Zainteresirani za Morske susrete u dugoratskoj lučici?

Legendarni PantaSjećate se legendarnih Jadranskih susreta? Ako se sjećate barem trideset i kusur ljeta onda sigurno znate o čemu je riječ, a za one mlađe recimo samo da su to bile ljetne igre poput povlačenje konopa, skidanja pršuta s jarbola, plivanja zavezanih ruku i nogu, i drugih, koje su se u sedamdesetima održavale diljem obale, gotovo u svakom gradu i većem naselju na moru. Susreti su se prenosili i na malim crno bijelim ekranima, bio je to pravi istinski show i odlična zabava i za goste i za razigrane domaćine... Naš, dugoratski "Četveroboj", jedan od brojnih obalnih pokušaja "obnove" tradicije Jadranskih susreta nije se uspio održati, Omišani za Gusarskih večeri priređuju gusarske igre u moru, dvoboje omišana i dugoraćana, iu Trogirani su nešto radili po ovom pitanju, a ekipa iz Crikvenice, saznajem, večeras priređuje 2. Crikveničke morske igre na kojima će se natjecati tamnošnje ekipe (Kostrena, Bakar, Senj i Crikvenica). Natjecatelji će se u Crikvenici natjecati u sedam igara: Bušenje balona u vaterpolo golu, Triatlon (plivanje, trčanje, pedaline), Plivanje s vaterpolo loptom, Veslanje na šlauhu s rukama, Plivanje zavezanih ruku, Prenošenje vode u kablu, Potezanje konopa u moru, a u slučaju izjednačenog ukupnog rezultata, one ekipe koje su izjednačene igraju i 8. igru – skakanje u vrićama ...


LJETNA REKREACIJA I LUDA ZABAVA UZ KAP NOSTALGIJE

Crikveničke morske igre

Piše: Mladen Banović
Izvor: Crikvenica.hr


morske igreMožda bi djelić ovog dolje napisanog i mi mogli prirediti dogodine u Dugom Ratu. Uz našu Mašakaranu Olimpijadu super bi išli i nešto zahtjevniji "Morski susreti" u Dugoratskoj lučici.

Zamislite samo te epske dvoboje "morskih" ekipa Dugog Rata, Jesenica, Duća, Omiša, Podstrane, Gata.. i šušur koji bi se stvorio u mistu..!MORSKE IGRE


1.  Bušenje balona u vaterpolo golu

U igri sudjeluju dva natjecatelja iz svake ekipe (jedan muškarac i jedna žena). Oni u što kraćem vremenu moraju probušiti balone u vaterpolo golu. Pobjednik je ona ekipa koja najbrže probuši balone.

2. Triatlon (plivanje, trčanje, pedaline)

U igri sudjeluju tri natjecatelja od svake ekipe. Kreću svi odjednom, znači svih 12 natjecatelja. Prvo ide plivanje, pa trčanje, a na kraju tri natjecatelja idu u pedalinu. Dužina staze je tri puta po 50 metara. Pobjednik je ona ekipa koja sa sva tri natjecatelja prva dođe do cilja u pedalini.

3. Plivanje s vaterpolo loptom

U igri sudjeluju tri natjecatelja sa svake strane bazena (jedna žena i dva muškarca). Igra je po principu štafete, a svaka ekipa mora s vaterpolo loptom preplivati do zida i nazad. Nakon što takne rukom cilj, loptu baca suigraču. Pobjednik je ona ekipa koja pravilnom izmjenom prepliva zadanu dionicu.

4. Veslanje na šlauhu s rukama

U igri sudjeluju tri natjecatelja. Protivnici istovremeno kreću. Nakon što dođu do kraja staze,  izlaze iz šlauha i svoje mjesto prepuštaju slijedećem, koji se vraća istim putem. Dužina staze je 50 metara. Pobjednik je ona ekipa koja pravilno obavi izmjene i koja prva prevesla zadanu dionicu.

5. Plivanje zavezanih ruku

U ovoj igri sudjeluju po tri natjecatelja (jedna žena  i dva muškarca). Igra se po principu štafeta a svaki takmičar mora zavezanih ruku ruku na leđima proplivati 25 metra nakon čega se oslobađa vezova i pliva natrag istim putem radi promjene. Pobjednik je ona ekipa koja pravilno prepliva određenu dionicu.

6. Prenošenje vode u kablu

U igri sudjeluje jedan muškarac i dvije žene. Muškarac iz jednog maštila puni probušeno vjedro (kabao) vodom, a ženski dio ekipe prebacuje u drugi maštil noseći vodu na glavi. Igra traje tri minute,  a pobjednik je ona ekipa koja prenese više vode u zadanom vremenu.

7. Potezanje konopa u moru

U igri sudjeluju 10 igrača sa svake strane (8 muškaraca i 2 žene). Igraju se dva polufinala:  Bakar - Kostrena, te Crikvenica – Senj. Pobjednici igraju finale, a poraženi za treće mjesto. Pobjednik je ona ekipa koja uspije povući protivničku ekipu dva puta.

U slučaju izjednačenog ukupnog rezultata, igra se  8. igra – skakanje u vrećama – one ekipe koje su izjednačene.

U sklopu natjecanja održat će se i nagradna igra za gledatelje – igra s ribicama. Pobjednik dobiva nagradu. Nakon proglašenja pobjedničke ekipe, održat će se podjela pehara, nakon koje slijedi fešta do dugo u noć. U glazbenom dijelu programa nastupa popularni lokalni band.

Tako se ljeti igra i zabavlja... u Crikvenici.

Ima li zainteresiranih za organizirati nešto slično i u Dugom Ratu?

Gdje su ti naši pusti nezaposleni DIF-ovci? Na raftingu? Ima li koga tko bi mogao razradit ideju i povuć je malo naprid...

Povezani članci

Who's Online

We have 516 guests and no members online