U minuti su mi uzeli život i dobili samo par mjeseci zatvora

Tomislav ČulićČetiri i pol godine prošle su od teškog ozljeđivanja Tomislava Čulića (31) zvanog Tomi, dugoraćanina koji posljednih godina živi u Podstrani, pred kafićem "Malibu" u Splitu, a četvorica Splićana odgovorna za to nedjelo tek su u ponedjeljak osuđena kaznama od dva do šest mjeseci zatvora. Tomo se u samoj tučnjavi našao sasvim slučajno, takoreći bio je na krivome mjestu u krivo vrijeme. Došao je te večeri u klub, naručio mineralnu vodu, a uskoro je izbila tučnjava dviju ekipa zbog starih razmirica, u kojoj je on zadobio frakturu lubanje, frakturu čeljusti, nagnječenje mozga i krvarenje u mozgu, što je rezultiralo moždanom komom... Na presudu se čekalo četiri i pol godine, u kojima je Tomo, kako nam je sam kazao, proživio pravu kalvariju - 12 je dana bio u komi, a njegov oporavak i dandanas traje ...


GODINE NEPRAVDE

TOMO ČULIĆ:

U minuti su mi uzeli život i dobili samo par mjeseci zatvora

Tomislav Čulić (31) igrao je nogomet u domaćoj i u Bundesligi, bio pred diplomom i pun životnih planova kada se našao na meti huligana

Piše: Tonka Čubelić / Slobodna Dalmacija
Foto: Joško Šupić/ Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

Na splitskom Općinskom sudu donesena je nepravomoćna presuda kojom je prvooptuženi Serđo Šarić osuđen na šest mjeseci zatvora, Tomislav Jurišić na zatvorsku kaznu u trajanju od tri mjeseca, dok su Mario Grančić i Gordan Jukić dobili dva odnosno tri mjeseca zatvora.

Jukić je bio optužen za dva kaznena djela, jer je osim za sudjelovanje u tučnjavi, bio optužen i za teško ozljeđivanje Jurišića. Za svako djelo dobio je po dva mjeseca zatvora, a izrečena mu je jedinstvena zatvorska kazna od tri mjeseca.

Tomislav Čulić u samoj tučnjavi našao se sasvim slučajno. Došao je te večeri u klub "Malibu", naručio mineralnu vodu, a uskoro je izbila tučnjava, u kojoj je on zadobio frakturu lubanje, frakturu čeljusti, nagnječenje mozga i krvarenje u mozgu, što je rezultiralo moždanom komom.

Prvooptuženi Šarić sam se, kada je čuo da je upravo on osumnjičen za ranjavanje Čulića, prijavio policiji, no tijekom suđenja negirao je počinjenje kaznenog djela, dok su ga ostala trojica sudionika teretila za to.

Čulić se slučajno našao na krivome mjestu u krivo vrijeme, a kako je pokazala kasnija istraga, tučnjava je bila obračun između dvije skupine mladića, koji je počeo tjedan dana ranije.

Bio je to pokušaj osvete redaru Jukiću i njegovu kolegi za sukob u kojemu su tjedan ranije Vlatko Radić zvani Van Damme (koji je inače u bijegu pred hrvatskim pravosuđem zbog pokušaja ubojstva policajca Branka Budića) i njegova ekipa izvukli deblji kraj.

Na presudu se čekalo četiri i pol godine, u kojima je Tomislav Čulić, kako nam je sam kazao, proživio pravu kalvariju - 12 je dana bio u komi, a njegov oporavak dandanas traje.

Slučaj je završio u rukama sutkinje Marise Matić, no u tri godine ni jedna rasprava nije zakazana.


Godine nepravde

Tomislav ČulićKasnije je spis preraspodijeljen sucu Vuki Adžiću Kataliniću koji je i donio presudu. No Čulić presudom nije zadovoljan.

- Otac i ja bili smo na izricanju presude, osjećao sam se kao da me netko macom opalio po glavi kad sam čuo koliko su dobili. Ovaj je šakom udario Jukića u glavu pa je dobio za to tri mjeseca zatvora, a ja sam bio praktički mrtav, pa je Šarić dobio samo šest mjeseci zatvora. Razočaran sam u presudu - kazao nam je nakon okončanja slučaja Čulić.

Od ranjavanja do danas Tomislav Čulić prošao je dug proces oporavka.

- Nakon buđenja iz kome bio sam nepokretan, skroz oduzet, učio sam hodati... bio sam opet u fazi djetinjstva, morao sam ponovo učiti hodati, čitati i pisati. Roditelji su stalno bili uz mene. Dok sam bio u komi, doktori su im rekli da imam jedan posto šanse da uopće preživim. I oni su razočarani i izvan sebe jer smo u ove četiri i pol godine prošli pravu kalvariju. Nisam uništen samo ja, nego i moja obitelj. Moji roditelji ništa drugo ne rade nego se brinu za mene - kazivao je Čulić.

- Igrao sam profesionalno nogomet u Bundesligi i u hrvatskoj ligi, ali je nakon toga moja karijera završena. Studirao sam fiziku, završio sam deset semestara, ostao mi je još samo diplomski, ali je i to prekinuto. U toj jednoj minuti čovik mi je uzeo cijeli život, a ove četiri i pol godine prolazim rehabilitacije i idem na terapije u Njemačku. Imam trajne posljedice - kazivao nam je dalje Čulić.

- Tužiteljstvo je dobro obavilo svoj posao, ali hrvatsko pravosuđe stavlja se na stranu kriminalaca, a ne na stranu žrtava kriminala. Razočaralo me hrvatsko pravosuđe i ovakva presuda, ali ako naše pravosuđe to ne može riješiti, riješit će sud u Strasbourgu - zaključio je Čulić svoju tužnu priču.

Povezani članci

Who's Online

We have 128 guests and no members online