Sitno Gornje: Bageri bez nadzora na groblju

crkvica sv. klementa u sitnu gornjemSkandal u malome mistu: stanovnici Sitna Gornjeg u utorak u poslijepodnevnim satima doživjeli su pravi šok kada su ustvrdili da se na mjesnom groblju, ispred crkvice svetoga Klementa, stare najmanje devet stoljeća, a koja je spomenik kulture, odnosno “pojedinačno zaštićeno kulturno dobro visoke vrijednost”, izvode grubi građevinski radovi (kopanje bagerima) bez nadzora konzervatora. U tom kopanju uništili i stare grobove koji se nalaze tik pred ulazom u crkvicu. Ostatak kostiju iz grobnica, zemlju i kamenje radnici su bacili na obližnji deponij, koji se nalazi u neposrednoj blizini crkvice. Inače, crkvica sv. Klementa je crkva zaštitnika Sitna Gornjeg i Donjeg, a do izgradnje nove crkve bila je i župna crkva. Crkvica sv. Klementa je jedna od najstarijih crkvica u Poljičkoj republici i jedna od najbitnijih jer se u njoj pisao Poljički statut. Prvi put se spominje u zapisima iz 12. stoljeća, pa se opravdano smatra da je i puno starija...

POLJIČKI JADI

Bageri na groblju bez nadzora

Piše: Ivica Marković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

bager na groblju

- U utorak oko 16 sati došao sam na groblje, jer sam to jutro vidio građevinske strojeve. Vidio sam radnike tvrtke “Lovrinac”, koji su malim bagerima kopali pristupni put za crkvicu, želeći ga obnoviti. Radovi su zaustavljeni nakon što su uzbunjeni splitski konzervatori. Oni su odmah došli i zaustavili radove. Kada su došli pred crkvicu, ustvrdili su da se radi o barbarskom činu. Poslije njih su na groblje došli i Petar Bilobrk, direktor komunalnog poduzeća “Lovrinac”, i Petar Rodić, njegov zamjenik, koji je ujedno i veliki Poljički knez, kaže mještanin Mladen Radelja.


Mjesni odbor: Nastao je mali nesporazum

Nastao je mali nesporazum na liniji župnik, konzervatori, ‘Lovrinac’. Radovi su započeli bez konzervatora i tu je greška. No, don Jakoslav Banić, koji je župnik i u Dubravi, imao je proteklih dana puno posla zbog proslave blagdana u Dubravi pa je s konzervatorima i ‘Lovrincem’ došlo do kratkog spoja.

bager na groblju

Radovi će uz prisustvo konzervatora biti nastavljeni uskoro, kosti će se pokupiti i staviti u zajedničku grobnicu i sve će biti u najboljem redu. Moramo urediti puteljak unutar groblja, jer je u lošem stanju, kazuje Frane Gruica, predsjednik Mjesnog odbora Sitnog.


Konzervatori zaustavili radove

Radovi su započeli bez nas, iako su jasno izdani uvjeti pod kojima radovi mogu započeti. Temeljem prijave obavljen je očevid i utvrđeno je da se radovi odvijaju protivno uvjetima konzervatora, odnosno bez propisanog nadzora.

Radovi su zaustavljeni, a bit će nastavljeni kada se steknu uvjeti, rekao nam je Radoslav Bužančić, pročelnik splitskoga Konzervatorskog odjela.

bager na groblju


PROČITAJTE VIŠE...