests and no members online