Solarna elektrana na školi

Osnovna škola "Oštrog" iz Kaštel Lukšića svečano je obilježila Svjetski dan zaštite okoliša i Dan škole instaliranjem sunčeve elektrane snage 22 kW na krovu škole, čime su radni prostori dobili novu rasvjetu, a škola osigurala značajno smanjenje troškova električne energije te postala prva energetski neovisna škola u Hrvatskoj. OŠ "Oštrog" je grupnim financiranjem na Indiegogo platformi, a uz podršku Energetske zadruge Kaštela i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, prikupila 10 tisuća dolara. Tome su pridodana sredstva UNDP-a, donacije Županije i lokalne zajednice te investicija privatne tvrtke, pa ukupni iznos uložen u energetsku neovisnost škole premašuje 800 tisuća kuna..

Izvor: Slobodna Dalmacija, Kastela.org
Foto: Ante Majić


Predviđena godišnja ušteda nakon izmjene standardnih rasvjetnih tijela LED rasvjetom, iznosit će oko 60 tisuća kuna, te je planirano da razliku sredstava škola isplati za nešto manje od četiri godine.

Osim uštede novca, ovaj projekt donio je i kvalitetniji radni okoliš za djecu, jer je rasvjeta u učionicama iznosila oko 200 luksa, dok će nakon promjene u njima svjetlili oko 500 luksa, što odgovara pedagoškim standardima.

Solarna elektrana na školi Ostrog u Lukšiću