Zanimljivosti..

I Split ima svoje ekomame

dijeteSpašavanje planeta Zemlje počinje kod kuće - geslo je američkih majki okupljenih oko udruge EcoMom Alliance koja promovira ekološki osviješten pristup odgoju djece i roditeljstvu općenito. Kada su se prije nekoliko godina majke javile na internetskim portalima kao blogerice, od jedne od njih, Kimberly Danek Pinkson, 38-godišnje instruktorice pilatesa, spisateljice, no u prvom redu aktivistice, krenula je ideja da se udruže po istom pitanju - jačanju ekološke svijesti, pa je osnovana udruga "zelenih mama", koja je do sada okupila desetak tisuća članica, u čijim redovima su i glumice Robin Wright Penn i Kyra Sedgwick ...

ZA MAJKAMA KOJE SU U SAD-U OSNOVALE EKOLOŠKU UDRUGU, U 'ZELENOM' RODITELJSKOM RAZMIŠLJANJU NE ZAOSTAJE NI HRVATSKA

I Split ima svoje ekomame

Piše: Merien Ilić / Slobodna Dalmacija
Foto: Ivana Marinić Kragić

Kimberly Danek Pinkson s ocemJedite organsku hranu, štedite struju, reciklirajte, hodajte što više ostavljajući auto kod kuće, ne kupujte nepotrebne stvari, ne kupujte sredstva za čišćenje puna otrovnih sastojaka jer ih možete zamijeniti prirodnim "deterdžentima", koristite šminku na prirodnoj bazi, igrajte se i razgovarajte sa svojom djecom, posadite biljke... - samo su neke od preporuka "zelenih mama", koje poručuju da pravilnim ponašanjem unutar vlastita doma utječemo na očuvanje okoliša, odnosno cijelog planeta.

Time i vlastitoj djeci usađujemo zdrave navike da jednog dana odrastu u kozmopolite koji će cijeniti život na Zemlji.


Moć majčinstva

- Pala mi je na pamet ideja: ako svaka majka napravi pozitivnu promjenu, makar najmanju, unutar svoja četiri zida, stvorit ćemo preduvjete da majke mogu promijeniti svijet na bolje! Ako želimo da nam djeca odrastaju u zdravoj klimi, bez opasnosti od bolesti koje prijete od globalnog zatopljenja, te da upoznaju životinje kojima više neće prijetiti istrebljenje, onda trebamo reagirati odmah - objašnjava Kimberly, osnivačica udruge koja je zacrtala jasnu misiju: iskoristiti moć majčinstva u smanjenju globalnog zatopljenja te potaknuti što veći broj žena na ekološko promišljanje, jer, uostalom, kako ona kaže, žene drže tri, ako ne i četiri kantuna kuće.

Majke u Hrvatskoj nimalo ne zaostaju za američkim kolegicama u ekološkom promišljanju oko odgoja i brige za djecu, čime i mališani usvajaju zdrave navike.

Ipak, biti ekološki osviještena mama u urbanoj sredim kakva je, primjerice, Split, nije nimalo lako. Iako imamo more, u neposrednoj blizini imamo i guste i opasne prometnice s visokom koncentracijom otrova iz ispušnih plinova. Zelene površine s uređenim dječjim igralištima mogu se izbroji na prste, a Marjan osim čistog zraka ne nudi ništa, pogotovo ne adekvatan zoološki vrt u kojemu bi djeca mogla naučiti nešto o različitim vrstama životinja.

Ipak, vlastitim primjerom može se učiniti puno, a i neke stvari su se počele pokretati s mjesta, i to zahvaljujući splitskom Klubu trudnica i roditelja, te udruzi Roda - Roditelji u akciji, organizacijama koje rade na poboljšanju uvjeta roditeljstva, djetinjstva i odrastanja. Jedna od njihovih članica je i 33-godišnja mr. sc. Vanja Čikeš Keč, znanstvena novakinja na Institutu za oceanografiju i ribarstvo, dopredsjednica Kluba trudnica i roditelja, Rodina instruktorica, mama edukator i, što je najvažnije, mama Lane (2), Ele (5) i Tome (7).

mr. Vanja Čikeš Keč s djecom

Dok razgovaramo s Vanjom, spominje nam SOS telefon za dojenje, jedan od velikih Rodinih projekata, koji uključuje dvogodišnju edukaciju volonterki koje se nakon "diplome" angažiraju na kriznim telefonima za pomoć majkama oko dojenja.

- Volontiranje me usrećuje. Često dežuram na SOS telefonu, koji ne prestaje zvoniti. Žene najčešće pitaju mogu li dojiti ako imaju temperaturu... Iz njihovih pitanja vidim da je još uvijek puno mitova o dojenju. Predrasuda također. Mnogima je čudno, čak neugodno, vidjeti majku kako doji dijete izvan kuće. Trudimo se promijeniti takva razmišljanja educirajući trudnice, ali i cijelu okolinu kojoj ilustratori, proizvođači igračaka, redatelji... slike bebe s bočicom nameću kao uobičajeni prizor - kaže Vanja, koja je dvoje djece dojila po 13 mjeseci, dok najmlađu curicu doji već 27 mjeseci. Prestat će kad to malena odluči.

