Kaštela: Crowdfunding kampanja za prvu energetski nezavisnu školu u Hrvatskoj

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Energetska zadruga Kaštela pokrenuli su donatorsku kampanju prema crowdfunding principu s namjerom da Osnovnu školu Ostrog u Kaštel Lukšiću, poznatu po svom botaničkom vrtu, jednom od najljepših školskih vrtova u Hrvatskoj, ujedno i suosnivačicu Energetske zadruge Kaštela, učine energetski neovisnom. Kampanja je počela u utorak, 3. prosinca 2013. i oglašena na web stranici Indiegogo.com, svjetski poznatoj platformi za grupno financiranje projekata i preko koje je u prva dva dana prikupljeno više od 1300 dolara ...

PRIMJER ŠKOLA IZ KAŠTELA

Izvor: banka.hr

Početak kampanje je javno obilježen i predstavljanjem u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću gdje su predstavnici UNDP-a i Energetske zadruge Kaštela predstaviti projekt lokalnoj zajednici te predstavnicima grada i županije.

Donatorskom kampanjom prikupljaju se sredstva za izgradnju sunčane elektrane za proizvodnju električne energije, na krovu OŠ Ostrog u Kaštel Lukšiću. Sunčana elektrana trebala bi pokriti dio energetske potrošnje škole.

Vrijednost početne investicije iznosi 100.000 kuna, a ideja je da se novac prikupi grupnim financiranjem (crowdfundingom) od strane lokalnog stanovništva, ali i svih voljnih donatora iz Hrvatske i svijeta putem internet platforme Indiegogo.

škola ostrog u kaštelima

Ukoliko se prikupi dovoljna količina novca, osim na solarni sustav ona će se utrošiti i na zamjenu postojeće rasvjete.Ostvarenim uštedama škola može financirati druge mjere poput sanacije i izolacije krovišta te izolacije vanjske ovojnice zgrade, kao i na podizanje kvalitete rada s djecom i opremanje škole potrebnom opremom i nastavnim pomagalima.

Istovremeno, djeca iz prve ruke imaju priliku učiti o zelenim tehnologijama, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti.

Povezani članci

Who's Online

We have 269 guests and one member online

  • admin