Imberovci na Danu Mosoraša

Dan MosorašaNakon ljetnih vrućina rujan se konta i kao početak sezone planinarenja po Dalmaciji. Mosor je jedna od kolijevki Hrvatskog planinarstva i HPD Mosor već tradicionalno godinama organizira "Dan Mosoraša". Tako su se i omiški planinari iz PD Imber u subotu 01. rujna uputili prema Splitu, pa dalje sve do Sitna Gornjeg, gdje su nastavili pješice do planinarskog doma Umberto Girometta, te kasnije na svetu misu podno križa na Velikom Kablu. Planinarski dom Umberto Girometta smješten je na 868 m visine, okružuje ga visoka borova šuma, pored se nalazi zidano sklonište s ognjištem, stolom i klupama. Upravo u ovom skloništu bilo je žarište zabave, sjedilo se uz razgovor i pjesmu sve do dugo u noć ...
AJMO U PLANINE

Dan Mosoraša 2011.

Piše: Roko Pribičević / PD Imber
Izvor: pbimber.com

Ujutro u 7 sati na zborno mjesto ispred vatrogasaca u Omišu pojavilo se nas sedam, popilo se kave, opremilo i krenuli u Sitno Gornje. Tu nam se priključio i Ivan te smo lagano krenuli put planinarskog doma "Umberto Girometta".  Na domu nam se pridružio i naš vrli predsjednik s dvoje djece i opremom za vježbe prve pomoči koju smo trebali odradit taj dan. Zvone je ostao na domu zbog djece, a nas osam se uputilo prema Vickovom Stupu.

U pola puta do vrha Tomislav Novaković je dobio poziv od HGSS-a da je neko unesrećen na našoj ruti te smo požurili u pomoć. Odmah nakon 3-4 minute hoda naišli smo na mušku osobu Ivica (33) s ozljedom iščašeno rame. Unesrećeni je bio u stanju lakšeg šoka i nije reagirao na naše upite, pa smo odlučili da škola nastavi uspon prema vrhu, a Tome i Leo Lelas koji je ujedno i medicinski tehničar zaposlen na Hitnoj pomoći, ostali su s njim pružajući mu prvu pomoć.

Takva taktika je urodila plodom, jer su ga već nakon 15-ak minuta uspili smirit i namistit mu rame, što smo i čuli sa vrha brda! Nakon tog su ga otpratili do planinarskog doma gdje je bio zbrinut, a mi smo stigli na Vickov Stup, presvukli i udrili koju fotku, te nastavili šetnjicu po grebenu put Velikog Kabala (1339 m).

Dan je bio savršen, pogled također, a u 12.00 je bila zakazana i sveta misa ispod velikog križa na Velikom Kabalu ujedno i najvećem vrhu Mosora.

Imberovci na vrhu Mosora

Nakon svete mise održane ispod velikog križa krenuli smo natrag u dom gdje su nas čekale porcije fažola pucača. Nakon dobre okrjepe lagano smo krenuli put Sitnog. Još smo bacili malo pogled na „zlatnu jamu“ i u pola puta smo stali odradit vježbe prve pomoći pod vodstvom našeg Lea.

Dan je svakako bio ispunjen raznim događanjima i na kraju je sve uspješno odrađeno! Pohvale svim članovima planinarskog društva "Imber" na izvrsno obavljenom poslu.

Povezani članci

Who's Online

We have 684 guests and no members online