Posljednjih godina dojenje prestaje biti kratkotrajna navika. Stručnjaci sve više upozoravaju na važnost majčina mlijeka. Preporuka je obvezno dojiti prvih šest mjeseci, a poželjno je sve do druge godine. Koliko još treba uložiti u promociju dojenja, svjedoči i podatak da Hrvatice doje uprosjeku 3,4 mjeseca, a tek 16 posto dojenčadi hrani se majčinim mlijekom tijekom prvih šest mjeseci.

- Vrijeme je da dojenje dobije na punoj važnosti - poručuje Vanja, koja se angažirala i oko novoosnovane Grupe za potporu dojenju. Kako ne bi ispalo da njezina djeca ne jedu ništa drugo osim sike, Vanja dodaje kako im nastoji prirediti raznovrsne zdrave obroke spremljene od domaćih, provjerenih namirnica.

- Bilo bi sjajno imati svoj vrt i uzgajati voće i povrće, ali ovako se oslanjam na splitski pazar čija je ponuda sigurno zdravija od one u trgovinama. Na sreću, djeca su uglavnom zdrava. U slučajevima prehlade ne koristimo antibiotike, nego se liječimo homeopatijom. Ona je pravo otkriće za mene. Sve bolesti nestanu u dva dana!


Projekt platnenih pelena

Članice Kluba trudnica i roditelja, te Rodine aktivistice, medu kojima je i Vanja, rade na različitim projektima s ekološkim predznakom. Jedan od njih je i projekt platnenih pelena.

Većina majki koristi pampersice ili slične sintetičke pelene koje nakon upotrebe bace u smeće. U svoje dvije i pol godine dijete potroši i do sedam tisuća takvih pelena što je, uz vlažne maramice, preračunato u 800 kilograma otpada. Za razgradnju jedne takve pelene treba čak 500 godina. Pri raspadanju jednokratne pelene u zrak se otpušta metan, staklenički plin koji utječe na globalno zatopljenje. Bakterije koje se razmnožavaju u sadržaju pelene nećemo ni spominjati. S druge strane, platnena pelena koja je izrađena od sto-postotnog mekanog pamuka razgradi se za samo šest mjeseci.

Platnene pelene su vrlo praktična, ekonomska i ekološka stvar. U Rodama su radili proračun prema kojemu je nabava platnenih pelena upola ili čak četiri puta jeftinija od neprestane kupnje jednokratnih. Izrađuju ih, među ostalim, i Rode koje su pokrenule akciju šivanja Rodinih pusa među majkama volonterkama - objašnjava nam Vanja, dodajući kako u pamučnim pelenama bebina guza diše, pa je smanjena opasnost od pelenskog osipa.

Te su pelene perive na 60 Celzijevih stupnjeva, uz minimalno deterdženta i bez omekšivača, pa je minimalan negativni utjecaj na okoliš. Jedina mana im je visoka cijena u startu. Naime, zajedno dijete potrebno je 20 do 25 pelena, a svaka stoji oko 80 kuna.

- Na koncu ipak uštedite, a što je najvažnije - s njima čuvate djetetovo zdravlje i činite dobro planetu. Ma zapravo, riječ je o našem stavu: kad jednom odlučite ekološki promišljati, i platnene pelene itekako će imati smisla.


Vanjina predavanja o malim tajnama roditeljstva

Uz troje djece j posao na Institutu, Vanja Čikeš Keč nalazi vremena za niz vikend-predavanja u klubu, gdje educira buduće roditelje o malim tajnama roditeljstva. Kao jednu od svojih važnijih uloga ističe i predavanja o autosjedalicama koje su iznimno važne za sigurnost najmlađih.

S kolegicama se aktivirala i oko suradnje s Gradom Splitom apelirajući na osmišljavanje što kvalitetnijeg života naše djece u gradu, koji bi jednog dana trebao imati brojna igrališta i zelene površine, te dobiti titulu "grada prijatelja djece".

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Američke ekstremne ekoideje

Uz niz pozitivnih primjera, američke ekomame često propagiraju i neke, za nas glupe ideje, poput tuširanja i pranja odjeće u hladnoj vodi. Shaina Forsman, trinaestogodišnja kćerka jedne od "zelenih mama" iz San Rafaela, priznala je kako u kući često nosi jaknu jer joj majka ne pali grijanje zbog uštede struje.

- Postoje ekstremni načini razmišljanja kod nekih majki, no naša udruga ne propagira narušavanje zdravlja na bilo koji način. Moja djeca, konkretno, umjesto da jedu čokoladice i tople sendviče, hrane se uglavnom žitaricama, voćem i povrćem. Umjesto da im plaćam ljetovanje u skupim kampovima za djecu, ja ih pošaljem baki na selo. Ne smatram da se ičega odričemo. Pa živimo normalnim životima
- objašnjava Kimberly Danek Pinkson, dodajući kako je aktivizam usrećuje i liječi svaku depresiju.

Povezani članci

Who's Online

We have 165 guests and no members online